Cortes Posted January 30, 2020 Author Report Share Posted January 30, 2020 Masz zamiar robić puszkę? To może być ciekawe! Quote Link to post Share on other sites
pete_asg Posted January 30, 2020 Report Share Posted January 30, 2020 (edited) 34 minuty temu, Cortes napisał: Masz zamiar robić puszkę? To może być ciekawe! Już nawet taką puszkę mam - wydrukowałem sobie na drukarce 3d - tylko chciałbym się upewnić że wymiary puszki są ok i że nie będę biegał za jakimś strasznym "babolem" zamiast "uczciwej" puszki ;-) Edited January 30, 2020 by pete_asg Quote Link to post Share on other sites
Kolba_DK Posted January 30, 2020 Report Share Posted January 30, 2020 (edited) Filmik instruktażowy; wreszcie widać, jak zakładać owijacze - dodam tylko, że na jednym z forów rekonstrukcyjnych znalazłem informację, że trzeba to robić na zgiętej nodze (przy częściowo napiętej łydce, żeby nie były później zbyt ciasne) Edited January 30, 2020 by Kolba_DK Quote Link to post Share on other sites
Kolba_DK Posted January 30, 2020 Report Share Posted January 30, 2020 Pete, wrzuć zdjęcie puszki! Quote Link to post Share on other sites
pete_asg Posted January 30, 2020 Report Share Posted January 30, 2020 13 minut temu, Kolba_DK napisał: Pete, wrzuć zdjęcie puszki! wrzucę wieczorem z domu Quote Link to post Share on other sites
pete_asg Posted January 30, 2020 Report Share Posted January 30, 2020 Link do zdjęć: https://drive.google.com/drive/folders/1zMEtcD-VMMS-Y-JUDY8Y5a876_a81aq_?usp=sharing na zdjęciach * maska (3 części - górna pokrywka, korpus, dolna pokrywka i całość złożona do kupy), * "ryjek" łączący maskę z rurą * ramki wizjerów (2 części - zewnętrzna i ta wewnątrz maski z miejscem na wizjer z pleksi grubości 2,5 mm) oraz mosiężna klamra główna pasa p08 - trzy godziny w garażu spędzone w towarzystwie wiertarki, wyrzynarki, kątówki, piły i hałasu ;-) - wymaga jeszcze oszlifowania i "zmiękczenia" brzegów... Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted February 1, 2020 Author Report Share Posted February 1, 2020 Bagnet. Zrobiłem próbę. Otulina o średnicy zewnętrznej 38mm i długości bagnetu do SMLE jest na tyle sztywna, że nie wygina sie przy poruszaniu, ale też przy pchnięciu w ciało wygina się bez większego wrazenia. Jest na tyle sprężysta, że po wygięciu o 90 st. wraca do poprzeniego kształtu. Nie potrzeba żadnego usztywnienia wewnątrz. Obciąłem trochę otulinę wzdłuż i obkleiłem srebrną taśmą. Z boku ma wymiar jak oryginalny. Sztywność i sprężystość ma dobrą. Dalej eksperymentuję, żeby uzyskać większą smukłość klingi. Generalnie: materiały- otulina do rur i srebrna taśma na krokodyle. Quote Link to post Share on other sites
Mekar Posted February 1, 2020 Report Share Posted February 1, 2020 Robiłem kiedyś piankowy miecz samurajski, zamiast otuliny skorzystałem z karimaty. Karimaty są grubsze, cieńsze- jest wybór. Może na bagnet się nada. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted February 3, 2020 Report Share Posted February 3, 2020 Dobrze Panowie - dyskusję o bagnetach, pałaszach, rapierach i morgensternach z otuliny, taśmy itp, proszę prowadzić w temacie "Wielka Wojna - dyskusja ogólna". Kwestia jest na tyle uniwersalna, że skorzystają z niej wszyscy. Postów nie przeniosę, ale uprzedzam na przyszłość. Quote Link to post Share on other sites
Bullet 83 Posted February 7, 2020 Report Share Posted February 7, 2020 (edited) Taka inspiracja Zawsze można to zrobić trochę lepiej wykorzystując części z maski typu słoń takie jak rura pochłaniacz obręcze od szkieł ochronnych paski myślę że spokojnie można się w nią zmieścić z okularami ochronnymi Edited February 7, 2020 by Bullet 83 Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted February 11, 2020 Report Share Posted February 11, 2020 Kupiłem sobie taką maskę: W zasadzie, to potrzebowałem jakąś torbę. Okazuje się, że jak paski nie są mocno napięte to bez problemu da się ją założyć na okulary i w niczym to nie wadzi. Maska mimo to dosyć dobrze przylega. Miała być jako dawca części ale zaczynam się zastanawiać czy taka nie wystarczy. Szkiełka zamieniłbym tylko na PET lub grube plexi czy poliwęglan. Ewentualnie można by ją pomalować np. na brązowo, żeby imitowało to skórę no i muszę dorobić jakiś pochłaniacz, bo w zestawie nie dali. Co uważacie? Jeszcze jedno, może głupie pytanko: po co jest sznurek przy torbach na maskę? Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted February 11, 2020 Author Report Share Posted February 11, 2020 Chodzi ci o sznurek przy tej torbie, czy przy oryginalnej brytyjskiej. Przy tej ze zdjęcia służy do przepasania się, żeby torba nie latała na boki. Jak najbardziej do użycia w naszym przypadku - torbę wiesza się wysoko na piersi, a sznurkiem przepasuje wokół piersi. Jeśli chodzi o sznurek od brytyjskiej torby, to jeden koniec przyczepiony był do maski, a drugi do płachty przeciwiperytowej, zrolowanej na plecaku. Wyjęcie maski z torby i pociągnięcie za sznurek automatycznie rozwijało płachtę. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted February 11, 2020 Report Share Posted February 11, 2020 Oczywiście chodziło mi o oryginał. Dzięki za info. Jeszcze pytanie czy na początek taka maska przystoi czy jednak coś kombinować. I tak niby do imprezy dużo jeszcze czasu ale ja ze wsoimi normalnymi obowiązkami średnio się wyrabiam. Bluzę kupiłem współczesną galową i raczej nie będę miał czasu pokombinować z kołnierzykiem. Generalnie będzie taka bieda stylizacja, bo i karabin to raczej będzie cyma CM701 (może chociaż celownik mechaniczny dorobię). Jedyny plus, że chociaż naleśnik pojawił się u mnie. Z Nestofa ale chyba nie ma co marudzić. Do zobaczenia w okopie :) . Quote Link to post Share on other sites
SikorPL Posted February 11, 2020 Report Share Posted February 11, 2020 (edited) Obszerny artykuł o różnych rodzajach wyposażenia ochrony przeciw gazowej w czasie WW1 w wojsku Brytyjskim (i Commonwealth). Jest z czego wybierać do stylizacji, np: ;-) https://erenow.net/ww/british-military-respirators-anti-gas-equipment-two-world-wars/3.php Edited February 11, 2020 by SikorPL Quote Link to post Share on other sites
SikorPL Posted February 12, 2020 Report Share Posted February 12, 2020 Pełna historia karabinu Lee Enfield https://youtu.be/IYI4DvXKiQ4 Quote Link to post Share on other sites
hubert94 Posted February 17, 2020 Report Share Posted February 17, 2020 Panowie ma ktoś jakieś namiary na dobre guziki do bluzy? Ewentualnie zamienniki które w miarę podobnie wyglądają ? :) Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted February 17, 2020 Author Report Share Posted February 17, 2020 (edited) Hubert, szukaj na ebay "general service buttons". https://www.ebay.co.uk/itm/Original-WW1-British-Army-brass-Kings-Crown-General-Service-uniform-GS-buttons/143528677566?hash=item216af9d0be:g:Lz0AAOSw6IVeQHcz Edited February 17, 2020 by Cortes Quote Link to post Share on other sites
hubert94 Posted February 18, 2020 Report Share Posted February 18, 2020 ok, dzięki :D Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted February 18, 2020 Report Share Posted February 18, 2020 Ja wysłałem żonę do pasmanterii i przyniosła mi o takie. Z 2 metrów już optycznie są do przyjęcia :). Jak nie znajdę innych to tymczasowo zostaną te. Quote Link to post Share on other sites
hubert94 Posted February 18, 2020 Report Share Posted February 18, 2020 widziałem podobne i też stwierdziłem że jak nie dorwę oryginałów na użyje takowych :) Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted February 27, 2020 Author Report Share Posted February 27, 2020 Guziki juz przyszły. Moja kurtka jest juz gotowa: Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted March 7, 2020 Author Report Share Posted March 7, 2020 Wreszcie ukończyłem bagnet do SMLE. Materiał: Pianka z opakowania monitora, srebrna taśma, sprężysty, cienki drut, ceownik aluminiowy, kawałek płytki plastikowej, poxilina, farby. Klinge wyciąłem z pianki. W środek wsunąłem drut, zapewniający powrót do poprzedniego kształtu po wygieciu klingi. Drut kończy się ok. 5 cm przed końcem klingi. Owinąłem wszystko srebrną taśmą. Gniazdo do wsuniecia uchwytu noska łoża wykonałem z ceownika aluminiowego. Jelec - z kawałka plastikowej płytki. samą rękojeść z poxiliny. Jelec i rękojeść pomalowałem farbkami modelarskimi. Bagnet łatwo ugina się nawet o 90 stopni i powraca do poprzedniego kształtu. Sztych jest miekki. Bez problemu można go założyć na nosek łoża SMLE. https://photos.app.goo.gl/JF1V43hCWchzNMCj8 Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted March 9, 2020 Author Report Share Posted March 9, 2020 To jeszcze maska przeciwgazowa. https://photos.app.goo.gl/8vqXWJp9Ny9cCfE29 Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted March 10, 2020 Report Share Posted March 10, 2020 Również podzielę się swoim wynalazkiem, czyli domowej roboty PH Hood: https://photos.app.goo.gl/5zVhh36RUxiYHyTn8 Czego potrzeba do zrobienia takiego cuda (wersja amatorska, wersja PRO jest u Cortesa)? Ok. dwa metry tkaniny lnianej/bawełnianej, jedna pomocna mama (która nam z tego uszyje na maszynie wór), jedno opakowanie po cieście z cukierni (z okienkiem - na szybki), jedna butelka po Sprite (szyjka), jeden czarny balon, jeden kawałek tektury, igła, nitka, nożyczki, czarna farba modelarska i dobre chęci. Dużej różnicy nie ma: Quote Link to post Share on other sites
SikorPL Posted March 10, 2020 Report Share Posted March 10, 2020 I moja maska: mix brytyjskiej maski zimowej (5 zł) i polskiej wojskowej (15 zł). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts