Jump to content

Recommended Posts

• Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 1 month later...
Posted
W dniu 7.03.2020 o 21:51, Cortes napisał:

Wreszcie ukończyłem bagnet do SMLE.

Materiał:

Pianka z opakowania monitora, srebrna taśma, sprężysty, cienki drut, ceownik aluminiowy, kawałek płytki plastikowej, poxilina, farby.

Klinge wyciąłem z pianki. W środek wsunąłem drut, zapewniający powrót do poprzedniego kształtu po wygieciu klingi. Drut kończy się ok. 5 cm przed końcem klingi. Owinąłem wszystko srebrną taśmą. Gniazdo do wsuniecia uchwytu noska łoża wykonałem z ceownika aluminiowego. Jelec - z kawałka plastikowej płytki. samą rękojeść z poxiliny. Jelec i rękojeść pomalowałem farbkami modelarskimi.

Bagnet łatwo ugina się nawet o 90 stopni i powraca do poprzedniego kształtu. Sztych jest miekki.

Bez problemu można go założyć na nosek łoża SMLE.

https://photos.app.goo.gl/JF1V43hCWchzNMCj8

Cortes, mógł byś mi zwymiarować dokładnie  bagnet?
Grubość, szerokość, długość ostrza, jelca i rączki.

• 7 months later...
  • 1 year later...
  • 1 month later...
Posted

Jest ! W  weekend przetestuję w porównaniu z Kar 98 SW.  Wygląda ładnie, drewno przyjemnie ciężkie lakier satynowy, nawet kolba oddzielona od łoża jak w oryginale  mocowana śrubą wewnątrz do komory nabojowej.  Magazynki słusznej wagi jakby były prawdziwe od ostrej. 

• 1 year later...
Posted (edited)

Popatrzcie, co znalazlem. Trzeba tylko doszyć zewnętrzne kieszenie, przyszyć zewnętrzne guziki i na 1WW może być jako brytyjska. Z jednej dodatkowej kurtki pewnie można zrobić ze cztery komplety kieszeni. W porównaniu z brytyjską kurtką wyjściową odpada kłopotliwe przerabianie kołnierza. Problemem jest rozmiarówka armii rumuńskiej - trzeba zapytać sprzedającego, żeby podał zmierzone wymiary.

https://allegro.pl/oferta/kurtka-wojskowa-vintage-welniana-retro-militarna-13396473289

Edited by Cortes
uzupełnienie
  • Domin007 changed the title to [PORADNIK] Wielka Wojna - Stylizacja brytyjska
  • Domin007 pinned, unpinned and pinned this topic
  • 2 months later...
Posted

Zanim zacznę budowę bardziej ambitnej repliki bagnetu p1907, postanowiłem przygotować prostszą i tańsza aternatywe.

Miecz z pianki za 10 PLN 

Po 5 minutach z tapeciakiem da się go już założyć na karabin.

Myślę, że po kolejnych 30 min i pryśnięciu farbą efekt będzie lux :)

IMG_2235.jpeg

IMG_2236.jpeg

IMG_2237.jpeg

Posted

Po dodatkowych 30 minutach i dodaniu opcjonalnych wzmocnień rękojeści z zakrętki od mleka, taśmy izolacyjnej i kawałka drutu florystycznego, całość jest gotowa aby prysnąć to farbą.

Mocowanie jest na tyle sztywne, aby bagnet siedział na karabinie, ale również wystarczająco elastyczne, aby przy mocniejszym uderzeniu w ferworze walki, wypiąć się z zaczepu i nie dopuścić do całkowitego zniszczenia piankowego oręża.

Zobaczymy jak się sprawdzi w polu.

IMG_2287.jpeg

IMG_2290.jpeg

IMG_2291.jpeg