ozzi5 Posted August 4, 2010 Report Share Posted August 4, 2010 Siema , odrazu na wstępie chciałbym powiedzieć Wam że mało się znam na bateriach li-po , dopiero moja wiedza się poszerza , bo czytam i czytam artykuły. Ogólnie zakupiłem baterię Li-po http://allegro.pl/item1172371095_lipol_220...igy_li_pol.html Oraz ładowarkę http://allegro.pl/item1166020185_ladowarka...s_zasilacz.html A do tego http://allegro.pl/item1164491424_miernik_n..._tester_4s.html Gdy paczka doszła , podłączyłem baterię do ładowania , i czekałem aż zgaśnie zielona dioda na ładowarce , gdy tak się stało , odłączyłem baterię i zaczełem pierwsze testy , (podłaczony miernik napięcia ) na single wszystko jest okej , tylko podczas serii auto gdy skończe zapala się środkowa dioda na czerwono i jest piiip , dosłownie na 0.5 sekundy i jest nadal w pożądku .. Czy coś jest nie tak ? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 4, 2010 Report Share Posted August 4, 2010 biedny pakiet, biedna łądowarka. spadek napiecia na drugim ogniwie wystepuje. Quote Link to post Share on other sites
ozzi5 Posted August 5, 2010 Report Share Posted August 5, 2010 (edited) działa ! , wystrzeliłem troche kulek bez tego 'miernika' potem go podłączyłem i już jest wszystko w pożądku ... :) Edited August 5, 2010 by ozzi5 Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted August 5, 2010 Report Share Posted August 5, 2010 Podczas strzalu pakiet jest obciazany i chwilowe napiecie na pakiecie moze spasc do poziomu kiedy miernik sygnalizuje przeladowanie. Oczywiscie jak puscisz spust - napiecie wraca do normy (nie jest obciazony pakiet). Dlatego wiekszosc pakietow o niskiej pojemnosci daje taki efekt - przy podlaczonym non stop mierniku piszcza. Dlatego lepiej jest sprawdzac pakiet co jakis czas (albo wiedziec na ile kulek starczy przy danej replice) niz nosic go podlaczonego non stop. Quote Link to post Share on other sites
moron Posted August 5, 2010 Report Share Posted August 5, 2010 Nie malej pojemnosci, a wydajnosci. Sa pakiety 500mAh ktore pociagna tuningowane repliki :P Liczy sie napiecie i natężenie jakie pakiet daje. Rozwiazaniem jest kupienie mosfeta z bezpiecznikiem zabezpieczajacym przed rozladowaniem, badz kupienie lepszej batki. Twoja batka ma 20-30C wiec teoretycznie powinno być ok do wiekszosci replik. Innym powodem z ktorym sie zetknelem z takim pikaniem byly luzy na stykach przy lipo guardzie, jesli jest slabo wsadzony przy strzale sa male drgania ktore moga powodowac jego odlaczenie na ulamek sekundy i reset - moze smieszne ale prawdziwe :) Quote Link to post Share on other sites
maciekz93 Posted August 9, 2010 Report Share Posted August 9, 2010 Mam takie pytanko, mianowicie kupiłem taką oto ładowarkę http://www.madonion.eu/Ladowarka_Mystery_d...111V_p1048.html do baterii 7.4V, 1280 mAh, 20C podładuje ta ładowarką moją baterię? Czy ładowarka sama zaprzestanie ładowania baterii czy mam wyliczyć sobie ze wzoru ile ma się ładować ? Z góry dzięki za odpowiedzi ! Pozdrawiam ! Quote Link to post Share on other sites
AndrzejNowak Posted August 9, 2010 Report Share Posted August 9, 2010 Próbował ktoś wcisnąć pakiet IP Battery pod dekiel AK? http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=3144 Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 9, 2010 Report Share Posted August 9, 2010 Mam takie pytanko, mianowicie kupiłem taką oto ładowarkę http://www.madonion.eu/Ladowarka_Mystery_d...111V_p1048.html do baterii 7.4V, 1280 mAh, 20C podładuje ta ładowarką moją baterię? Czy ładowarka sama zaprzestanie ładowania baterii czy mam wyliczyć sobie ze wzoru ile ma się ładować ? Z góry dzięki za odpowiedzi ! Pozdrawiam ! Ładowarka mikroprocesorowa z do 2 i 3-ogniwowych pakietów Li-Po (litowo-polimerowych). Posiada wskaźniki diodowe informujące o trwaniu i zakończeniu procesu ładowania. boli czytanie ? Quote Link to post Share on other sites
maciekz93 Posted August 9, 2010 Report Share Posted August 9, 2010 Nie, nie boli... Tylko grzecznie zapytałem czy podładuję moją baterię tą ładowarką i czy trzeba liczyć ze wzoru czy poprostu ładowarka wyłączy się gdy bateria się naładuje ... Także dziękuję za udzielenie odpowiedzi jakże kompletnej do mojego pytania Panie seger Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 10, 2010 Report Share Posted August 10, 2010 to wystarczy przeczytać opis produktu a nie od razu na forum lecieć. Quote Link to post Share on other sites
maciekz93 Posted August 10, 2010 Report Share Posted August 10, 2010 Nie znam się na tym więc zapytałem na forum. No i dalej nie wiem czy wyłączy się jak przestanie ładować .... Quote Link to post Share on other sites
Terenowy Posted August 10, 2010 Report Share Posted August 10, 2010 Witam, dziś zakupiłem pakiet lipo 11,1v 1500 20C firmy GE POWER. Sprawdziłem dźwiękiem i tym drugim "pikaczem" z wyświetlaczem, pokazało że mam 11,6 i 3,5 oraz komunikat OK więc jest chyba w normie? Dodam że bateryjka jest prosto od producenta. I jeszcze jedno zamierzam regulaminowo korzystać z tych baterii i tu jest pytanie która ładowarka do 100zł może być na tyle dobra? i jakie są graniczne voltaże tych lipolów. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 10, 2010 Report Share Posted August 10, 2010 jest od producenta to rozładuj, naładuj, rozładuj, naładuj, używaj. co do napiecia: było ale powtórzę. 2,75v napiecie totalnie minimalne( radze do takiego na tym pakiecie nie schodzić) 3v na cele minimium 4,2-4,25v max Quote Link to post Share on other sites
moron Posted August 11, 2010 Report Share Posted August 11, 2010 Kolega przyniósł pakiet Pelikan G2 26C 7,4V rozladowany mniej wiecej do 1,5V i 0,5V. Pakiet zreanimowany bez wiekszego problemu, nie spuchl, najprawdopodobniej stracil pojemnosci do jakis 2000mAh, dokladniejsza pojemnosc podam jak ladowarka skonczy go mielic. :) Myslalem ze przy tak glebokim rozladowaniu bedzie o wieeeele gorzej... Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted August 11, 2010 Report Share Posted August 11, 2010 Będzie, to tylko kwestia czasu, lubią się podnieść pochodzić przez pewien czas a nagle kaplica. Quote Link to post Share on other sites
moron Posted August 12, 2010 Report Share Posted August 12, 2010 Nie stracil prawie pojemnosci wiec powinno byc ok, jednak boje sie ze ogniwo na ktorym bylo te 0,5V bedzie sie szybciej rozladowywac... Tak czy inaczej przy takim traktowaniu ten pakiet dlugo nie pociagnie :P Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted August 12, 2010 Report Share Posted August 12, 2010 Jeden z moich też nie stracił nic na pojemności a po 3 miesiącach spuchł i padł ;) Quote Link to post Share on other sites
moron Posted August 12, 2010 Report Share Posted August 12, 2010 Nie znasz dnia ani godziny :P ja musze sie zebrac i zmontowac filmik z wysadzania pelikana :) niestety (albo na szczescie) bardzo malo efektywny widok Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted August 12, 2010 Report Share Posted August 12, 2010 W moim przypadku przy przebijaniu ogniw uzyskiwałem tylko efekt zasłony dymnej ;) Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted August 12, 2010 Report Share Posted August 12, 2010 To ją zewrzyj :) Tylko żeby kabel nie miał więcej niż 3cm długości :P Quote Link to post Share on other sites
moron Posted August 12, 2010 Report Share Posted August 12, 2010 Agata, po zrobieniu zwarcia spalil sie kabel zwarciowy, a pakiet spuchł i sie rozszczelnil - zero ognia :) Trzeba by go przeladowac ostro, a to wcale nie takie latwe, bo raz ze ryzykujesz ladowarke, a dwa ze pelikany moga brac do 7C bez uszkodzenia... Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted August 14, 2010 Report Share Posted August 14, 2010 (edited) hehe, kable 6mm^2 się nie przepalają :D Edited August 14, 2010 by Agata Quote Link to post Share on other sites
moron Posted August 14, 2010 Report Share Posted August 14, 2010 Masz takie w replice? No, ale jesteś pewna, że mini reaktor atomowy to bezpieczne zasilanie repliki? ;P Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 14, 2010 Report Share Posted August 14, 2010 Sygnatura użytkownika Agata: "Wbrew mylącemu nickowi, jestem mężczyzną! " ja stosuję li-po ( w zależności który złapię pierwszy :) ) 4400mAh 35/60C 3700mAh 35/60C lub 3700mAh 30/60C. wszystkie to 11,1v . Uciągną każdą sprężynę :) 3700mAh mieszczą się do stałej kolby w mp5 :P Quote Link to post Share on other sites
pajacyk Posted August 15, 2010 Report Share Posted August 15, 2010 chłopaki, widzę że nadszedł ten czas gdy li-po wita nas. Poczytalem, poszukałem, i nadal nie wiem :) Jaką bateryjkę kupić? Zeby pasowała do prowadnicy kolby M4, w której dodatkowo będzie mosfet. Chciałbym żeby ciągnęła bezproblemowo spreżyny do M150. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts