Laokoon Posted February 11, 2010 Report Share Posted February 11, 2010 (edited) Pytanie techniczne do Glock'a Cymy CM030 Ktoś próbował wymienić oryginalną baterię na Li-pol 7,4V? Wymiary oryginalnej batki to 90mm x 25mm x 10mm. Wertuję tematy związane z Li-pol'ami - kilka osób proponuje podłączenie takowej z zewnątrz. Rozglądam się za baterią która wejdzie w miejsce stockowej. Jakieś sugestie? Ktoś przerabiał już ten temat? Może coś w tym stylu: 4 takie: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=5984 ogniwa złożone w tak, że są 2 równolegle połączone pary połączonych szeregowo ogniw? 7,4V, 900mAh, wymiary minimalnie przekracza wymiary oryginalnego aku, wiec musisz sprawdzic, czy wejdzie. Pozdrawiam EDIT: I te 30C w glocku to dopiero lans, już repliki głównej nie potrzeba ; D Edited February 11, 2010 by Laokoon Quote Link to post Share on other sites
-K2- Posted February 12, 2010 Report Share Posted February 12, 2010 (edited) Może coś w tym stylu: 4 takie: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=5984 ogniwa złożone w tak, że są 2 równolegle połączone pary połączonych szeregowo ogniw? 7,4V, 900mAh, wymiary minimalnie przekracza wymiary oryginalnego aku, wiec musisz sprawdzic, czy wejdzie. Zastanawiałem się nad tym rozwiązaniem. Myślę że na początek pójdę "po bandzie" tzn. kupię na alledrogo coś w TYM stylu i zobaczę jak się będzie moja klamka zachowywać. Brakuje tu po kilka mm, spróbuję wcisnąć czy wejdzie... Jeśli eksperyment okaże się udany trzeba będzie pokombinować z ogniwami które zapodałeś lub czymś podobnym :-) I te 30C w glocku to dopiero lans, już repliki głównej nie potrzeba Oj nie o lans chodzi :-) Pomysł zrodził się na ostatniej strzelance, przy -3C glock zamilkł (zamarzł ? ;-) ), pomogło dopiero wypięcie baterii i ogrzanie jej w rękach. Z tego co doczytałem Li-pol'e nie są tak wrażliwe na niskie temperatury. Więc czemu nie spróbować? Pozdrawiam! Edited February 12, 2010 by K272 Quote Link to post Share on other sites
mant3z Posted February 12, 2010 Report Share Posted February 12, 2010 Często padają pytania jakiego LiPo'la wpakować do swojej repliki. Nagrałem dwa filmiki z LiPo 7.4 25C 2200mAh XP2 Polyquest która nie była naładowana pod gwizdek. http://www.youtube.com/user/m4nt3z VFC Scar ma m100 (stockowe), łożyska ślizgowe systema, wtyk deans TM G36C ma m120 i praktycznie wszystko wymienione na części systemy + mosfet + deans Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted February 12, 2010 Report Share Posted February 12, 2010 Lipola nie radze "Wciskac". To nie jest bezpieczne... Uszkodzisz gdzies izolacje i stopi ci klamke ;) Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted February 13, 2010 Report Share Posted February 13, 2010 Seger pytanie do Ciebie: Jaką wydajność ma pakiet Fullymax 2s1p 1100mAh. Wykopałem go gdzieś na strychu, a folia informacyjna jest wytarta. Ma ze 3 lata Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 13, 2010 Report Share Posted February 13, 2010 albo 20C albo 15C Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted February 13, 2010 Report Share Posted February 13, 2010 Czyli w sam raz do repliki :] Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 13, 2010 Report Share Posted February 13, 2010 dokładnie :) aeg'i przecież nie są jakieś prądo żerne. to nie heli klasy 50 :P ani maszyna budowlana :) Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted February 13, 2010 Report Share Posted February 13, 2010 Silnik aegowy można porównać do speeda 400. Ma ze 150, w porywach do 200W mocy. Dedykowane napięcie 12V, czyli powinien brać max 15A natężenia. A jak się do repliki wkłada bateryjkę 8.4V to potem łyka ze 20A ;( Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted February 13, 2010 Report Share Posted February 13, 2010 http://www.youtube.com/watch?v=7bh1w_DPTHU na cęgach dietza wyrażnie widać około 15A. Czyli przesadziłeś w tym porównaniu ;P. wynika z tego iż do szturmówek głównym kryterium przy wyborze baterii powinna być raczej pojemność a nie wydajność prądowa. Nawet jakaś marna bateria 2Ah15c jest w stanie oddać więcej prądu niż potrzebujemy. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 13, 2010 Report Share Posted February 13, 2010 heh czyli mam zapas dziesięciokrotny prądu w akumulatorze :D btw. gdzie takie cegi mozna dostac :P ?? Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 13, 2010 Report Share Posted February 13, 2010 Większość dobrych sklepów elektronicznych, szukać pod nazwą miernik cęgowy ;) Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted February 14, 2010 Report Share Posted February 14, 2010 Czyli nasze repliki nie odczują różnicy przy mocniejszych akumulatorach? Tak należy to rozumieć? Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted February 14, 2010 Report Share Posted February 14, 2010 Z tym że za taki miernik trzeba ze trzy stówki wybulić. I KONIECZNIE MUSI MIEĆ ATEST. One mają całkiem duży rozrzut pomiarów :) Przy pomiarze cęgami w moim modeliku wychodziło 260A ( na NiMH i małych śmgłach), gdzie faktycznie było 190A. Ja cęgom nie wierzę ;) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 14, 2010 Report Share Posted February 14, 2010 Coś za coś ;) Ale pozwalają pomiar ogromnych prądów dlatego zazwyczaj mają małą dokładność. No i fakt za "porządny" trzeba tak ponad 5 stówek wydać ;) Quote Link to post Share on other sites
tomascrow Posted February 15, 2010 Report Share Posted February 15, 2010 Panowie czy wasze Li-Po przyjmuja dokładnie tyle prądu ile maja zadeklarowanej pojemności czy faktycznie jest to znacznie mniej? Bo kupiłem baterię o zadeklarowanej pojemności 1600 mAh a przyjmuje tylko 1100 ~ 1200 mAh. Ładowarka - RAYTRONIC C14 Dual Power Balancer - Pelikan bateria FireFox 1600 mAh 20C Sklep twierdzi że wszystko jest ok. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 15, 2010 Report Share Posted February 15, 2010 no za mało włazi ;) ładując mniejszym pradem, wiecej wbijesz w pakiet. jaka dokłądnie to bateria ? stick ? okrągłe ogniwa ? Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted February 15, 2010 Report Share Posted February 15, 2010 Do mojej 3700mAh wchodzi prawie 3750 :) Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted February 15, 2010 Report Share Posted February 15, 2010 Do NiCD wchodzi zawsze więcej niż faktyczna pojemność. Cała reszta nie ma wielkich odchyleń . Quote Link to post Share on other sites
tomascrow Posted February 15, 2010 Report Share Posted February 15, 2010 (edited) http://www.taiwangun.com/akumulatory_i_lad...refox-1797.html przekrój kwadratu 1,7 na 1,7 mm. To ile powinno do niej wejść wg was? Ona może sie "rozruszać" ?? to jakim prądem ładować ? żeby więcej wbić? Edited February 15, 2010 by tomascrow Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted February 15, 2010 Report Share Posted February 15, 2010 Generalnie rzecz biorąc, Firefox to nawet nie jest firma produkująca baterie. Jeżeli w nową baterię nie możesz wbić tyle ile ma znamionowo, to znaczy że albo wadliwa bateria, albo wadliwa ładowarka. Jakim prądem ładujesz? Cienka ta Twoja bateria jak ma 1.7mm x 1.7mm. Bateria powinna bez problemu działać, jedyne co może przeszkadzać to fakt, że trochę jej brakuje do tego co jest napisane na papierku ... Quote Link to post Share on other sites
tomascrow Posted February 15, 2010 Report Share Posted February 15, 2010 Generalnie rzecz biorąc, Firefox to nawet nie jest firma produkująca baterie. Jeżeli w nową baterię nie możesz wbić tyle ile ma znamionowo, to znaczy że albo wadliwa bateria, albo wadliwa ładowarka. Jakim prądem ładujesz? Cienka ta Twoja bateria jak ma 1.7mm x 1.7mm. Bateria powinna bez problemu działać, jedyne co może przeszkadzać to fakt, że trochę jej brakuje do tego co jest napisane na papierku ... Ładowarka jest na 100% ok. ładuje 1 A Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted February 15, 2010 Report Share Posted February 15, 2010 Nie wiem czy ona jest na 100% ok :P ustaw mały prąd ładowania, coś około 0.3A Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted February 15, 2010 Report Share Posted February 15, 2010 Do NiCD wchodzi zawsze więcej niż faktyczna pojemność. Cała reszta nie ma wielkich odchyleń . Ale ja pisałem o LiPo 3700mAh :) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 15, 2010 Report Share Posted February 15, 2010 Agata już pewnie z przyzwyczajenia jak widzi 3700mAh to ma przed oczami NiMH GP3700 ;) Btw bardzo dobre ogniwa ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts