javelin Posted June 15, 2006 Report Share Posted June 15, 2006 Ch*ja prawda. Nie przeszkadza ANI TROCHĘ! Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted June 15, 2006 Report Share Posted June 15, 2006 Dokładnie, Barney pitolisz farmazony nic nie przeszkadaza. Mam i "ACOG" i "AIMPOINT" i w pierwszym nie przeszkadza muszka a w drugim nie przeszkadza że klapka zamknięta można tak samo naprowadzić kropkę celowniczą (lub krzyż - fuj) na ryj-tułów wroga. Quote Link to post Share on other sites
Benrey Posted June 15, 2006 Report Share Posted June 15, 2006 Ja mam składane przyrządy celownicze. Jakby wszystko było git to by tego nie produkowano ani ich ani, specjalnych podwyższeń na risa. Ale to jest sprawa indywidualna wiec jeśli ci to nie przeszkadza to luz... Quote Link to post Share on other sites
mazur Posted June 16, 2006 Report Share Posted June 16, 2006 Dokładnie' date=' Barney pitolisz farmazony nic nie przeszkadaza. [/quote'] Jedzies zpo koledze jak po psie (albo pisie ;) ) a niekoniecznie mas zrację. Jest jakaś wada widzenia obuocznego coś tam jakoś tam. Niestety zapomniałem dokładnej nazwy. W każdym razie to jest coś takiego, że celowanie z zamknietym kolimatorem (z przodu oczywiście) staje sie dla ciebie bardzo trudne bądź niemożliwe, bo punkt ni ełączy się z obrazem widzianym na drugie oko. Oczywiście na to sa jakieś ćwiczenia i taki etam. Ale nie pytajcie mnie jakie bo nie wiem ;) Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted June 16, 2006 Report Share Posted June 16, 2006 Ja mam składane przyrządy celownicze. Jakby wszystko było git to by tego nie produkowano ani ich ani' date=' specjalnych podwyższeń na risa.[/quote'] Robi się je choćby ze względu na... ACOG! Tak włąśnie, ponieważ ten w oryginalle jest lunetą a wtedy mechaniczne przyrządy celownicze w polu widzenia przeszkadzają. [ Dodano: Pią Cze 16, 2006 08:53 ] W każdym razie to jest coś takiego' date=' że celowanie z zamknietym kolimatorem (z przodu oczywiście) staje sie dla ciebie bardzo trudne bądź niemożliwe, bo punkt ni ełączy się z obrazem widzianym na drugie oko. [/quote'] Tacy ludzie chyba nie korzystają z kolimatorów bo to mija się z celem. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted June 16, 2006 Report Share Posted June 16, 2006 W każdym razie to jest coś takiego' date=' że celowanie z zamknietym kolimatorem (z przodu oczywiście) staje sie dla ciebie bardzo trudne bądź niemożliwe, bo punkt ni ełączy się z obrazem widzianym na drugie oko. [/quote'] Tacy ludzie chyba nie korzystają z kolimatorów bo to mija się z celem.Korzystają, korzystają... niby co? zbrodnia chodzić z otwartymi klapakmi? Mija się z celem? Przecież patrząc przez otwartą klapkę też szybciej namierze cel niż z przyrządami otwartymi. @Wilku Wiele razy wspominano, że nie każdy może korzystać z kolimatorów z zamkniętą klapką. To, że tobie w Aimpoincie patent działa nie oznacza, ze mi działa (bo nie działa). :D Edit Literówki. Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted June 16, 2006 Report Share Posted June 16, 2006 Sorry, zrozumiałem, ze takie osoby mogą korzystać z kolimatora zamykając jedno oko, co nie miałoby większego sensu. Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted June 16, 2006 Report Share Posted June 16, 2006 Zgadza się - generalizowałem tak samo jak przedmówca. Quote Link to post Share on other sites
Gecko Posted June 16, 2006 Report Share Posted June 16, 2006 Benrey Ty chyba chciałbyś używać kolimatora jak lunety. Jego przeznaczenie jest natomiast inne, nie służy do super dokładnego celowania w prawe jądro, ma tylko szybko pomóc "namierzyć" przeciwnika i oddać celny strzał. Quote Link to post Share on other sites
CyberKozA Posted June 21, 2006 Report Share Posted June 21, 2006 Ja tak chciałem powrócić do tematu. Kupiłem i jestem zadowolony. Krzyż - bajerancki, ale w sumie podziałka jest bezużyteczna w wersji bez powiększenia. Szczególnie w ASG. Celuj się bardzo wygodnie i szybko. Wykonanie - dla mnie bezbłędne. Idealnie matowa czerń nadaje mu bardzo.. kozackiego wyglądu. Materiał - czas pokaże. Jakość / cena - dla mnie 10/10 Quote Link to post Share on other sites
brok Posted June 21, 2006 Author Report Share Posted June 21, 2006 Robi się je choćby ze względu na... ACOG! Tak włąśnie, ponieważ ten w oryginalle jest lunetą a wtedy mechaniczne przyrządy celownicze w polu widzenia przeszkadzają. No nie wiem czy w lunetach muszka bedzie przeszkadzac bo przeciez w lunetach sa soczewki wiec jezeli cos bedzie przed tubusem lunety to nie bedzie tego widac w celowniku. Wiem napewno bo przed chwila sprawdzalem na dwoch roznych celownikach w tym jeden z zoomem. Pozatym pamietam ze cos o tym bylo na fizyce :P Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted June 21, 2006 Report Share Posted June 21, 2006 No jeśli nie mieści się w głębi ostrości i nie zasłania całego obiektywu to nie powinien przeszkadzać, tak to wygląda po założeniu lunety do M15Carbine. Quote Link to post Share on other sites
brok Posted June 22, 2006 Author Report Share Posted June 22, 2006 Srednica tubusa w moim najmniejszym celowniku powiekszajacym wynosi 20mm, szerokosc muszki to okolo 15 mm w punkcie bedacym na lini prostej z luneta. Po zamocowaniu na M15 wszystko ladnie widac. Nie sadze zeby ACOGowi przeszkadzala muszka skoro srednica tubusa w ACOGu to bodajze 40mm, a z tego co pamietam ACOG ma powiekszenie 4x (moge sie mylic) wiec tak samo jak celownok na ktorym sprawdzalem. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
DariuszM Posted June 22, 2006 Report Share Posted June 22, 2006 w ACOGu lunecie nic nie przeszkadza...zarówno muszka jak i puszka AN-PEQ zachodzą na obiektyw, ale celując nic z tego nie jest widoczne, a obraz jest czysty Quote Link to post Share on other sites
rooster Posted June 29, 2006 Report Share Posted June 29, 2006 Ja jestem bardzo zadowolony z kolimatorka tyle że niezdążyłem go dobrze przetestować w terenie a już muszę sprzedać bo niestety wynikneły mi nieoczekiwane wydatki i musze się go pozbyc(jeszcze 10m-cy gwarancji), jesli ktoś chętny to na priv cena 175pln do tego trzeba doliczyć koszt przesyłki wg poczty Quote Link to post Share on other sites
jackobi Posted August 31, 2007 Report Share Posted August 31, 2007 Witam ! Szukalem w innych tematach ale nie znalazlem :) tutaj bylo napomkniete o ochronie szybek Acog-ow ale temat nie zostal rozwiniety. Przymierzam sie do zakupu ACOG-a ale z racji tego, ze dostalem juz w szybke w starym kolimatorze ( teraz juz ma ladna oslonke z plexi), teraz chcialbym kolimator, do ktorego moznaby odrazu zalozyc taka oslonke, lub wpasowac plexe. Jesli nie da sie zrobic tego z ACOGiem moze doradzicie mi inny kolimator dedykowany do emki (sr-16), do ktorego owa oslone moglbym zainstalowac :) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 31, 2007 Report Share Posted August 31, 2007 1. To jest wątek o ACOGu, a nie do polecania innych celowników. 2. W ACOGu jest bardzo drobny gwint do mocowania filtrów i osłon. Jak znajdziesz kogoś kto Ci oprawi plexi, albo nagwintuje to nie ma problemu. Quote Link to post Share on other sites
maciejs Posted August 31, 2007 Report Share Posted August 31, 2007 http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1959 Do ACOGa. Quote Link to post Share on other sites
Dobry Posted September 2, 2007 Report Share Posted September 2, 2007 A co myślicie o tym kolimatorze ACOG Pro - Arms Troszkę droższy od Wallther'a ale bez napisów... Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted September 2, 2007 Report Share Posted September 2, 2007 a pozbycie sie napisow zajelo mi okolo 2 minut...wiec to naprawde nie jest taki wielki problem z nimi :P Quote Link to post Share on other sites
Side Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 (edited) A jak z wyświetlanym krzyżem w tej kopii ACOG'a? Na maksymalnej jasności krzyża dobrze go widać w piękne słoneczne dni? Słyszałem, że czasem są problemy z jasnością krzyża... Chce się upewnić przed zakupem czy to prawda ;-) Edited September 10, 2007 by Side Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 To jest kolimator, nie celownik optyczny, więc krzyż nie jest podświetlany tylko "wyświetlany". Quote Link to post Share on other sites
brok Posted September 10, 2007 Author Report Share Posted September 10, 2007 Jeżeli masz nowe baterie to będzie świecić dobrze, ale po jakimś czasie gdy baterie będą już słabe to może być problem. Quote Link to post Share on other sites
pilon_ Posted December 7, 2007 Report Share Posted December 7, 2007 Witam Piszę z prośbą o pomoc do szczęśliwych posidaczy Ps 44 bądź znawców tematu Otóż, zakupiłem to cudeńko, wprawdzie używane ale podobno sprawne . I to był prawdopodobnie błąd: - ponieważ krzyż wyświetlany w moim kolimatorze jest rozmazany tak jakby koło siebie w bliskiej odleglosci byly wyświetlane 3 siatki krzyża, nie wygląda on tak jak na tym zdjęciu http://img180.imageshack.us/my.php?image=img22121jr.jpg już prędzej jest podobny do zdjęcia z tanich chinskich zabawek i tu moje pytanie czy ktos z was spotkał się z tym problemem, ma pomysł co może być jego przyczyną i jak ewentulanie usunąć usterkę z góry dzięki Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted December 7, 2007 Report Share Posted December 7, 2007 Podobno to częsty problem - przeczytaj ostatnią stronę w topicu o Specshopie w dziale Sklepy Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts