hryztuz Posted May 14, 2015 Report Share Posted May 14, 2015 Dzięki ale oczekiwałem na więcej. Wybór jest spory a słyszałem, że nie których nie warto kupować Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 Mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z "narrow" i "wide" w Baofeng'u UV-5R? Chodzi mi głównie o to kiedy powinno się używać danego trybu i czy daje to jakiś rzeczywisty efekt :) Temat jakiś czas temu przeczytałem w całości, a nie pamiętam żeby była odpowiedź na takie pytanie :) Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted May 16, 2015 Report Share Posted May 16, 2015 Chodzi mi głównie o to kiedy powinno się używać danego trybu i czy daje to jakiś rzeczywisty efekt :icon_smile: Jeżeli nadajnik ma Wide a odbiornik Narrow to dzwięk moze być zakłócony, ale WFM zapewnia wyższy poziom odbioru. Standardowym ustawieniem jest WFM i jeżeli nie ma problemu z interferencją innych kanałów czy jakością u odbiorcy to nie powinno się zmieniać. Gdzieś czytałem że standardowe (nieprogramowane) PMR-ki mają Narrow , w takich przypadkach można spróbować zmienić w swoimradyjku na NFM jeżeli odbiorcy mają problem z Twoimi transmisjami. Nie sprawdzałem tego jednak Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted May 16, 2015 Report Share Posted May 16, 2015 Czyli w przypadku, gdy ja mam W a standardowa PMR'ka ma N, to ona mnie słyszy normalnie, ale za to ja słyszę ją z zakłóceniami czy efekt takich ustawień jest obustronny? Na typowej strzelance łącząc się z PMR'kami używacie w takim razie N, tak? Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted May 16, 2015 Report Share Posted May 16, 2015 Czyli w przypadku, gdy ja mam W a standardowa PMR'ka ma N, to ona mnie słyszy normalnie, ale za to ja słyszę ją z zakłóceniami czy efekt takich ustawień jest obustronny? Dokładnie odwrotnie :) Efekt nie jest symetryczny. Jeżeli nadawca ma NFM a odbiorca WFM to nie będzie zniekształceń. O tym że proste PMR ki mogą mieć NFM gdzieś czytałem, ale nie używamy pmr-ek od kilku lat wiec nie sprawdzałem tego doswiadczalnie. Najlepiej zrobić prawdziwy test, jak będzie problem zmienić na NFM i zobaczyć czy się poprawi. Jak nie będzie to używać WFM Dzięki ale oczekiwałem na więcej. Wybór jest spory a słyszałem, że nie których nie warto kupować W miarę niezłe jak na Chinola są headsety Cavalvy Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted May 17, 2015 Report Share Posted May 17, 2015 (edited) Heh, rzeczywiście masz rację, nie pomyślałem tylko na szybko odpisałem :P Czyli generalnie opcja ta jest dostosowywana do tych 2 łączących się urządzeń, a nie np. do pasma czy częstotliwości itp, tak? Edited May 17, 2015 by a5d4f1 Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted May 18, 2015 Report Share Posted May 18, 2015 Możecie mi wyjaśnić czym się różni BF-888 od BF-888s? Jak kupowałem telefon to ten model z dopiskiem S na końcu nie działał w Polsce, a jak jest z tymi krótkofalówkami? A może to w ogóle ten sam model, bo widzę tutaj w temacie, że nazwy używacie naprzemiennie czasem. Miałem brać UV-5R, ale przeliczyłem to i uznałem, że na moje potrzeby niedzielnych strzelanek BF-888 powinien wystarczyć. Quote Link to post Share on other sites
pancerniak87 Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 Witam Mam prośbę do bardziej doświadczonych użytkowników, czytam cały temat i nie potrafie nic wybrać czy mógł by mi ktoś doradzić co powinienem kupić? Chodzi mi o zestaw który bedzie zawieral radio przycisk PTT i słuchawke Bowman (chyba tak sie to piszE)Które radio bedzie dobre i bedzie współpracowac ze zwykłymi PMRkami(koledzy z teamu maja Maxcomy) Quote Link to post Share on other sites
hryztuz Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 Podłącze się do pytania. Chciałbym dodatkowo dowiedzieć się jakiego lepszego producenta polecacie poza z-tactical? Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 Jeśli chodzi o radio to popularne baofengi (rodzina uv-5 lub uv-82) będą ok. CO do headsetu... Z-tactical to loteria... Cavalvy było kiedyś dobre z "budżetowych" produktów ale już chyba niedostępne jest. Wydaje się. że jeśli nie kontraktowe używane bowmany + przyciski PTT (choćby stąd -> http://www.ebay.com/sch/shermenkit/m.html?_nkw=&_armrs=1&_ipg=&_from=) to pozostaje Emmerson/Z-Tactical. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 Po ile chodzą kontraktowe używane bowmany? Pojawiają się w Polsce? A co ze swimmerami? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 200 dolców, ptt 100 dolców. Wymagane jest ptt amplify. Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 Czy aby na pewno do bowmana wymagany jest amplify? Wydawało mi się że Peltory i Sordiny tak, ale bowmany nie mają mikrofonów dynamicznych Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 21, 2015 Report Share Posted May 21, 2015 Bowman oryginalny ma mikrofon dynamiczny. Swimmer tak samo. Obi-Wan pytał o kontraktowe a nie o chińskie. Stosowanie mikrofonów dynamicznych a nie elektrotytowych ma swoje plusy. Quote Link to post Share on other sites
hryztuz Posted May 22, 2015 Report Share Posted May 22, 2015 Panowie, który wtyk do PTT jest odpowiedni do Baofeng UV-5R? Kupiłem PTT i okazał się, że wtyk... ma byt wąski rozstaw wtyczek. Kupilem ok 10-11 mm rozstaw a powinienem mieć 15-16 mm. Znalałem takie wtyki: http://allegro.pl/deltashop-przycisk-ptt-u94-typ-kenwood-i5300345069.html Dzięki Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted May 22, 2015 Report Share Posted May 22, 2015 Wtyk Kenwood. :) Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted May 24, 2015 Report Share Posted May 24, 2015 Czy istnieje kabel pozwalający na oddzielenie anteny od radiostacji i umieszczenie jej w innym miejscu oporządzenia? Powiedzmy, że chcę radio z przodu kamizelki dla łatwego dostępu a antenę chcę wywalić do tyłu. Znalazłem coś takiego, ale nie mam pewności czy się nada - http://tnij.org/9e1jy9o To jest chyba dedykowane do routerów. Radiostacja to Wouxun KG-UV8D Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted May 24, 2015 Report Share Posted May 24, 2015 Panowie, orientuje się ktoś jak stoi jakość takiego dodatku? http://www.aliexpress.com/store/product/High-capacity-vibration-microphone-headset-for-two-way-radio-BaoFeng-uv-5r-UV-B5-UV-b6/1735043_32331937346.html Daje radę czy o kant dupy rozbić? Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted May 24, 2015 Report Share Posted May 24, 2015 odpuść sobie. Szkoda nerwów Twoich i uszów kumpli z którymi rozmawiasz :) Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted May 24, 2015 Report Share Posted May 24, 2015 Ale ogólnie ten typ rozwiązania komunikacji czy tylko tani produkt chińczyka? Rozumiem, że jakość nadawania jest podobna do tych najtańszych laryngofonów? Podczas pomocy przy organizacji sporych imprez lokalnych taki sprzęt byłby naprawdę przydatny z powodu wygody i dyskrecji. Jest jakieś podobne rozwiązanie do tego? Ewentualnie próbował ktoś taka słuchawkę przylutować do standardowego kabelka ze słuchawką z zestawu? Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted May 24, 2015 Report Share Posted May 24, 2015 Jak to już było opisywane tanie laryngofony są bardzo, ale to bardzo słabe. O ile tani chiński zestaw słuchawkowy czy grucha+słuchawka może jako tako działać i nawet od razu się nie zepsuć to laryngofon musi mieć pewne minimum jakości żeby się go dało używać.Za 5.40$ to z prawdopodobieństwem 98.7% dostaniesz niezdatny do użytku paździerz. Dyskrecję można osiągnąć innymi środkami. Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted June 10, 2015 Report Share Posted June 10, 2015 Czy istnieje kabel pozwalający na oddzielenie anteny od radiostacji i umieszczenie jej w innym miejscu oporządzenia? Powiedzmy, że chcę radio z przodu kamizelki dla łatwego dostępu a antenę chcę wywalić do tyłu. W sklepach "radiowych" możesz sobie zamówić kabel o dowolnej długości z dowolnymi końcówkami. Pewnie wystarczy 1-1.5m . Dla Wouxuna powinieneś mieć gniazdo SMA z jednej strony i wtyk SMA z drugiej. Gotowy kabel trudno będzie znaleźć raczej. Przykładowy link: http://hamradioshop.pl/radiotelefony-amatorskie-i-profesjonalne/detail/47-kable-antenowe/flypage/373-przewod-koncentryczny-belden-h155-pe-z-wtykami-do-wyboru.html?sef=hcfp Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted June 11, 2015 Report Share Posted June 11, 2015 w Polsce zaj*****e drogo wychodzą takie kable. Jak się nie spieszy, to warto kupić u chińczyka... -> choćby tu: http://stores.ebay.com/bydpete/00-SMA-SMA-1-5-/_i.html?_fsub=3462379012&_sid=1070173162&_trksid=p4634.c0.m322 Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 11, 2015 Report Share Posted June 11, 2015 Przykładowy link: http://hamradioshop....u.html?sef=hcfp Przy takiej długości jest jakakolwiek różnica między takim bajeranckim kablem z linka, a zwykłym RG174? Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted June 11, 2015 Report Share Posted June 11, 2015 Nie poczujesz różnicy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts