m1xer Posted September 24, 2015 Report Share Posted September 24, 2015 Kupie coś lepszego w cenie 130 zł niż wspominany tutaj UV-5R ? http://www.aliexpres...2235972452.html czy może lepiej 4$ droższego UV-82 ? Quote Link to post Share on other sites
Mickie_Black Posted September 24, 2015 Report Share Posted September 24, 2015 UV-5R stosuję od bodajże czterech lat, zaś UV-82 nigdy nie widziałem na oczy, więc nie ocenię. 5R jest dla mnie prawie-ideałem PMRki - może dlatego, że nie miałem niczego lepszego? Spisuje się świetnie w roli, do jakiej został stworzony. Jeżeli zaś jego następca sprawuje się tak samo bezproblemowo, nie widzę zastrzeżeń. PS Uważaj na akumulator. Czasami dodają egzemplarze o mniejszej pojemności. Z tego, co zdążyłem wyczytać, powinien mieć 2800 mAh. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 25, 2015 Report Share Posted September 25, 2015 Fabrycznie są o pojemności 1800mAh, dodatkowy, duży akumulator ma 3800mAh. Quote Link to post Share on other sites
m1xer Posted September 25, 2015 Report Share Posted September 25, 2015 Z tego co widzę 2800 powinny być fabrycznie ale modelu UV-82 Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 25, 2015 Report Share Posted September 25, 2015 UV-82 także ma 1800. Nadruk na baterii jest błedny. PS. Czy naprawdę trzeba milionowy raz powtarzać, że to są radiotelfony amatorskie, a nie PMRki? Quote Link to post Share on other sites
Mickie_Black Posted September 28, 2015 Report Share Posted September 28, 2015 PS. Czy naprawdę trzeba milionowy raz powtarzać, że to są radiotelfony amatorskie, a nie PMRki? Jeżeli to do mojego "Ideału...", to wytłumacz mi, czy radiotelefon zaprogramowany na pasma PMR (tylko i wyłącznie) nie staje się PMRką? Oczywiście, można czepiać się nazewnictwa, ale to takie samo co "Karabin szturmowy na amunicję pośrednią przestaje być karabinem, bo strzela amunicją pośrednią, a nie karabinową." Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 28, 2015 Report Share Posted September 28, 2015 Nie staje. Nie ma stałej anteny i mocy Quote Link to post Share on other sites
falcong700 Posted September 29, 2015 Report Share Posted September 29, 2015 Jeżeli to do mojego "Ideału...", to wytłumacz mi, czy radiotelefon zaprogramowany na pasma PMR (tylko i wyłącznie) nie staje się PMRką? Oczywiście, można czepiać się nazewnictwa, ale to takie samo co "Karabin szturmowy na amunicję pośrednią przestaje być karabinem, bo strzela amunicją pośrednią, a nie karabinową." Poza tym skaner umożliwia odsłuch innych niż PMR częstotliwości. Ale 90 % towarzystwa ma zaprogramowane 8 kanałów :icon_lol: A idąc tropem twojej wypowiedzi w cudzysłowie, Kałasznikowa nie nazywamy karabinem tylko pośrednikiem :icon_lol: bo amunicja pośrednia :icon_lol: Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted September 29, 2015 Report Share Posted September 29, 2015 (edited) Nie. Kałach to pistolet hukowy. Wystarczy nie włączyć auto i załadować ślepakami. Edited September 29, 2015 by mareq Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted September 30, 2015 Report Share Posted September 30, 2015 Poza tym skaner umożliwia odsłuch innych niż PMR częstotliwości. Ale 90 % towarzystwa ma zaprogramowane 8 kanałów :icon_lol: Może twojego towarzystwa. Mów za siebie. A idąc tropem twojej wypowiedzi w cudzysłowie, Kałasznikowa nie nazywamy karabinem tylko pośrednikiem :icon_lol: bo amunicja pośrednia :icon_lol: Według polskiej terminologii wojskowej samoczynno-samopowtarzalna (automatyczna), indywidualna broń strzelecka zasilana nabojem karabinowym to karabin, zaś amunicją pośrednią to karabinek. Na marginesie dodam, że w USA mówią na to odpowiednio "battle rifle" i "assault rifle" Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted October 2, 2015 Report Share Posted October 2, 2015 (edited) To wracając do tematu. Mój nowy zestaw RTO: FT-530 + MH2AB. pomijając absolutnie rewelacyjną czułość odbiornika, to funkcjonalność tego zestawu jest bardzo fajna https://www.dropbox.com/sc/4li3ytxsd8gi70d/AADTiZfp4eb4mejFKeJjSCl0a W mikrofonie jest: -przełączanie częstotliwości (góra/dół) wg zaprogramowanego skoku - przełączanie pomiędzy VFO - przełączanie pomiędzy bandami - zdejmowanie blokady szumu - przycisk definiowany przez użytkownika :-) - blokowanie przycisków - podświetlenie klawiatury - wyłącznik no i nadawanie oczywiście Edited October 2, 2015 by W2o Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted October 2, 2015 Report Share Posted October 2, 2015 (edited) nowy link: https://www.dropbox....C01532.JPG?dl=0 Trzeba jeszcze tylko podpiąć słuchawkę i może zewnętrzny ptt.... Edited October 2, 2015 by W2o Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 2, 2015 Report Share Posted October 2, 2015 Fajna zabawka :icon_biggrin: Mam parę pytań: 1. Co to za antena? 2. Odblokowywałeś pełny zakres? 3. Gdzie to dorwałeś? Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted October 2, 2015 Report Share Posted October 2, 2015 1: antena MRW-100 2: ta sztuka chodzi od 130 - 174 i 400-460 (pracuję nad tym żeby chodziło od 110Mhz do 950, ale to już nie dzisiaj..) 3: Ta akurat sztuka z GB, razem z karonem, oryginalną książeczką i naklejką producenta :-) Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted October 2, 2015 Report Share Posted October 2, 2015 Fajnie. PMR z tego nie zrobisz, bo brakuje kroku 6,25 kHz. Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted October 3, 2015 Report Share Posted October 3, 2015 @mareq Też się tego kiedyś obawiałem, ale przy obecnych parametrach (używanych przez nas) nadajników, nie ma to żadnego znaczenia. Testowane z uv-5, uv-82, navcomami, vx-8 i typowymi PMR-kami. Testowałem też vx-7 (też bez 6,25 kHz) i wnioski są dokładnie takie same. A teraz najlepsze: czułość zmierzona: 0,08uV VHF i 0,09uV UHF (12-dB SINAD). niewiarygodne..... Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 3, 2015 Report Share Posted October 3, 2015 Typowa, "szeroka" modulacja FM ma szerokość 5kHz, więc nie dziwi, że różnica 1,25kHz nie jest problemem. Gorzej przy używaniu "wąskiej" NFM 2,5kHz, ale tu dochodzi waśnie kwestia nietrzymania parametrów przez nadajniki. Quote Link to post Share on other sites
m1xer Posted October 6, 2015 Report Share Posted October 6, 2015 Nabyłem UV-82, czy muszę dodatkowo coś jeszcze ustawiać w kanałach PMR czy tak jak na zdjęciu poniżej jest ok: Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 6, 2015 Report Share Posted October 6, 2015 Jest ok, chociaż sugerowałbym ustawienie niskiej mocy. Quote Link to post Share on other sites
m1xer Posted October 6, 2015 Report Share Posted October 6, 2015 Możesz napisać czemu? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 6, 2015 Report Share Posted October 6, 2015 Mniejsze śmiecenie eteru, mniejszy pobór energii. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted October 6, 2015 Report Share Posted October 6, 2015 Mniejszy zasięg. Quote Link to post Share on other sites
falcong700 Posted October 14, 2015 Report Share Posted October 14, 2015 Może twojego towarzystwa. Mów za siebie. Według polskiej terminologii wojskowej samoczynno-samopowtarzalna (automatyczna), indywidualna broń strzelecka zasilana nabojem karabinowym to karabin, zaś amunicją pośrednią to karabinek. Na marginesie dodam, że w USA mówią na to odpowiednio "battle rifle" i "assault rifle" Jeżeli nie ogarniasz całości i tego do czego się odnosi oraz nie potrafisz czytać ze zrozumieniem to może w ogóle się nie wypowiadaj Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted October 16, 2015 Report Share Posted October 16, 2015 JS4018 ma w użyciu trochę fajnego sprzetu - możliwe wypożyczenie na potrzeby organizacji większej imprezy. https://www.facebook.com/js4018/posts/900582193322548 Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 18, 2015 Report Share Posted October 18, 2015 Czy złącza UC-1, PL259, UHF to to samo? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts