Foka Posted January 11, 2008 Report Share Posted January 11, 2008 To są farby NFM, również dostępne w SpecOpsie, niestety gorsze od Krylonu, bo półmatowe. Quote Link to post Share on other sites
raeone Posted January 14, 2008 Report Share Posted January 14, 2008 ewentualnie domatowic mozna piaskowaniem delikatnym. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted January 15, 2008 Report Share Posted January 15, 2008 NFMy schodzą od samego patrzenia ... Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 15, 2008 Report Share Posted January 15, 2008 Ze schodzeniem nie miałem problemów... Może za mało na nie patrzyłem ;) Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted January 15, 2008 Report Share Posted January 15, 2008 Również mi nie schodzą. Może za mało się patrze... ;) Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted January 15, 2008 Report Share Posted January 15, 2008 To wielce ciekawe bo mam / miałem do czynienia z 3 pomalowanymi replikami i schodzą. Może wasze tylko wiszą ;) ? Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted January 15, 2008 Report Share Posted January 15, 2008 Z mojej, NFMka zaczęła trochę złazić tylko po zlaniu deszczem i to jedynie z metalu, na tworzywie trzyma się ładnie. Replika jest dośc solidnie wycierana i daleka od ekspozycji na ścianie ;-) Quote Link to post Share on other sites
raeone Posted January 15, 2008 Report Share Posted January 15, 2008 Wukasz ty masz jakiegoś pecha albo zawsze jesteś oportunistą. Ja swojego aug`a malowałem i ni chu...dej nogi nie chciało zejść. Nie pomogło czołganie, tarzanie w piasku, nawet groźnie na NFM patrzyłem i nic. Może ty jesteś bardziej niewyjściowy i uciekła z repliki jak cię zobaczyła. Quote Link to post Share on other sites
Kozlowski Posted January 16, 2008 Report Share Posted January 16, 2008 Skoro już poruszane są Montany, NFM itd to chyba znaczy że ten wątek jest potrzebny :) Wtrącę się z pytaniem: - Skąd wziąć Krylon ? Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted January 16, 2008 Report Share Posted January 16, 2008 @raeone A może dlatego, że Aug jest plastikowy a ja, moje niedopowiedzenie, podobnie jak sgt.Chaos obserwuję zjawisko na metalu? I dołączam się w sumie do pytania skąd wziąć Krylon bo NFMów nie chce już :) Quote Link to post Share on other sites
mk29 Posted April 27, 2008 Report Share Posted April 27, 2008 Jeżeli kogoś to usatysfakcjonuje - znalazłem w tych sklepach krylon - http://www.wolfarmouries.co.uk/airsoft/bb/...ch&iStage=1 http://www.amazon.com/Krylon-Consumer-4293...e/dp/B00176UX26 http://www.paint-colors.net/store/product....productid=10293 http://www.fire-support.co.uk/store/comers...?idCategory=224 http://search.stores.ebay.com/RC-Store_kry...1600882QQsofpZ0 Jeżeli ktoś byłby zainteresowany to chętnie bym zorganizował/dołączył się do grupowego zamówienia na Krylon. Zwłaszcza interesujące są ofery z EBAY'a oraz z Wolfarmories ze względu na bliskość sklepu - może ktoś sie wybiera do Londynu? ps. na Wolfarmories widnieje : Stock Clearance: Krylon Paints will no longer be imported into the UK and as such this item will only be available until our stock runs out. ale wszystkie farby oprócz czarnej są IN STOCK... Quote Link to post Share on other sites
8ball Posted May 22, 2008 Report Share Posted May 22, 2008 (edited) Bawiłem się kiedyś w graffiti i Krylon jest dla malujących kultową farbą, coś jak dla niektórych M16Viet-Nam ;] malowałem nią kilka razy i jest naprawdę bardzo dobra, ale jest też kilka innych firm, które robią równie dobre farby i bez większego problemu można je dostać w każdym większym mieście Polski. Generalnie najlepszą farbą jest Montana [Hardcore, Gold, Black, Blackline i Platinum] ale są też puszki innych firm np.: Belton Hitcolor lub Aerosol Art. Z doświadczenia wiem, że różnie to bywa z różnymi kolorami, czasami [to chyba kwestia stosowanych pigmentów] tańsza "pucha" jest lepsza od tej "najlepszej". Poleciłbym Montanę z serii Gold, duża paleta kolorów, dobrze osiada na różnych powierzchniach, świetnie kryje dzięki czemu jest jest dość wydajna no i fajnie pachnie ;-) Jest to stosunkowo wytrzymała farba, wytrzymuje bez problemów wszelkie warunki pogodowe, bywało, że malowałem w deszczu po mokrej nawierzchni i jedyną różnicą była mniejsza ilość farby, która docierała do ściany :wink: Malowałem nią również swojego "gana" i nie mam zastrzeżeń ale jeżeli komuś zależy na ekstremalnej wytrzymałości powłoki to zawsze można położyć podkład i psiknąć Boll'em lub Bitexem, pierwszy to lakier do zderzaków plastikowych, a drugi to preparat do konserwacji podwozia. No ale farba to nie wszystko połowa sukcesu leży w "końcówce" tzw. "cap'ie" ;] dobranie odpowiedniej ułatwi malowanie bez zacieków i poprawi dokladność wzoru jaki chcemy osiągnąć. Na koniec kilka przydatnych linków i życzę dobrej zabawy ;-) Farby Końcówki Cała reszta... ;-P Edited May 22, 2008 by 8ball Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 22, 2008 Report Share Posted May 22, 2008 Replika to nie ściana. Krylon czy NFM ma np do siebie to, że łatwo je usunąć. Do tego NFM (nie wiem jak Krylon) ma właściwości maskujące w paśmie podczerwieni. Krylon i NFM nie kleją się i nie zalepiają otworów czy ruchomych części, jak to robi wiele farb. Każdy zrobi jak chce, ale swojej repliki nie pomalowałbym "zwykłą olejną". Quote Link to post Share on other sites
8ball Posted May 22, 2008 Report Share Posted May 22, 2008 Fakt to nie ściana :] ale to nie wiele zmienia :] Montane i podobne też da sie usunąć bez użycia papieru ściernego ;-) jest cala masa preparatów do usuwania farb i nie mam na myśli rozpuszczalnika "nitro" ;-) sama Montana robi płyn pod swoje produkty [uprzedzę wątek o zniszczonym tworzywie, używałem go wiele razy i wszystko było tak jak powinno]. Zakleić dziurki tak jak wspomniałeś można każdą inną farbą to nie jest trudne ;-) dlatego dodałem wzmiankę o końcówkach :] Montany się kleją jak większość mokrych farb ale po wyschnięciu wszystko jest cacy [oczywiście mam na myśli "maty" bo "połyski" to zupełnie inna bajka] hehe nie wiem jak jest z IR pewnie tak samo jak z plakatówkami ale to chyba nie problem biorąc pod uwagę fakt, że nie wiele osób jest zaopatrzona w odpowiedni sprzęt :-F i na pewno nie są to "zwykłe olejne" z tego co pamiętam po rozmowie z pracownikiem Montany, mają one zbliżony skład do Krylonów dodam, że część farbek z serii Gold pachnie i ma niemal identyczną konsystencję jak hamerykański produkt... ale w/g mnie są jednak lepsze. Rozumiem pogoń za wiernym kopiowaniem wojskowych standardów, nie próbuje nikogo przekonać by raptem odstawił Krylon czy NFM, napisałem tego posta z myślą o ludziach, którzy chcą iść trochę na łatwiznę nie tracąc nic z jakości :] Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted May 24, 2008 Report Share Posted May 24, 2008 napisałem tego posta z myślą o ludziach, którzy chcą iść trochę na łatwiznę nie tracąc nic z jakości :] A nie pomyślałeś o tym że skoro to takie samo za mniejszą cenę to że takie instytucje jak armie świata też by sie tym zainteresowały? Podstawowym atutem farb typu NFM/Krylon jest fakt braku podatności na wysokie temperatury. Montana gdybyś ją położył na lufie prawdziwej broni to na 100% spalila by się. NFM/Krylon nie. Ale oczywiście w przypadku replik nie ma to zasadniczo znaczenia. Prawda jest natomiast taka że puszka Montany jest minimalnie tańsza od NFMów i dlatego jak juz kupuje to jednak (po wielu doświadczeniach z różnymi farbami i metodami ich nakładania) wolę zapłacić te 10 PLNów więcej za NFMa. Quote Link to post Share on other sites
8ball Posted May 24, 2008 Report Share Posted May 24, 2008 A nie pomyślałeś o tym że skoro to takie samo za mniejszą cenę to że takie instytucje jak armie świata też by sie tym zainteresowały? Podstawowym atutem farb typu NFM/Krylon jest fakt braku podatności na wysokie temperatury. Montana gdybyś ją położył na lufie prawdziwej broni to na 100% spalila by się. NFM/Krylon nie. Ale oczywiście w przypadku replik nie ma to zasadniczo znaczenia. Prawda jest natomiast taka że puszka Montany jest minimalnie tańsza od NFMów i dlatego jak juz kupuje to jednak (po wielu doświadczeniach z różnymi farbami i metodami ich nakładania) wolę zapłacić te 10 PLNów więcej za NFMa. ...no właśnie pomyślałem i dlatego nie wziąłem tego pod uwagę, to forum AirSoft'owe... repliki nie generują wysokich temperatur. :???: no chyba, że GearBox się spoci ;-P NFM hmm no OK masz do niego łatwy dostęp i dla Ciebie 1Opln to pikuś, ale cała masa małolatów bez znacznych dochodów własnych wolałaby mieć tą "dychę" na kulki. btw na nową "zabawkę" mam NFM'a ;-] lol Quote Link to post Share on other sites
scizophrenikz Posted May 28, 2008 Report Share Posted May 28, 2008 (edited) Montany mają super pigment wystarczy jedno pociągnięcie i obszar po którym przejechaliśmy będzie równomiernie pokryty farbą. Równie dobre są Belton Premium, matowe farby z ogromną paletą barw. Jak ktoś nie idzie na wojne ze swoim real-Berylem to jak najbardziej polecam te dwie firmy jako doskonały substytut (czy aby napewno tylko substytut) do super Ub3rD3lT4oWn3D Krylonów czy NFM. Montany są i połysk i mat, trzeba o tym pamiętać ;) Pzdr Edited May 28, 2008 by scizophrenikz Quote Link to post Share on other sites
Kozlowski Posted May 30, 2008 Report Share Posted May 30, 2008 Krylonu nie udało mi się zdobyć, więc zainteresowałem się Montaną Gold. Skusił mnie duży wybór kolorów i nie żałuję wyboru. Kryją świetnie, są trwałe, bardzo szybko schną. Po kilku malowaniach nimi, mogę je polecić jako "cywilny" zamiennik Krylonu. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted June 6, 2008 Report Share Posted June 6, 2008 A ja nie dostałem montany i kupiłem inne farby także dla graficiarzy i oto efekt: Także polecam wszelkie dobre farby dla graficiarzy jako zastępstwo krylonu. Skoro te farby służą chłopakom do malowania po wszystkim (niestety) w tym po trójmieskich SKMkach z których za cholerę nie chce to potem zejść to coś o jakości tych farb świadczy ;) Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted June 6, 2008 Report Share Posted June 6, 2008 w tym po trójmieskich SKMkach z których za cholerę nie chce to potem zejść to coś o jakości tych farb świadczy Ano świadczy... o tym że jak Ci się znudzi kamo to sprzedasz je razem z repliką żeby się go pozbyć... zamiast poprostu je "zmyć" Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted June 6, 2008 Report Share Posted June 6, 2008 Ano świadczy... o tym że jak Ci się znudzi kamo to sprzedasz je razem z repliką żeby się go pozbyć... zamiast poprostu je "zmyć" Und hier ist der hund begraben. I właśnie, jak usunąć Montanę? Nie tyle co z plastiku, a w ogóle. Druga sprawa, co do montan, to potrzebuje dwóch kolorów, najbardziej zbliżonych do koloru body AUG'a i do "flat dark earth". Co do AUG'a, to mój typ to: G 8200 Manila Green flat dark... : G 1080 Everglade Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted June 6, 2008 Report Share Posted June 6, 2008 Ktos wie jaki numer/oznaczenie ma Montana zblizona do Coyote Brown? Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted June 6, 2008 Report Share Posted June 6, 2008 Panowie tego typu pytania są imho bez sensu.. Dlaczego? Ano dlatego, że każdy może postrzegać kolor w innej tonacji czy odcieniu. To co dla mnie będzie "montaną Coyote Brown" dla innego będzie "Khaki" albo innym "zeschniętym kawałkiem trawnika". Jeżeli Montana nie robi oznaczenia CoyoteBrown to sami musicie sobie "wstrzelić" kolor a nie polegać na opiniach innych. Czyżby to był kolejny argument za Krylonem/NFMem? ;) Quote Link to post Share on other sites
zia Posted June 7, 2008 Report Share Posted June 7, 2008 Te farby "zastępcze" to pięknie ładnie ( mniej więcej ;) ), tylko jak to wygląda potem w nokto ? Te urządzenia są w sumie coraz częściej widoczne na polach strzelanek i milsimów. A tu moje g3, farby NFM EC, czas malowania 30 min, szablonów brak ( użyto małej zerwanej roślinki ) Większa wersja : http://img213.imageshack.us/img213/6981/dominisiaid3.jpg Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted June 9, 2008 Report Share Posted June 9, 2008 Co z tego, że replika świeci się w noktowizorze? 90 % używanych w airsofcie mundurków pięknie świeci. Kontraktowe woodlandy, DPMy, flecktarny, kopie... Najrzadziej wz. 93... bo nówki. Testowane noktowizorem Yukon NVMT 3 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts