Poznaniak Posted October 29 Report Share Posted October 29 Cześć, Moja wiedza na temat historii stoi na jako takim poziomie z naciskiem ma temat II WŚ, ale jakiś czas temu natrafiłem na wątek potyczki, która odbyła się pod koniec wojny, gdzie po jednej stronie stali zarówno żołnierze amerykańscy i Wermachtu. Tutaj chyba czas, aby Wam podlinkować źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_o_zamek_Itter Słyszeliście o tej historii? Nasuwa się też pytanie gdzie warto zrobić taką grę? O ile strzelam już od 16 lat to w ash jestem od roku i nie znam jeszcze miejscówek, więc zamiast siedzieć i gdybać wolę wywlec temat na forum, gdzie są osoby znające (być może) odpowiednie miejsce. Zapraszam do dyskusji. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted October 30 Report Share Posted October 30 Panie, zamek to luksus! Gdyby ktoś o takowym wiedział, już dawno by był w eksploatacji. Miejscówki używane na grach ASH to często dokładnie te same miejsca, gdzie strzelają się modernowcy. Jeżeli chciałbyś taką grę zorganizować to przysiądź nad mapą Google'a i poszukaj jakichś opuszczonych zamków. A może nawet nie opuszczonych, ale będących w czyimś zarządzie, który może okazać się przyjazny airsoftowcom. Quote Link to post Share on other sites
Vlad Posted October 30 Report Share Posted October 30 Ruiny nawet by się znalazły, inne zamki z uwagi na nasze kuleczki raczej nie bardzo. Zwykle właściciel boi się, że zniszczymy coś. Może zabudowanie Twierdzy Modlin ??? Quote Link to post Share on other sites
Matt Baker Posted October 31 Report Share Posted October 31 Zamku to raczej nie znajdziecie. Tak sobie myślę, że jeśli scenariusz miałby się skupić na momencie ataku na sam zamek i walki w nim, to przychodzi mi na myśl Piątek k/Piekar. Jeśli organizator chciałby się pobawić w bardziej rozbudowany scenariusz, a może też larp, to oczywiście Camp Wola. Obie propozycje są jednak z myślą o luźnym podejściu do samego zamku. Panowie, w końcu mamy bogatą wyobraźnię (!), a dobra zabawa jest na pierwszym miejscu... ;) Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted October 31 Report Share Posted October 31 39 minut temu, Matt Baker napisał: Panowie, w końcu mamy bogatą wyobraźnię (!), a dobra zabawa jest na pierwszym miejscu... ;) Piotrze zgadza się, ale są pewne granice umowności. A abstrahując od faktu, że znalezienie zamku, nawet w ruinie, który byłby wolny od cywilów/turystów byłoby bardzo trudne, dochodzi do tego jeszcze ochrona konserwatorska. Większość (jeżeli nie wszystkie) obiekty tego typu są w ewidencji zabytków i zabawę na nich wypadałoby skonsultować z odpowiednimi władzami. Quote Link to post Share on other sites
Matt Baker Posted October 31 Report Share Posted October 31 Dlatego też uważam, że miejscówka z zamkiem jest nieosiągalna, a co do pozostałych sugestii podanych przeze mnie miejscówek, mimo wszystko (jak zawsze) jest to luźna interpretacja scenariusza podparta naszą wyobraźnią ;D Quote Link to post Share on other sites
Poznaniak Posted November 1 Author Report Share Posted November 1 Dzięki za odpowiedzi. Oczywiście domyślam się, że zamek jest raczej nie osiągalny, ale jak wspominałem na początku znacie zapewne różne miejsca, które można "wpleść" w tą historię. W końcu to ash i nikt nikomu głowy nie utnie za lekką modyfikacje oryginalnej historii pod względem obrony obiektu np. jakiegoś budynku zamiast zamku : -) Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted November 1 Report Share Posted November 1 Może Zofiówka w Otwocku? Ma ktoś jakieś info na ten temat? Czy jest dostepna? Quote Link to post Share on other sites
Meister Posted November 1 Report Share Posted November 1 Godzinę temu, Cortes napisał: Może Zofiówka w Otwocku? Ma ktoś jakieś info na ten temat? Czy jest dostepna? Z tego co ludzie pisali jakiś czas temu na ASG Warszawa, to nadal "grasuje" tam starszy pan, który się nagminnie czepia każdej aktywności w tym miejscu i nie waha się wzywać policji. Zakładam, że więcej czasu by się spędziło na wyjaśnieniach przed mundurowymi i kłótniach z tym gościem niż na strzelaniu. Co do obudowanej miejscówki to może chłopaki z ASH Dolnyśląsk by się wypowiedzieli. Ponoć fajny teren mają na grę "Dom Pawłowa". A sam pomysł gierki? Nie wiem. Może by to zadziałało gdyby wehrmacht grał jedynie w drelichach i wełnie, a SS jedynie w kamuflażu. Inaczej to obawiam się, że byłoby niemało friendly fire. Trzeba też wziąć pod uwagę, że frakcja brytyjska nie brała udziału w tej bitwie, a na ASH jednak jest liczna. No chyba, że będziemy znowu naginać. Quote Link to post Share on other sites
MisqGrzywa Posted November 1 Report Share Posted November 1 Co do miejscówki, to może jeden z krakowskich fortów i jego otoczenie? Mogę wybadać temat z pierwszej ręki. Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted November 1 Report Share Posted November 1 Będzie tylu Niemców, żeby grać po obu stronach? Na Granville jest siedmiu, brakuje 1-2 i nie ma chętnych. Quote Link to post Share on other sites
Meister Posted November 4 Report Share Posted November 4 W dniu 1.11.2024 o 20:33, Cortes napisał: Będzie tylu Niemców, żeby grać po obu stronach? Na Granville jest siedmiu, brakuje 1-2 i nie ma chętnych. Szczerze mówiąc to ciężko porównać obie gry. Zakładam, że Itter by był wiosną/latem i byłby grą bitewną. Natomiast Granville jest "operacją specjalną", co może odrzucić część osób. Poprawkę też trzeba wziąć, że nie każdy ma szpej zimowy i nie każdy lubi grać w nocy, a część pewnie by odpadła, bo nie ma odpowiedniego poziomu stylizacji na Twoje gry. Osobiście się nie zapisywałem, bo w listopadzie mam za dużo na głowie niestety. Co do pytania. Trzeba by było ogarnąć ilu Amerykanów by było chętnych na grę, czy i ilu Brytyjczyków by było uwzględnionych (jeśli nie w stylizacji bojowej, to np. jako cywile/jeńcy, którzy pomagali bronić zamku) i ile miejscy by było finalnie przeznaczonych dla Niemców po stronie Alianckiej. W dniu 1.11.2024 o 16:50, MisqGrzywa napisał: Co do miejscówki, to może jeden z krakowskich fortów i jego otoczenie? Mogę wybadać temat z pierwszej ręki. Pomysł może być ciekawy, ale dochodzi jeden problem. Niestety część osób rezygnuje jak widzi, że musi jechać aż pod Kraków xD Quote Link to post Share on other sites
MisqGrzywa Posted November 4 Report Share Posted November 4 53 minuty temu, Meister napisał: Pomysł może być ciekawy, ale dochodzi jeden problem. Niestety część osób rezygnuje jak widzi, że musi jechać aż pod Kraków xD Idąc tym tropem to najlepiej żeby gry organizować każdemu pod domem. Wiadomo że osobom z północy ciężej dojechać na południe i vice versa, ale czy w Krakowie, czy (strzelam) w Toruniu znaleźli by się chętni na grę, i każdego indywidualną sprawą będzie czy się na taką grę wybierze czy nie. I tak jak napisałeś: "część osób" może zrezygnować, a pozostałem może to odpowiadać. Nie ma co zarzucać pomysłu zawczasu. W obecnej sytuacji ASH nie ma co wybrzydzać, tym bardziej jeśli scenariusz wymaga dość specyficznego terenu i/lub obiektu. Może się okazać że warto się przejechać kawał drogi :) Quote Link to post Share on other sites
Matt Baker Posted November 5 Report Share Posted November 5 W dniu 1.11.2024 o 16:50, MisqGrzywa napisał: Co do miejscówki, to może jeden z krakowskich fortów i jego otoczenie? Mogę wybadać temat z pierwszej ręki. Ale Ty Cortes robisz specyficzne spotkania. Zajebiste, klimatyczne, o których często wspominam, ale jednak specyficzne 'D Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted November 5 Report Share Posted November 5 W dniu 1.11.2024 o 16:50, MisqGrzywa napisał: Co do miejscówki, to może jeden z krakowskich fortów i jego otoczenie? Mogę wybadać temat z pierwszej ręki. Ale po co? @Poznaniak jest z Poznania, a tam też była twierdza. Jeżeli chce zorganizować grę, to niech zacznie od pieca i sprawdzi forty Festung Posen. Quote Link to post Share on other sites
MisqGrzywa Posted November 8 Report Share Posted November 8 W dniu 5.11.2024 o 13:01, Domin007 napisał: Ale po co? @Poznaniak jest z Poznania, a tam też była twierdza. Jeżeli chce zorganizować grę, to niech zacznie od pieca i sprawdzi forty Festung Posen. Jasna sprawa. Najlepiej dla organizatora jest znaleźć teren u siebie. Jednak z doświadczenia wiem że bywa ciężko, zwłaszcza jak chodzi o coś "specyficznego", i koleżeńsko proponuje alternatywę jako pracownik jednego z fortów Twierdzy Kraków ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts