oficer80 Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 Nie ma bunkrów nie do zdobycia granatniki' date=' miotacze ognia, wsparcie artyleryjskie lub lotnicze albo zagazowywało się załogę[/quote']Ja bym dodał do tego jeszcze wsparcie czołgów :) Ale co do samego bunkra, to obiekt taki własnej konstrukcji jak jest źle obliczony może stanowić zagrożenie dla grających w nim. Szczególnie jak chcą tam wykorzystać beton. Stąd ja jestem sceptyczny co do tego pomysłu. Może zamiast bunkra wymyśleć coś zbliżonego, ale mniej niebezpiecznego i koniecznie naziemnego. Link to post Share on other sites
Kamil Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 Szczególnie jak chcą tam wykorzystać beton. Nie wydaje mi się by ktoś chciał się bawić z betonem. Większość "bunkrów" będzie się składać jak już z desek, palików etc, ale to już nie jest bunkier... Link to post Share on other sites
oficer80 Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 Bunkier ma być z grubych desek pokryty niezawielką ilością betonu. Ale oni piszą o betonie. Mimo, że o "niezawielkiej" ilości. Link to post Share on other sites
mark Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 Większość "bunkrów" będzie się składać jak już z desek' date=' palików etc, ale to już nie jest bunkier...[/quote'] Tak to nie bedzie "bunkier", można to bardziej nazwac stanowiskiem strzeleckim. Choć jak na ASG konstrukcja z desek i palików jest wytrzymała i mozna to nazwać "airsoftowym bunkrem" :) Link to post Share on other sites
tomekc16 Posted July 27, 2006 Report Share Posted July 27, 2006 Witam! Całkiem ciekawy pomysł. Powiem o tym chłopakom z mojego środowiska. Ja bym był bardziej za czymś w rodzaju umocnionego okopu. Np. okop na ~100cm, obłożony workami z piaskiem. Załużmy te worki są ułożone z trzech stron, na przodzie(od spodziewanego kierunku ataku) i po bokach, a z tyłu słabiej umocniony żeby się dało go oflankować. Co wy na to? Besztajcie mój pomysł. Nie koniecznie zadaszony bo to by było zbyt trudne. No i może tak 2-3 osobowe i kilka okopów, bo większa załoga to trudniejszy do zdobycia "bunkier". Pozdrawiam! Link to post Share on other sites
mark Posted July 27, 2006 Report Share Posted July 27, 2006 Ostatnio w lesie znalazłem cos jak „okop”, szeroki na metr, długi na 2,5 m, a głęboki na jakieś 40-50cm. I niby nic w tym fajnego, tylko że okop jest położony równolegle do piaszczystej drogi oddalonej od niego o jakieś 5-6 m. Po drugiej stronie drogi jest płytki rów, wszystko jest porośnięte wysoką trawą ( taka jak rośnie na terenach podmokłych, bo ten teren jest właśnie lekko podmokły :) ). Za rowem jest oczywiście las…… Okop już od początku był po bokach obsypany piaskiem, największa „górka” jest od strony drogi co uatrakcyjnia rozgrywkę. Np. okop na ~100cm' date=' obłożony workami z piaskiem[/quote'] Można, ale styknie nawet obsypanie piaskiem. Link to post Share on other sites
oficer80 Posted July 27, 2006 Report Share Posted July 27, 2006 Wersja z obłożeniem workami z piaskiem czy usypanie wału ziemnego zdecydoanie mi się podoba, ale to już nie ma nic wspólnego z bunkrem o którym mowa w temacie przewodnim. Okop taki zapewne byłoby fajnie zdobywać jak i bronić. Link to post Share on other sites
tomekc16 Posted July 28, 2006 Report Share Posted July 28, 2006 Witam! mark napisał Można, ale styknie nawet obsypanie piaskiem. Ano styknie oficer80 napisał: Wersja z obłożeniem workami z piaskiem czy usypanie wału ziemnego zdecydoanie mi się podoba, ale to już nie ma nic wspólnego z bunkrem o którym mowa w temacie przewodnim. Okop taki zapewne byłoby fajnie zdobywać jak i bronić I przede wszystkim będzie bezpieczniej. Nie będzie to bunkier ale też frajda z rozrywki myślę że się nie zmieni. Pozdrawiam! Link to post Share on other sites
Nanteris Posted July 28, 2006 Report Share Posted July 28, 2006 Dodam tylko że takie obiekty.. hmm przyciągają kulki :P , wspołczuje siedzącym w środku ;) Link to post Share on other sites
Scalak Posted July 28, 2006 Report Share Posted July 28, 2006 Jeśli środki finansowe ekipy są wystarczające to możnaby się pokusić o zrobienie bunkra z włókna szklanego na jakimś konkretnym wzorze. Kiedyś wpadłem na pomysł zrobienia czegoś w rodzaju przenośnego bunkra czy okopu personalnego. Jednoosobowego. Rozkładałby się od nad powierzchnią, i składał z lekkich cienkich płyt przylegających do siebie a składającego w okrąg. Lub też czegoś w rodzaju parawanu :lol: tutaj prędzej akurat zabiłoby śmiechem niż bezpośrednim trafieniem :) Ci co grali w Red Alert 2 Yuri Revange napewno przypominają sobie nowe jednostki GI. :) Co do miotacza ognia to troche narobie offtopu ale gdby zastosować np. "odkurzacz" zionący talkiem. Pewnie nie zbyt zdrowy pomysł ale jak narazie nie widzę bardziej bezpiecznej wersji "tego" :) Link to post Share on other sites
oficer80 Posted July 28, 2006 Report Share Posted July 28, 2006 Ja bym nie przesadzał, żeby na pole walki ASG przenosić wszystko z realnego pola walki bo to nie możliwe. Miotacze płomieni (a właśiwie talku) bunkry własnej produkcji lub inne to zakrawa na zabawę w McGyvera a nie w ASG. Link to post Share on other sites
javelin Posted July 28, 2006 Report Share Posted July 28, 2006 Bunkry ok, ale "normalne" - stacjonarne. Po prostu element terenu walk. Miotacze na talk... sorry ale :lol: Link to post Share on other sites
kommando Posted August 19, 2006 Report Share Posted August 19, 2006 moja rada tak jak ja zrobiłem zrobić dół tak aby się zmieścił tam namiot przy wyjściu z namiotu zrobić schodki i mały okop zasypać namiot okryc gałeziami i ok Link to post Share on other sites
Kaspero Posted August 19, 2006 Report Share Posted August 19, 2006 "odkurzacz" zionący talkiem. Hehe niezły pomysł ale zamist "miotacza ognia" na talk. Zamiast tego można stworzyć realniejszą artylerie przez nowe pociski do spudguna, a mianowicie woreczek z talkiem/mąką odpowiednio uformowany. Strzał taki powodował by "wybuch" wnętrza torebki i ślad na danym bunkrze ew. przedpolu atakowanym przez wroga. Pozdrawiam Link to post Share on other sites
kaktus Posted August 20, 2006 Report Share Posted August 20, 2006 W terenie piaszczystym (lub poprostu tam gdzie da sie kopac :P) polecam robic "umocnienia" (nazwijcie to jak chcecie - okop, bunkier etc.) tego typu :) http://img56.imageshack.us/my.php?image=img7975cx4.jpg http://img56.imageshack.us/my.php?image=img7976xp6.jpg http://img56.imageshack.us/my.php?image=img8021sy7.jpg Czas wykonania takiego czegos wynosi okolo 25-30 minut dla grupki trzy osobowej. To jest na razie jeden "bunkier". Jestesmy w trakcie tworzenia calej bazy. Pozniej umieszcze zdjecia wszystkich naszycvh wykopalisk ;) Oczywiscie mozna zrobic cos podobnego do leja po bombie...poprostu wykopac dol i troszke usypac piaskiem z jednej strony jako ochrona. Link to post Share on other sites
Karol_K Posted August 23, 2006 Report Share Posted August 23, 2006 takie moje dwa grosze do tematu ... przedewszystkim okopy moga byc rowy lacznikowe 60cm w glab albo normalne 150 cm troche wiecej z przedpiersiem no i transzeja zakryta tzn okop a na gorze nieco wyzej dechy okopy sie w dobrym terenie latwo kopie ja na swoim poligonie na szczescie mam i domy i okopy po wojsku ale niektorzy nie maja ziemianka to kiepawy pomysl tzn taka dziura 2 na 2 przykryta jest niezla ale budowac cos wiekszego to robota dla jencow wojennych chyba ze wlasnie pare ziemianek i polaczonych rowami lacznikowymi doswiadcenie mam z tym spoe wiec wiem co mowie ... aha i jeszcze do budowy super nadaja sie podklady kolejowe ew umiejetnie poprzycinana darn Link to post Share on other sites
tomekc16 Posted August 25, 2006 Report Share Posted August 25, 2006 Taka mała prośba: używaj polskich znaków i interpunkcji. Pisz wyraźnie. Do moderatorów też prośba: poprawcie powyższą wiadomość. Link to post Share on other sites
Bartekcom Posted September 7, 2006 Report Share Posted September 7, 2006 Chciałem tylko dodać, że jeśli chodzi komuś o konstrukcje realnie wyglądającą to niech zrobi ją z desek i pomaluje na kolor betonu :D Link to post Share on other sites
marynarz89 Posted September 10, 2006 Report Share Posted September 10, 2006 NavySEAL napisał:granatniki, miotacze ognia, wsparcie artyleryjskie lub lotnicze albo zagazowywało się załogę Ja bym dodał do tego jeszcze wsparcie czołgów Smile http://www.sklep.airsoftguns.pl/projector....duct=1137017928 Wsparcie juz w drodze :lol: żeby niebyło OT my mamy taki "bunkier" jest to metrowa dziura na obkoło usypany z ziemi wał a dach jest zrobiony z gałezi, posiada on okna dla strzelców Link to post Share on other sites
Shadow Posted September 10, 2006 Report Share Posted September 10, 2006 Ja też wtrącę swoją walutę do tematu. Otóż zrobiliśmy cały kompleks ziemianek, dach z belek, na to deski, cieniusieńka warstwa ziemii i gałęzie. Wszystko było cacy, kompleks znajdował się pod ziemią: 3 korytarze, wejście, 2 komory i cały czas go rozubdowywaliśmy, lecz przyszła zima. W trakcie zimy zauwazyliśmy, że w ziemiankach jest 30cm lodu i cały czas przybywa. Po zimie okazało się, że mieliśmy jeziorko na którym pływał dach i wszystko się zapadło. W tym momencie odkopujemy dach i zastanawiamy się, czy pozostawić to jako okopy, czy zrobić jakiś dach, ale z minimalnej ilości materiałów? Link to post Share on other sites
marynarz89 Posted September 10, 2006 Report Share Posted September 10, 2006 czy zrobić jakiś dach, ale z minimalnej ilości materiałów? dach musi być mocny ponieważ snieg (szczególnie mokry) jest dosyć ciężki i możecie mieć powtórke z rozrywki dlatego lepiej niezałowac materiałow. Macie szczęście że nikogo niebyło w środku jak to wszystko runeło Link to post Share on other sites
Shadow Posted September 10, 2006 Report Share Posted September 10, 2006 To nie runęło, tylko zalała to woda i jak schodziła do gruntu, to poszło razem z nią... Link to post Share on other sites
hindus Posted December 29, 2006 Report Share Posted December 29, 2006 Może lekko odgrzeję wątek :) W wakacje z kumplami kopaliśmy zestawy - okopów i ziemianek. Tam jest dość dobra gleba i mieliśmy sporo materiałów (deski, ciężkie belki). Mieliśmy też okazję strzelać się tam i powiem jedno - naprawdę fajnie :) Trzeba tylko uważać na naszą broń, żeby w nadmiarze realizmu nie wbić jej przypadkiem w piasek... A tego nasze repliki nie lubią ;) Całość opisałem na stronach: http://www.raw.pl/hindus/cms/index.php?opt...2&Itemid=60 http://www.raw.pl/hindus/cms/index.php?opt...1&Itemid=60 Sporo tego jest (tekstu, opisu i zdjęć) więc odsyłam tylko do strony. Zdjęcia są lekko nieaktualne, bo miejsce w którym mój kolega stoi, jest teraz przykryte deskami, zamaskowane a pozostał tylko mały otwór strzelniczy - stanowisko CKM. Wszystko zrobione jest tak, że z założenia ma przeżyć zimę. Całe te instalacje są zrobione na terenie prywatnym i to kawałek drogi ode mnie, więc jeszcze nie mogę dać znać co się tam pozmieniało i czy cokolwiek się zasypało. Aha, jeszcze jedna uwaga. Poziom komarów wewnątrz pomieszczeń podziemnych spada drastycznie ;) Link to post Share on other sites
Thad Posted December 31, 2006 Report Share Posted December 31, 2006 http://www.raw.pl/anonim/bunkry-jasien/IMG_2718_t.jpg Bardzo ładne hindus... a robiłeś jakieś badania geotechniczne, dzięki którym stwierdziłeś, że tak głęboki wykop nie potrzebuje umocnień dla zachowania stateczności? :wink: Link to post Share on other sites
hindus Posted January 1, 2007 Report Share Posted January 1, 2007 Dlatego zwróć uwagę, że góra wykopu rozszerza się. A wbrew pozorom nie jest to bardzo głębokie, za to niesamowicie dobrze się trzyma. Nie jest to piasek ani cokolwiek sypkiego - wszystko jest bardzo zbite i nie kruszy się. A umocnienia próbowałem zrobić - tylko że nie byłem w stanie wbić w to drewnianych drągów i dodać umocnienia podłużnego wzdłuż ścian - bo zwykły młotek nie wystarcza. Za twarde to jest. Przez 2 tygodnie nic się nie wykruszyło. Zobaczę, jak po zimie i wtedy ewentualnie się jeszcze wypowiem. Link to post Share on other sites
Recommended Posts