Domin007 Posted Saturday at 10:21 PM Report Share Posted Saturday at 10:21 PM Wniosek racjonalizatorski do PT Organizatorów dot. sanitariuszy i PM-ów. Ja rozumiem, że możliwość użycia PM-u to ukłon w stronę funkcyjnych (i to się chwali), ale proponuję by dodać funkcję podoficera/zastępcy dowódcy, który mógłby używać PM-u zamiast sanitariusza. Podstawowym zadaniem medyka jest udzielanie pomocy, nie zaś walka i wzmacnianie siły ognia oddziału podczas szturmu. W sytuacji kiedy podczas natarcia ktoś zostanie rannym, jako medyk powinienem skupić się na opatrzeniu poszkodowanych, a wtedy mój PM będzie wyłączony z użycia. Dlatego, konsekwentnie, sugeruję by PM-ów w obu oddziałach mogli używać dowódca i jego zastępca (podoficer), a sanitariusz ograniczył się do pistoletu lub maksymalnie karabinu. Quote Link to post Share on other sites
Blue-Tomo Posted Sunday at 10:00 AM Author Report Share Posted Sunday at 10:00 AM Rozważę funkcję podoficera jak zbierze się po 10 osób na drużynę. Leczenie w tej grze jest trochę inne, jak zostało napisane w zasadach wystarczy owinąć kogoś bandażem i tyle. Nie sądzę, aby to zajmowało aż tak dużo czasu aby mogło wpłynąć na siłę ognia medyka. Dobrze więc medycy mogą mieć tylko pistolet/4-takt. Zastanawiam się też, czy nie wprowadzić "konwencji-genewskiej", czyli nie strzelamy do medyków kiedy leczą innych? Quote Link to post Share on other sites
DBWReserve Posted Sunday at 11:41 AM Report Share Posted Sunday at 11:41 AM Japonia: 1. Bazyl, dowódca 2. Lolek2102, strzelec 3. BartoRomeo, strzelec 4. Dimitrij, strzelec 5. Domino, sanitariusz 6. Cortes, strzelec 7. Arkusz, strzelec 8. Bullet, strzelec USA: 1. PolishPartizan, US Navy, strzelec 2. Filip, US Army, strzelec 3. Jogurt, US Army, strzelec 4. Sikor, US Navy, strzelec 5. Buła, US Army, strzelec 6. DBWRESERVE,US Army, strzelec Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted Sunday at 06:49 PM Report Share Posted Sunday at 06:49 PM Hełm MkII : https://allegro.pl/oferta/helm-mk2-brodiego-psz-ww2-wyprzedaz-nr-2-17530675830 Quote Link to post Share on other sites
jogus Posted Sunday at 06:59 PM Report Share Posted Sunday at 06:59 PM Japończycy chyba nie bardzo przejmowali się konwencją genewską, a raczej traktowali jako cele do odhaczenia (jeśli się mylę proszę mnie poprawić). W Europie medycy oznaczali się jak mogli czerwonymi krzyżami i bielą, żeby przypadkiem nie oberwać. Na Pacyfiku, z tego co wiem, było odwrotnie. Niestrzelanie do medyków kiedy leczą, jest dla mnie trochę bez sensu, bo strzelam, gdy biegnie do rannego. On zaczyna opatrywać, dostał i co? Pobite gary ? Moim zdaniem albo strzelamy normalnie, albo wcale ( Medyk powinien być dobrze oznaczony, opaskę na jednym ramieniu słabo widać), ewentualnie dowódcy stron niech ustalą między sobą ( o ile znajdziemy chętnego na dowódcę USA ;) ) Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted Sunday at 07:11 PM Report Share Posted Sunday at 07:11 PM 9 godzin temu, Blue-Tomo napisał: Zastanawiam się też, czy nie wprowadzić "konwencji-genewskiej", czyli nie strzelamy do medyków kiedy leczą innych? Veto. Zostawmy tą kwestię do rozstrzygnięcia w sumieniu każdego gracza czy strzelać do łapiduchów czy nie. W końcu służba medyczna też się naraża i też ponosi straty w wyniku działań nieprzyjaciela. Po to ranni się mają odczołgiwać za zasłony by nie narażać sanitariuszy. Drugi wniosek racjonalizatorski: proponuję dać Kolegom ze strony amerykańskiej co najmniej godzinę na umocnienie swoich pozycji. W 30 minut to nawet dziur w ziemi nie zrobią. Quote Link to post Share on other sites
Wade1051 Posted yesterday at 08:27 AM Report Share Posted yesterday at 08:27 AM Japonia: 1. Bazyl, dowódca 2. Lolek2102, strzelec 3. BartoRomeo, strzelec 4. Dimitrij, strzelec 5. Domino, sanitariusz 6. Cortes, strzelec 7. Arkusz, strzelec 8. Bullet, strzelec USA: 1. PolishPartizan, US Navy, strzelec 2. Filip, US Army, strzelec 3. Jogurt, US Army, strzelec 4. Sikor, US Navy, strzelec 5. Buła, US Army, strzelec 6. DBWRESERVE,US Army, strzelec 7. John Wade, US Army, dowódca W dniu 18.05.2025 o 00:21, Domin007 napisał: Dlatego, konsekwentnie, sugeruję by PM-ów w obu oddziałach mogli używać dowódca i jego zastępca (podoficer), a sanitariusz ograniczył się do pistoletu lub maksymalnie karabinu. Dominiku, ja bym poszedł jeszcze dalej. Niech dowódcy mają dostęp tylko do pistoletów. Wszak ich zadaniem jest dowodzenie, a nie pchanie się do walki ;). Podobnie z sanitariuszem. Co się tyczy mundurów amerykańskich, zgadzam się z Dominem i Guzolem. Akurat hełmy M1 bym dopuścił, ale serio Panowie, większość z Was ma musztardowe koszule, będzie ciepło. Zdejmijcie górę, wypuście spodnie z corcoranów - albo w ogóle kupcie jakieś piaskowe spodnie w lumpie, to nie jest niewiadomo jaki koszt, a będzie wyglądało fajnie i autentyczniej. Quote Link to post Share on other sites
Guzol1 Posted yesterday at 08:43 AM Report Share Posted yesterday at 08:43 AM Japonia: 1. Bazyl, dowódca 2. Lolek2102, strzelec 3. BartoRomeo, strzelec 4. Dimitrij, strzelec 5. Domino, sanitariusz 6. Cortes, strzelec 7. Arkusz, strzelec 8. Bullet, strzelec USA: 1. PolishPartizan, US Navy, strzelec 2. Filip, US Army, strzelec 3. Jogurt, US Army, strzelec 4. Sikor, US Navy, strzelec 5. Buła, US Army, strzelec 6. DBWRESERVE,US Army, strzelec 7. John Wade, US Army, dowódca 8. Guzol, US Army, strzelec (zaklepuję podoficera) Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted yesterday at 08:52 AM Report Share Posted yesterday at 08:52 AM 1 godzinę temu, Wade1051 napisał: (...) ja bym poszedł jeszcze dalej. Niech dowódcy mają dostęp tylko do pistoletów. (...) Z jednej strony to wczesna wojna, więc niby wszystko się zgadza, ale z drugiej ktoś ten PM musi mieć. Chwali się, że Organizatorzy proponują by mieli je funkcyjni, ale pamiętajmy, że zasady przewidują tylko dwie funkcje: dowódcy i sanitariusza. Jeżeli zabraliśmy PM-y medykom i zabierzemy je również oficerom, to całkowicie wyeliminujemy je z gry. 1 godzinę temu, Wade1051 napisał: (...) Akurat hełmy M1 bym dopuścił (...) I te Brute? Gonzo podał fajną alternatywę dla M1 w postaci kapelusza skautowskiego, nawet amerykańska furażerka byłaby lepsza niż M1. Marynarze US Navy mogą włożyć tzw. amerykankę. Jeżeli ktoś kiedyś wpadnie na pomysł zrobienia Wake, Corregidoru czy Guamu, to też będziemy dopuszczać M1? Quote Link to post Share on other sites
Wade1051 Posted yesterday at 10:02 AM Report Share Posted yesterday at 10:02 AM Japonia: 1. Bazyl, dowódca 2. Lolek2102, strzelec 3. BartoRomeo, strzelec 4. Dimitrij, strzelec 5. Domino, sanitariusz 6. Cortes, strzelec 7. Arkusz, strzelec 8. Bullet, strzelec USA: 1. PolishPartizan, US Navy, strzelec 2. Filip, US Army, strzelec 3. Jogurt, US Army, strzelec 4. Sikor, US Navy, strzelec 5. Buła, US Army, strzelec 6. DBWRESERVE,US Army, strzelec 7. John Wade, US Army, dowódca 8. Guzol, US Army, strzelec (zaklepuję podoficera) 9. Andy Anderson, US Army, strzelec Godzinę temu, Domin007 napisał: Jeżeli zabraliśmy PM-y medykom i zabierzemy je również oficerom, to całkowicie wyeliminujemy je z gry. Dominiku, znasz moje zdanie - dla mnie bomba :). Quote Link to post Share on other sites
Guzol1 Posted yesterday at 10:07 AM Report Share Posted yesterday at 10:07 AM Japonia: 1. Bazyl, dowódca 2. Lolek2102, strzelec 3. BartoRomeo, strzelec 4. Dimitrij, strzelec 5. Domino, sanitariusz 6. Cortes, strzelec 7. Arkusz, strzelec 8. Bullet, strzelec USA: 1. PolishPartizan, US Navy, strzelec 2. Filip, US Army, strzelec 3. Jogurt, US Army, strzelec 4. Sikor, US Navy, strzelec 5. Buła, US Army, strzelec 6. DBWRESERVE,US Army, strzelec 7. John Wade, US Army, dowódca 8. Guzol, US Army, strzelec (zaklepuję podoficera lub KM w razie otwarcia) 9. Andy Anderson, US Army, strzelec Quote Link to post Share on other sites
Lolek2102 Posted yesterday at 10:36 AM Report Share Posted yesterday at 10:36 AM Zwracam się z prośbą do Organizatorów o ponowną analizę wymogów mundurowych dla strony amerykańskiej, w szczególności zasadności dopuszczenia stylizacji spadochroniarskiej. W mojej opinii zbyt luźne podejście do wymogów mundurowych negatywnie wpływa na klimat imprezy, jest niesprawiedliwe wobec osób, które zainwestowały czas lub pieniądze (a najczęściej jedno i drugie) w konretne sylwetki oraz po prostu demotywuje- bo przecież skoro ktoś może obskoczyć całą wojnę jako krzyczący orzeł, to po co ja mam się starać? Oczywiście nikt od nikogo nie wymaga koszernego munduru, nadal jest to ASH i niech ASH pozostanie, ale niektóre rzeczy po prostu się nie łączą. Ja np nie chciałbym widzieć Denisonów pod Arras, tak samo jak nie chciałbym widzieć szarżującego mnie Wintersa w Bataan. Kworum zostało osiągnięte, więc myślę że warto zaryzykować. A nawet jeśli graczy już nie przybędzie, to wystarczy spytać weteranów gier pierwszowojennych jak świetny klimat można stworzyć w skromnym gronie. Ja osobiście pojawię się na grze bez względu na to jaka będzie ostateczna decyzja w tej sprawie, ale uważam, że warto wziąć propozycje moją i moich przedmówców pod uwagę. Pozdrawiam, Lolek Quote Link to post Share on other sites
Blue-Tomo Posted 20 hours ago Author Report Share Posted 20 hours ago (edited) O 12:30 zaczyna się gra, jako organizator będę oko godz. 10:00 przygotowywać "rzeczy" pod grę więc można być wcześniej kopać doły. Pomiędzy fazami będzie można przenieść "druty kolczaste", jeżyki i wykopać nowe dołki o ile będzie do tego dobra ziemia. Jest 20 minut przerwy pomiędzy fazami(będą 3/4 fazy - na każdą przewidziana jest oko/ponad 1h), jest to wystarczająco dużo czasu, miejsca kolejny faz będą blisko. W lesie kopać nie będziemy - najprawdopodobniej w nim będzie ostatnia faza gry. Wieża "PantherSturm" nie będzie przenoszona. Jest przeznaczona tylko na jedną fazę gry albo 1 - jeżeli będzie gra zaczynać się desantem Japończyków, albo ostatnią - jeżeli będzie to atak z lądu. O tym czy gra zaczyna się od desantu, czy od ataku z lądu zadecyduje głosowanie na Discordzie na kanale #japonia lub proszę napisać mi na email swoje zdanie na ten temat to doliczę wasz głos do puli. Głosowanie kończy się do piątku 24:00 wtedy zaczniemy pracować nad tym jak będzie przebiegać gra. Edited 20 hours ago by Blue-Tomo Quote Link to post Share on other sites
Szakal19890302 Posted 18 hours ago Report Share Posted 18 hours ago Jak w końcu z tymi PMami i mundurami USarmy? Jeśli o mnie chodzi to ja bym był za tym aby był tylko jeden automat na drużynę bo zabawa 4taktami jest po prostu fajniejsza. A jeśli jest więcej automatów to już się tak fajnie z 4taktem nie gra jak na pierwszej wojnie. Co do sylwetki to myślę że każdy we własnym zakresie winien się wystylizować wg tego na co pozwala organizator. Ja się specjalizuje w sylwetce niemieckiej i nie będę kupować dodatkowych gratów aby zrobić full Jankesa bo i tak ich nie użyje więcej niż raz na rok. Jak ktoś na codzien odtwarza Amerykanów/UK to inna sprawa. Jeśli nic się w zasadach ubioru nie zmieni to kupie tylko musztardową koszule. Jakieś spodnie pod kolor i wezmę Mausera na ramię, a Colta w dłoń. Tylko się zdecydujcie czy chcecie podkręcić wymagania, obniżyć czy zostawić jak na początku. I pamiętajcie, że najważniejsze w tym to przede wszystkim dobrze się bawić:) Quote Link to post Share on other sites
Blue-Tomo Posted 18 hours ago Author Report Share Posted 18 hours ago W sobotę po tym jak będę miał "battle of order", ogłoszę zmiany w zasadach, jeśli do takowych dojdzie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts