AnR Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Nie wiem o co Ci chodzi. Miałem PT3 i nosiłem go z moim chestem. Było niewygodnie. PT3 za duży, zachodził mi na chesta. A ja mam 190 cm. Link to post Share on other sites
Jaeger Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 AnR to że tobie było niewygodnie (pewnie dlatego ze masz brzuszysko za duże) to nie znaczy że sią nie da. :] Link to post Share on other sites
AnR Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Nie twierdze, że się nie da. Twierdze, że mnie było nie wygodnie. Może za nisko nosze chesta albo za wysoko pas. A moje brzuszyko jest słuszne jak każdego dobrego ersoftowca. Link to post Share on other sites
michalll Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Słuszne brzuszysko powiększa powierzchnię nośną ;) Będąc osobnikiem podobnego wzrostu jak pytający, również specjalnych problemów z pasem o podobnej szerokości do pt3 (tyle że profilowanym) nie mam, aczkolwiek jak się da, biorę węższy pas. Link to post Share on other sites
Mike Pawel Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 (edited) Właśnie o to mi chodziło. Jak widać nie każdemu jest wygodnie. Jakie mogą być tego powody? Np. za długi w pasie i niewygodny przy klękaniu, czy za szeroki i niewygodny przy siadaniu? Czy może coś innego? Edited March 27, 2009 by Mike Pawel Link to post Share on other sites
AnR Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Pod kamizelke będzie lepszy PT2, wręcz idealny. Skoro już o pasach. Od pół roku szukam pasa dla siebie. Na pierwszą linie. Chce na nim nosić udówkę, apteczke, worek na odzysk i takie tam pierdoły. Coś poleciacie? Myślałem o pasie Operator 5.11 + szelki płaskie. Da rade? Link to post Share on other sites
Jaeger Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Operator bardziej do spodni. Ale sam myślę zeby go łyknąć. Link to post Share on other sites
michalll Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Sztywny pas podszyty rzepem + comfortpad? Obecnie używam samego rescue belta w spodniach, ale jak się go obciąży to czuć brak podkładki. Link to post Share on other sites
Wukasz Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 AnR po co kombinujesz? Prosta modułowa nakładka z wyjściem na udówki i tyle. Paton taki prosty robi http://www.tech.cal.pl/w/mtg/ tylko bym mu kazał siatkę dobrą wepchnąć i grubszą gąbkę. http://img204.imageshack.us/my.php?image=imgp8158.jpg http://img7.imageshack.us/my.php?image=imgp8157.jpg Link to post Share on other sites
Paton (Rat Killer) Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 To na razie jedynie prototyp na przymiarkę dla jednego wojaka... Nie użyłem siatki w prototypie ponieważ łatwiej będzie mi ustalić czy przeszycia tworzące komory wentylacyjne działają jak należy, czy kombinować inaczej. PS. Strona w fazie budowy. Zapraszam tutaj: www.kamizelki.prv.pl Link to post Share on other sites
esco Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Witam. Od dłuższego czasu śledzę temat i chciałbym, żebyście ocenili moją konfigurację oporządzenia. Zestaw jest przygotowany pod G36 do lasu. Zbudowany na pasie PT-2 MIWO, szelki grube (po przeanalizowaniu kilku opinii na temat płaskich, zostawiłem takie jak były oryginalnie) jedyna modyfikacja to pasek na wysokości klatki piersiowej (czasami szelki lubiły mi się rozjeżdżać. Pas został zmodyfikowany przez poprzedniego właściciela i nie ma przerwy pomiędzy 1 a 3 linią taśm molle - można bez problemu (i przejściówek) montować ładownice Alice. Od lewej: Kieszonka na szybkoładowarkę/magazynek Ładownica na 2 magazynki do G36(coś na wzór MIWOskiej) Ładownica na 2 magazynki do G36 - zamknięta Cargo/SAW 200 Apteczka zrywana Worek Sztywny na magazynki Cargo/SAW 200 Ładownica na granat (GD-10) Ładownica 2xM4 (obecnie jest tam GR-2) - może służyć jako zamknięta kabura Ładownica na 2 magazynki do G36 Nóż W przyszłości chcę zastąpić jedno cargo modułowym butpackiem i zastąpić te prowizoryczne (ale skuteczne) ładownice czymś lepszym. Nie umiałem znaleźć innego miejsca na zrzut, teraz wydaje mi się on optymalnie rozmieszczony. Podobny problem miałem z nożem. Jeśli macie jakieś sugestie to chętnie je przeczytam. Pozdrawiam Link to post Share on other sites
amper Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 (edited) esco obawiałbym się umieszczenia worka zrzutowego, osobiście miałbym kłopot w rzuceniem tam magów tym bardziej że nad nim jest apteczka. Tak prezentuje się moje rozmieszczenie: Pas PT-2 z szelkami uniwersalnymi (dodatkowe taśmy dla stabilizacji) Od lewej: -Kieszeń na radio -Podwójna ładownica na mag. M4 -Podwójna ładownica na mag. M4 z naszyta taśmą 50mm i na niej Worek zrzutowy -Apteczka - przeróbka chińskiej -Kieszeń MRE z Mała uniwersalną i Kieszenią na bidon (własna robota) -Kieszeń na dym -Kabura (przerobiony Helikon) z Podwójną ładownica pistoletową -Podwójna ładownica na mag. M4 -Kieszeń na dym Glocka rzadko używam dlatego jest trochę z tyłu, a rękojeść w nieznacznym stopniu utrudnia wyciągniecie dymu. :uśmiech: Edited March 29, 2009 by amper Link to post Share on other sites
kajos1 Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 (edited) a do montarzu panela udowego, apteczki itp. to dobry bedzie rescue belt? http://www.gunsmokearmyshop.pl/multicamzon...8_front_300.jpg czy moze polecacie coś innego? wygląda na wygodny ale czy taki jest? Edited March 29, 2009 by kajos1 Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 (edited) Z tymże to co pokazałeś tutaj to Pas modułowy i dopiero w nim rescue belt. Gdybyś miał wszystko nosić na samym rescue belt'cie bez comfortpada lub pasa modułowego to nie bardzo polecam. R.Belt to po prostu coś takiego : https://secure.tacticalsupply.com/cart/images/41CQ01BK.jpg Edited March 29, 2009 by Volt-220 Link to post Share on other sites
kajos1 Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Aha, ale tamten pas będzie dobry? on nie ogranicza jakoś znaczaco swobody ruchu? Jaki sami używacie? Link to post Share on other sites
michalll Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Jak nie chcesz dużo nosić to wygodniejszy będzie comfortpad zamias tego dużego pasa modułowego. Link to post Share on other sites
gall_anonim Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 (edited) jak naosicie pasek do spodni na codzień to też z comfortpadem? Uważam ze przesadzacie. Do zwykłej uduówki wystarczy każdy pas o odpowiedniej szerokości. @esco fajne malowanie klamerek ; ). Chyba farbką plakatową. @amper ciekawa konfiguracja. Radze ci przerzucić kieszen na radio na szelkę lewą (jeżeli jesteś praworęczny) Zrobi ci sie wtedy troche więcej miesjca i możesz odblokować dzięki temu dostęp do dymu. Fajny też jest ten pokrowiec na bidon chociaż myślę ze jest za ciasny i wyjąć bidon jest łatwo ale wsadzić spowrotem trundo, c'nie ; ). Też jestem ciekawy jak zmienisz magazynki pistoletowe mając je na kaburze. Pozdro Edited March 30, 2009 by gall_anonim Link to post Share on other sites
michalll Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 jak naosicie pasek do spodni na codzień to też z comfortpadem? Uważam ze przesadzacie. Do zwykłej uduówki wystarczy każdy pas o odpowiedniej szerokości. Mhm. Na co dzień noszę pas z comfortpadem, a na nim panel udowy z kieszenią cargo. Świetnie się w niej zakupy przenosi. Z tyłu zaś noszę apteczkę bo wiadomo jakie życie teraz niebezpieczne. Link to post Share on other sites
esco Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 @ gall_anonim To miała być jakaś pomocna rada? Liczyłem na coś bardziej ambitnego, no ale cóż... :twisted: Co do sprzętu amper-a to jestem ciekaw, czy wygodnie otwiera mu się te cargo na zamek. Link to post Share on other sites
amper Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 Kieszeń na bidon ma usztywniane ścianki i pije gdy mam wolniejsza chwile wtedy na spokojnie można wsadzić z powrotem. W ładownicach pistoletowych mam szybkoładowarki ;) , samego Glocka używałem może 2-3 razy w ostatnim roku. Z apteczką nie mam problemów, może to kwestia przyzwyczajenia, zresztą nie rozwalam sobie łokci i kolan co 5 minut Radio na szelce i plecak to zła kombinacja, może znajdę lepsze rozmieszczenie sprzętu Dzięki i pozdro. Link to post Share on other sites
kajos1 Posted March 31, 2009 Report Share Posted March 31, 2009 Mam pytanie czy mole helikona z opisem "ziolony OD" np coś takiego http://www.gunsmokearmyshop.com/helikon/molle/h%20medic1.jpg będzie miało idealnie ten sam kolor co Criras G&P OD? Będzie jakaś duża różnica kolorów? Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted March 31, 2009 Report Share Posted March 31, 2009 Będzie widoczna różnica. Ale każdy inaczej widzi kolory ;p Link to post Share on other sites
kajos1 Posted March 31, 2009 Report Share Posted March 31, 2009 a ma ktoś na zdjeciu zestawienie tych dwóch rodzajów oporzadzenia? Link to post Share on other sites
michalll Posted March 31, 2009 Report Share Posted March 31, 2009 G&P jest bardziej zielony, Helikon wpada lekko w coyota w pewnym oświetleniu. Ale warto tu zaznaczyć, że dobieranie oporządzenia na zasadzie "żeby kolory pasowały" jest l4m3 :D Tutaj masz dla porównania - w zielonym admin poucz G&P, w czerwonym apteczka Helikon. Link to post Share on other sites
Jangi Posted March 31, 2009 Report Share Posted March 31, 2009 Kajos, odcienie te będa się różniły chociażby ze względu na różnice w rodzajach materiałów używanych prze obie te firmy. G&P szyje z cordury, a helikon z kiepskiego poliestru, oba te materiały inaczej chłoną kolor, mają inną fakturę, inaczej odbijają światło... Tak jak napisał michalll - nie powinieneś się przejmować takimi różnicami, albo po prostu przeszorować po podłożu parę razy w oporządzeniu i już różnice znikną :) Ewentualnie "przywiązać się" na stałe do jednej firmy, np. do zielonego Cirasa G&P kupować tylko ładownice z tej samej firmy. Link to post Share on other sites
Recommended Posts