madog Posted September 9, 2007 Report Share Posted September 9, 2007 (edited) Dziś chciałbym zaopiniować ten wytwór polskiej myśli technicznej Obiekt testów: Pestki 0.23g. Replika testująca: G36, preclufa 506mm 6.04, 6 magazynków lo-cap CA, hop-up guarder silicone bezbarwny. Moc repliki: koło 420 FPS Rezultat: Awaryjność: Wszystkie 6 magazynków naładowanych do pełna źle podawało kulki. Dopiero przy zmniejszeniu nacisku (ładowanie koło 40 kul do magazynka 50 kul) pestki były podawane w miare normalnie (acz zdarzały się puste strzały). w innym wypadku: 5-6 pustych strzałów, po czym chmura kulek z lufy a'la shotgun. Zmiana kul na "inne" (w tym przypadku exele) - magazynki dobrze podają. Gramatura nie ma znaczenia. Celność : Po 20 metrach kule lecą gdzie chcą. Możliwe że był to wynik zbyt lekkich kul do zbyt mocnej repliki, jednak... normalnie strzelam 0.25 extreme. Mam w miare celny ogień na koło 35-40 metrów. Pestki mają rozsiew na tej odległości mniej więcej 2 stojących ludzi. Nawet 0.20 tak mi się wcześniej nie zachowywały... Opinie dodatkowe: U kolegi z SLR CA, 2 magi CA lo-cap, 380FPS, podobne obiawy. Tyle, że jeszcze dodatkowo kule potrafiły się zblokować w magu, tak że patrząc na maga od gory, nie widziało się kulki - trzeba było uderzyć by zaskoczyło coś i wypchnęło kule. Inny kolega miał problem z hi-capem do emki. Acz później problem rozwiązał i więcej podczas tej strzelanki mu się nie zacieło. Opinia ogólna kolegów z oddziału: słabo celne i wadliwe. Ocena końcowa: jeśli nie bedę klepał skrajnej biedy, nigdy więcej nie kupie Pestek. Świat się nie zmienił jednak - za małą cene mamy marny produkt. Edited September 9, 2007 by madog Quote Link to post Share on other sites
nagrab Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 replika - stock M4A1 G&P lufa - 6,05 kulki - pestki 0.23 Po 25m lecą gdzie chcą. Zdarzyły sie zacięcia w magazynku. W lufie jednak nie odnotowałem. Quote Link to post Share on other sites
capri Posted September 10, 2007 Author Report Share Posted September 10, 2007 OK, czyli wniosek jest jeden - w ostatniej dostawie było sporo braków :( Nowa dostawa powinna dopłynąć w ciągu 2 tygodni i mam nadzieję, że zgodnie zapewnieniami fabryki będzie ona jeszcze lepsza niż w pierwszych partiach. Czas i wasze testy pokażą ... Quote Link to post Share on other sites
Szon Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 A jest może planowana w tej dostawie wersja polerowana? Quote Link to post Share on other sites
capri Posted September 10, 2007 Author Report Share Posted September 10, 2007 Zobaczymy, jak przypłynie dostawa. Wg fabryki te będą bardziej polerowane, ale powiemy na 100% jak zobaczymy. Quote Link to post Share on other sites
Maxi_s-cie Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 ogółem wystrzelone ~6k kulek z ak47 tuningowanego cymy na 370-280 fps[nie sprawdzałem na chronometrze] 0 problemów. Koledzy z drużyny też nie narzekają. Quote Link to post Share on other sites
fiolek Posted September 11, 2007 Report Share Posted September 11, 2007 Ja osobiście ostatnio zawiodłem sie na pestkach. strzelałem z różnej wagi 0.2 0.23 0.28 które były nie dawno zamówione i sa strasznie kiepskie nie da sie z nich strzelac. Porównujac z innymi producentami wypadaja strasznie marnie. Choc nie mówie jak kupiłem dwa pierwsze worki byłem zadowolony. Mam tylko nadzieje że kolejna partia bedzie dużo lepsza. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted September 13, 2007 Report Share Posted September 13, 2007 Też się ostatnio zdenerwowałem na kulki.Dwie zacinki w stockowej lufie to chyba za dużo. :( karabin AK 74 cyma lufa stock Vo kulki 420 HU sylikonowa guardera kulki pestki 0,23 i 0,25 co mnie zaniepokoiło w pestkach to jeszcze to ,że w torebce z kulkami znajdowało się kilkanaście patyczków o długości około 5mm.W innych markach kulek tego nie spotkałem. Quote Link to post Share on other sites
chrzanu Posted September 13, 2007 Report Share Posted September 13, 2007 karabin m16a4 JG lufa stock Vo kulki ~360fps HU stock kulki pestki 0,20 Z braku innej wagi strzelałem tylko z 0,2g i tak jak Johnny, miałem zacinkę w lufie, nawet nam obydwu w tej samej chwili się zacięły karabiny, a w dodatku wcześniej miałem jakieś problemy z kulką w komorze HU, ale nie miałem czasu przyjrzeć się dokładniej co było powodem. Ja się nie spotkałem z tymi patyczkami w swojej paczce pestek. Quote Link to post Share on other sites
aLBEDo Posted September 18, 2007 Report Share Posted September 18, 2007 Replika G&P M4A1 SO Cała replika stockowa. Kulki pestki 0.20g - miałem kilka zacinek w magazynku mid-cap (puknięcia pomagały), brak zacięć w lufie, zasięg mniejszy o ok 15m niż na kulkach innych producentów. Jednak najgorszą cechą pestek jest to, że jak kolega wcześniej pisał lecą prosto ok 20-30m a dalej już rozlatują sie we wszystkie strony (na serii jest to bardzo odczuwalne). Replika KSC USP.45 Lufa KM Head 6.04mm Wystrzeliłem dwa magazynki pestek 0.20g i miałem dwie zacinki po czym zrezygnowałem z dalszych testów aby nie porysować lufy. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Major.8 Posted September 18, 2007 Report Share Posted September 18, 2007 Strzelam z kulek o wadze 0.23g. W mojej replice Black Eagle spisują się dobrze. Lecą prosto i daleko bez żadnych problemów. Jedynie muszę podkręcić Hop-Upa do ponad połowy aby było widać, że pracuje (przy kulkach 0.25g wystarczyło około 25% aby było widać, że Hop-Up działa), sam nie wiem dlaczego na tych kulkach tak się dzieje. Ale jak za taką ilość i za tak niską cenę (przesyłka za to cholernie droga !!!) to są to kulki godne polecenia do takich replik jak moja. Nie wiem jak się sprawdzają na silniejszych. Co jak co, polecam PESTKI :) Quote Link to post Share on other sites
xapek Posted September 19, 2007 Report Share Posted September 19, 2007 karabin: JG M16A3 lufa: Stock Vo kulki: ~380fps HU: Stock pestki: 0,20 Dużo kłopotów z pestkami, zacięcia i rozkręcanie się sprężyny w Hi-cap'ie. Kłopoty z regulacją HU, strzały wielkulkowe, wysypywanie się kulek z lufy. Mocna palpitacja serca przy testach nowo zakupionej repliki, stan przed zawałowy. Na Excelach 0.20, 0.23 śmiga idealnie. Capri!! Prosimy o polerowane! Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
capri Posted September 19, 2007 Author Report Share Posted September 19, 2007 Hehe, jesteście coraz lepsi!!! Ja myślę, że na Pestkach baterie się szybciej rozładowują i body zmienia kolor :) Do rzeczy: 1. Wystrzeliwujemy w serwisie tygodniowo około 20.000 Pestek na sprzęcie różnego typu (aczkolwiek wyłącznie markowym) i nie mamy najmniejszych problemów. Nasza opinia może być oczywiście subiektywna i można założyć, że uzywamy specjalnych magazynkó, baterii, luf itp ;) 2. Nowa dostawa za tydzień, ma być świetna. Quote Link to post Share on other sites
gryzly Posted September 19, 2007 Report Share Posted September 19, 2007 Witam replika - CA36 moc - ok. 400fps lufa - stock gumka hop-up - sylikonowa Guarder`a. Pestki: waga - 0.25 ilość - 8000szt. Problemów brak. Pozdrawiam Krzysiek Quote Link to post Share on other sites
xapek Posted September 20, 2007 Report Share Posted September 20, 2007 Hehe, jesteście coraz lepsi!!! Ja myślę, że na Pestkach baterie się szybciej rozładowują i body zmienia kolor :) Myślałem że chodziło o szczerą ocenę? Co mam zrobić jak naprawde miałem takie problemy? Za tydzień zakupimy nową, lepszą serię i napewno będzie już git. :) Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted September 20, 2007 Report Share Posted September 20, 2007 (edited) Ludzie - piszecie pierdoły bo jeden pewnego razu napisał że pestki są złe. Zastanówcie się! Nie wierzę w żadną z tych bajeczek o zacinających się pestkach (no może jestem skłonny uwierzyć w to z gaziakami i low/mid bo sam takich rzeczy nie używam.) Ja regulalnie kupuję pestki i stwierdzam, że nic specjalnego - kulki jak kulki (a co niby ma być specjalnego!?) No może hopa trzeba trochę skręcić bo fajnie się kręcą, ale problemów - okrąglutkie zero :D Edited September 20, 2007 by misiek009 Quote Link to post Share on other sites
aLBEDo Posted September 20, 2007 Report Share Posted September 20, 2007 Opisałem tylko swoje doświadczenia z pestkami. Moja opinia nie ma na celu złośliwie i na siłe oczernić pestek ! Piszę po prostu jak było. Może trafiłem na lipną partie ? Nie wiem... Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 replika: Sauer S92 CG lufa: stock kulki pestki 0.3 g zacięcia w lufie: 0 zacięcia w magu: 0 zacięcia w ładowarce: nie dało się załadować normalnie 1 maga, co chwile trzaskanie po ręce, żeby podawała dalej. Miałem zdrowie wystrzelać dwa magi, najgorsze kulki z jakich strzelałem, hop na minimum, po podkręceniu kulki latały gdzie chciały, najczęściej kończąc lot na 5-7m przed lufą, zasięg broni spadł w porównaniu do Blasterów i ICS`ow (CG) o jakieś 10-15 m najmniej. Walther P99 z CG sprężyna na 0.2 g iCS miał w tym momencie taki sam zasięg i celność. Po zmianie na Blasterki i ICS`y wsio wróciło do normy. Quote Link to post Share on other sites
capri Posted September 26, 2007 Author Report Share Posted September 26, 2007 Pomijając drobne różnice między pistoletami, a karabinami wyborowymi ;) chciałbym poinformować, ze nowa dostawa jest już w magazynie. Z nowości mogę powiedzieć, że dostępne są już PESTKI BIOdegradalne w czterech gramaturach (0.20, 0.23, 0.25, 0.28g) i dwóch odcieniach (białe i beżowe). Pojawiły sie ponownie opakowania zbiorcze (25kg). Quote Link to post Share on other sites
stranger Posted September 26, 2007 Report Share Posted September 26, 2007 Capri: Czy Pestki z tej serii różnią się czymś od poprzedniej? Zdaje się że pisałeś że te będą polerowane? Pewnie i tak sam przetestuję ale byłbym wdzięczny za info. Quote Link to post Share on other sites
capri Posted September 26, 2007 Author Report Share Posted September 26, 2007 Teoretycznie są bardziej błyszczące i te paczki, które widziałem są takie w praktyce. Ale jak będą latały musicie przetestować sami, bo te testy są najstotniejsze ;) Quote Link to post Share on other sites
InOsAK Posted November 19, 2007 Report Share Posted November 19, 2007 pistolet hk usp marui wersja high grade z hop up, lufa itp. oryginalna 230fps na 0,20g pestkach wystrzelone 4 tys. - 0 problemów, 0 "dziwnych" rzeczy w paczkach oprócz jednej kulki o innym kolorze i innej wadze :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted November 21, 2007 Report Share Posted November 21, 2007 Na początku listopada nabyłem kulki pestki z serii zwykłych o gramaturze 0,33g do swojego auga ;). 18 listopada jej stestowałem w moim dosyć leciwym lowcapie podawane były praktycznie co 2 strzał. Załadowałem swoje stare xtreme precision - podawanie kulek w tym zimnie jak najbardziel prawidłowe. Czy to są kulki już z nowej serii czy starej? Quote Link to post Share on other sites
capri Posted November 21, 2007 Author Report Share Posted November 21, 2007 Wszystkie Pestki o gramaturach powyżej 0.28g to seria "stara". Czy Extreme'y też były tak ciężkie? Quote Link to post Share on other sites
de Villars Posted November 21, 2007 Report Share Posted November 21, 2007 pewnie nic nowego - u mnie na stockowym SLR105 wywaliłem 4000 pestek 0,25 i zero problemów. Dobre kulki ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts