pmsniper Posted November 21, 2010 Report Share Posted November 21, 2010 Kilka dni temu kupiłem Precke guardera 6.02 ale 590mm i według mnie celnosc jest świetna. Z czystym sercem mogę Ci ją polecić. Quote Link to post Share on other sites
Roni92 Posted November 21, 2010 Report Share Posted November 21, 2010 Ja mam unicorna i jest git, ale ludzie piszą o nadlewkach w środku i innych 'bajerach', więc różnie to z nimi bywa. Quote Link to post Share on other sites
pietrasss Posted November 21, 2010 Report Share Posted November 21, 2010 Guardera nie chce, słyszałem kilka negatywów. Zastanawiam sie własnie nad czyms co jest naprawde dobre w tej cenie. Jbu wydaje sie ok, poczekam jeszcze na inne opinie i wypowiedzi. :) Quote Link to post Share on other sites
Roni92 Posted November 21, 2010 Report Share Posted November 21, 2010 No to podałem ci jak na talerzu właśnie- unicorn i tym podobne cenowo to loteria. Z tego co wyczytałem najtańsza lufa, która da ci pewny efekt to systema. Quote Link to post Share on other sites
pietrasss Posted November 21, 2010 Report Share Posted November 21, 2010 Ok, wiec jednak systema, jedyny problem to dostepnosc, a jak z lufami madbulla ? Quote Link to post Share on other sites
Roni92 Posted November 21, 2010 Report Share Posted November 21, 2010 http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=57_88&products_id=360- O! popatrz! Lufa systemy do ak dostępna ;) Quote Link to post Share on other sites
pietrasss Posted November 21, 2010 Report Share Posted November 21, 2010 Potrzebuje 509 :P Quote Link to post Share on other sites
Marcink Posted November 21, 2010 Report Share Posted November 21, 2010 http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=3670 Powie mi ktoś coś o tej lufie ?? Czy jednak lepsze promyki/km head Quote Link to post Share on other sites
Olek96 Posted November 22, 2010 Report Share Posted November 22, 2010 Nieporównywalnie, promyk i km lepszy. Quote Link to post Share on other sites
King Mat Posted November 22, 2010 Report Share Posted November 22, 2010 Kup precke SRC Quote Link to post Share on other sites
Olek96 Posted November 22, 2010 Report Share Posted November 22, 2010 Że niby jak ma kasę, lepiej wydac na SRC niż KMHa? Od kiedy? Quote Link to post Share on other sites
Roni92 Posted November 22, 2010 Report Share Posted November 22, 2010 Chyba było mówione o doradzaniu zielonym przez zielonych? Bardziej debilnie chyba się nie dało doradzić. Quote Link to post Share on other sites
pietrasss Posted November 22, 2010 Report Share Posted November 22, 2010 Dzisiaj miałem okazje przetestować dwie lufy przy różnych predkosciach, 509 Deepa Fire 6.02 430fps aug i m16 jbu 6.01 509mm 455 fps. Po godzinie strzelania, bawienia sie hopkiem i wykalibrowania Acoga, stwierdzam ze Jbu nie jest wart tej ceny to po pierwsze, druga sprawa to kulki na augu miały lepsze skupienie pomimo tych 25 fps (nie mylic skupienia z zasięgiem). Osobiście pomikedzy tymi lufami wg mnie wygrywa Deep Fire (choć nie uważam że jest idealny i rewelacyjny jak prom/km h.). Ja u siebie miałem juz kiedys precke systemy ale w starym gnacie, 455mm, wtedy poprostu nie miałem porównania. Ciekawią mnie jeszcze te precki 6.02 guardera, ma ktos jakies porównanie ? Quote Link to post Share on other sites
Marcink Posted November 22, 2010 Report Share Posted November 22, 2010 Ja potrzebuje dobra lufe do szturmówki wieć 469 km czy promyk ? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 22, 2010 Report Share Posted November 22, 2010 Obojętne, są porównywalne o ile w ogole jest różnica. Ja nie widzę. Quote Link to post Share on other sites
Widmo34 Posted November 22, 2010 Report Share Posted November 22, 2010 (edited) juz wiele razy był juz ten temat nie ma kasy to SYSTEMA/GUARDER ( Madbule i DF moga sie trafic doskonałe ale tez gnioty...) Dla zasobnych promyk/ km head/ Pdi 6.04 madonion moze sprowadzic 650mm za 400 dla fanatkow celnosci nie liczacych sie z kosztami PDi wersja 6.01 madonion moze sprowadzic 650mm za 700zł tak jak wersja 6.04 trudno osiagalna .... Edited November 22, 2010 by Widmo34 Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted November 23, 2010 Report Share Posted November 23, 2010 Oczywiscie mozna wybrac dwie szkoly wyboru precki jezeli chodzi o dlugosc. 1. - jak najdluzsze i jak najwezsze - jest jak najlepsze. Standardowa szkola. 2. najoptymalniejsza dlugosc precki to 420-460 mm, dluzsza tylko pogorsza skupienie przez to ze kulki odbijaja sie w srodku od scianek. Dodatkowo - optymalna to 6.04 lub nawet 6.08 - dlatego ze kulka ma wogole ani razu nie odbic sie od scianek - a wieksza srednica umozliwia jej slizganie sie na poduszcze powietrzenej. Z tego wzgledu nie liczy sie tak bardzo srednica lufy, ale dokladnosc wykonania i brak miejsc gdzie kulka moze zachaczyc, zwazen i rozszerzen lufy. Wszyscy posiadacze KMheadow i promykow powiedza ze to swietne lufy (mam kmheada od tygodnia ale widze roznice w porownaniu do starej systemy). Wlasnie przez to dokladne wykonczenie wnetrza. Oczywiscie jezeli nawet odrobine wygniemy lufe precyzyjna - przestanie ona byc precyzyjna. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 23, 2010 Report Share Posted November 23, 2010 "najoptymalniejsza dlugosc precki to 420-460 mm, dluzsza tylko pogorsza skupienie" Nieprawda. "Dodatkowo - optymalna to 6.04 lub nawet 6.08" Nieprawda "Oczywiscie jezeli nawet odrobine wygniemy lufe precyzyjna - przestanie ona byc precyzyjna. " Nieprawda "Wszyscy posiadacze KMheadow i promykow powiedza ze to swietne lufy" Prawda! Quote Link to post Share on other sites
Roni92 Posted November 23, 2010 Report Share Posted November 23, 2010 Dodatkowo - optymalna to 6.04 lub nawet 6.08 - dlatego ze kulka ma wogole ani razu nie odbic sie od scianek - a wieksza srednica umozliwia jej slizganie sie na poduszcze powietrzenej Skąd wiesz? Ciekawe, bo raczej nie produkują przeźroczystych luf do replik, no chyba że patrzysz w lufe podczas strzału i robisz unik zanim wyleci z lufy XD Quote Link to post Share on other sites
Vintersky Posted November 23, 2010 Report Share Posted November 23, 2010 Po wielokroć wałkowane przez wiele serwisów, serwisantów i maniaków: 1. Objętość cylindra musi być dopasowana do objętości słupa powietrza sprężanego w lufie. 2. Sama średnica lufy wewnętrznej to nie wszystko - dlatego efekty uzyskiwane na KM Head są lepsze od Systema - pomimo tego że obydwie mają 6.04mm. 3. Za długa lufa w stosunku do objętości cylindra powoduje zmniejszenie szybkości wylotowej kulki. Celność mimo wszystko wzrasta. 4. Za krótka lufa w stosunku do objętości cylindra powoduje napędzanie kulki nawet po opuszczeniu lufy - celność gwałtownie spada, wartość FPS także. 5. Najważniejsze w przypadku lufy są: - jej długość - im dłuższa tym lepsze skupienie strzałów; - jej RZECZYWISTA średnica wewnętrzna - im mniejsza tym lepsze skupienie strzałów (oraz większe prawdopodobieństwo zacinki); - jej powierzchnia wewnętrzna - mosiądz i aluminium to najsłabszy materiał, najlepsze lufy są z dobrej stali krytej teflonem lub inną powłoką poprawiającą ślizg. Nie zapominajmy że same FPS i rurka niewiele się przydadzą, gdy komora HU wraz z gumką i dystanserem są niedopowiednie. Odwieczny przykład TM vs chińczyk jest pewnym uproszczeniem, aczkolwiek tkwi w tym bardzo dużo prawdy. Mierzenie castorurek i próby domowego honowania tychże zawsze powodują jedno - uzyskujecie co najwyżej stockową lufę markowej repliki :P. Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted November 23, 2010 Report Share Posted November 23, 2010 Guarder 6.02 509mm Testuje taką lufę już dobry miesiąc i stwierdzam że jest rewelacja. Lepsze skupienie niż na KM Head 509mm, zasięg ten sam. Nie wiem tylko czy trafił mi się dobry egzemplarz czy one są takie dobre. Kiedyś miałem Guardera 6.04 509mm i była wyraźnie gorsza, porównywalna z Promykiem czy Vanarasem. Quote Link to post Share on other sites
Vintersky Posted November 23, 2010 Report Share Posted November 23, 2010 Guarder 6.02 509mm Testuje taką lufę już dobry miesiąc i stwierdzam że jest rewelacja. Lepsze skupienie niż na KM Head 509mm, zasięg ten sam. Nie wiem tylko czy trafił mi się dobry egzemplarz czy one są takie dobre. Kiedyś miałem Guardera 6.04 509mm i była wyraźnie gorsza, porównywalna z Promykiem czy Vanarasem. Trochę się pogubiłem... w moim świecie najlepsze lufki to (kolejność w wierszach nieprzypadkowa :P): PDI, EDGI RA-Tech, Prometheus, KM Head, Deep Fire (tylko PTW/CTW) Systema (AEG i PTW), Vanaras Deep Fire, G&G Silver a dalej cała reszta... Wg. twojego opisu "gorsza" była porównywalna z Promykiem, a "lepsza" była lepsza od KM Head... hmm. Inna kwestia że sam sposób zakładania gumki na lufie też ma znacznie. Gumki Systema i KM Head świetnie banglają z lufkami KM Head. Do promyków najlepiej nadają się Systema i Promyki. Komora także ma znaczenie - VFC ma wybitnie inny standard i bez umiejętnego przycinania Systemowskich gumek nawet na PDI nie uzyska się dobrych efektów... Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted November 23, 2010 Report Share Posted November 23, 2010 Wg. twojego opisu "gorsza" była porównywalna z Promykiem, a "lepsza" była lepsza od KM Head... hmm. Mea culpa, miało być Systema nie Promyk. Ale fakt faktem że dużo luf już przemieliłem, wszelkich długości i wg. mnie tak się to układa: Pominę PDI i EDGI, bo z PDI strzelałem, ale nigdy nie miałem na własność Prometheus Guarder 6.02 Deep Fire 6.02, KM Head Systema, Vanaras Classi Army, Madbull, JBU Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted November 23, 2010 Report Share Posted November 23, 2010 Dexterkrak - dlatego wlasnie napisalem ze to kontrowersyjna teoria. Nikt na wmasgu ci nie napisze ze tak moze byc ;) Testowalem lufy - Kmhead- swietna. Nawet dlugosci 5 cm w glocku cymy - przegieta poprawa skupienia. Systema - dwa lata dziala mimo ze juz sie troche zuzyla. Mad bull - trafilem na kiepska Deep fire - dzialala 3 miesiace i sie popsula (przyklejal sie bialy nalot z kulek - jak przyklejone) JBU 6.01 - praktycznie nowka ... nie chce ktos kupic ? Ja oceniam ja gorzej niz systeme, i wcale nie zwieksza fpsow. Quote Link to post Share on other sites
M.Davis Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 Siema Ponieważ w wielu sklepach precki systemy, km head czy promka są niedostępne, musze wybierać w tym co jest czyli: Madbull 6.03 vs. Guarder 6.02. Która z tych precluf jest lepsza ? Proszę o odpowiedź bo sie dwoje i troje na tym tematem :P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts