BASYLON332 Posted January 12, 2014 Report Share Posted January 12, 2014 To w tym lewym w dolnym rogu gość na pierwszym planie na bank nie ma TCU a jeżeli chodzi o malowanie TCU to SOG malował to na zasadzie plam. http://forum.wmasg.pl/topic/103544-wyposazenie-sog-z-wietnamu/page__hl__%20sog__st__20 tu masz temat w którym sporo jest napisane o malowaniu TCU Quote Link to post Share on other sites
ForestUSMC Posted January 12, 2014 Report Share Posted January 12, 2014 (edited) BASYLON. Dam sobie uciąć rękę, że na bank jest to TCU. Widać wyraźnie skośne kieszenie na bluzie oraz charakterystyczne boczne kieszenie od spodni. Tylko jak też przylukam dobrze to sam mam rozkminę, czy to TCU jest pomalowane czy po prostu tak mokre, że wygląda jakby było czarne. Ale z tyłu też na planie widać kawałek gościa w czarnym mundurze, tylko nie wiem czy to TCU czy piżama szyta przez CISO na wzór VC. Aha tak ap ropo zdjęcie to zostało zrobione w 68r. Edited January 12, 2014 by ForestUSMC Quote Link to post Share on other sites
speedor Posted January 13, 2014 Report Share Posted January 13, 2014 To ERDL. W kroju niczym nie różnił się od TCU. Zagadka wszechczasów rozwiązana, idziemy dalej. Quote Link to post Share on other sites
ForestUSMC Posted January 13, 2014 Report Share Posted January 13, 2014 (edited) Wiem jak wygląda ERDL :icon_wink: . Nie chodzi mi o tego gościa, co trzyma M16 i ma podwinięte rondo od kapelusza tylko o tego obok na planie po lewej stronie jak się patrzy na fote. Edited January 13, 2014 by ForestUSMC Quote Link to post Share on other sites
speedor Posted January 13, 2014 Report Share Posted January 13, 2014 On jest mokry... Quote Link to post Share on other sites
ForestUSMC Posted January 13, 2014 Report Share Posted January 13, 2014 (edited) Też tak właśnie zlukałem. Mimo to speedor dziękować :icon_wink: Edited January 13, 2014 by ForestUSMC Quote Link to post Share on other sites
volf13 Posted November 10, 2015 Report Share Posted November 10, 2015 Witam! Jak wygląda wiarygodność tego paska? Podejrzanie wyglądają 2 rzędy oczek zamiast 3, chociaż zapięcie wygląda ok. http://img05.allegroimg.pl/photos/oryginal/57/73/42/09/5773420981 Sorry za podwójny post- doszedłem, że może być to pierwszy wzór ALICE lub coś takiego a nie znam się na nowszych wyposażeniach US. http://inrd.gotdns.com/alice/alice.htm Quote Link to post Share on other sites
blazejlo Posted November 10, 2015 Report Share Posted November 10, 2015 Trzeci rząd 'oczek', środkowy, jest zbędny bo w pasie do mocowania 'luźnych' jego końcówek użyto już klamry przez całą jego szerokość. Środkowy rząd oczek był potrzebny w starszych pasach, gdzie zamiast klamry był haczyk. Quote Link to post Share on other sites
volf13 Posted November 10, 2015 Report Share Posted November 10, 2015 Wiem, miałem wcześniejszego pistol belt'a M1936 ale chodzi mi o oryginalność pochodzenia i używania tego przedmiotu przez amerykanów w vn. Na żadnej stronie nie znalazłem tego rodzaju pasa. Wszędzie jest taki sam tylko 3-rzędowy i pas Davis więc sam już nie wiem. Już nie aktualne. Na tym forum znalazłem wytłumaczenie http://www.usmilitariaforum.com/forums/index.php?/topic/84198-nylon-pistol-belt/ Quote Link to post Share on other sites
luki527 Posted March 27, 2016 Report Share Posted March 27, 2016 Witam! Mam następujące pytanie: przeglądając zdjęcia zauważyłem USMC w spodniach M65. Jak powszechnie były używane? I czy wykorzystywano brązowe buty firmy Corcoran? Quote Link to post Share on other sites
MiKorn Posted March 27, 2016 Report Share Posted March 27, 2016 Corcorany (nie jestem pewny koloru, ale coś mi świtają czarne) były na pewno, ale w początkowych fazach wojny, nie sprawdzały się w tym klimacie i zostały wyparte przez Jungle. Tak wygląda generalny zarys historii butów, ale oczywiście zdarzały się odstępstwa od reguły. Quote Link to post Share on other sites
luki527 Posted March 27, 2016 Report Share Posted March 27, 2016 O czarnych to wiem. Tylko jak wygląda sprawa z brązowymi? I połączenie m65 i tychże butów? Quote Link to post Share on other sites
MiKorn Posted March 28, 2016 Report Share Posted March 28, 2016 Nigdy nie trafiłem na informację, żeby Amerykanie używali w Wietnamie spodni M65, wręcz przeciwnie, niejednokrotnie czytałem, że ich nie używali, dlatego chętnie rzucę okiem na te fotki. Wydaje mi się, że połączenie spodni, których w VN w ogóle nie było (lub były to sporadyczne przypadki) i butów, których występowanie było raczej ewenementem, zwłaszcza w odniesieniu do żołnierzy korpusu / konkretnej jednostki, nie wspominając już nawet o okresie jest jednak zbyt naciągane. Choć za wielkiego specjalistę wcale się nie uważam i jeśli ktoś mądrzejszy w tym temacie ode mnie powie, że USMC używało powszechnie spodni M65 i brązowych Corcoranów, to z miejsca wycofuję się z tego co mówiłem. Quote Link to post Share on other sites
luki527 Posted March 28, 2016 Report Share Posted March 28, 2016 https://goo.gl/photos/WGKX93Uy97E1Znv56 Nie wiem czy link zadziała. Jedno że zdjęć żołnierza w m65. Jeśli m65 w Wietnamie występował sporadycznie, to gdzie bo używali? Wiem, że w zimnych rejonach, ale podobno też w porze monsunowej w Wietnamie. Quote Link to post Share on other sites
MiKorn Posted March 28, 2016 Report Share Posted March 28, 2016 To nie są spodnie M65. Spodnie ze zdjęcia to drugi wzór spodni munduru TCU (z resztą nawet zdjęcie jest tak podpisane). Nie tylko M65 posiadały te sznurki na udach. Quote Link to post Share on other sites
luki527 Posted March 28, 2016 Report Share Posted March 28, 2016 Wielkie dzięki za pomoc. Wiesz może gdzie wykorzystywano m65? Quote Link to post Share on other sites
MiKorn Posted March 28, 2016 Report Share Posted March 28, 2016 Nie kojarzę żadnego większego konfliktu, w którym na szerszą skalę byłyby wykorzystywane spodnie M65. Po Wietnamie weszło BDU, później wprowadzono DCU (używane zamiennie w zależności od rejonu), obecnie jest ACU, w przypadku korpusu to oczywiście MCCUU. Quote Link to post Share on other sites
luki527 Posted March 28, 2016 Report Share Posted March 28, 2016 A orientujesz się może czy wykorzystywano je podczas zimnego okresu w Wietnamie? Szukałem o nich trochę i na taką informację trafiłem. Quote Link to post Share on other sites
MiKorn Posted March 28, 2016 Report Share Posted March 28, 2016 W Wietnamie południowym, gdzie toczyły się walki występują dwie pory roku: deszczowa w czasie której pada w zasadzie codziennie i jest ciepło i sucha, w której nie pada i jest upał. Grube spodnie takie jak M65 po prostu się tam nie sprawdzają, bo jest w nich za gorąco, są ciężkie (zwłaszcza jak zamokną) i trudno schną, dlatego nie były używane i nie ma co szukać na siłę przypadków ich użycia. Od każdej reguły znajdzie się wyjątek i nie wykluczam, że w Wietnamie znalazł się jakiś ktoś, kto miał na tyłku te spodnie (bo załatwił sobie na lewo, bo się pierdyknęli na magazynie, czy cokolwiek), ale to za mało, żeby powiedzieć, że w Wietnamie były używane. To trochę tak, jakby powiedzieć, że Amerykanie używali tam AK, bo budził w dżungli w większe zaufanie niż pierwsze wersje M16. Quote Link to post Share on other sites
luki527 Posted March 28, 2016 Report Share Posted March 28, 2016 Dzięki za wyjaśnienie. Quote Link to post Share on other sites
DFM-LRRP Posted May 7, 2016 Report Share Posted May 7, 2016 Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada/użytkuje XM177e1 firmy G&P? :) Quote Link to post Share on other sites
volf13 Posted May 16, 2016 Report Share Posted May 16, 2016 Pytanie o bandoliery. Znalazłem gdzieś info, że w bando od BARa przenoszono krótkie magazynki do M16. Znalazłem również dedykowane bando do m16 ale na łódki z amunicją. Czy do tego na łódki zmieści się krótki magazynek i nie był jednocześnie zbyt ciasno upchnięty? Problem polega na tym, że nie wiem gdzie szukać tego od BAR-a. Normalnie używam kanciastych ładownic do m14. Proszę o wypowiedzenie się w temacie czy takie bandoliery do stylizacji asg były by odpowiednie. Quote Link to post Share on other sites
DFM-LRRP Posted May 16, 2016 Report Share Posted May 16, 2016 Tak, bandoliery są jak najbardziej OK pod Nam szukaj jednak jedynie z pasem bawełnianym, te nylonowym są już after.. Napisz pod jaka formację się stylizujesz, może zamiast bando lepsze będą pokrowce na manierki? Quote Link to post Share on other sites
volf13 Posted May 17, 2016 Report Share Posted May 17, 2016 Szczerze mówiąc, to jeszcze się nie określiłem co stylizuję :D Póki co używam typowego wczesnego web gear 2x ładownice i canteen + cover wszystko z M56 no i kopia hełmu z pokr. Mam kilka "zgrzytów" jak spodnie M65, repro butt-packa M67, kompasówkę nylon (ale kosztowała 9zł ). Coś mi się zdaje, że wszystko sie sprowadzi do USMC bo lubię ka-bary i ostatnio zaczęły mi się podobać flak-vesty :DD No ale pytanie dalej pozostaje- jak już to jaki bandolier? I czy do tego na łódki z nabojami wepchnę krótkie magi? Chodzi mi żeby to spełniało swoją funkcję w airsofcie. Quote Link to post Share on other sites
DFM-LRRP Posted May 17, 2016 Report Share Posted May 17, 2016 Zapodaj, jak chcesz/możesz, fotki sprzętu jaki masz, może coś doradzę... Bardziej Ciebie interesuje oporządzenie M56 czy M67? Flak Vesty pasują także pod US ARMY czy US NAVY zatem sama kamizela nie "skreśla" Cię z żadnej formacji chyba że wybierzesz konkretny model jak M55 http://memberfiles.freewebs.com/88/48/65054888/photos/USMC-reference/m55.jpg wtedy juz faktycznie USMC ale ten model jest trudny i drogi do zakupienia, zatem lepiej model M69 http://i145.photobucket.com/albums/r230/illusion_album/20116-13%20papabears/2011-7-27papabear%20PART2/XLM69FLAK_11.jpg . Ile potrzebujesz tych bandolierów? Może coś w szafie znajdę... takich szukasz https://www.facebook.com/301559796685084/photos/pb.301559796685084.-2207520000.1463498439./450836805090715/?type=3&theater Zapodaj link jakie znalazłeś, podpowiem czy są OK. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts