Świr Posted June 28, 2007 Report Share Posted June 28, 2007 Witam! Kilka pytań dot. gearboxa 2 w wersji LONG 1. Czy któryś z właścicieli może podać mi wymiary tego kawałka metalu? http://xs216.xs.to/xs216/07264/gb1.jpg powyżej fotki z danymi które mnie interesują. Możne edytować i nanieść wymiary. te dwie poziome linie wewnątrz geraboxa to obszar w którym cylinder "wystaje" poza resztę Dodatkowymi wymiarami które chciałem mieć to szerokość. e środkowej szczęści, górnej i szerokość miejsca w którym jest cylinder. 2. Ile wytrzyma ten GB? 3. Czy tłok z tworzywa wytrzyma? nie ma jakiegoś wzmocnionego? 4. Czy pasują tam standardowe zębatki v2? 5. Jaka głowica Cylindra tam pasuje? zwykłą od v2? 6. Jaka jest objętość robocza cylindra? Do jakiej długości lufy można dojść żeby nie przekroczyć "magicznej granicy" ? Na razie tyle Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted June 28, 2007 Report Share Posted June 28, 2007 Magiczna granica - 705mm. Pochodzenie informacji - ASGSHOP. :D Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted June 28, 2007 Report Share Posted June 28, 2007 3. Czy tłok z tworzywa wytrzyma? nie ma jakiegoś wzmocnionego? Do przedłużanego gearboxa są chyba tylko tłoki z tworzywa. Wytrzymują pewnie tyle samo co ich krótkie odpowiedniki. 4. Czy pasują tam standardowe zębatki v2? Nie. Zębatka tłokowa ma więcej zębów na zewnętrznej powierzchni. Quote Link to post Share on other sites
Odi Posted July 3, 2007 Report Share Posted July 3, 2007 Jak boisz się o tłok to zawsze można dorobić u tokarza stalowy/aluminiowy :) Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted July 7, 2007 Report Share Posted July 7, 2007 Pokaż mi tokarza który wytoczy tłok do AEGa :roll: Może na profesjonalnej obrabiarce CNC - ale nie sądzę żeby jakiś poważny zakład zajął się zrobieniem takiej pojedynczej części - a pracownik za zrobienie tego "na nocnej zmianie" też zażyczy sobie tyle, że raczej nie będzie to opłacalne. Kiedyś chciałem sobie zrobić tłok za pośrednictwem kumpla w jego firmie - nie wyszło. Na szczęście ja potrzebowałem zwykłego tłoka, i do polski w końcu przyszły tłoki Deep Fire ze wszystkimi zębami metlowymi. No ale z przedłużonym tłokiem nie będzie tak lekko... Quote Link to post Share on other sites
Odi Posted July 7, 2007 Report Share Posted July 7, 2007 Jak ktoś chce to nie ma problemu, nawet jeśli będzie musiał posiedzieć wieczór lub dwa z pilnikiem w dłoniach. Wystarczy forma od tokarza, detale można zrobić samemu ;-) Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted July 8, 2007 Report Share Posted July 8, 2007 (edited) Tak się zastanawiam, po ilu strzałach taki stalowy tłok wyleciałby lufą. :twisted: Świr raczej nie pytałby o metalowe tłoki, gdyby nie chciał wsadzać jakieś mocnej sprężyny, a nawet aluminiowe tłoki bardziej niszczą gearbox. A co do robienia detali pilnikiem w tłoku, to może od razu zrobić zębatki i resztę GB :wink: Edited July 8, 2007 by zdzisiu Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted July 8, 2007 Report Share Posted July 8, 2007 Proponuję odlać tłok z betonu :D Był tu kiedyś taki, co proponowa odlewanie z betonu szkieletów GB :-F Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted July 9, 2007 Report Share Posted July 9, 2007 Eee tam z betonu, niepotrzebnie zwiększymy masę repliki. Z plasteliny lepiej, będzie 100% szans, że nie pęknie (tylko się rozklei :lol:). Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted July 9, 2007 Report Share Posted July 9, 2007 A tak serio mówiąc to zły pomysł z tym betonem... jest kruchy więc kilka strzałów i po szkielecie. No chyba, że zbrojony stalą i dobrze zwibrowany. Quote Link to post Share on other sites
Jano Posted July 9, 2007 Report Share Posted July 9, 2007 (edited) A tak serio mówiąc to zły pomysł z tym betonem... jest kruchy więc kilka strzałów i po szkielecie. No chyba, że zbrojony stalą i dobrze zwibrowany. misiek ty chyba sobie żartujesz... Beton jest za bardzo szorstki do gumek, nawet taki zbrojony. Nawet taki "Atlas" co jest klejem i ma cienuski piasek nie da rady. No bez przesady. Jeszcze ludzie zacznijcie składać Gb z papireu i kartonu :-F Edited July 9, 2007 by Jano Quote Link to post Share on other sites
Odi Posted July 9, 2007 Report Share Posted July 9, 2007 Zawsze można wystrugać z drewna... :-F Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted July 9, 2007 Report Share Posted July 9, 2007 Albo uszyć z Cordury...........:mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Joo Lance Posted July 10, 2007 Report Share Posted July 10, 2007 Co do betonu, to jest coś takiego jak 'żel beton' ;) Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted July 10, 2007 Report Share Posted July 10, 2007 ESBEK - Do jakiej do cholery gumy? Ja mówiłem o szkielecie! A guma ślizga się po cylindrze... Żel beton to jest beton uzbrojony... Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted July 10, 2007 Report Share Posted July 10, 2007 Czyli tak mądrze podsumowując, lepiej kupić części i nie bawić się w jakieś dorabianie, bo można tym zrobić więcej złego niż dobrego. :-F Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted July 12, 2007 Report Share Posted July 12, 2007 no tak :D Quote Link to post Share on other sites
Świr Posted July 18, 2007 Author Report Share Posted July 18, 2007 panów proszę o powagę, a moderatora o posprzątanie ;-) Nikt nie ma tego gb?? :poddanie: Quote Link to post Share on other sites
kacper99 Posted February 18, 2011 Report Share Posted February 18, 2011 mam jedno pytanie dot. GB v2 Long czy to prawda że pękają na dużym mrozie? Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted February 18, 2011 Report Share Posted February 18, 2011 czy to prawda że pękają na dużym mrozie? pękają w takim samym stopniu jak zwykłe GB v2 na mrozie. Quote Link to post Share on other sites
piotrek7714 Posted February 19, 2011 Report Share Posted February 19, 2011 Świr - ten lin cuś działac nie chcę. Quote Link to post Share on other sites
warat Posted March 7, 2013 Report Share Posted March 7, 2013 Witam. Postanowiłem napisać tutaj,zamiast zakładać nowy temat. Mam 2 pytania dotyczące tego gb: 1.Czy 3 tysiące kulek to dla na stockowej konfiguracji niego dużo? 2.Czy rozłożenie i złożenie dla kompletnego laika w tej dziedzinie będzie niewykonalne?Czy lepiej wysłać ją do kogoś bardziej obeznanego w temacie? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
kosteQ86 Posted March 8, 2013 Report Share Posted March 8, 2013 1. "Ledwo dotarty" czyli nie dużo 2. Jest sporo filmików na necie, jak rozbierać GB, możesz nawet brać pod uwagę filmiki ze zwykłym GB v.2 bo poza dłuższym zestawem cylindra wyglądają tak samo. Najlepiej jakby Ci ktoś pokazał pierwszy raz jak się rozkłada. Wymaga to trochę wprawy, ale jak wcześniej pisałem jest pełno poradników na necie z których można skorzystać. Quote Link to post Share on other sites
MiszaWołodja Posted January 3, 2018 Report Share Posted January 3, 2018 jakie są zasadnicze różnice między v2 zwykłym i long ? wymiary części , cylinder , tłok , zębatki ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts