Nath Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 (edited) Nie, najlepiej wszystko po bożemu, bo zaniżanie faktury to przestępstwo skarbowe, i tu na gębę się nie wyłgasz. Edited December 30, 2013 by Nath Quote Link to post Share on other sites
La Chupacabra Posted January 2, 2014 Report Share Posted January 2, 2014 (edited) We wtorek przekonałem się, że gift nie oznacza zawsze zwolnienia z cła... Niestety musiałem zapłacić jeszcze 298 zł. Dodam tylko, że przesyłka była od osoby prywatnej... Edited January 2, 2014 by La Chupacabra Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted February 21, 2014 Report Share Posted February 21, 2014 (edited) A mi dowalili 23% VATu. Już nigdy nie wybiorę wysyłki kurierem gdyż są nadgorliwi w oclaniu... Z tego mają kasę. Nie, najlepiej wszystko po bożemu, bo zaniżanie faktury to przestępstwo skarbowe, i tu na gębę się nie wyłgasz. Za samo zaniżenie faktury jeszcze nic nie grozi, gorzej jak ktoś kombinuje aby udowodnić tak niską fakturę. Nasz kraj jest łagodniejszy dla złodziei niż dla 'skarbowych złodziejaszków'. Trzeba odpuścić gdy już dobiorą się do paczki. Edited February 21, 2014 by rumak Quote Link to post Share on other sites
forzamilan Posted May 24, 2014 Report Share Posted May 24, 2014 Hej :) Będę zamawiał Glocka 17 TM z WGC, do tego jeszcze jedna mała pierdółka. Z przesyłką powinno wyjść około 175usd, ile w najgorszym wypadku mogę zapłacić cła od tego i podatku ? Obie 'kary' naliczane są w złotówkach, tak ? Pozdrawiam ! Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted May 24, 2014 Report Share Posted May 24, 2014 @La Chupacabra-Od osoby prywatnej wartość przesyłki podlegająca odcieniu jest dużo niższa niż sklepowa... @forzamilan- teoretycznie nie powinieneś płacić cła, bo wartość Twojej przesyłki nie przekracza 150€ co jest limitem w przypadku przesyłek ze sklepu... Ale jak to w naszym kraju bywa,pomimo faktur i rachunków celniki mogą zakwestionować wartość i mimo wszystko oclić...albo przynajmniej VAT doliczyć... Quote Link to post Share on other sites
forzamilan Posted May 24, 2014 Report Share Posted May 24, 2014 Czy gdziekolwiek trzeba jechać żeby odebrać taką paczkę, czy przychodzi ona po prostu na pocztę, uiszczamy cło i nie daj boże VAT i po wszystkim ? Kurde, będę to robił po raz pierwszy ale cały czas zdecydowany nie jestem. Mimo dowaleniu wszystkiego co możliwe(najgorsza opcja), wyjdzie i tak taniej niż w PL. Kombinowałem także w inny sposób, zamówić replikę z UK do PL - wtedy nie płacimy VATu, co o tym myślicie ? Pozdrawiam, dzięki karol_alasz ! Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted May 24, 2014 Report Share Posted May 24, 2014 Ludzie sprawdzajcie prawo. Cło masz od kwoty 150euro, vat od kwoty 45euro. Z UK nie płacisz cła i vatu. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted May 24, 2014 Report Share Posted May 24, 2014 (edited) Prawo prawem, ale z mojego doświadczenia wynika,že jak celni postawią pieczątkę,że nie podlega ocleniu to poczta polska już Ci nie dolicza vat'u tylko grzecznie przynoszą na adres... http://www.kuriero.pl/porady/przesylki-z-zagranicy--co-i-jak.html Edited May 24, 2014 by karol_alasz Quote Link to post Share on other sites
Człowiek Posted December 23, 2014 Report Share Posted December 23, 2014 Czyli, że jak zamówię przesyłkę o wartości 255$ to VAT i cło płacę przy dostawie paczki tak? Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted December 23, 2014 Report Share Posted December 23, 2014 Czyli, że jak zamówię przesyłkę o wartości 255$ to VAT i cło płacę przy dostawie paczki tak? Żeby wszystko było jasne - 255$ to wartość całkowita przesyłki czy wartość przesyłki + np. 80$ koszt dostawy. Celnicy lubią walić cło i vat od wartości całkowitej. Jak dla mnie są trzy możliwości: #1 - Celnicy puszczą twoją paczkę bez niczego #2 - Celnicy dowalą cło i vat od wartości paczki, 255*1,23*1,035, zostaniesz poinformowany listownie o kwocie jaką musisz dopłacić #3 - Celnicy dowalą cło i vat od wartości całkowitej, razem z przesyłką (255+80)*1,23*1,035, zostaniesz poinformowany listownie o kwocie jaką musisz dopłacić Po dopłacie Urząd Celny puści twoją paczkę do poczty/kuriera. Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted June 2, 2015 Report Share Posted June 2, 2015 Ja już nie rozumiem tego wszystkiego, wybaczcie. Możecie mi powiedzieć jasno, co się stanie z moją paczką? ;) Sytuacja: Zamówiłem radio z Chin za 18,89 USD, jedzie pocztą holenderską, na końcu numeru paczki jest NL. W trackingu mam, że zatrzymali je celnicy w Warszawie. Jeśli dobrze rozumiem, przy takiej kwocie nic nie muszę dopłacać? Czy jest możliwe, że Chińczyk nie ogarnął, oznaczył rzecz jako "zakupy przez sieć" i jednak mi naliczą? Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted June 2, 2015 Report Share Posted June 2, 2015 Z chinolami różnie bywa. ehobbyasia wpisała mi na paczce wartość 420$, mimo tego, że wewnątrz byl koli kupiony za 42 dolce. i długi, długi czas walczylem z urzędem, by cła i vatu nie zapłacić od 420 złotych. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 2, 2015 Report Share Posted June 2, 2015 Jaki masz status na trackingu? Postój na WER to nie wyrok, dopiero jak będzie faktyczny wpis o naliczeniu opłat, to możesz się spodziewać dodatkowych płatności. Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted June 2, 2015 Report Share Posted June 2, 2015 "Zatrzymana przez urząd celny", przy innych paczkach tego nie było. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 2, 2015 Report Share Posted June 2, 2015 Bo sobie ją oglądają. Na 99% puszczą to dalej. Zatrzymana przez urząd celny to nie ten sam status co zatrzymanie w cle. Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted June 2, 2015 Report Share Posted June 2, 2015 (edited) Faktycznie, właśnie się zmieniło na "wysłanie przesyłki" :icon_smile: Ale plany na weekend już mi zepsuli, nie zdążę odebrać przed wyjazdem ;( Edited June 2, 2015 by kukunamuniu Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 3, 2015 Report Share Posted June 3, 2015 Rzeczy z Chin wysyłane China/Singapore/innym free shippingiem albo po kosztach, to zawsze perspektywa potencjalnego czekania przez 2 miesiące. Nie ma się co nastawiać ;) Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted June 3, 2015 Report Share Posted June 3, 2015 (edited) No widzę właśnie, teraz "zatrzymanie przez urząd celny" w Zabrzu xD Wszystko inne dotarło w niecałe dwa tygodnie, tylko to radio jakoś się celnikom spodobało. Edited June 3, 2015 by kukunamuniu Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 3, 2015 Report Share Posted June 3, 2015 Tempo docierania przesyłek jest naprawdę losowe i zależne od tego jak się uda zapakować kontener do wysyłki samolotem. Idea jest taka, że firma kurierska zbiera te wszystkie przesyłki do pojedynczego pojemnika (wysyłanego w całości np. do Polski czy ogólnie do Europy). Więc jak trafisz na "prawie pełny" kontener, to przesyłka trwa bardzo krótko. Zamówienia składałem na przestrzeni tygodnia, a przyszły wszystkie tego samego dnia, gdzie najszybsza leciała jakieś 8 dni. Natomiast zdarzyło mi się też czekać prawie półtora miesiąca i zamówienia złożone później zdążyły już dotrzeć, a tamto cały czas wisiało. Dlatego mówię, nie ma się co sugerować czasem przesyłki innych rzeczy. Jest to niezależne od chińskich sprzedawców - no chyba, że bierzemy UPS i płacimy kilkadziesiąt dolarów za to. Wtedy powinno być w ciągu tygodnia (często szybciej). Natomiast w kwestii oglądania towaru przez celników - przyglądają się głównie większej elektronice (radia, telefony) bo są to często przedmioty większej wartości które mogą już podlegać ocleniu. Drobnica (kable, folie, pokrowce) przelatują bardzo szybko, ale "podejrzane" paczki oglądają dłużej. Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted June 3, 2015 Report Share Posted June 3, 2015 (edited) Bardziej mnie wkurza, że nie mogli w Warszawie przykleić jakiejś etykiety, że już przeszło przez UC, i teraz stoi w kolejnym. Sugeruję się stanem przesyłki już po wjechaniu na teren Polski, wszystkie trafiły do Warszawy tego samego dnia, ale tylko radio leży na cle. Edited June 3, 2015 by kukunamuniu Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 3, 2015 Report Share Posted June 3, 2015 Zabrze.. Wyjątkowo sumienni urzędnicy państwowi :icon_biggrin: Nic dziwnego, że paka została tam do dłuższej weryfikacji. Chyba najgorszy urząd na jaki można trafić :P Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 3, 2015 Report Share Posted June 3, 2015 Czasem jest tak, że WER Warszawa przekierowuje do "regionalnego" WER w celu odprawienia. To, że trafiło do Warszawy, nie oznacza, że ktoś już wykonał przy takiej przesyłce jakiekolwiek czynności. Co więcej, przesyłka może latać sobie między WERami, np. Warszawa -> Zabrze -> Warszawa -> Pruszcz Gdański i dopiero wtedy jest doręczana. Zależy ile który z nich ma pracy; nadmiar paczek przesyłają do tych mniej obciążonych punktów. Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted June 12, 2015 Report Share Posted June 12, 2015 Dotarło. Nic nie musiałem płacić, najwyraźniej problem był w tym, że Chińczyk nie napisał na paczce wartości. Quote Link to post Share on other sites
etcomtiduf56 Posted March 1, 2016 Report Share Posted March 1, 2016 Mi również celnicy zatrzymali paczkę. Czy ktoś miał sytuację, że celnicy nie puścili dalej? Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted March 1, 2016 Report Share Posted March 1, 2016 Albo dostaniesz pismo, albo puszczą dalej. Można tak nawet tydzień i dłużej czekać jeśli mają dużo roboty. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts