zwierzu93 Posted October 1, 2009 Report Share Posted October 1, 2009 Panowie, co powinienem zrobić, aby zwiększyć ROFa w minimi tanim kosztem. mam wymienione zębatki na JG, m140, prowadnica łożyskowana, kable 4mm2, tłok DF i m140 guardera. Akumulator którego używam to 12v 2300mAh żelowy. Podkładkowanie wykonałem prawidłomo, żebatki kręcą się bez żadnego oporu, nie hałasują i siedzą stabilnie w łożyskach. Silnik stock. Myślałem nad podłączeniem szeregowo dwóch akumulatorów 12v, ale nie wiem czy silnik to wytrzyma, ktoś może już takiego zabiegu próbował ? Quote Link to post Share on other sites
woma Posted October 1, 2009 Report Share Posted October 1, 2009 A próbowałeś MOSFET najlepiej podwójny albo nawet potrójny. Ewentualnie akumulator 7.2A tylko ciężko go targać. Jak nie wystarczy połącz 12V + 6V większa szansa, że silnik przeżyje. Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted October 1, 2009 Report Share Posted October 1, 2009 Ja bym zaproponował wymianę silnika na np. taki silniczek. Nie wiem czy podpada pod "tanim kosztem". Ten silnik akurat nie jest jakiś mocno drogi, pociągnie mocną sprężynę i przy 12v powinien Ci dać wyższy ROF niż standardowy. Gdzieś też czytałem że ten silnik jest całkiem dobry, ale nie dam za to głowy. Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted October 2, 2009 Report Share Posted October 2, 2009 Mosfet się buduje - musze zaoszczędzić na stykach. Co do silnika, na tą kwestią własnie gotówka się zbiera. a 24v chyba podłącze, zobaczymy czy pójdzie dymek, albo czy ruszy. Dzięki za odpowiedź :) Quote Link to post Share on other sites
SwideR Posted October 3, 2009 Report Share Posted October 3, 2009 Odnośnie aku 10,8 4000 mAh FF to na m140 i kablach niskooporowych rof jest bardzo dobry i w zupełności wystarczający jak dla mnie, to samo rekacja na spust, jak zmierzę ROF to napisze dokładnie ile. Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted October 3, 2009 Report Share Posted October 3, 2009 Kiedyś na m140 ROF u mnie był bardzo dobry, ale wiadomo - silnik zrobił dziesiątki tysięcy kulek przebiegu i nie ma już tej mocy co miał na początku. A że nie mam na razie kasy na nowy silnik (ITU guardera) to musze się posiłkować różnymi środkami, albo zostawić ROFa tak jak jest. Quote Link to post Share on other sites
Warlord Shadow Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 Witam! Niedługo kupuję replikę M249 MkII. Zakładamy, że mam 200-250zł na tuning+ bateria. Co polecacie wymienić? Myślę o wymianie sprężyny o takie samej lub nieco większej mocy ale z niejednakowym skokiem, komorze hu, gumce hu ale co poza tym? Bateria: http://www.taiwangun.com/shop,show,1057 Chyba, że zmieści się ta: http://www.taiwangun.com/shop,show,1059 ? Jakiego typu przejściówkę będę potrzebował aby podłączyć ww. baterie? Nie chcę się bawić w akumulatory żelowe albo lipole bo już mam mikroprocesorówkę do Ni-MH/Ni-Cd Z góry dziękuję za rzetelną pomoc :) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 mas zna tuning 200-250zł ? to wydasz to na baterie tylko :) zainwestuj w sanyo lutowane :) Quote Link to post Share on other sites
pawelkotas0412 Posted October 6, 2009 Report Share Posted October 6, 2009 Warlord Shadow wszystko jest napisane trochę wcześniej, wystarczy poszukać. Quote Link to post Share on other sites
Warlord Shadow Posted October 6, 2009 Report Share Posted October 6, 2009 mas zna tuning 200-250zł ? to wydasz to na baterie tylko :) zainwestuj w sanyo lutowane :) Nie nie nie- 250zł na lekki tuning a poza tym bateria. Quote Link to post Share on other sites
pawelkotas0412 Posted October 6, 2009 Report Share Posted October 6, 2009 Ja bym wziął komorę hop-up CA, gumkę systemy i tłoczek DF z tytanowymi ząbkami, resztę wymieniłbym potem. Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 250zl starczy Ci na komorę, gumkę i lufę precyzyjną. Przy sprężynie takiej jak standardowa czyli M120 lub nawet M130 nie ma potrzeby wstawiać innego tłoka niż standardowy. Poza tym przy obecnych cenach 250 zł nie starczy na tłok DF, komorę i gumkę. Quote Link to post Share on other sites
pawelkotas0412 Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 Opłaca się montować precke do km-a? Ja bym wymienił tłok, przynajmniej nie musiałbym się o tą część martwić. Co do lufy to lepiej poszukać kogoś kto ma do sprzedania stockową z g&p Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 jasne ,ze sie oplaca.chyba ze wystrzeliwujesz po 5 k kulek na akcje:) Quote Link to post Share on other sites
Warlord Shadow Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 OK. Wymienię gumkę, komorę i zastanowię się nad tłokiem. Lufy precyzyjnej nie będę wstawiał, bo nadrobię celność szybkostrzelnością. Poza tym zmusi to mnie do używania lepszych (czyli droższych) kulek a przy ilościach jakie żre ta "krowa" to ma znaczenie :) Czy wymieniając sprężynę na M140 muszę wymienić coś oprócz tłoka? Czy stockowa sprężyna długo "trzyma moc" (czy nie za szybko się ubija)? Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 Lufy precyzyjnej nie będę wstawiał, bo nadrobię celność szybkostrzelnością. Tak Ci się tylko wydaje. Lepszy zasięg też nadrobisz szybkostrzelnością? Poza tym zmusi to mnie do używania lepszych (czyli droższych) kulek a przy ilościach jakie żre ta "krowa" to ma znaczenie icon_smile.gif Jakbyś mniej ich zużywał strzelając celniej to by Ci wyszło na zero. Spray and Prey nie jest zawsze najlepszym wyjściem. Wstawianie tego tłoka przy stockowych częściach nie ma dla mnie sensu. Wydasz kupe kasy a nawet tego nie zauważysz. To tak jak wstawić silnik od Ferrari do Malucha. Co z tego że masz pińcet koni jak Ci koła odpadną. Zamiast wstawiać sprężyny M140 może pomyśl nad Bore Upem i słabszą sprężyną. Te same osiągi, mniejsza szansa że Ci coś padnie. Quote Link to post Share on other sites
Warlord Shadow Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 A borek i ta sama sprężyna? :P Przekonałeś mnie o precce :) Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 A borek i ta sama sprężyna? :P Tzn ta sama co jest w stocku czy M140? Jeśli ta ze stacka to na początek może być, ale lepiej ją wymienić na jakąś o niejednorodnym skoku. Jeśli jednak mówisz o M140 to po co? Strzelasz się na tyle długo żeby wiedzieć jak tego używać bezpiecznie? Jeśli nie to nie ma sensu. Co za dużo to niezdrowo. Quote Link to post Share on other sites
Warlord Shadow Posted October 8, 2009 Report Share Posted October 8, 2009 Strzelam się 3 lata i wiem jak się posługiwać bronią o dużej mocy (np. SR25) Dzięki za radę. Quote Link to post Share on other sites
WscieklyWaz Posted October 11, 2009 Report Share Posted October 11, 2009 Czy stockowe zębatki PJ wytrzymają taką konfigurację: M130 Guarder Bore UP M16 Guarder Tłok DF z tyt. zębami Łożyskowana prowadnica Li-Po 11,1v ? Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted October 11, 2009 Report Share Posted October 11, 2009 Tak. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted October 12, 2009 Report Share Posted October 12, 2009 Nabyłem dziś lipo 11,1 1600 25C Pelikana, mieści się idealnie pod risami: rof jest całkiem przyzwoity na m130 i zębatkach original torque: http://w1000.wrzuta.pl/audio/02fHpPKeOe4/rof_lipo Czy stockowe zębatki PJ wytrzymają taką konfigurację: Bore upa i prowadnicy mogą nie wytrzymać... Quote Link to post Share on other sites
memphis3 Posted October 25, 2009 Report Share Posted October 25, 2009 (edited) Czy ktoś z Was używa płaskiej alu głowicy tłoka i cylindra (bore-up) DF na spręż M140 Guardera ? Czy po założeniu tych głowic nie będzie zbyt dużego obciążenia dla GB (CA) ? Edited October 25, 2009 by memphis3 Quote Link to post Share on other sites
wassabi Posted October 25, 2009 Report Share Posted October 25, 2009 Ja używałem na sprężynie m130 Guardera i wszystko śmigało ładnie, bez problemu. Na m140 też powinno śmigać. Quote Link to post Share on other sites
memphis3 Posted October 25, 2009 Report Share Posted October 25, 2009 A powiedz jeszcze czy dzwiek jest na tyle ciekawy / glosny ze warto wydac 180zl ? Obecnie mam u siebie glowice cyl. stalowa Guarder oraz gl. tloka Modyfi (stozkowe) P.S Sorry za PL znaki - pisze z koma. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts