memphis3 Posted October 10, 2008 Report Share Posted October 10, 2008 Nie tłumaczymy się, oj nie tłumaczymy. Tam nie ma żadnego BoreUpa, ani chińskiego, ani japońskiego, ani rosyjskiego, ani żadnego ;) Jest jest :) Tylko taki dziwny, cylinder i reszta większa od "normalnych" zestawów ale mniejsza od prawdziwych bore`up. Przynajmniej tak było moim P&J, ale w moim były też zębatki AK w których połamały się zęby :/ Quote Link to post Share on other sites
woma Posted October 11, 2008 Report Share Posted October 11, 2008 W para jest lufa 363mm logika więc podpowiada, że powinienem użyć zestawu do M4, ale chcę zapytać czy przypadkiem praktyka nie mówi, że zestawy do AK (cylinder 0) nie dają lepszych osiągów? Quote Link to post Share on other sites
memphis3 Posted October 11, 2008 Report Share Posted October 11, 2008 Na to pytanie niestety nie odpowiem, ale opowiem coś innego :) Po włożeniu bore`up (dysza metalowa DF do M16) spręż. M130, lufa 6.04 650mm w fazie testów wykazało 461FPS. Niestety dysza nie pasuje idealnie, co za tym idzie nie podaje kulek oraz czasem pojawiają się nieszczelności. Wynik ten został osiągnięty na GB oraz zespole lufy + komora trzymanym w ręku ;) Również podczas testów zębatki A&K umieszczone w replice PJ "pogubiły" zęby. Zostały zainstalowane zębatki Systema super torque up, niestety zębatka środkowa podczas kręcenia wpada w dziwne oscylacje (jak bączek dla dzieci tracący prędkość) podejrzenie krzywego GB ?? I tak faza tuningu trwa nadal.... Quote Link to post Share on other sites
kerth Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 Jest jest :) Tylko taki dziwny, cylinder i reszta większa od "normalnych" zestawów ale mniejsza od prawdziwych bore`up. Przynajmniej tak było moim P&J, ale w moim były też zębatki AK w których połamały się zęby :/ No to jakim cudem normalna głowica tłoka i cylindra się uszczelnia? Nie ma bore-upa. Quote Link to post Share on other sites
zolzemon Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 Dwa pytania do fachowców. Czy ktoś przekładał bebechy z magazynka do małego orginalnego maga? Można prosić o jakiś opis jak to zrobić ewentualnie? Drugie to czy kompletny stock przeżyje na batce 10,8 czy też nie warto? Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 Co do przekładania bebechów maga to odezwij się ( albo poczekaj aż napisze ) Menel (vide M3nel ). Albo poszukaj informacji w dziale repliki II klasy - opisy. Quote Link to post Share on other sites
memphis3 Posted October 17, 2008 Report Share Posted October 17, 2008 No to jakim cudem normalna głowica tłoka i cylindra się uszczelnia? Nie ma bore-upa. Nie wiem, jakim cudem, ale wiem, że normalna dysza nie pasuje na stokową z PJa. Pozatym jak już ktoś wcześniej wspominał nie jest to pełnowymiarowy boreup. Ja nikogo przekonywać nie muszę, wiem, co rozebrałem i wiem, co pasuje a co nie. Chińczycy robią różnie dziwne rzeczy, mi trafił się krzywy GB. Może u Ciebie akurat jest zwykły zestaw. Quote Link to post Share on other sites
kerth Posted October 17, 2008 Report Share Posted October 17, 2008 U mnie zwykły zestaw. Zostawiłem oryginalny cylinder i dyszę. Zmieniłem obie głowice i tłok. Dysza się uszczelnia, cylinder się uszczelnia. Faktycznie Chińczycy nieraz wymyślają. W każdym razie oglądałem bebechy 2 minimów i oba były podobne. :) Quote Link to post Share on other sites
memphis3 Posted October 19, 2008 Report Share Posted October 19, 2008 Oscylowanie środkowej zębatki związane było z krzywym stockowym GB :???: Dysza od M16A1 nie pasuje ;) Quote Link to post Share on other sites
inteligent Posted November 4, 2008 Report Share Posted November 4, 2008 Mam do was pytanie jaką dysze Bore Up kupić? Bo jedni piszą że od G3 inni od M16(tylko nie wiadomo czy M16A1 czy M16A2) a inni używają od M4. Ja teraz mam tą czyli od M16 http://www.asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=1507 ale okazuje się że jest za krótka i trace fps (jak ja kupowałem to jeszcze na asgshop nie były podawane długości dysz). Co ciekawe zupełnie inaczej wygląda dysza do M16 od Guardera (na końcu jest ścięta a u Deep Fire jest prosta) proszę was o pomoc. Quote Link to post Share on other sites
inteligent Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 (edited) Po rozmowie z Krakmanem serwisant mi powiedział że oni montują dyszy od M16A2 z CA i nie ma problemów. Dodał również że jest ona troszeczkę dłuższa ale nie wpływa to na działanie karabinu. Natomiast z moich obesrawcji i mierzenie okazało się że ma to sens ponieważ po zmierzeniu standartowej dyszy suwmiarką elektroniczną z dokładnością 0,02mm okazało się że dysza ma 21,18-21,20mm a dysza M16A2 np. od Guardera ma 21,28mm według informacji AsgShop (tutaj link do tej dyszy http://www.asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=1187) więc różnica zledwie 0,08-0,1mm nie powinna być problemem. Mam nadzieje że komuś pomogłem. 8) Edited November 5, 2008 by inteligent Quote Link to post Share on other sites
woma Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 A nie robi różnicy to czy założymy dyszę do lufy 366mm czy np 455mm? Czyli np dysze do PARA będziemy zakładać inna, a do Mk2/Mk1 inną? Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 nie robi to żadnej różnicy. Pozdrawiam Wojdatuz Quote Link to post Share on other sites
inteligent Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 Nie, ponieważ dysza wybieramy do konkretnej broni czyli tak jak w tym przypadku do M249 a jedynie typ cylindra jest powiązany z długością lufy. Quote Link to post Share on other sites
woma Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 Czyli jeżeli zamierzam kupić BU do wersji Para (lufa 366mm) to powinienem wziąć zestaw do M4 i założyć dyszę od M16. Mam rację? Quote Link to post Share on other sites
inteligent Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 Taka jest teoria ponieważ do wersji para potrzeba cylindra typ 1 (a więc od M4) a o dyszy pisałem że musi być od M16A2. Tylko dysze najlepiej kup w asgshop bo oni podają długości dysz w opisie i przynajmniej będziesz wiedział czy kupujesz dobrą bo co ciekawe w zależności od producenta też są małe różnice. Quote Link to post Share on other sites
woma Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 Guarderowska dysza do M16A2 w ASGShopie opisana jest jako M16A2/M4 i ma długość 21.25mm mnie interesuje DF do M4, która ma długość 21.34mm. Podejdzie? Quote Link to post Share on other sites
inteligent Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 Na to pytanie ci nie odpowiem mogę powiedzieć tylko tyle że teraz mam dysze Deep Fire Bore up do M16 (metalowa) i jest za krótka i nie pasuje. To znaczy karabin strzela ale trace fps. Quote Link to post Share on other sites
memphis3 Posted November 12, 2008 Report Share Posted November 12, 2008 Dokładnie, dysza od M16A1 jest za krótka miałem ten sam problem. Kupiłem od M16A2 CA i jest OK. Czy ktoś z Was miał problem z komorą hopa po założeniu gumki aeg`owej ? Mam znaczny spadek mocy, powinno być ~450 a jest ok 410 - 420. Czasem zdarzy się, że wyskoczy, 450 ale sporadycznie. Czy jakieś doświadczenia ktoś ma po wymianie komory na CA ? Co zauważyłem to, że w przypadku założenia gumki Prometeush`a (czerwonej) moc była stała ok, 450 ale niestety nie podkręcała ona kulek. Po założeniu Systemy moc spadła. Stąd moje podejrzenia odnośnie, jakości wykonania PJowej komory. Quote Link to post Share on other sites
headshooter Posted November 12, 2008 Report Share Posted November 12, 2008 Wymień komorę na Classicowską. W stockowej miałem 3 różne gumki hop-up i na wszystkich był widoczny spadek mocy. Na komorze CA możesz wpakować taką jaką chcesz gumkę, przykładowo ja wstawiłem fioletową Prometheusa. Wracając do dysz to polecam od G3 deep fire (bore up), zero pustych i podwójnych strzałów. Quote Link to post Share on other sites
woma Posted November 12, 2008 Report Share Posted November 12, 2008 Skoro 21.4mm od G3 wchodzi to 21.34mm też powinna ;) Quote Link to post Share on other sites
memphis3 Posted November 12, 2008 Report Share Posted November 12, 2008 Wymień komorę na Classicowską. W stockowej miałem 3 różne gumki hop-up i na wszystkich był widoczny spadek mocy. Na komorze CA możesz wpakować taką jaką chcesz gumkę, przykładowo ja wstawiłem fioletową Prometheusa.... Dzięki za radę :) Quote Link to post Share on other sites
MwMichal Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 Witam. Ponieważ w drużynie mam robić za wsparcie postanowiłem nabyć M249 ;). Na karabin + tuning mam 1500zł a ponieważ jestem w ASG praktycznie zielony to nie chciałbym kupić niepotrzebnych części. Dlatego proszę o pomoc. Jedynymi wymogami są: - zasięg skuteczny ok. 60m -szybkostrzelność pow. 4 kulek/s. Z góry dziękuję za pomoc. P.S.założył bym temat w dziale dla zielonych ale niestety nie mogę już :/ Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted November 16, 2008 Report Share Posted November 16, 2008 (edited) Skoro jesteś zielony to po co ci od razu 60m skutecznego? Musiałbyś mieć ok 500fpsów na dzień dobry... Szybkostrzelność pow 240kulek/min hah dobre :D Za 1500zł porządnie tego nie zrobisz, no chyba, że kupisz replikę używaną... Radzę postrzelać bez tuningu z prec lufą, komorą HU CA i dobrą baterią Large. A potem brać się za jakikolwiek tunning. Edited November 16, 2008 by pidżefjat Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted November 16, 2008 Report Share Posted November 16, 2008 No i napisz do jakiegoś sklepu, niech Ci zrobią wycenę. Najlepiej do kilku na raz. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts