LiuKas Posted November 1, 2007 Report Share Posted November 1, 2007 Witam! Z racji że komora hop-up w mojej emusi (CA) padła na amen, prosił bym o porade którą komore wybrać. Wpadły mi w oko następujące pozycje: http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=2081 Z tego co wyczytałem na forum- bardzo solidna, poprawia celność. Ale na cuda związane ze szczelnością w tym miejscu bym nie liczył (bo to chyba dysza i gumka hop-up za to odpowiadają?). Oraz komora Prometheusa: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=2823 Z opisu wynika że posiada uszczelkę na styku z lufą, czyli odpada teflon-fix :) jeśli ktoś zna jakieś inne godne zainteresowania pozycje- prosił bym o opinię pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted November 1, 2007 Report Share Posted November 1, 2007 w zasadzie obie są takie same - pod względem technicznym. Porównując je nie zauważyłem większej różnicy Quote Link to post Share on other sites
pablo79 Posted November 23, 2007 Report Share Posted November 23, 2007 (edited) Ta King Arms ma dobra opinie. Ktos testowal ta Prometheusa? Ktora z nich daje lepsza powtarzalnosc i szczelnosc? Edited November 23, 2007 by pablo79 Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted November 23, 2007 Report Share Posted November 23, 2007 Ja mam Prometheusa. Z różnic widać od razu brak tej uszczelki między komorą, a gearboxem w Promku. Regulacja jest dosyć ciężka (gumowa podkładka pod zębatkami), co zaliczam na plus - nic nie powinno się rozregulować. Co do osiągów nie mogę się za bardzo wypowiedzieć, bo karabin zaraz po założeniu komory poleciał do serwisu. Nie wiem czy to przypadek (zapewne tak), ale z 70-80m na 5 strzałów trafiłem 2 razy w lampę uliczną. Pozdro Quote Link to post Share on other sites
Maciek1 Posted November 23, 2007 Report Share Posted November 23, 2007 Nie wiem czy to przypadek (zapewne tak), ale z 70-80m na 5 strzałów trafiłem 2 razy w lampę uliczną. Pozdro Zdzisiu pochwal się jeszcze ile masz fps bo stocka to ty na pewno nie masz, jak z takiej odległości trafiasz w lampę. Quote Link to post Share on other sites
pafcio0 Posted November 23, 2007 Report Share Posted November 23, 2007 Ja mam KA. Właściwie mógłbym skopiować post zdzisia o Promku (poza kwestią o uszczelce między gb a komorą). Co ciekawe, mój karabin, raptem kilkanaścia strzałów po założeniu komory, również jutro jedzie do serwisu (z niewyjaśnionych jeszcze przyczyn)... W każdym razie te kilkanaście strzałów pokazało mi różnicę między stockową komorą i gumką a komorą KA i gumką Systemy. Skoro już jesteśmy przy "ulicznych" porównaniach, to... ...z ok.65 metrów nie miałem żadnego problemu z trafieniem w znak drogowy:)) (480-490fps) Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted November 23, 2007 Report Share Posted November 23, 2007 Zdzisiu pochwal się jeszcze ile masz fps bo stocka to ty na pewno nie masz, jak z takiej odległości trafiasz w lampę. 590-600fps. Moja giwera poleciała do serwisu ze względu na popękaną dyszę, jednak była już walnięta przed zmianą komory. Quote Link to post Share on other sites
Equil Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 (edited) Wiem, że temat z przed roku ale na rynku brak nowych, lepszych komór do emek a wybór pozostaje dla mnie dalej nie jasny,na forum opisów brak. Która z nich jest lepsza? Edited November 3, 2008 by Equil Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 Miałem przez 2-3 miesiące Promyka, teraz mam KA. Trudno mi powiedzieć co z osiągami. Obie komory były zamontowane w M16A4 G&P. Pierwsza strzelała bardzo ładnie, szybko zmieniłem lufę na preckę Systemy i było jeszcze fajniej. Z drugim egzemplarzem M16 gorzej - na razie jeszcze mam stockową lufę, z którą coś musi być nie tak - nosi kulki na wszystkie strony jak szalona. Precki jeszcze nie wstawiłem (brak kasy), ale będę na 99% wsadzał KM-Heada, czyli porównanie też nie będzie do końca dobre. Moge jedynie powiedzieć, ze zarówno w przypadku Promyka jak i KA uzyskałem bardzo ładną powtarzalność strzałów - w obydwu przypadkach 398-400fps. Obie repliki poddane dokładnie tym samym zabiegom. Tak więc na tej podstawie stwierdzam, zę obie komory są na BARDZO zbliżonym poziomie jeśli chodzi o szczelność i powtarzalność strzałów. Jak wpływają na celność nie jestem w stanie stwierdzić z powody wcześniej wspomnianej różnicy zastosowanych luf. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted November 4, 2008 Report Share Posted November 4, 2008 Ja polecam KA. Promyk jest z bardziej szajsmetalu niż KA i przy regulacji Hopsa odłamał się bolczyk na którym siedzi środkowe kółeczko. Ot tak sobie. Quote Link to post Share on other sites
Equil Posted November 4, 2008 Report Share Posted November 4, 2008 W takim razie wezmę KA tylko czy precka systemy podpasuje? Jest grubsza niż inne lufy. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted November 4, 2008 Report Share Posted November 4, 2008 Pasuje. Sprawdzane. Quote Link to post Share on other sites
F4RR3LL Posted November 11, 2008 Report Share Posted November 11, 2008 Czy te komory pasują do HK416 od JG? Mam preckę Prometheus, która była by lepsza? Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted November 27, 2008 Report Share Posted November 27, 2008 Musisz pilowac body aby jakakolwiek komora jednoczesciowa weszla. Ja w swoim HK416 mam komore promyka i g**no to dalo. Niepotrzebnie wydane 120zl Quote Link to post Share on other sites
F4RR3LL Posted November 28, 2008 Report Share Posted November 28, 2008 To lepiej King Arms? Quote Link to post Share on other sites
Tebow Posted November 28, 2008 Report Share Posted November 28, 2008 Czy ktoś z was korzysta z tej komory http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=4322 ? Jak się sprawdza w stosunku do komór wyżej wymienionych ? Quote Link to post Share on other sites
jackobi Posted November 28, 2008 Report Share Posted November 28, 2008 Znajomy robił testy kilku markowych komór hu i king arms wypadł zdecydowanie lepiej, deklasując wręcz rywali. Ja na dniach będę właśnie KA kupował ;) jak będziesz chciał to będę miał na sprzedaż metalową jedno częściową komorę do emki na sprzedaż :) Quote Link to post Share on other sites
H4xor Posted November 28, 2008 Report Share Posted November 28, 2008 Bierz Ka.Przynajmniej w temperaturze -15 nie będzie Ci wariować ;) Quote Link to post Share on other sites
F4RR3LL Posted November 29, 2008 Report Share Posted November 29, 2008 Dzięki tak zrobię. Też mi się wydawało że King Arms będzie najlepsza. Chociaż wydatek 100PLN na komorę to nie jest wielkie pieniądze. Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted November 29, 2008 Report Share Posted November 29, 2008 U mnie się dziwnie trafiło. Testowałem komory Promyka,G&P i systeme. G&P miało śmieszne wariacje,Systema bardzo dobra powtarzalność i lubiła zaskakiwać pozytywnie w zimnie a Prometheus..... pewnie mi sie trafił wadliwy ale śrubka co była w zestawie nie chciała się wkręcić w komorę co powodowało odkręcenie docisku pod wpływem strzału i rozwalanie zasięgu już po pierwszym strzale.Oprócz tego rozerwało mi gumeczkę :) Quote Link to post Share on other sites
Pieniadz Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 gdzie można dostać komorę Ka dajcie jakiegoś linka (bo ten w pierwszym poście mi nie działa) Quote Link to post Share on other sites
mag Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 Bo ASGShop zmienił nieco system sklepu ;) Link poprawiony: http://www.asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=2081 Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 A jak mielibyście do wyboru komorę G&P i komorę SRC to którą byście wybrali? Quote Link to post Share on other sites
slepy Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 A jak mielibyście do wyboru komorę G&P i komorę SRC to którą byście wybrali? Nie ten temat kolego, to raz. Temat o komorze SRC też jest, o komorach G&P było wystarczająco dużo też napisane, wystarczy poszukać, poczytać... Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 Niestety kolego nic nie znalazłem, jakieś linki? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts