MAJOR762 Posted January 29, 2011 Report Share Posted January 29, 2011 Spiłuj i po problemie. Ja specjalnie kupiłem dyszę do G3 DF żeby ją lekko spiłować i dostosować konkretnie pod moją 14'stkę dla idealnej szczelności. Quote Link to post Share on other sites
ices82 Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 Pytanie z innej beczki. Czy taka sprężynka - http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=4108 do standardowego nie tuningowanego gearboxa ma zastosowanie? Czy przy pierwszej serii kulek całość się rozleci. Miałem tą sprężynkę w rekach i strasznie sztywna jest, w porównaniu np do m145st którą posiadam obecnie. Posiadam m14 asgdk, nie zaglądałem do środka, więc nie wiem jak takowy gearbox się prezentuje. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 masz w stocku m140, a chcesz wpakować jeszcze mocniejszą? Kto Ci wsadził w ogóle tam m140... Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 Pytanie z innej beczki. Czy taka sprężynka - http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=4108 do standardowego nie tuningowanego gearboxa ma zastosowanie? Czy przy pierwszej serii kulek całość się rozleci. Miałem tą sprężynkę w rekach i strasznie sztywna jest, w porównaniu np do m145st którą posiadam obecnie. Posiadam m14 asgdk, nie zaglądałem do środka, więc nie wiem jak takowy gearbox się prezentuje. Ale Ty tak na poważnie?? :icon_rolleyes: Quote Link to post Share on other sites
ices82 Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 Tak na poważnie! Sprężynkę włożył mi pewien kolo, którego polecił mi kumpel. Nie strzelam nigdy na auto, jako że w prawdziwych m14 zrezygnowano z tego, wiec trochę sobie utrudniam zabawę. Zdaje sobie sprawe że 600fps to jest moc już nieco hardkorowa, więc dlatego pytam. Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 Stock Ci działa na m145? CAŁKOWITY STOCK? Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 Może chodzi o 140% czyli około M110. Poza tym, przy takim springu, można raczej szybko się pożegnać z repliką, nawet z ASG jak komuś się wyrządzi poważną krzywdę. A nawet gdyby replika wytrzymała te 15-10 strzałów, to i tak nie było by to 600fps, przy stockowym doszczelnieniu cymy... Quote Link to post Share on other sites
ices82 Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 Hehe. Moze to i jest 140%, nie widziałem :), m140 czy 140% jest w nazwie 140 dalej nie wnikałem ;p. No ale po Waszych reakcjach to sądzę że sprężynka z asgshopu to już gruba przesada. Dzięki za odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 (edited) A sprawdzałeś ile ma fps na tej sprężynie? Bo jak to montował jakiś dobry serwisant to może mieć nawet 500fps. Edited February 4, 2011 by Maza94 Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 na M110 500 FPS? Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 (edited) Sprężynkę włożył mi pewien kolo, którego polecił mi kumpel. Tą co daje ponad 600FPS?? Powodzenia ... :icon_lol: Nie strzelam nigdy na auto, jako że w prawdziwych m14 zrezygnowano z tego, Tak?? Od kiedy w ostrych M14 zrezygnowano z auto?? :icon_rolleyes: wiec trochę sobie utrudniam zabawę. Jak chciałeś być fajny to nie wyszło - większość użytkowników M14 przerabia je na M21 i wywala selektor zostawiając jedynie singla. Zdaje sobie sprawe że 600fps to jest moc już nieco hardkorowa, więc dlatego pytam. Moc to mają rycerze Jedi albo samochody, a repliki mają prędkość wylotową. A hardkorowy to jest Koksu i jego Rakiet Fjułel dla prawdziwych facetów, a nie dla dzieciaków :icon_cool: Edited February 4, 2011 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 na M110 500 FPS? Zapomniałem dopisać "jeżeli to rzeczywiście M140" Quote Link to post Share on other sites
ices82 Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 Dla Majora762 - http://pl.wikipedia.org/wiki/Karabin_M14, stąd czerpałem wiedzę o rezygnacji fullauto. Przeczytaj sobie, będziesz wiedział. Nie chciałem być fajny, bo nie muszę tego robić na siłę, chciałem tylko zaczerpnąć info stąd moje pytanie. Nie wiem kto to Koksu i jego rakieta, więc nie skomentuje :) Poza tym nie trzeba od razu się z kogoś szydzić. Od tego jest forum żeby pytać i wymieniać się informacjami, niekoniecznie od razu wyśmiewać. Pozdro A sprężynki 600 fps, nie włożyłem, jak pisałem wcześniej, tylko ją sobie oglądałem. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 Wybacz, ale jak wiedzę czerpiesz z Wikipedii to powodzenia. Podpowiem - to nie jest najlepsze źródło informacji o ... czymkolwiek. Quote Link to post Share on other sites
taternik1971 Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 Wybacz, ale jak wiedzę czerpiesz z Wikipedii to powodzenia. Podpowiem - to nie jest najlepsze źródło informacji o ... czymkolwiek. A to ? http://www.opisybroni.republika.pl/m14.html Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 Fakt, niech będzie, mój błąd. Quote Link to post Share on other sites
ices82 Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 A widzisz? Miałem rację :) Rozwijając temat czy znacie przykłady przeróbek m14 na Berette BM59 Mark1 (temat trochę abstrakcyjny, ale może są zapaleńcy i maniacy przeróbek?) Poza tym polecam książkę "Automatyczna broń strzelecka" Stanisława Kochańskiego. Skarbnica informacji o przeróżnych typach broni strzeleckiej (oczywiście automatycznej) Quote Link to post Share on other sites
VanDerSeba Posted February 8, 2011 Report Share Posted February 8, 2011 A widzisz nie miałeś racji - choćby z tym, że najpierw twierdzisz, że masz taką sprężynę włożoną a następnie sam przyznajesz, że to nie prawda co pisałeś wcześniej. Co do M14 - stwierdzenie, że jest to pełnoprawny karabin automatyczny mówi wszystko. A rezygnacja z full auto nie miała miejsca w "każdym" egzemplarzu. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
ices82 Posted February 9, 2011 Report Share Posted February 9, 2011 (edited) A widzisz nie miałeś racji - choćby z tym, że najpierw twierdzisz, że masz taką sprężynę włożoną a następnie sam przyznajesz, że to nie prawda co pisałeś wcześniej. Co do M14 - stwierdzenie, że jest to pełnoprawny karabin automatyczny mówi wszystko. A rezygnacja z full auto nie miała miejsca w "każdym" egzemplarzu. Pozdrawiam Z tego co czytałem nie tylko w wikipedii, na m21 przerobiono tylko ok 1500 egzemplarzy m14, reszta karabinów m21 była przerabiana ze sportowej wersji m14NMR(standardowo bez selektora ognia, tylko półautomat - ale nie jestem pewien na 100%, nie mam teraz książki przed sobą) w pozostałych egzemplarzach ok 1,4 mln "wykręcano" selektor ognia z egzemplarzy wczesnej produkcji. A co do już tej nieszczęsnej sprężyny to przeczytaj od początku co piszę. Pozdro Edited February 9, 2011 by ices82 Quote Link to post Share on other sites
Han Solo Posted February 10, 2011 Report Share Posted February 10, 2011 Siema, Mam zamiar przywiercic z przodu mojej M14(socom) RIS-y po bokach i mam pytanie czy body wytrzyma wiercenie? Z góry dziękuje! Quote Link to post Share on other sites
Zee Posted February 10, 2011 Report Share Posted February 10, 2011 Wiercenie pewnie tak, gorzej z użytkowaniem.. Z przodu możesz mieć problem żeby śrubki zmieścić. Nie lepiej, jeśli już to próbować z górną pokrywa? Ewentualnie łatwiejsza cześć do wymiany niż body. Jak skończysz koniecznie wrzuć fotki efektów pracy :) Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted February 10, 2011 Report Share Posted February 10, 2011 Nie radziłbym. Wiercenie wytrzyma, ale zahaczenie o coś dowolnym sprzętem zamocowanym na szynie może zaowocować wyrwaniem szyny i uszkodzeniem łoża. Zakładam, że skoro chcesz się tak męczyć, to pokrywa z szynami ( http://www.taiwangun.com/czesci_i_akcesoria_szyny_ris_ras_sir/metalowy_zestaw_szyn_ras_z_panelami_do_m14_cm-125.html ) jest zbyt droga lub Ci się nie podoba. Rozwiązaniem tego problemu jest krótka, podwójna szyna RIS mocowana do lufy, rury gazowej i kolanka gazowego (tuż przed łożem). Była taka kiedyś na Gunfire, teraz jednak zniknęła i ma jej już nie być (zniknęła, gdy miałem ją kupić). Ludzie z G&H odpisali, że mogliby coś takiego wykonać ze stali. O cenę nie pytałem, bo w międzyczasie zmieniłem koncepcję wyglądu mojej m14, jednak wątpie, aby była to ogromna kwota. Pozdrawiam, Laokoon Quote Link to post Share on other sites
Han Solo Posted February 11, 2011 Report Share Posted February 11, 2011 jest zbyt droga lub Ci się nie podoba. I to i to :0 Wiercenie i szyny wyniosą mnie góra 40 zł więc duża różnica :-) Sprzętu raczej nie bd miał chyba że laser lub latarka. Dzięki za pomoc Laokoon i Zee :D Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted February 13, 2011 Report Share Posted February 13, 2011 Yy, to po co RISy, jak bez sprzętu? Jak już koniecznie chcesz mocować RISy do łoża, to proponuję poszukać bardzo dobrych klejów. Będzie to dużo mocniejsze połączenie. Ewentualnie śruby, ale nie wkręcane w łoże, tylko w nakrętkę z WIELKĄ podkładką z drugiej strony. Pozdrawiam, Laokoon Quote Link to post Share on other sites
Zee Posted February 13, 2011 Report Share Posted February 13, 2011 Podkładka też może połamać łoże jak za mocno przykręci, ale wzmocnienie wyprofilowanymi kawałkami np. blachy od środka może też pomóc. Sam tak robiłem przykręcając RISa pod bipod. Tyle że nic nie wierciłem ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts