Foka Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 Chcemy liczyć swoje strzały, a nie kolegi stojącego obok.Wystarczy ustawić bardzo wysoki próg zliczenia. Raczej nikt nie strzela trzymając AEGa przy AEGu. A z punktu słyszenia mikrofonu tuż przy GB, drugi AEG nawet 0,5m od niego będzie dużo cichszy. Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 Pomysł fajny, ale raczej do repliki typu miotacz z aliena. Pewnie będzie wielu chętnych, którym nie zależy na realiźmie, a jedynie wywalaniu kulek na jebankach. Jednak nikt, kto poważniej traktuje tę zabawę nie założy czegoś takiego na "broń". Quote Link to post Share on other sites
bushmaster Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 (edited) A jakby wykorzystac zamiast mikrofonu miniaturową fotokomórkę?Oczywiście wyłączaną i mniejszy wyświetlacz do tego wyżej,z podświetleniem automatycznym,coś jak w telefonie lub zegarku elektonicznym.Ja myślę,że będzie wielu klientów na ten gadżet.Może i ja się skuszę.Do G36C powinien pasowac,zamontowany przed kolimatorem lub na odchylanym wąskim panelu pod górną szyną ris. Edited January 27, 2008 by bushmaster Quote Link to post Share on other sites
leander Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 Narzekacie z tym brakiem realizmu ;). Należy do tego podejść jak do airSoftowego FCS ;D. Były już idee podczepiania kamer do zdalnie sterowanych samolotów, był już zdalnie sterowany czołg Fence'a odpalający granaty, była kamera na replice i laptop w plecaku, to teraz mamy licznik strzałów ;). Jeszcze trochę i będzie można zrobić nowe subforum "FAW- Future AirSoft Warrior" XD. BTW może dałoby radę wprzęgnąć w to wskaźnik naładowania baterii w procentach? Sam licznik strzałów mnie osobiście nie interesuje, ale gdyby można było na bieżąco kontrolować poziom baterii to byłoby to IMHO bardziej przydatne. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 Należy do tego podejść jak do airSoftowego FCS I pewnie część ludzi tak podejdzie. Dla mnie to paskudzctwo. Były już idee podczepiania kamer do zdalnie sterowanych samolotówBo w realu takich rozwiązań nie ma? był już zdalnie sterowany czołg Fence'a odpalający granatyA nie słyszałem. Na upartego - są pzecież roboty sapeerskie, które można uzbroić. była kamera na replice i laptop w plecakuTeż rozwiązanie znane z reala. swoją ścieżką - po co laptop? A jakby wykorzystac zamiast mikrofonu miniaturową fotokomórkę?A gdzie ją wstawisz? Albo będziesz musiał rozszcelnić układ HU-lufa nawiercając otwory, albu u wylotu lufy ukryć w tłumiku, ale wtedy musisz ciągnąć kable wzdłóz repliki. A taka fotkomórka w tłumik jest chociażby w Tracerze TM. Quote Link to post Share on other sites
bushmaster Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 Pomysli się.Polak potrafi. Quote Link to post Share on other sites
jackas Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 Właściwie to licznik do broni ostrej też już wynaleziono, więc pod względem samej idei pomysł nie jest innowacyjny, no ale w airsofcie tego nie było jeszcze. A tam nie było Quote Link to post Share on other sites
saper_ Posted January 27, 2008 Author Report Share Posted January 27, 2008 A gdzie ją wstawisz? Albo będziesz musiał rozszcelnić układ HU-lufa nawiercając otwory, albu u wylotu lufy ukryć w tłumiku, ale wtedy musisz ciągnąć kable wzdłóz repliki. A taka fotkomórka w tłumik jest chociażby w Tracerze TM. Można w tłumiku, ale pomysł z mikrofonem jest lepszy - mniej ingerowania w replikę. A tak wogóle to przeginacie, mówicie o realizmie a nie przeszkadza wam odgłos strzału nie mający nic wspólnego z realnym. W prawdziwej broni też nie spotkałem się z baterią i GB. Powiecie mi, że są ukryte i nie psują wyglądu zewnętrznego. A kiedy ja powiedziałem, że licznika nie można ukryć? Ma on wiele przydatnych funkcji, do których nie potrzeba wyświetlacza na widoku. Chociażby bolt catch, woltomierz. Układ będzie bardzo uniwersalny, każdy będzie mógł dostosować go swoich potrzeb. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 A tak wogóle to przeginacie, mówicie o realizmie a nie przeszkadza wam odgłos strzału nie mający nic wspólnego z realnymSpodziewałem się tego.Ale na odgłos strzałów się nie da nic poradzić, a na "kosmiczny" licznik da - nie instalować go. W prawdziwej broni też nie spotkałem się z baterią i GB.Między replikami, a bronią ostrą jest więcej różnic niż te, które wymieniłeś. Dlatego są to repliki, a nie broń palna. Ale nadal nie jest to argumentem, żeby odchodzić od realiów bardziej niż to konieczne, wręcz przeciwnie - wielu z nas stara się do tych realiów jak najbardziej zbliżyć. Jak już pisałem - fajny projekt i na pewno znajdzie się kilku chętnych. Ale nie zaczynaj dorabiać ideologi, że skoro to tylko ASG to można z tym zrobić wszystko. Quote Link to post Share on other sites
saper_ Posted January 27, 2008 Author Report Share Posted January 27, 2008 Szanuje i rozumie twoją opinie. Jednak temat nie został założony po to aby się kłócić. Nikogo nie zmuszam do kupna. Chciałbym jednak znać wasze opinie, co do tego układu. Jakie funkcje i możliwości powinien mieć. Pozdr. Quote Link to post Share on other sites
Baykos Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 Pomysł Super, aby tylko było to na tyle łatwe w montażu, żeby człowiek, który zna się na mechanice aegów, a nie koniecznie na jakichś szczegółach lutowaniach, programach dał sobie z tym szybko radę. Schowanie malego wyświetlacza za muszką w Emce super. Ogólnie REWELACJA Quote Link to post Share on other sites
Konradek Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 Jak już pisałem - fajny projekt i na pewno znajdzie się kilku chętnych. Ale nie zaczynaj dorabiać ideologi, że skoro to tylko ASG to można z tym zrobić wszystko. Moim zdaniem to Ty dorabiasz ideologię. że skoro to aż ASG, to nie można z tym nic zrobić. Co do samego realizmu - Jak jedziesz 150km/h w terenie zabudowanym, to raczej śmiesznie później się tłumaczyć przed policją, że nie pojechałeś 200km/h i przez to jesteś lepszy od innych.. To samo odnośnie realizmu - Wiecie, nie strzelamy ostrą, nasze repliki nie mają właściwie dokładnej wagi oryginału, każdy wystawia łeb, bo i tak wie, że mu się krzywda nie stanie, strzelając zdarza się, że nam się bateria wyczerpie, więc bierzemy zapasową i wymieniamy na tzw. umownie 'polu walki', zdarza się, że ułamie się ucho body czy inny ABS pójdzie się jeb.ć. Ogólnie jesteśmy baaardzo do przodu w kwestii realizmu.. Ale nie zniesiemy żadnych cyfrowych wskaźników, bo to niszczy nasz realizm Nie śmiesz mnie tym dorabianiem ideolo człowieku :wink: Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 Coście się tak nakręcili na te ideologie? Kto uważa, że to psuje realizm - nie montuje. Komu się podoba - montuje. Wszystko na temat, więc po co się tu kłócić i wytykać dorabianie czegokolwiek? :wink: Quote Link to post Share on other sites
Konradek Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 (edited) Temat sapera: Pozdrawiam i czekam na sugestie! Jest to prototyp wszystko można zmienić. ' Sugestia ' Foki: Niezależnie od wielkości wyświetlacza i formy jego ukrycia - jest to coś niewystępującego w broni, więc jest zaprzeczeniem realizmu. No właśnie Inferno, jeżeli ktoś toleruje fakt, że z jego realistycznego gun'a wylatuje plastik bezszwowy, a dźwięk strzału przypomina pierdnięcie słonia i uważa to za maksymalny realizm, to spoko, nie będzie tego montował.. Ale autor tematu nie napisał ' Cyfrowy wskaźnik, a realizm w AS ', a po prostu czeka na sugestie odnoszące się do samego urządzenia. Więc nie ucinajmy mu skrzydeł zanim ich jeszcze w pełni nie rozwinął. Pzdr. Edited January 27, 2008 by Konradek Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 No właśnie Inferno, jeżeli ktoś toleruje fakt, że z jego realistycznego gun'a wylatuje plastik bezszwowy, a dźwięk strzału przypomina pierdnięcie słonia i uważa to za maksymalny realizm, to spoko, nie będzie tego montował.. Jednym zdaniem streszczę co napisał Foka: to, że repliki w wielu kwestiach nie przypominają oryginałów, dla wielu jednak nie będzie argumentem aby wprowadzać kolejny nierealistyczny element, skoro ogólna tendencja dąży w kierunku jego zwiększania. To tak jakby nasrać w piwnicy twierdząc, że przecież i tak jest w niej brudno. Nie jest to żadna ideologia, ale empiryczny fakt. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 Ale autor tematu nie napisał ' Cyfrowy wskaźnik, a realizm w AS ', a po prostu czeka na sugestie odnoszące się do samego urządzenia1. Nikt mu niczego nie ucina.2. Prosił o sugestię, nie "piszcie jeśli mnie popieracie". W związku z tym dostał różne - moja brzmi - nie podoba mi się. Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 W pełni się zgadzam z Foką. Ja bym takiego czegoś nie zamontował. Nie po to kupuje wiernie odwzorowaną replikę za grubą kasę, żeby potem montować na niej dla mnie nie za bardzo przydatny bajer. Oczywiście jeśli komuś się podoba, to dlaczego nie. ;) Quote Link to post Share on other sites
Potf0r Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 A od kiedy 'nie podoba mi się' jest sugestią? Sugestia - zarzucić wybajerzony projekt, poświęcić czas i finanse na coś bardziej sensownego. Gdyby był to układ - jak już wspomniano - odłączający akumulator po X kulkach i włączający po ruszeniu odpowiednim elementem, czy też układ, który odcina zasilanie w momencie uderzenia tłoka zamiast w momencie puszczenia spustu - wtedy to by było coś fajnego. A tak, to jest zbędny bajer. Quote Link to post Share on other sites
Shadow Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 (edited) Ja z kolei bym bardzo chętnie coś takiego sobie sprawił. Choćby na larpy typu Stalker. Poza tym są mniej i bardziej "je***kowe" strzelanki. Poza tym IMHO jakoś bardziej podoba mi się ekranik z Twojego pierwszego prototypu. ;) Edited January 27, 2008 by shadow333 Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 A od kiedy 'nie podoba mi się' jest sugestią?Proszę, cofnij się, przeczytaj na poprzednich dwóch stronach moje posty, i jak zrozumiesz ich treść to sobie odpowiedz czy były tam jakieś sugestie. Quote Link to post Share on other sites
saper_ Posted January 27, 2008 Author Report Share Posted January 27, 2008 Gdyby był to układ - jak już wspomniano - odłączający akumulator po X kulkach i włączający po ruszeniu odpowiednim elementem, czy też układ, który odcina zasilanie w momencie uderzenia tłoka zamiast w momencie puszczenia spustu - wtedy to by było coś fajnego. A tak, to jest zbędny bajer. Ktoś tu nie lubi czytać. Pisałem: będzie Bolt Catch, wyświetlacz będzie można odłączyć, a układ ukryć tam gdzie baterie Quote Link to post Share on other sites
Shadow Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 saper_, jeżeli zrobisz układ, który działałby jak chociażby imitujący bolt-catch, to podejrzewam, że klientów będziesz miał sporo. Zależy jeszcze od ceny, jeśli poniżej 100zł, to osobiście znam przynajmniej 10 osób, które by to kupiły dla samego bolt catcha. Quote Link to post Share on other sites
Maciek1 Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 (edited) Czyli układ będzie odłączał napięcie po wystrzeleniu danej ilości kulek i dopiero po naciśnięciu bolt catcha będzie można strzelać? Czyli układ można by zaprogramować także na tryb "burst"?? Myślę ze przy opcji całkowitego schowania układu ta opcja będzie bardziej pożądana przez maniaków lubiących realizm. Edited January 27, 2008 by Maciek1 Quote Link to post Share on other sites
supp Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 Skromnie się wypowiem, że bez względu na poziom realizmu wskaźnik naładowania baterii jest niezwykle przydatnym bajerem... w replikach na baterię. Ktoś komu się nie podoba wyraził swoje zdanie -- odnotowano fakt, kropka. Ja ze swojej strony chciałem się spytać: 1. Można kupić sam wskaźnik naładowania baterii? 2. Można zamiast procentów dać jedną małą diodę świecącą zielono: OK, żółto: ponad 50% poszło, czerwono: zostało <10% naładowania? 3. Czy jeden wskaźnik można stosować dla baterii o różnej pojemności i napięciu? 4. Dla chętnych: czy da radę ew. zamiast diody mały wyświetlacz LED wskazujący pozostały czas używalności akumulatora? Np. 02:30 oznacza, że na tej baterii pociągnie się jeszcze dwie i pół godziny. . supp Quote Link to post Share on other sites
saper_ Posted January 27, 2008 Author Report Share Posted January 27, 2008 Można by było zaprogramować dowolną długość serii. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts