Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Nowe szaty polskiej armii

Recommended Posts

• Replies 82
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Też na to patrzyłem i zdaje mi się, że flagę ma dobrze przypiętą.

http://img54.imageshack.us/img54/4655/56232904kb8.jpg

Ten tutaj też tak ma i w dodatku naszywkę EUFORu również ma pionowo, nie pod skosem. Warto również zobaczyć, że mundur też miwo. Z ciekawszych rzeczy to jeszcze bowmany można u Żandarmerii dostrzec.

http://img512.imageshack.us/img512/7351/74637528fp2.jpg

Edited by johny89

Ogólnie rzecz biorąc to kieszenie za bardzo mają pochylone, stąd też pewnie ten problem z przyczepieniem flagi.

Dla mnie jest źle, ale to dla tego że noszę UCP ACU. Dla nich chyba tak musi być w ich mniemaniu.

Co do kapelusza... może ma włosy postawione na żel i niechce aby mu się połamały. :wink: :-F Jak dla mnie ciut za wysoki. ;-)

Edited by sisi
  • 4 months later...

Witam, jeszcze jako żołnierz służby zasadniczej.

I Mundur

Jest o nowym mundurze, to może dodam coś od siebie.

Ukazały się zdjęcia nowego kroju munduru MW http://www.altair.com.pl/start-2369, będzie wprowadzony ten niebieski na samym dole. Jak dla mnie, idealny do przekopiowania do Wojsk Lądowych, oczywiście ze zmianą barwy.:)

Co mi się podoba w nim aż tak, moje propozycje?

a.) Nie ma skośnych kieszeni na ramionach, tylko zamki pionowo przyszyte

- ładniej to wygląda,

- flaga nie będzie przyczepiana w różnych położeniach, bo żołnierze nie potrafią sobie poradzić ze skośnymi kieszeniami, a i tak dostep łatwiejszy (choć nie narzekam na obecne kieszenie- kolegom którzy żadko używają tych kieszeni, pomagam zapiąć guziki, a sam wyrobiłem je od wkładania scyzoryka i ochronników słuchu [kieszonka niby na książeczkę wojskową się do tego nadaje]);

b.) stójka- po co? na co? Ot, żeby się nie męczyć- stójkę się stawia na poligonie i zimno nie straszne, ani brud, ani na strzelnicy łuski z karabinu kolegi strzelającego obok- podejżewam jednak że przy polskim betonie będzie nakaz wykładania jej na kształt kołnierza w większości wypadków- bo przecież zapięta pod szyję niechlujnie wygląda... Pamiętajmy, że w mundurze też się wszystkich guzików nie zapina, a o zgrozo nawet w panterce się tego nie robi- bo przecież jest szalokominiarka, nie? :D

c.) stopień- stopień trzeba widzieć, by namachać się łapą

- jak ma goretex to przezornie i tak szeregowy macha, bo goretex dostaje kadra- wejdą zmiany w umundrowaniu, i zlikwidują zetkę, to się klops zrobi, bo na goretexie stopnia nie widać, a nie każdy przełożony ma ten stopień na berecie (bo po co?);

- jeszcze lepiej się robi, jak taki założy kamizelkę- stoisz obok niego i modlisz się by do Ciebie się nie odezwał- bo nijak nie widać rangi- przydałaby się na wzór amerykański (jak mundur to może i to?) patka na środku kamizelki, na hełmie, od biedy choć na rękawie- wszystko to lepsze od zjeb... za nie oddanie należnego honoru;

- pagony się nie sprawdzają- ww. kamizelka, czy moda na czarne oznaczenia stopnia na pagonach- z odległości 5 kroków już nie widać co to za jeden;

d.) Ma ten mundur 4 kieszenie- i po co więcej? Ja używam tylko tych na rękawach, i na plecach (dokumenty, podręczna śpiżarnia- bo kamizelki nie mam), które bardzo lubię. Na piersiach wogóle nie używam, dolne czasami. Zostawmy te 4 kieszenie, nie przyszywajmy żadnych skośnych na piersiach, tym bardziej na brzuchu, bo i tak przydzie kamizelka i g.. się przydadzą- te na zamek na piersiach starczą, nie psują kroju, i nie ma żadnych dziwactw. Wiem, w amerykańskich są skośne , ale może im sie prszydają? W WP nie.

Oczywiście mówię o rozwiązaniach, jakie widzę w tym kombinezonie- pewnie krój, dopasowanie musiałby być inny, ale rozwiązania o których wspominam są i użyteczne i estetyczne.

Zrozumcie, żołnierz maksymalnie 40% przebywa na poligonie gdzie ma wyglądać jak hiper-super-mega-landwarrior, resztę czasu jest w koszarach albo poza nimi- i wtedy jak ma się pokazać w mundurze mega funkcjonalnym, ale jak spod pędzla Pabla Piccassa. Żołnierz by dumnie nosił mundur musi się w nim czuć.

OT Dzisiejszy mundur WP jest estetyczniejszy od ACU (oczywiście mniej funkcjonalny), a i tak szczena mi opadła jak mi dziewczyna kazała natychmiast go zdjąć, bo jej zdaniem jest żałosny. Co by było jakby mnie w tych nowych projektach zobaczyła?:D Nie róbcie mi tego.:D

II Kurtka- ogólnie ok, ale brakuje mi kieszeni na rękawach, albo rozwiązania jakie jest obecnie w panterkach, tyle że w kieszeniach na plecach (przez które zgubiłem pierwszą parę rękawic i narobiłem w gacie przed przełożonymi, by sie o tym nie dowiedzieli). Otóż jest to krótko mówiąc dziura na zamek błyskawiczny, która umożliwia dostanie się do kieszeni w bluzie mundurowej- takie coś na rękawach goretexu mogło by spełnić rolę- wtedy nie trzeba by było przekladać rzeczy z munduru do kurtki i na powrót, tylko po prostu rozpiąć zamek i dostać się do kieszeni.

Edited by Minion

W lądówce będziesz miał - o ile cały plan się powiedzie:

- Bluzę polową

zdjecie_2176_24380.jpg

- Bluzę bojową (combatshirta pod kamizelkę ochronną)

termoaktywna trudnopalna na misje, może będzie wariant "ekonomiczny" krajowy, nie trudnopalny. Rękawy takie jak w polówce, korpus z dzianiny termo, ze stójką na suwak kryty płaski a'la FROG

- Gore

Obecnie przyjęty wzór nowy jest niestety lipny ale nie bardzo mamy pole manewru już.

- Smocka dla oddziałów spec i rozpoznania

Klasyka gatunku - lekki, mocny materiał, kaptur, masa kieszeni.

To wszystko będzie uzupełnione jeszcze ciuchami specjalistycznymi - puchowymi, kombinezonami pancerniaków etc

Catch, dzięki za zdjęcie. Nie wygląda tragicznie. Podobają mi się te kieszenie na rękawach.

Najbardziej daje po oczach ten pagon- jakby jakaś prowizorka. Będzie to jakoś dopasowane, bo to chyba zwykły naramiennik? Dlaczego odeszli od rozwiązania z goretexów/ACU?

Smock dla rozpoznania? Cieszę się bo mam nadzieję tam trafić.

P.S. Widzę jednak jeden minus- nie ma kieszeni na piersiach na zamek- przecież takie kieszenie są większe od tych skośnych, więcej mogą pomieścić, jednocześnie nie psując kroju munduru. Dlaczego z nich zrezygnowano?

Edited by Minion

Najbardziej daje po oczach ten pagon- jakby jakaś prowizorka. Będzie to jakoś dopasowane, bo to chyba zwykły naramiennik? Dlaczego odeszli od rozwiązania z goretexów/ACU?

Miał być mały stopień, jak z beretu, ale argumentacja była taka: są duże zapasy stopni z goretexu. Ta wielka naszywka niczemu nie służy, a wymusza obniżenie kieszeni - zgodzili się na pagon, bo pagonów też mają dużo, a jest to patent lepszy niż ten ogromny rzep.

P.S. Widzę jednak jeden minus- nie ma kieszeni na piersiach na zamek- przecież takie kieszenie są większe od tych skośnych, więcej mogą pomieścić, jednocześnie nie psując kroju munduru. Dlaczego z nich zrezygnowano?

Bo wtedy nie było projektu munduru dla marynarzy, zaś lądówka woli kieszenie nakładane, a nie wpuszczane.

Aciepk, zmień monitor :)

Ma to jakiś swój urok, taki wyróżnik na tle armii amerykanizujących. Dawne pagony służyły też do przewracania żołnierzy na plecy, a czy ten nie będzie służył do podobnych celów przeciwnikowi?

Mam jednak nadzieję że jeszcze pare rzeczy na plus się pozmienia, przede wszystkim te kieszenie, jak ładnie określiłeś "wpuszczane". O wiele prościej wrzucić do takiej wpuszczanej zdjęcia, telefon, mapki, ważne dokumenty, niż do "zewnętrznej".

A i tak to wszystko o kant d.. roztrzasnąć, jak przepisy mundrowe się nie zmienią, i nadal na takiego smocka, czy gore na służbie będzie trzeba pas zakładać (przynajmniej zdaniem mojego dowódcy, płk. G.).

Mało prawdopodobne - oznaczenie stopnia w tym samym miejscu mają i brytyjczycy i australijczycy jakoś nikt ich specjalnie "na plecy" nie przewraca.

Podwójne kieszenie piersiowe będą w smocku, w bluzie raczej odpuściliśmy temat - miała być rzecz prosta i lekka, a kieszenie napoleońskie to dodatkowe warstwy materiału - obojętnie czy nakładane czy wpuszczane - stworzenie ich to nie problem - tak zrobiliśmy w bluzie MarWoj. Pamiętaj że jeśli ta bluza miałby czasem iść pod kamizelkę - nawet tylko oporządzeniową, nie ochronną to kieszenie na piersi są na nic.

Bluza polowa jest przeznaczona do noszenia wpuszczona w spodnie (zwłaszcza w warunkach bojowych, bluza bojowa tylko do noszenia w spodniach) lub wypuszczona na nie. Przypominam że wprowadzeniu nowych mundurów będzie towarzyszyło wprowadzenie także "riggers beltów" jako ich ukompletowania. Szelki na własną rękę...

Myślę że wprowadzenie nowych mundurów zbiegnie się z wprowadzeniem nowych przepisów ubiorczych, tak żeby unikać absurdów z pasami (to co opisujesz to samowola dowódcy, nie ma takiego przepisu już o ile wiem), ocieplaczami itd

Dawne pagony służyły też do przewracania żołnierzy na plecy, a czy ten nie będzie służył do podobnych celów przeciwnikowi?

Nie, bo:

1. Będzie pod kamizleką.

2. Prz szarpnięciu rzepik puści.

Mam jednak nadzieję że jeszcze pare rzeczy na plus się pozmienia, przede wszystkim te kieszenie, jak ładnie określiłeś "wpuszczane". O wiele prościej wrzucić do takiej wpuszczanej zdjęcia, telefon, mapki, ważne dokumenty, niż do "zewnętrznej".

Pod osłoną balistyczną i tak nic do nich nie wrzucisz, a w garnizownie telefon lepiej będzie wyglądać w nakładanej, niż wpuszczanej. Estetyka.

A i tak to wszystko o kant d.. roztrzasnąć, jak przepisy mundrowe się nie zmienią, i nadal na takiego smocka, czy gore na służbie będzie trzeba pas zakładać (przynajmniej zdaniem mojego dowódcy, płk. G.).

Zobaczymy, może się zmienią.

Sam się ździwiłem, bo gore, i pas parciany wp? Jeszcze na moim chorążym, który ma pokaźny brzuszek? No ale cóż, nowy płk. nowe problemy (kadra brody też potraciła, jak bojarzy za Piotra I).

Heh, chciałem wyedytować- no na plecy nie, ale zawsze to jakiś dodatkowy punkt zaczepienia.;) Ale racja- na 99% niewystępujący problem. Jak nie będzie o nic wadzić, zachaczać, to nie będzie źle.

To że przy kamizelce kieszenie piersiowe są na nic, to wiem, o większej ilości materiału podobnie, dlatego albo napoleonki, albo skośne. Zostaną skośne, trudno. Nie prezentują się tak tragicznie, jak tamte "nabrzuszne" ze zdjęć "Bolka i Lolka".

Czy to wersja ostateczna? Za ile lat może zostać wprowadzany?

Ciekawy ten mundur... Kiedyś w jakiejś gazecie militarnej czytałem o mundurze, ale to chyba byłą wcześniejsza wersja bo inaczej wyglądał...

Nie powiem, "pojechali" po nim ;)

Mam nadzieję, że nie będzie większych problemów z jego zakupem na potrzeby ASG (oczywiście jak już się przyjmie) :D

Biorąc pod uwagę że premiera tego munduru miała miejsce we wtorek, to nie miałeś okazji czytać o nim "kiedyś w jakiejś gazecie militarnej". Wersji dotąd było kilka, ta prawdopodobnie jest w końcu finalna.

Co do zakupu hobbystycznego - po pewnym czasie wszystko jakoś "wypłynie" więc pewnie i te mundury ujrzymy w końcu na allegro.

Kama teraz wszystko produkuje. Na poborówce jeszcze miałem mundur "Wybrzeże" do dojechania na poligonie, teraz mam Kamę.

Jak Miwo dostosuje swój krój do tego, to będziesz miał nawet za pół roku, a jak nie, to licz 2 lata, a i tak będziesz go mieć szybciej niż ja z przydziału. Nie mówiąc o tym, że nawet jak uda mi się go zdobyć, to dopóki nie trafię "do linii", to pewnie nie będę mógł go założyć- bo jak nie mają wszyscy, nie nosi nikt. A do mojej jednostki, w której pobędę aż studiów nie skończę, nowości docierają późno.

ale przestaniesz już marudzić ?

Nasza wina że trafiłeś na jakieś zety gdzie nic się nie dzieje ?

W 99% normalnych jednostek możesz nosić co chcesz na poligonie.

Mundur spoko tyle że ja też byłbym za opcją kieszeni napoleońskich

wnętrze kieszeni może być z siatki więc po odpięciu zamków masz wentylacje

a pagon nie jest trochę pod kątem ?

Ja powiem szczerze, nigdy napoleonskich kieszeni nie uzywalem zbytnio (tzn w ECWCS uzywam, ale tylko dlatego ze czasami inne rzeczy utrudniaja mi dostep do kieszeni w spodniach a klucze i dwie komorki trzeba gdzies trzymac...zebym to ja jeszcze chcial je odbierac). Ale co do kieszeni, przydalyby sie, przynajmniej w wersji dla wojsk ladowych kieszenie typu Under Armor. Robilem takie swego czasu jak przerabialem mudury Helikona i kieszenie te cieszyly sie bardzo duza "sympatia" uzytkownikow (zwlaszcza ze moznaby wowczas faktycznie albo pod normalnymi kieszeniami je zrobic, albo wpuszczane z siatkowym wnetrzem, co tez juz w kilku miejscach widzialem, a i sam stosowalem - faktycznie dobrze jako wentylatory sie tez sprawdzaja). Ale z drugiej strony, nie zapomnijmy, ze to tez mundur dla wojska, w ktorym bardzo czesto ciezko jest przeforsowac jakiekolwiek rewolucje.

Swoja droga, dobrze Super mowi, nie ma co narzekac ze sie trafilo tam gdzie sie trafilo, trzeba miec pecha zeby wyladowac gdzies gdzie nie pozwalaja na noszenie czegos innego niz przydzialowe rzeczy. Ale coz, zycie...

Super, by zawodowym zostać, najprościej na zetę iść (albo na podoficerkę, i 10 miesięcy za 500zł/ miesiąc się szkolić, lub też na oficerkę- też gorzej wychodzi się finansowo, czy też na pilotaż- oj coś im nie wyszło z tego co wiem). To są jedyne jak na razie 4 drogi na żołnierza. Ja wybrałem zetę ze wszystkimi konsekwencjami. Jako zasadniczy rozumiem i wiem że nie mogę się odróżniać, wiem co mam robić. Ale moje zrozumienie kończy się tam, gdzie widzę podobne podejście do zawodowych.

Co do noszenia na poligonie- wszędzie możesz nosić co chcesz jak jesteś zawodowym. Możesz nawet jak Kthulhu mówi, sam sobie doszyć kieszenie wewnętrzne, jednocześnie po powrocie do jednostki szybko zrzucić mundur i założyć regulaminowy.

Rangę jednostki dopiero poznajesz, jak przyjdzie Ci nosić rzeczy przydziałowe w innych jednostkach, a w tej będące novum. A właśnie chodzi o to, by nie trzeba było się kryć ze swoimi rzeczami po poligonach, tylko dlatego że akurat w tej jednostce to rzadkość.

To nie jest marudzenie (raczej ciekawostka), to nie jest pech (sam sobie tę jednostkę wybrałem z racji niedokończonych studiów), a i to też nie jest w 1% jednostek (starczy, że jednostka nie jest liniowa, ani "eksportowa" i już zaczyna się sobiepaństwo dowódców i komendantów- czyli mówiąc prosto, tam gdzie się kadra nudzi).

Moim marzeniem jest to, żeby móc chodzić w dobrym wygodnym mundurze. Mój obecny oceniam na 4 (dzięki temu że mam o rozmiar większy i nie krępuje ruchów, a także że jest zima i się w nim jeszcze nie pocę). Czy akurat w tej jednostce w nim pochodzę to mi rybka, bo za ok. 3 lata i tak ląduje w 17WBZ, gdzie na pewno się taki przyda na ok. 6 miesięcy w roku spędzonych na poligonach i misjach. I choć tam można nosić co się chce, to wolałbym z tego nie korzystać w przypadku mundurów, bo wreszcie miałbym solidne wdzianko nie do zdarcia w postaci nowego munduru przydziałowego.

Pozdrawiam.