Azur Posted November 10, 2009 Report Share Posted November 10, 2009 Bez przesady, 2500 kulek na 1100 bateri?? Wątpię, z tego co wiem 4-4,5 to jest to maximum dla tej batki. Quote Link to post Share on other sites
paint Posted November 10, 2009 Report Share Posted November 10, 2009 (edited) Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem G36KE i mam uno piko pytanko: czy wszyscy celują na "parę oczu", czy tylko ja jestem jakiś dziwny? Czytając niepochlebne komentarze na temat zintegrowanej lunetki w chwycie można by pomyśleć, że wszyscy użytkownicy tej wersji biegają, patrząc jedynie przez lunetkę i cały czas celując a drugie oko mając przymknięte... Czytałem również opinię, że lunetka nie nadaje się ani do snajpienia, ani do zwiadu. Więc do czego ona w ogóle została tam wstawiona? Dla szpanu? Edited November 10, 2009 by paint Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted November 10, 2009 Report Share Posted November 10, 2009 Bo oryginał tak ma? Jak napisałeś i do snajpienia i do zwiadu ma za małe powiekszenie (szczególnie do snajpienia) i za małe pole widzenia (szczególnie dla zwiadu). A jak z lunetki celujesz "obuocz"? Takie tam pytanie mi się nasunęło, trzymałem to w łapce i jakoś nie szło mi specjalnie, ale może ułomny jestem i nie lubię "po kulkach" strzelać.. Quote Link to post Share on other sites
paint Posted November 10, 2009 Report Share Posted November 10, 2009 (edited) Wpadłem na to, jak się bawiłem bronią krótką: Obuocz- patrzysz prawym okiem przez lunetkę, a lewym w świat. Prawe oko daje ci elegancką siatkę celownika kosztem zamglonego widoku, kiedy lewym obserwujesz otoczenie o znacznie większym polu. Dzięki temu szybciej złapiesz cel, kiedy jesteś w opałach. Można by powiedzieć: "taki wiejski kolimator", przy czym nie musisz się martwić, że jakaś zbłąkana kulka rozwali ci szkiełko za kilkaset złotych. ;) Jak nosicie swoje giety? Zawieszenie 3 punktowe nie ma sensu przy składanej kolbie, a 2 punktowe wydaje mi się za ciasne. Eksperymentuję z jednopunktowym... ps.: jak się strzela "po kulkach"? Nakładasz poprawki widząc tor lotu wystrzeliwanych kulek? Edited November 10, 2009 by paint Quote Link to post Share on other sites
lynx79 Posted November 10, 2009 Report Share Posted November 10, 2009 Jak sam a nazwa wskazuje... Co do ochrony szybki kolimatora to można zawsze kupić osłonę z plastiku dedykowaną. Celowanie obuoczne z lunetą - zamglony obraz? Wolę kolimator. Zawsze można celować za pomocą muszki i szczerbinki na rączce. Myślę, że wygodniejsze. Quote Link to post Share on other sites
paint Posted November 10, 2009 Report Share Posted November 10, 2009 Właściwie nie "zamglony". Po prostu nakłada mi się obraz normalny z powiększonym, widzianym przez lunetkę. Wada, to potrzeba przyzwyczajenia się do takiego widoku. Zaleta, to czytelny krzyżyk celowniczy i brak potrzeby równania muszki ze szczerbinką. Jestem lewo oczny, ale praworęczny, łatwiej mi się skupić na celu, patrząc lewym okiem, ale przez to nie mogłem używać przyrządów celowniczych broni długiej. Prawe oko łapie tylko siatkę celownika, podczas, gdy lewym obserwuję otoczenie. Jak składam się do strzału na spokojnie, to celuję tradycyjnie: lewe oko przymrużone, prawym patrzę przez lunetkę na cel. Nie potrafię szybko posługiwać się celownikiem muszka-szczerbinka, patrząc prawym okiem; celowanie przez lunetkę przychodzi mi łatwiej i jest dla mnie wygodniejsze. Quote Link to post Share on other sites
Maciej0011 Posted November 11, 2009 Report Share Posted November 11, 2009 (edited) Bez przesady, 2500 kulek na 1100 bateri?? Wątpię, z tego co wiem 4-4,5 to jest to maximum dla tej batki. No to nie wiesz zbyt wiele. Zresztą skąd? W Twoim profilu jest napisane że masz G36 Tokyo Marui,a temat jest o G36 JG, które jest kopią TM, ale tylko kopią. Chnol chinolowi nie równy, z czego chyba każdy zdaje sobie sprawę. Poza tym napisałem "w sprzyjających warunkach"-standard-nie maksimum-to 4 hi-capy. Oczywiście o akumulator też należy odpowiednio dbać. W naszej ekipie poza moimi dwoma są jeszcze 3 giety JG więc wiem co piszę. A tak na marginesie już, to temat o G36 TM jest w innym dziale, więc tam publikuj swoje wynurzenia, bo tu tylko możesz wprowadzić w błąd niedoświadczonych użytowników. Edited November 11, 2009 by Maciej0011 Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted November 11, 2009 Report Share Posted November 11, 2009 (edited) Maciej, tak się składa, że G608 posiadałem przez parę miesięcy, porównywałem swoją z innymi gietami i mam wiele do powiedzenia w tym temacie.... Akumulatorów tez miałem kilka, maksimum jakie wyrzucałem ze stockowego aku G608 to było 5 hicapów, podobnie mają moi znajomi którzy obecnie używają G608, ja również swoją TM używałem na 9,6 1100 i również liczba kulek jest podobna. Wiele też zależy od sposobu traktowania akumulatora, ładowanie stockową ładowarką mu nie służy. Edited November 11, 2009 by Azur Quote Link to post Share on other sites
Maciej0011 Posted November 11, 2009 Report Share Posted November 11, 2009 (edited) Co co piszę nie jest wynikiem jakiś moich wyobrazeń czy myślenia życzeniowego. Po prostu takie są fakty. Kiedyś zrobiliśmy testy mojej G36K po wymianie spreżyny na M110 na standardowej chińskiej baterii z zestawu(ładowany stockową ładowarką):wystrzeliłem 3 pełne hi-capy i ok. 50-60% czwartego. Przy czym strzelałem możliwie najdłuższymi seriami, bez zbędnych przerw. Warto tu dodać że Krakmani sugerowali po takiej zmianie sprężyny od razu wymianę aku na firefoxa, twierdząc że stock w tym przypadku zbyt wiele nie uciągnie(i moim mieli rację). Kolega z ekipy na jednym ładowaniu baterii postrzelał sobie i to bardzo aktywnie przez dwie strzelanki w tygodniowym odstępie. Takich przykładów jest więcej. Edited November 11, 2009 by Maciej0011 Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted November 11, 2009 Report Share Posted November 11, 2009 (edited) Ten przykład pokazuje, że akumulatory chińskie to również loteria, dlatego nie ma sensu się dalej sprzeczać. Faktem jest również, że moja batka w G608 padała po ponad 4 wystrzelonych hicapach ;) Edited November 11, 2009 by Azur Quote Link to post Share on other sites
Reedson Posted November 13, 2009 Report Share Posted November 13, 2009 Nie wiem czy trafiłem na b. dobrą batke ale na stockowej bez problemów wystrzelam 5 hi capow i do tego z 50/60% następnego magazynka... Quote Link to post Share on other sites
Maciej0011 Posted November 13, 2009 Report Share Posted November 13, 2009 (edited) Po prostu trafiłeś na standardową. Edited November 13, 2009 by Maciej0011 Quote Link to post Share on other sites
matiss18 Posted November 17, 2009 Report Share Posted November 17, 2009 Czy do G608 będzie pasować ta prowadnica? http://www.taiwangun.com/gearboxy_oraz_ich...ystema-874.html Czy warto w nią inwestować ?? Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted November 17, 2009 Report Share Posted November 17, 2009 Będzie pasować, ale nie wiem czy jest sens kupować aż tak drogą. :] Quote Link to post Share on other sites
HellCat Posted November 17, 2009 Report Share Posted November 17, 2009 Niektórzy po prostu patrzą na ofertę sklepu - prowadnica Systemy, Promyka i SRC. No to kupię systemę - przecież jest najlepsza (bo najdroższa)! Quote Link to post Share on other sites
matiss18 Posted November 17, 2009 Report Share Posted November 17, 2009 No tak w sumie było ;-) Bo mi chodzi o prowadnicę która będzie lepsza od stockowej i będzie dostępna o krackmana bo mi ja wymienią od razu :wink: Quote Link to post Share on other sites
seger Posted November 18, 2009 Report Share Posted November 18, 2009 każda łożyskowana będzie dobra.... Quote Link to post Share on other sites
matiss18 Posted November 18, 2009 Report Share Posted November 18, 2009 dzięki ;-) Dla was może to oczywiste jest... :-P Quote Link to post Share on other sites
szaszlyk133 Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 Przymierzam się do kupna G36K z JG. Chce, żeby moja przyszła Gieta była cicha. Co powiecie o tej tej cichej głowicy tłoka od P&J oraz tym tłumiku stubby silencer? Wybrałem ten tłumik, bo boję się, że większe, dłuższe i cięższe tłumiki mogą urwać gwint przy działaniach i większej dynamice. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 Link nie działa, ale domyślam się że to P&J, a więc element = nie, nie bierz tego. ;) Tłumik lepiej wziąć na silesia-factory.pl Cena podobna a jakoś 100 razy lepsza. Quote Link to post Share on other sites
szaszlyk133 Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 (edited) Ok, znalazłem tłumik "hk" powinien normalnie pasować i działać w g36k? A jak nie z P&J to gdzie i jaką mam głowicę dokupić (ważne, żeby była wyciszona)? Edited December 6, 2009 by szaszlyk133 Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 Te wyciszone głowice słabo wyciszają ponoć... Quote Link to post Share on other sites
szaszlyk133 Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 To czym mogę wyciszyć gietę? Słyszałem tylko oprócz tłumika i głowicy o skośnych zębatkach, jest coś jeszcze? Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 Łożyska kulowe, słabszy spring, dobre podkladkowanie i smarowanie Quote Link to post Share on other sites
szaszlyk133 Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 Drogo to wszystko razem może wyjść? Bo równie dobrze, mogę wsadzić słabszą sprężynę (żywotność + :D) i tłumik (lans +) i po zlikwidowaniu celu zmienić pozycje. :-P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts