Errhile Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 To i ja się podłączę. Na początek słowo wyjaśnienia - ostatni raz jak coś malowałem, to było to lata temu, farbami pożyczonymi od kolegi z ekipy. Latka przeleciały, trzeba znów coś maznąć, a tu ani doświadczenia, ani nic. Za to był pomysł, żeby zrobić DPM przy użyciu szablonów (odrysowanych z combat jacket). I na razie pod farbę poszła replika, której w razie spaprania namniej będzie żal - chiński Mossberg. Rezultat: Użyte farby to Beklton Molotow Premium: piaskowy: #192 Papyrus. Źle dobrałem kolor - linia Molotow nie ma dokładnego odpowiednika, ale jestem pewien, że #231 Sahara beige middle była by znacznie lepszym odpowednikiem. zielony: #161 Leaf green. Ponownie źle dobrałem kolor - #181 Pear byłby idealny. brązowy: #208 Chocolate brown. Pasuje idealnie. czarny: #080 Signal black. Czarny to, zasadniczo, czarny... Szablony - wycięte ze sztywnej, przezroczystej folii. Chyba najbardziej zaszkodził tu pośpiech i brak doświadczenia, aczkolwiek sztywna folia też układała się na replice tak jak cię mogę... Chyba przesadziłem z czarnymi plamami na lufie. Kolejne etapy malowania (podłożone spodnie DPM Lioghtweight jako wzorzec kamuflażu): Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 Jakoś niefortunnie dobrałeś odcienie, zbyt intensywne. Sam kamuflaż wyszedł fajnie, weźmiesz poprawkę na odcień i szykuje się udany produkt ;) Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 Mówisz o piaskowym i zieleni? Uważam dokładnie tak samo :) Na szczęście Molotowy nie są drogie, a mam na miejscu sklep, który ma pełną ofertę - i chyba uzupełnia stany często, w przeciwieństwie do lokalnego sprzedawcy Montany :( Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 (edited) Tak, zwłaszcza o zieleni, strasznie oczojebna, raczej nie nadaje się do kamuflażu :icon_biggrin: Piaskowy jest po prostu odrobinę za jasny. Brąz pasuje prawie że idealnie, ciężko byłoby chyba znaleźć coś jeszcze lepszego, a czerń jak czerń czarna jak należy. Btw, dobrze się te mołowtowy trzymają? Bo cena fajna, może sam bym sobie popsikał plastiki w emce :zastanawia: Edited July 10, 2014 by MrMCET Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 (edited) Podobno lepiej, niż Montany, ale to opinia tych gości, co mi je sprzedawali. W praktyce będę mógł powiedzieć dopiero za dłuugi czas. Nałożyły się dobrze (miejscami za grubo, ale to mój brak wprawy), powierzchnia wstępna (pod piaskowym) była odtłuszczona (szmatka, denaturat i jazda). No, zobaczymy. Mośka przemalowywał już nie będę - tej zieleni nie jest dużo, a w krzakach nie takie rzeczy przechodzą - ale do nastepnej repliki faktycznie trzeba będzie tą gruszkową kupić. Mimo wszystko jak sklep stacjonarny kasuje 16zł / puszka, to można sobie pozwolić na dokupienie pasujących kolorów :icon_smile: a te swię zużyje do makiet terenu i teź będzie pięknie :) Edyta - piaskowy za jasny, czy za intensywny? Bo te, na które chcę Papyrusa zmienić - Sahara beige - to ta sama "rodzina", tylko jaśniejsze / bardziej blade (Sahara middle jest o dwa tony jaśniejsza). Edited July 10, 2014 by Errhile Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 Raczej za jasny. Najlepiej weź kawałek DPMa do sklepu i zaprezentuj. Jak ktoś handluje farbą długo to pewnie dopasuje kolory. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 Widocznie ten kawałek, który wtedy wziąłem był za mały i za bardzo wyświechtany ;) ale jak mówię - trzymając (już potem, w domu) na kolanach wyżej pokazane spodnie i otrzymany w sklepie wzornik kolorów, znalazłem dobry odpowiednik dla zieleni, natomiast z piaskowym był problem. Na monitorze to oczywiście diabła widać - zależy od regulacji - ale rzuć może okiem na paletę Molotowa i powiedz mi proszę, co Twoim zdaniem lepiej by na ten piasek pasowało - tu, jak wspomniałem, jest #192 Papyrus, a zastanawiam się nad zastąpieniem go #190 Sahara beige middle - co wcale nie musi być najlepszą możliwą propozycją. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 Kurcze, u mnie na komputerze to temu kolorowi ze strzelby bliżej do sahary niż papyrusa. Mam trochę mętlik w głowie i nie mogę sobie poradzić z nałożeniem poprawki na to co widzę. Trzeba to porównać w takim samym świetle, o takiej samej barwie, bo inaczej to chybił trafił :icon_neutral: Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 Dobra, będę majstrował w sklepie. Molotow ma tę miła cechę, że kapsle są malowane tą samą farbą, która ładuja do puszki (przynajmniej tak twierdzili sprzedawcy), więc rezultat jest bardzo zbliżony... Quote Link to post Share on other sites
Kerand Posted July 20, 2014 Report Share Posted July 20, 2014 Witam, planuję pomalować swoją replikę metodą spongingu na coś w stylu a tacsa fg, doradziłby mi ktoś jakich farb z palety montany użyć aby miało to ręce i nogi ? Quote Link to post Share on other sites
Fishbonee Posted July 22, 2014 Report Share Posted July 22, 2014 Znowu się pobawiłem w sponging :D Farby Fosco: -Nato Green -Us Olive -Mud brown (coś go praktycznie nie widać :F) -Forest Green -Khaki Tropen Quote Link to post Share on other sites
Hefajstos Posted July 24, 2014 Report Share Posted July 24, 2014 Fish bardzo fajne :) Zastanawiałem się nad pomalowaniem repliki (g36c od JG) w wz.93. Jak myślicie, jeśli pomaluje całość będzie to ładnie wyglądało? Jeśli chodzi o samo wykonanie to porobię jakieś szablony i powinno być ok. Chciałbym użyć farb Kobra. Ktoś używał? Jedyna replika w wz.93 jaką udało mi się znaleźć to ta Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted August 6, 2014 Report Share Posted August 6, 2014 (edited) Pogrzebałem w katalogu farb, dobrałem inny piaskowy i inną zieleń, stiwerdziłem, że gorzej nie będzie - a być może lepiej. Wziąłem na warsztat P90 - strzelba i spodnie dla porównania: Użyte farby - ponownie Belton Molotow Premium, w kolejności (a ważna jest): #185 Milk coffee #164 Fern green #249 Toast signal black transparent (półprzezroczysta, użyta do przyciemnienia piaskowego i zieleni, które w czystej postaci są za jasne) #208 Chocolate brown #221 Signal black #221 Signal black Na białym tle: Edited August 6, 2014 by Errhile Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted August 6, 2014 Report Share Posted August 6, 2014 Zajebisty efekt. Aprobuję. Teraz świetnie trafiłeś z kolorami Quote Link to post Share on other sites
BlackShaman Posted August 6, 2014 Report Share Posted August 6, 2014 (edited) Jakiś czas temu mazałem replikę. Arcydzieło to nie jest lecz już nie będzie walić czernią w lesie :] W rzeczywistości kolorki są ciemniejsze. Lampa rozjaśniła ;/ Farby Montana Black: -Arabian B8110 -Troops B6725 +troszkę czerni matowej z Castoramy Edited August 6, 2014 by BlackShaman Quote Link to post Share on other sites
Marnus Posted August 11, 2014 Report Share Posted August 11, 2014 Witam. Szukam informacji na temat farbek. Chciałbym na replice uzyskać efekt rdzy i śladów krwi (taka zombie zajawka). Krew na metalu i plastiku, rdza na metalu. Czego najlepiej użyć, żeby farba nie schodziła z pierwszych deszczem, nie brudziła szpeju i nie błyszczała się jak psu... ? Pozdro Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 Alkidówka z Jedynki w macie będzie ok, kolor czerwony jasny. Po wyschnięciu nie będzie nic brudzić. Kwestią jest jak chcesz te krople krwi uzyskać na replice przy stosunkowo gęstej farbie :teeth: Quote Link to post Share on other sites
Hefajstos Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 Witam, chciałbym pomalować swoją giete (czarna) ale z powodu braku funduszy chciałem pomalować 1 kolorem farb montana black. Jeśli malowaliście kiedyś replikę tak aby była tylko w 2 kolorach (bo część tego bazowego czarnego zostanie) to prosiłbym o jakieś zdj itp. Jeszcze nie wiem jakiego koloru użyję, liczę na wasze propozycje. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 (edited) A temat przejrzałeś? Przecież tutaj jest mnóstwo zdjęć replik pomalowanych na dwa, trzy, a pewnie nawet i cztery kolory. Edited August 12, 2014 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 Moje dwie na poprzedniej stronie są 4-kolorowe... Po pierwsze - uważam, że malowanie repliki jednym kolorem, i zostawianie pierwotnej czerni jako drugiego trochę mija się z celem. Po drugie - jak coś robisz, to może warto to robić porządnie? Tylko wtedy nie będzie tanio. Gdybym miał malować replikę do lasu i robić to ekonomicznie - wziąłbym jakiś khaki albo ziemisty kolorek, walnął całość w jedną barwę i odgwizdał fajrant. Byle się nie błyszczało. Czarny spod spodu zacznie wyłazić, jak się całość trochę przetrze - i replika przestanie "świecić" czernią w krzaczorach, i nabierze efektu autentyczności. Jeśli gotów jesteś kupić dwie farby - to już można coś popracować. Jakiś ziemisty brąz, jakaś zieleń na przykład, i pokusić się o odwzorowanie prostego (kolorystycznie) kamuflażu. A w ogóle - z mojego doświadczenia wynika, że puszka farby (Duplicolor czy Belton Molotov, pewnie Montana tak samo) wystarczy na pomalowanie 3-4 replik, może nawet więcej. Drobniutka podpowiedź - dogadaj się z kimś, kupcie farby na spółkę i pomalujcie nimi swoje repliki. To pozwoli Ci upiec dwie pieczenie na jednym ogniu - i nie wydasz za dużo, i będizesz miał kilka kolorów do dyspozycji, i przy dobrym wyliczeniu - nie zostaną Ci zbędne puszki "na później". Myśleć trzeba, panie kolego... Quote Link to post Share on other sites
Hefajstos Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 Oczywiście, że trzeba myśleć, ale aktualnie nikt z mojej ekipy nie chce malować repliki... Chciałem raczej pomalować replikę tak aby fajnie wyglądała niż dobrze kamuflowała gdyż strzelam się głównie w CQB, a czarny kolor trochę mi się znudził. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 (edited) :sciana: Nie mam więcej pytań ... :sciana: Edited August 13, 2014 by Errhile Quote Link to post Share on other sites
Hefajstos Posted August 19, 2014 Report Share Posted August 19, 2014 Ok, plany się zmieniają. Mam osobę, która może mi zrobić fajne camo na replice, tylko, że nie sprayami a jakimiś farbkami. Słyszałem, że niektórzy malują repliki humbrolami tylko jak patrzyłem na ceny to trochę duże ceny a mała pojemność tych tubek. Chciałbym wiedzieć ile mniej więcej ml potrzeba na replikę i czy łatwo się zciera, trzeba nakładać więcej niż 1 warstwę, i jeśli wezmę jakieś błyszczące to czy starczy dać zwykły mat w sprayu. Albo jeśli możecie to polećcie jakieś inne tańsze farbki i fajnie by było gdyby ktoś podrzucił jakiś ciekawy kamuflaż na replice (sam oczywiście też szukam) dobry zarówno do lasu jak i do lansu :D Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
taktycznyoskar Posted August 19, 2014 Report Share Posted August 19, 2014 Jak dobrze poszukasz w budowlanym to kupisz fajne farby do 15-20 zł (widziałem kiedyś w dobromirze molotowy). Kup sobie ze 2 kolory, ukradnij jakieś kabaretki/ciucha z siateczki i zrób coś w rodzaju snake skina, proste a jak fajnie dobierzesz kolory to i praktyczne. Quote Link to post Share on other sites
Hefajstos Posted August 19, 2014 Report Share Posted August 19, 2014 Też na snakiem myślałem bo jest dość łatwy i daje fajny efekt ale siostra ładnie maluje więc za free mi zrobi fajny kamuflaż. Jeśli nie znajdę nic innego to zrobię w wz.93 :-) Tylko jeszcze nie wiem jakich farb użyje. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts