szpargal Posted November 17, 2008 Report Share Posted November 17, 2008 Jest tylko jedna dobra, godna polecenia firma, jeśli chodzi o czołówki: Petzl Coś w tym jest... Od lat używam Tikkę, chciałbym wymienić na TacTikkę, ale jakoś żal wurzucić poprzedniczkę. To jest NAPRAWDĘ produkt, jakich już niewiele. Nawet gumowana opaska na łeb wygląda prawie jak nowa. Zdecydowanie polecam! Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted November 18, 2008 Report Share Posted November 18, 2008 Kwestia osobistych doświadczeń i gustu. Każdy producent ma swoją specjalizację i jak dla mnie Silva to kompasy, a Black Diamond to sprzęt wspinaczkowy. Nie oznacza to że ich produkty są złej jakości i nie są godne polecenia, ale to nie jest ich specjalizacja. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 19, 2008 Report Share Posted November 19, 2008 Latarek mam wiele różnych i z nimi jest jak ze wszystkim innym - nie ma rozwiązania "do wszystkiego". Coś co będzie dobre pod namiot nie nada się do podwieszenia pod broń itd. Jako biwakowo-survivalowa nie-czołówka polecam Inova 24/7 i/lub Pentagon MOLLE Light. Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted November 19, 2008 Report Share Posted November 19, 2008 Osobiście używam jako czołówki petzl taktikka xp, natomiast przy broni surefire g2. Pozwala mi to na wprawne operowanie w większości czynności potrzebnych przy przeżyciu ;) Quote Link to post Share on other sites
szpargal Posted November 20, 2008 Report Share Posted November 20, 2008 A masz może nakładkę IR na surefire g2? Poszukuję opini jak to się sprawuje w porownaniu do diodowych doświetlaczy. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 20, 2008 Report Share Posted November 20, 2008 Akurat do G2 nie mam, ale mam inny. IMO inna bajkla niż LED - większy zasięg, promień bardziej skupiony (jak to w latarce taktycznej). Jak kupisz firmowy to nie widać, że latarka się świeci, jak kupisz chińską podrubę to widać lekko na czerwono, ale tylko z kilku metrów. Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted November 29, 2008 Report Share Posted November 29, 2008 Niestety nie posiadam IR do g2. Także jak zaświecę to jestem bardzo widoczny ;P Za to 120lumenów na bliskie odległości wystarcza często za kulkę ;P Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted November 29, 2008 Report Share Posted November 29, 2008 Akurat do G2 nie mam, ale mam inny. IMO inna bajkla niż LED - większy zasięg, promień bardziej skupiony (jak to w latarce taktycznej). Jak kupisz firmowy to nie widać, że latarka się świeci, jak kupisz chińską podrubę to widać lekko na czerwono, ale tylko z kilku metrów. Potwierdzam odnośnie chińszczyzny. Mam filtr IR G&P (czy tam King Armsa, nie pamiętam) i raz, ze świeci wiśniowym kolorkiem, to jeszcze chyba trochęświatła zatrzymuje a reszte mocno rozprasza. Ten filtr nadawał się tylko do świecenia na bardzo bliskie odległości, np. jakiegoś przeszukiwania pomieszczeń (mały zasięg i mocne rozproszenie wiązki). Używałem go z SF Centurionem C2 (na początku z żarnikiem 60lumenów, potem 120). Musze kupić teraz oryginalny filtr siurfajera do nowej latarki :) Co do latarki na co dzień, to polecam SF Aviator (A2). Do świecenia na małą odległość 3 diody, które żrą mało prądu, a w razie potrzeby wciskasz włącznik mocniej i masz żarówkę. Według producenta 50 lumenów, ale ludzie z netu, którzy robili testy, twierdzą zę to około 80 lumenów. Bawiłem się tym modelem u kolegi i to będzie mój następny zakup do noszenia w mieście :) Quote Link to post Share on other sites
enzig Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 polecam Fulton kontówke, super latarka i tyle!!! Quote Link to post Share on other sites
chochol Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 polecam Fulton kontówke, super latarka i tyle!!! a dlaczego ona jest taka super i dlaczego ja mozesz polecic? no bo wiesz wacham sie miedzy takim katowym fultonem a DEREELIGHT DBS :-F ;-) doradz mi Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Fulton jest 3 pokolenia wstecz. Jest to na pewno latarka "kultowa" ale nie nazwałbym jej dobrą. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Jedno co można jej w 100% zarzucić jako ewidentny plus to niezniszczalność ;) Tak długo jak jej czołg nie przejedzie bedzie działała ;) W zasadzie to jedyna latarka jaką posiadam ;) Fulton oczywiście ;) Ale prawda jest że w wielu sytuacjach potrafi wkurzyć i cżłowiek czuje brak czegoś "innego". Quote Link to post Share on other sites
enzig Posted December 23, 2008 Report Share Posted December 23, 2008 Fakt, Fulton to staroć "3 pokolenia wstecz" jak pisze Foka. Mój Fulton też miewa czasem humory, ale jakoś nie widzę następcy, niezniszczalna, prosta jak cep, deszczu się nie boi, świeci, klasyk. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 23, 2008 Report Share Posted December 23, 2008 Świeci? Powiedziałby żarzy się, w porównaniu do nowych. Do tego (przez baterie) bardzo ciężka i duża. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted December 23, 2008 Report Share Posted December 23, 2008 No i wysysa energię z baterii momentalnie... Ronin Quote Link to post Share on other sites
enzig Posted December 23, 2008 Report Share Posted December 23, 2008 OK Foka, skoro tak mówisz to zmieniam zdanie, nie polecam nikomu tej szajsowatej żarzącej się latareczki. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 23, 2008 Report Share Posted December 23, 2008 Jak chcesz możesz sobie polecać. Ale ja też mogę jej nie polecać. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 27, 2008 Report Share Posted December 27, 2008 Ale do walki w ręcz nadaje się wręcz idealnie ;) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 27, 2008 Report Share Posted December 27, 2008 Do H2H lepszy jest Maglite na 5 R20 :P Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 27, 2008 Report Share Posted December 27, 2008 Nie wiem .. jak Fultona komuś wepchniesz w cztery litery, to jak go oprzesz o drzewo to możesz jeszcze mapę przeczytać :wink: Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 Do H2H lepszy jest Maglite na 5 R20 :P Mały OT ale trudno. Do tego jest jeszcze idealny boczny chwyt, który z Maglite robi tonfę. :-F Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted December 30, 2008 Report Share Posted December 30, 2008 Tylko o ile pamiętam w instrukcji Magów jest informacja, że w razie użycia latarki w charakterze pałki... Traci się gwarancję ;). Ronin Quote Link to post Share on other sites
Czajson(wiking126p) Posted November 1, 2009 Report Share Posted November 1, 2009 Witam Jaką latarkę maglite polecacie do doczepienia na replikę ? Taka będzie dobra : http://allegro.pl/item799528768_latarka_ma...mplet_etui.html http://allegro.pl/item791003241_okazja_lat...3_nowa_vat.html Czy może inna ? Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted November 1, 2009 Report Share Posted November 1, 2009 Ten włącznik jest dosyć niewygodny w takim użyciu... Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted November 1, 2009 Report Share Posted November 1, 2009 Bo one nie są do montowania na gnatach. Kup waltera tactical, jest tani, wygląda i czasem coś tam poświeci. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts