Viamortis Posted March 13, 2009 Report Share Posted March 13, 2009 Z tego co pamiętam, to Policja może w uzasadnionych wypadkach wejść Ci do mieszkania, ale potem ma 7 dni na dostarczenie Ci nakazu. Nie wiem czy to jest jeszcze aktualne... Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted March 13, 2009 Report Share Posted March 13, 2009 Viamortis - 1/2 moim kumpli pracuje w firmie. Porozmawiam z nimi i dowiem sie " czegos " Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted March 13, 2009 Report Share Posted March 13, 2009 Mylisz się, ŻW jeśli są podstawy (czyn zabroniony określony ustawą) obejmuje zakresem działania nawet cywilów. Praktycznie jak to wygląda każdy widzi ale jest taka możliwość. O ile mi wiadomo nie w wypadku klasycznych czynności śledczych. Co innego patrol na dworcu, itp. Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted March 15, 2009 Report Share Posted March 15, 2009 - Policja ma prawo zrobic nalot / przeszukanie bez nakazu - jesli maja ku temu dowody lub doszlo podczas interwencji. Tak mowi ustawa / prawo - ZW ma prawo zrobic nalot na cywila jezel spraw dotyczy sie ich resortu , lacznie z przeszukaniem oraz aresztowaniem ( kradzierz oraz pasertwso mieniem wojskowym , posiadanie mienia woskowoego obejtego ustawa tj munrudy oraz wszystko co jest z tym zwiazane , szpiegostwo oraz inne ) Temat mundurow WP oraz noszenia go przez cywili byl juz chyba prouszany.. Co smiesznego , nawet straz pozarna / pogotowie moze zrobic nalot, wyrypac drzwi jezeli maja ku temu powody ! i nie potrzebuje do tego zadnego nakazu prokuratora. Problem jest tylko wtedy , jezeli doszlo do zniszcznia mienia podczas rewizji / przeszukania , a materialy dowodowe nic nie udowadniaja. Wtedy funkcjonariusz moze poleciec z roboty... Quote Link to post Share on other sites
rogalov Posted March 16, 2009 Report Share Posted March 16, 2009 Uwaga! Wszyscy co posiadają oryginalny hełm wz. 2005 maja przesrane (w tym ja). Policja była u mnie i wyrzyskich w mieście którzy posiadają właśnie ten hełm. Zabrali mi hełm i dostałem wezwanie do sądu. Quote Link to post Share on other sites
Kac Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Nie strasz, bo nie zawsze dostaje się wezwanie do sądu (znam z autopsji), miałeś po prostu pecha. Ale warto wiedzieć :uśmiech: . Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 Ciekawa sprawa, kapelusz mundur kamizelke itd tez to moze jakos objac? Jakos nie wyobrazam sobie'problemow' z powodu posiadania w szafie pantery, Choc nie zawsze zrodlo moze byc wiadome miwo a allegro. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 MIWO nie jest "kontraktowe" więc nic posiadaczom sprzętu MIWO nie grozi... Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 Hmm Noszenie portek miwo lub helikona tez? Rozumiem ze flagi na ramieniu odpadaja a reszta (wiem ze to bylo w innnym temacie;p) Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 Mundury wz.93, bawełniaki i nie tylko - mają po wewnętrznej stronie pieczątki - Miwo i Helikon tego nie mają Quote Link to post Share on other sites
Sawicz Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 Mój bawełniak na szczęście od nowości nie miał żadnych pieczątek. ;) Quote Link to post Share on other sites
Czeczot Posted March 22, 2009 Report Share Posted March 22, 2009 albo zamiast pieczątek możesz mieć wszywkę mon-u wewnątrz na lewej piersi Quote Link to post Share on other sites
Wzorek Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 (edited) Jak ŻW już wpadnie Ci na chatę to mówisz że paczka na poczcie zaginęła i "nima" :-F Edited March 30, 2009 by Wzorek Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 - ZW ma prawo zrobic nalot na cywila jezel spraw dotyczy sie ich resortu , lacznie z przeszukaniem oraz aresztowaniem ( kradzierz oraz pasertwso mieniem wojskowym , posiadanie mienia woskowoego obejtego ustawa tj munrudy oraz wszystko co jest z tym zwiazane , szpiegostwo oraz inne ) Proponuję zapoznać się z odpowiednią USTAWĄ, zwłaszcza artykułem 3/2. Obawiam się, że jednak jestes w błędzie... Uwaga! Wszyscy co posiadają oryginalny hełm wz. 2005 maja przesrane (w tym ja). Policja była u mnie i wyrzyskich w mieście którzy posiadają właśnie ten hełm. Zabrali mi hełm i dostałem wezwanie do sądu. Przypuszczam, że problemy moga mieć osoby, które - na przykład - kupiły kradziony hełm z Allegro od jednej osoby. Pewnie swój też tam kupowałeś, prawda? No bo jak inaczej Policja by Cię namierzyła? Skończcie te bajki o stempelkach, kontraktach, etc. Samo posiadanie munduru nie jest karalne - restrykcjami objęte jest jego używanie. Inna sprawa, że kupując sprzęt ryzykujecie zakup rzeczy pochodzacych niejednokrotnie z kradzieży. No a jesli robicie to via Internet, to... Quote Link to post Share on other sites
rogalov Posted March 31, 2009 Report Share Posted March 31, 2009 Królik masz racje. Policja namierzyła mnie prze kolesia gdzie kupiłem hełm. Koleś o nicku "Sknerus85" który zabrał/ukradł hełmy. Rozmawiałem z kolesiem który prowadzi tą sprawę i powiedział że koleś zabrał z firmy "Maskopol" 35szt. Hełmów. Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted March 31, 2009 Report Share Posted March 31, 2009 Zabrał? Quote Link to post Share on other sites
wally Posted April 1, 2009 Report Share Posted April 1, 2009 Jak na takiego co "zabrał" i policja się nim interesuje to koleś nie wygląda, skoro na allegro ostatni raz się wczoraj w nocy ostatni raz logował. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts