slepy Posted November 1, 2009 Report Share Posted November 1, 2009 U mnie też tak jest, wydaje mi się że to jest normalne ;) Ładowarka normalnie ładuje pakiety - po prostu to pikanie jest irytujące, gdy nic go nie zagłusza. ;] Quote Link to post Share on other sites
pat1985 Posted November 2, 2009 Report Share Posted November 2, 2009 To że tak piszczy to oznaka ładowania, bo ładuje pulsacyjnie (tak to się nazywa). Czyli np.1 sekunda ładowania 0,5 przerwy.Jak się nie mylę na początku ładowania te impulsy są dluższe i przerwy miedzy nimi też, wtedy ładowarka podaję duży prąd. Im bliżej końca lądują coraz mniejszym prądem z coraz mniejszymi przerwami między impulsami . Najlepsze ładowarki podczas ładowania w tych krótkich odstępach przez chwilka rozładowują baterię i to jest najlepszy system ładowania. A więc jeśli nasze ładowarki posiadają przynajmniej połowę tego to tylko wychodzi naszym bateria na dobre. Quote Link to post Share on other sites
skoczek1 Posted November 30, 2009 Report Share Posted November 30, 2009 Na odwrocie masz napięcia do jakich zostanie naładowany pakiet. 8,4V to jest 7 celli. witam podlacze sie do tematu o ladowarkach Batimexu tak jak napisal KicpA- jak jest na opakowaniu 8 ogniw to 11,2 volta-i do takiej wartosci naladowala mi ladowarka-pytanie 1.moj koplet to 8 ogniw 3300aAH1,2 volta czyli razem 9,6V-czy naladowanie jej do 11,2 nie swiadczy o awarii ladowarki. 2.laduje ja na 7 i pradem 500aAh. 3 po podlaczeniu woltomierza przu stawieniu ladowarki na 7 napiecie jest 11,4 volta ladowanie a przy ustawieniu na 8 takie samo-tak chyba nie powinno byc.poprawcie mnie jesli sie myle I jeszcze raz dla podsumowania-jesli batka ma 8 ogniw to nastawiamy na 8-czy tak?? pozdrawiam witam podlacze sie do tematu o ladowarkach Batimexu tak jak napisal KicpA- jak jest na opakowaniu 8 ogniw to 11,2 volta-i do takiej wartosci naladowala mi ladowarka-pytanie 1.moj koplet to 8 ogniw 3300aAH1,2 volta czyli razem 9,6V-czy naladowanie jej do 11,2 nie swiadczy o awarii ladowarki. 2.laduje ja na 7 i pradem 500aAh. 3 po podlaczeniu woltomierza przu stawieniu ladowarki na 7 napiecie jest 11,4 volta ladowanie a przy ustawieniu na 8 takie samo-tak chyba nie powinno byc.poprawcie mnie jesli sie myle I jeszcze raz dla podsumowania-jesli batka ma 8 ogniw to nastawiamy na 8-czy tak?? pozdrawiam oczywiscie powinno byc wszedzie mAh-przepraszam Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted December 3, 2009 Report Share Posted December 3, 2009 (I jeszcze raz dla podsumowania-jesli batka ma 8 ogniw to nastawiamy na 8-czy tak??) Dokładnie tak jak piszesz .Ale dziwi mnie fakt dlaczego przy ustawieniu na 7 daje taki duży woltaż jakby ładowała baterię 9.6V.A czy przy zmianie np.z 8 na 7 miałeś wyłączoną ładowarkę czy nie ? Sprawdzę jak to u mnie się przedstawia jak zakupię nowy miernik. Pzdr. Quote Link to post Share on other sites
skoczek1 Posted December 3, 2009 Report Share Posted December 3, 2009 A czy przy zmianie np.z 8 na 7 miałeś wyłączoną ładowarkę czy nie?? Nie nie wylaczalemm jej-podlaczylem woltomierz w trakcie ladowania batki-i zmienilem z 7 na 8 i odowrotnie i zawsze pokazywalo tyle samo tzn 11 i costam. jesli natomiast nie jest podlaczona bateria a tylko sam voltomierz to ladowarka nic nie pokazuje napiecia-troche mnie to dziwi-w koncu jakies napiecie powinno byc. sprawdz -moze moja ladowarka is dead-duzo negatywnych opinii ma pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Meche Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 No to ja teraz się wypłaczę: Batka 9,6V 1500mAh naładowana, ustawiłem tak 7cells/1000mah i nie mogę jej rozładować, na chwile tylko zaświeca się pomarańczowa, a później czerwona i zaczyna ładować. Batka jest ok. bezproblemowo ciągnie giwerę Od razu piszę: ładowarkę mam od ok. tygodnia i się mecze z tym trybem rozładowywani, moze ktoś ma jakieś antidotum :) Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 Połóż ładowarkę na boku, to raz. Nie stosuj trybu 1000 mah, bo ładowarka wariuje. Quote Link to post Share on other sites
Meche Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 AnR z tym połozeniemm ładowarki na boku to sobie chyba jaja robisz ze mnie ;) - na prawdę takie sposoby działają ? To na jakich ustawieniach powinienem lądować i rozładować akku 9,6V 1500mAh? Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 (edited) Nie, nie robię jaj. Moja leży na boku od już 2ch lat i tylko wtedy poprawnie działa. A ile masz celli? W 9,6 jest przecież 8 to dlaczego stosujesz wersje 7? Przestaw na 8, powinno działać. Edited March 5, 2010 by AnR Quote Link to post Share on other sites
Wolfi Posted March 6, 2010 Report Share Posted March 6, 2010 Ilość ogniw na ładowarce ustawiaj zawsze taka jaką ilość ogniw ma bateria . Ustawiając inaczej mogą się dziać różne cuda (jeżeli ustawisz na 7 ogniw batkę o 8 może rozładować ją za bardzo co zniszczy ogniwa.) Poza tym przy batce 1500 mAh ustawiaj 500 mAh (1 Ah szybciej zużywa baterie o tak niewielkiej pojemności) Mam tą łądowarkę od 2 lat. Zawsze ustawiam tyle ogniw ile ma bateria ( z wyjatkiem pakietów 9 ogniwowych - te ustawiam na 10) i zawsze na 500 mAh czy ładuję czy rozładowuję i nigdy nie miałem problemów ( możę trafiłem dobry egzemplarz) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 7, 2010 Report Share Posted March 7, 2010 Skoczek jak masz 8 ogniw to ustawiasz na 8, koniec kropka. Ile razy można to pisać? 1,2V to jest napięcie nominalne a nie takie jak ma być po naładowaniu ogniwa. Gratuluję przełączania ilości ogniw podczas ładowania... Quote Link to post Share on other sites
Meche Posted March 7, 2010 Report Share Posted March 7, 2010 Z moja ładowarką jest już chyba wszystko OK, podłączyłem baterię i ostro zacząłem wciskać ten przycisk, aż zaświeciła się pomarańczowa dioda i zaczęło się rozładowywanie Quote Link to post Share on other sites
skejtowy Posted April 9, 2010 Report Share Posted April 9, 2010 Otóż zamówiłem batkę FireFox Stick 2000 mAh Ni-Mh i do tego ładowarkę bch001 na taiwangun. Moje pytanie brzmi: "Czy trzeba nową batkę rozładowywać? I czy mogę spokojnie ładować 1000mAh, czy 500 lepiej" Z góry dziękuję za odpowiedzi... Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
P3t3r Posted April 9, 2010 Report Share Posted April 9, 2010 Bateria na dzień dobry powinna być załadowana, aczkolwiek nie zaszkodzi na wszelki wypadek wcisnąć przycisku rozładowywania. Ładuj 500mAh. Quote Link to post Share on other sites
skejtowy Posted April 9, 2010 Report Share Posted April 9, 2010 Tak uczyniłem, bateria się rozładowała i naładowała ;) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted April 9, 2010 Report Share Posted April 9, 2010 2Ah mozna bez obaw potem 1A pradem ładowac. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted April 10, 2010 Report Share Posted April 10, 2010 (edited) Jee tam. Ja ma ta ładowarkę, lub pochodną, to jak wyżej AnR pisał, tylko 500 mAh i niech lepiej tym nie kręci. Moja też żyje już ponad 2 lata, ładuje pakiety do 4000 mAh na 500 i w sumie nic się nie dzieje (odpukać w niemalowane ;-) ). EDYTA: Mała pomyłka ;-). Edited April 10, 2010 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
MaLuTkI Posted August 6, 2010 Report Share Posted August 6, 2010 Mój batimex Firefoxa 9,6V (2000mah, 8 ogniw) rozładowuje i pozornie przechodzi w tryb ładowania (wszystko w trybie 8 cells). Po skończeniu cyklu, bateria klęka po wystrzeleniu max 40 kulek ;/ Reasumując rozładowywanie działa, jednak są problemy z ładowaniem. Ciekawe jest to, że ładowarka zachowuje się normalnie podczas trybu ładowania tzn. "pipczy" co jakiś czas i delikatnie się nagrzewa. Ma ktoś jakiś sposób na tą dolegliwość? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 6, 2010 Report Share Posted August 6, 2010 widocznie nierozładowuje do konca lub nie ładuje pod korek. Albo efekt pamięci w batce albo ładowarka nie łapie delta-peak. Quote Link to post Share on other sites
MaLuTkI Posted August 7, 2010 Report Share Posted August 7, 2010 widocznie nierozładowuje do konca lub nie ładuje pod korek. Albo efekt pamięci w batce albo ładowarka nie łapie delta-peak. Rozładowuje do końca - sprawdzone. Bateria jest ok - na stockowej ładowarce wszystko ładnie śmiga. delta-peak? Quote Link to post Share on other sites
majkiki Posted August 11, 2010 Report Share Posted August 11, 2010 Ok z tego co wyczytałem o tej ładowarce to: 1.cells ustawić na tyle ile ma się pakietów 2.mAh nie ruszać <na 500> 3.ładowarkę trzymać na boku<warto spróbować> Poprawcie mnie jeżeli się mylę Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 11, 2010 Report Share Posted August 11, 2010 4. wyrzucic ją do kosza 5. kupić lepszą. Quote Link to post Share on other sites
majkiki Posted August 11, 2010 Report Share Posted August 11, 2010 4. wyrzucic ją do kosza 5. kupić lepszą. ale tak poza tym reszta się zgadza? ;-) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 12, 2010 Report Share Posted August 12, 2010 nie używam tego gówna, niech wypowiedzą się użytkownicy tego czegoś, udającego ładowarke. Quote Link to post Share on other sites
Pyzdra Posted August 12, 2010 Report Share Posted August 12, 2010 Witam, mam baterię Sanyo RC 2400, 8 pakietów. Możliwe żeby rozładowywała się praktycznie 14 godzin? zostawiłem na noc tryb rozładowywania a rano dalej się świeciła pomarańczowa lampka. Mam ustawione 8 cells i 500mA. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts