Pawelski Posted February 5, 2011 Report Share Posted February 5, 2011 A ja mam pytanie co do trochę starszych modeli CamelBaka, mianowicie do kolejnych generacji wojskowej wersji M.U.L.E. Zetknąłem się z czterema wersjami Muła w woodlandzie: 1. model bez PALSów, z dodatkową skośną kieszonką na suwak naszytą z tyłu, tam gdzie nowsze wersje mają PALSy 2. bez PALSów, ale już bez kieszonki, za to z pionowym rzędem czegoś w rodzaju szlufek zamiast PALSów 3. model z dwoma rzędami PALS 4. model z trzema rzędami PALS. Przymierzam się do zakupu którejś, i stąd moje pytania: czy są to wszystkie wersje, jakie powstawały i w jakich przedziałach czasowych były produkowane? Z góry serdeczne dzięki Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 To juz chyba bardziej temat rekonstrukcyjny. Quote Link to post Share on other sites
bender Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 Jakie w Polsce są sklepy z plecakami Camelbaka? RWSCetus nie ma interesującego mnie koloru, a Arizzon ma tylko starsze modele. Na jebaju to są dostępne tylko z USA, co finansowo może wyjść drożej niż RWS. Chodzi mi o linchpina w FG i trizipa w CB(ew. MC). Jakieś sklepy w Europie może? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 Może zapytaj kiedy będzie dostawa w RWS. Mojego TriZipa w CB kupiłem właśnie u nich. Pewnie po prostu się skończyły i czekają na dostawę, pytaj, czekaj. Sprowadzając z USA i tak będziesz czekał więc... Quote Link to post Share on other sites
bender Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 Czekanie czekaniem, ale patrząc na ceny to RWS ma sprzęt prosto od producenta. Przy obecnym kursie ceny za plecaki są porównywalne(bądź niewiele tańsze), a z USA sprowadzając muszę dopłacić VAT i przesyłkę, co znacząco podwyższy koszta. W jednym tylko sklepie jest promocja na trizipa w UCP, co wyszłoby taniej, ale poza tym to lipa. Zapytam w RWS, ale może ktoś mógłby polecić sklep w Europie?(w uktactical nie ma) Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted February 8, 2011 Report Share Posted February 8, 2011 Vimes polecam pogadać z Superem. Ma duże obeznanie w temacie, szczególnie jeśli chodzi o oldschoolowy sprzęt. Ja do rekonstrukcji SEALs'ów z lat 1999-2000 używam pierwszej wersji MULE jednak z tego co wiem ta druga także pasuje do tych ram czasowych. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted March 16, 2011 Report Share Posted March 16, 2011 Pozwolę sobie odkopać nieco ten temat. Trafiłem ostatnio używanego Camelbaka Maximum na alledrogo (demobil US) za jakieś śmieszne pieniądze (komplet-pokrowiec+pęcherz+rurka+zawór+ustnik). Teraz mam dwa pytania: 1. Jak wyjąć pęcherz z pokrowca. Dochodzę do momentu, gdy trzyma się na "gwincie" wlewu i nie mogę za cholerę przepchnąć go przez otwór. 2. Czy dezynfekować pęcherz i rurkę wrzątkiem z sodą czy lepiej kupić cały pęcherz i rurkę nową? Gdzie ewentualnie w naszym pięknym kraju można znaleźć oryginalne camelowskie graty tego typu? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted March 16, 2011 Report Share Posted March 16, 2011 Ad.1 Camelbak Thermobak? Po prostu go wypchnij przez tą usztywnioną część pokrowca. Nic się nie urwie. Ad.2 Lepiej jednak nowy zbiornik kupić. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted March 16, 2011 Report Share Posted March 16, 2011 Mój Camel to dokładnie Camelbak Maximum Gear Thermobak (3L dla ścisłości). Udało mi się go wreszcie rozbroić (dzięki Szaszłyk, faktycznie trzeba było się z draniem siłować) no i tu pojawia się zonk. Mój wkład wygląda mniej więcej tak http://www.camelbak.com/Military-Tactical/Accessories/Long-Neck-Water-Beast-Reservoir-100-oz.aspx jak jest z kompatybilnością takich wkładów w stosunku np. do wkładów Omega? Są wymienne czy muszę polować na taki konkretnie wkład z długą szyjką? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted March 16, 2011 Report Share Posted March 16, 2011 Jeśli masz starego Thermobaka z wąskim wlewem to nie włożysz do niego Omegi. Odwrotnie pewnie by się dało. Jakby co to kompatybilne będą również wkłady Hydramax Skillcrafta Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted March 16, 2011 Report Share Posted March 16, 2011 Wlew ma 5 cm średnicy. W rodzimych sklepach znalazłem tylko coś takiego http://sklep.fort.mil.pl/index.php/product/show/id/5492?soteshop=995b9eb02a5258e1ee516321a742d0c2 . Całość wygląda identycznie jak mój wkład, poza rurką (stara miała "oplot" czy też kondom z jakiegoś materiału). Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted March 17, 2011 Report Share Posted March 17, 2011 Będzie hulać. To jest taki sam wkład jaki miałeś wcześniej. Quote Link to post Share on other sites
Kargan Posted March 19, 2011 Report Share Posted March 19, 2011 Wreszcie !! Udało mi się kupić tego polecanego Tri-Zip'a :icon_biggrin: Panowie Catch22 i Królik - dzięki za polecenie . Plecak jest rewelacyjny :maniak_OK: Quote Link to post Share on other sites
Xeratus Posted March 19, 2011 Report Share Posted March 19, 2011 Dokładnie jak Kargan pisze :) REWELACJA !!! Quote Link to post Share on other sites
bender Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 No ja też jestem bardzo zadowolony, już w czwartek odebrałem paczkę, a dzisiaj łaziłem po lesie z nim. :D Widzę, że wykupiliśmy wszystkie w CB. :D Quote Link to post Share on other sites
pawelec84 Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 A ja jestem szczęśliwym posiadaczem i użytkownikiem camela HAWG DCU old gen :icon_razz2: . Doskonałej jakości średniej wielkości plecak ok 18 - 20L pojemności, trudny do zdobycia z racji iż do reko NSW służy :icon_biggrin: . Quote Link to post Share on other sites
Meche Posted June 2, 2011 Report Share Posted June 2, 2011 Macie jakieś sposoby na wyczyszczenie rurki od Camelbaka nie mając oryginalnego wycioru? W rurce pojawiło się cos zielonego :D jak na razie przeczyściłem tabletką od Camelbaka, wlałem trochę wódki i odstawiłem. Przydało by się jakos to przetrzeć. Jak ktos ma jakis patent na tego typu problemy nich napisze, bo na razie jestem w kropce :/ Quote Link to post Share on other sites
MacDermot Posted June 2, 2011 Report Share Posted June 2, 2011 (edited) Mam cywilnego camela : http://www.camelbak.com/Sports-Recreation/Packs/2011-Unbottle-70.aspx i pytanie czy zaślepka do ustnika np taka: http://193.23.48.135/zaslepka-do-ustnika-camelbak-i1596714847.html będzie dała się założyc na taki rodzaj ustnika jak jest w moim czy muszę kupić cały nowy wojskowy zawór z ustnikiem? edit: Meche, może na jakiś długi elastyczny patyk/drut/kabel nałóż watkę albo kawałek gąbki i przepychaj? Edited June 2, 2011 by MacDermot Quote Link to post Share on other sites
Meche Posted June 2, 2011 Report Share Posted June 2, 2011 Problem jest przepchnąć ten materiał przez otwory w końcówce do pęcherza, chyba że ktoś mnie olśni i powie czy da się ściągnąć wężyk z końcówek. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted June 2, 2011 Report Share Posted June 2, 2011 Ręki nie daję za to, ale ustnik w tym cywilnym camelu wygląda toczka w toczkę jak ten w moim "wojskowym". @Meche-kup na bazarze szczotkę do butelek z wąską szyjką. Ja mam taką za 2-3 PLN i spokojnie starcza (jedyne co to przedłużyłem rączkę). Quote Link to post Share on other sites
MacDermot Posted June 2, 2011 Report Share Posted June 2, 2011 Nie wiem jak u Ciebie ale ja mam taki prosty przycisk, po którego wciśnięciu rurka ładnie wypada. Jakiegoś dziwnego masz tego camela jak nie jest całkowicie rozbieralny ;p Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted June 2, 2011 Report Share Posted June 2, 2011 (edited) Ma starszy model, mój pęcherz w camelbaku storm pochodzącym z MOLLE II też nie ma możliwości szybkiego wyczepienia wężyka. Edited June 2, 2011 by aciepk Quote Link to post Share on other sites
Meche Posted June 2, 2011 Report Share Posted June 2, 2011 MacDermot chodzi mi o to zeby ściągnąć ustnik z wężyka, żeby była osobno rurka i osobno końcówki Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted June 2, 2011 Report Share Posted June 2, 2011 Tak z ciekawości zapytam, nie wie ktoś czy plecaki camelbaka mają pokrycie redukujące świecenie w IR? Quote Link to post Share on other sites
MacDermot Posted June 2, 2011 Report Share Posted June 2, 2011 Nath, cywilny jest troszkę inaczej skonstruowany. http://gunsmokearmyshop.pl/hydrozone/camelbak/index.htm (czwarta pozycja) wojskowy ma wyczepny cały zespół ustnika bo tam jest chyba system kompatybilny z maska p-gaz. A w cywilnym ustnik to tylko jakby kondom wpychany na rurkę zaworu. Nie ma tego całego plastikowego elementu. Mam nadzieję, że zrozumiale wytłumaczyłem ;] Meche, u mnie wystarczy pociągnąć i wychodzi. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts