Fenr1r Posted August 11, 2015 Report Share Posted August 11, 2015 (edited) Gloomer, to mi ją sprzedaj :D Bo teraz to już niestety loteria... Chyba na testy założę tą niebieską czeską i sprawdzę, jak będzie się sprawowała. Edited August 11, 2015 by Fenr1r Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted August 11, 2015 Report Share Posted August 11, 2015 Nieu sprzedam Ci :D. To już święty grall niczym dobre SP170 :D. Quote Link to post Share on other sites
koniuXXX Posted August 11, 2015 Report Share Posted August 11, 2015 ja mam swoją zieloną g&g jakieś dwa lata już i pięknie kręci wciąż :3 aż strach wyciągać i oglądać czy cała jest :D Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted August 12, 2015 Report Share Posted August 12, 2015 ja mam swoją zieloną g&g jakieś dwa lata już i pięknie kręci wciąż :3 aż strach wyciągać i oglądać czy cała jest :icon_biggrin: Jak działa dobrze, to nie ruszać. Lepsze jest zawsze wrogiem dobrego. Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted August 12, 2015 Report Share Posted August 12, 2015 ja mam swoją zieloną g&g jakieś dwa lata już i pięknie kręci wciąż :3 aż strach wyciągać i oglądać czy cała jest :icon_biggrin: To prawda, może jej już tam nawet nie być ale jak działa i kreci to lepiej nie zaglądać ;) Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted August 13, 2015 Report Share Posted August 13, 2015 Wczoraj, z racji że sakramencko nie chciało mi się zacierać ścian na budowie, postanowiłem w końcu przerobić mag z palnego swd pod replikę. Robił to kiedyś zdaje się Maza94, ale opis zaginął, dlatego dla potomnych sklecę swój. Przerobiony mag pasuje, siedzi sztywno że oh i ah, a przede wszystkim podaje kulki. Od lewej, magazynek z palnego swd z wkładem mid, a po prawej skorupa z mida Sama operacja nie jest bardzo skomplikowana, ale ciężko by było bez szlifierki kątowej, szlifierki stołowej i dremla. Mag z wersji palnej należy wybebeszyć, w sensie zdjąć klapkę dolną, wyjąć sprężynę i 2 elementy metalowe z magazynka, po czym samą skorupę należy przyciąć z góry o ok. 1cm. później jest zabawa ze złapaniem odpowiednich płaszczyzn oraz schodka pod wkład z mida. Przeszlifować trzeba również boczki skorupy, bo jest zwyczajnie za szeroka pod replikę swd. Przedni i tylny zaczep magazynka również wymagają zeszlifowania i skrócenia wysokości. Magazynek z wersji palnej, z wstawionym wkładem mid. Sam wkład z mida należy wyjąć i obciąć kompozytowe zaczepy/wypustki. W zasadzie nie potrzebuje więcej przeróbek. Po wpasowaniu mida w skorupę, pozostaje już tylko sprawdzić czy zatrzaskuje się w replice... i tu zonk. Zaczep tylni jets za wysoki i blokuje się na występie w body (tym do którego przyczepiany jets na pinie zespół spustu). Trzeba zeszlifować ok. 3-4 mm tego zaczepu z góry oraz odrobinę od dołu. Mag jest teraz koszerny, pancerny i nie rdzewieje. Jedyne co nie udało mi się na szybko zrobić, to wypustka blokująca klapkę dolną - wkład mida ma ją w innym miejscu, a oryginalny element z magazynka jest połączony z denkiem i nie ma go jak tam zmieścić w skorupie. W wolnej chwili jednak lekko natną wkład z mida i wpasuję tak kawałek odpowiednio spreparowanej blaszki. Od lewej, magazynek z palnego swd z wkładem mid, a po prawej skorupa z mida Quote Link to post Share on other sites
koniuXXX Posted August 14, 2015 Report Share Posted August 14, 2015 Mendi z racji tego że ty najwięcej miałeś okazji do macania pso jak przypuszczam mam do Ciebie pytanie. Czy sygnatury na tych lunetach są wypukłe czy wklęsłe ? Większość znalezionych w internetach ma wypukłe oznaczenia on/off do podświetlania ale tutaj chyba są już wklęsłe (http://s110.photobucket.com/user/lovecraft25/media/Matos/SVD/PSO-1C1.jpg.html) od czego to zależy i jak to się ma ogólnie hm ? Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted August 14, 2015 Report Share Posted August 14, 2015 ANo miałem kilkanaście egzemplarzy w łapkach. Sprawa wygląda tak, że wszelkie napisy na przedniej stronie - na prostokątnej klapce zakrywającej przełącznik podświetlania - są wyryte i zabarwione, czyli wklęsłe. Wklęsłe są również znaki + i - przy miejscu wkładania baterii, oznaczenia na pokrętłach regulacji położenia siatki celowniczej oraz wielokrotność zoomu, w optykach z taką opcją. Natomiast wypukłe ( i pomalowane na biało) są oznaczenia przy włączniku podświetlania (nieważne czy angielskie, białoruskie czy rumuńskie). Quote Link to post Share on other sites
AbNox Posted August 17, 2015 Report Share Posted August 17, 2015 Żeby nie było, przeszukałem pierwszą stronę jak i cały temat pod kątem magazynków ale odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem.Czy te http://www.asg.com.pl/Magazynek_Low-Cap_do_SVD_SWD_40_Classic_Army,p,4907.php magazynki są kompatybilne? Jeśli gdzieś się przewinęły przez te 40 stron to przepraszam ale nie znalazłem ;p Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted August 17, 2015 Report Share Posted August 17, 2015 Żeby nie było, przeszukałem pierwszą stronę jak i cały temat pod kątem magazynków ale odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem.Czy te http://www.asg.com.p...Army,p,4907.php magazynki są kompatybilne? Jeśli gdzieś się przewinęły przez te 40 stron to przepraszam ale nie znalazłem ;p Zastrzel, ale nie jestem pewny... teoretycznie patrząc po fotach niby się zgadzają, ale to są magi pod swd aeg ca i znając życie będą się minimalnie wymiarami różnić, więc pod sprężyniaki nie podejdą. TUTAJ znajdziesz fotki i opis Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted August 17, 2015 Report Share Posted August 17, 2015 (edited) Jak na moje to zaczep bliżej wylotu kulek w Ca jest mniejszy :icon_wink: Edit#1 Jest mniejszy ale to może nie mieć znaczenia w zależności od egzemplarza body, ja bym nie ryzykował kupowania w większej ilości. Edit#2 "wylot w tym samym miejscu ale ten ****ny zaczep jest po prostu mniej wysunięty ale dochodzi do tej samej długości. u mnie pasuje xD" Edited August 17, 2015 by B3Lf öÖö (LastSniper) Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 Jakby ktoś szukał to znalazłem przypadkiem aukcję: http://allegro.pl/celownik-luneta-pso-1-cccp-zsrr-4x24mm-oryginal-i5634965130.html Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 Dobra dystanser z wiertła to zabójca gumek Hopka. Kolejna gumka pękła przy kołnierzu -.-. Trza zrobić nowy dystanser z miększego materiału. Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 Mendi od swojej kobiety podprowadził patyczek od pędzelka do makijażu ;) Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 (edited) Też próbowałem ale nie ma takiego pędzelka :/. Z wkładu o długopisu postaram się zrobić a i konstrukcje wzmocnie wykałaczką :icon_biggrin:. Edited September 1, 2015 by gloomer Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 Swego czasu miałem dystanser z wkładu od długopisu wypełnionego miedzianym drutem :icon_lol: Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 Ale w komorze ASP? Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 W ASPro dystanser jest metalowy. Jak narazie nie zrobił kuku. Quote Link to post Share on other sites
Fenr1r Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 Gloomer, ważne by krawędzie dystansera od strony gumki hopa zaokrąglić, by nie były ostre :) Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted September 2, 2015 Report Share Posted September 2, 2015 Gloomer, ważne by krawędzie dystansera od strony gumki hopa zaokrąglić, by nie były ostre :icon_smile: Dokładnie. U mnie promyk fioletowy, po ponad 2 latach używania i ok. 7 tys. kulek przebiegu, wyzionął ducha - w sensie cycek mu sie oderwał. Wróciłem chwilowo do g&g, bo niebieskie madbulle mają ciaśniejszy kołnierz i nie bardzo mi się zgrywają z dyszami mancrafta, za to śmigają przy springu. Gdzieś jeszcze mam czerwonego promyka, ale sztywny on jak koci ogon... Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted September 2, 2015 Report Share Posted September 2, 2015 No właśnie był okrąglutki i nie miał ostrych krawędzi :D. Quote Link to post Share on other sites
Fenr1r Posted September 3, 2015 Report Share Posted September 3, 2015 To za mocno dociskasz w takim razie :P Za każdym razem pęka w tym samym miejscu, przy kołnierzu, tak? Może za mocno masz gumke hopa naciągniętą na lufę, przez co jest mocno napięta i podczas docisku hopa nie wytrzymuje. Zerknij też na lufę, czy nie ma przypadkiem ostrej krawędzi. Gumkę hopa w komorze zawsze montuj z silikonem, lepiej się ułoży i nie będzie się tak rozciągała. Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted September 3, 2015 Report Share Posted September 3, 2015 Źle opisałem. Pęknięcie powstaje za cyckiem podkręcającym od nacisku wiertła. Już i tak SWDS poszedł w świat więc koniec zmartwienia :P Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted September 3, 2015 Report Share Posted September 3, 2015 Źle opisałem. Pęknięcie powstaje za cyckiem podkręcającym od nacisku wiertła. Już i tak SWDS poszedł w świat więc koniec zmartwienia :icon_razz: Mam nadzieję, że do szamana albo na wystawę ;) Quote Link to post Share on other sites
Fenr1r Posted September 3, 2015 Report Share Posted September 3, 2015 Coś mi się wydaje, że powędrował do Olsztyna :P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts