frk0 Posted September 14, 2015 Report Share Posted September 14, 2015 Witajcie, Zanim wystawię dziadka Dragunowa na sprzedaż, chciałbym rozwiać jedną wątpliwość, może podpowiecie. Kiedy walczyliśmy z ustawieniem replika-luneta, było mega widoczne, ze co parę strzałów, kulka leci mega parabolą daleko od celu, najczęściej na prawo od tarczy. Jakieś pomysły ?? czym może być spowodowane. Kluki przebrane, Rakiety których używa kolega snajper. (nie pamiętam pełnej nazwy kulek) SWD A&K: - Lufa Promyk 590, ( mam też stock) - Gumka Systema, - Dysza "Bart" - SP 160 Guarder, ( nie używana bo teraz siedzi SHS 170 chyba albo 160) - wymieniony oring, i zrobiona podkładka pod sprężynę, - Tłok stock. - właściwie cała reszta stockowa. FPS - 570 -575 ( test chrono ) z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted September 15, 2015 Report Share Posted September 15, 2015 pewnie repliki poziomo nie trzymacie, wbrew pozorom nieraz wystarczy delikatnie przekrzywić i hopek mocno w stronę przechylenia podkręca. Quote Link to post Share on other sites
frk0 Posted September 15, 2015 Report Share Posted September 15, 2015 Tylko, te strzały potrafia poleciec na tyle na bok ze musiałbym trzymać ją całkowicie poziomo.... wynik na chrono jest stabilny wiec odrzuciłem wariant problemów ze szczelnościa.. dobra bedziemy walczyc dalej ;/ "dziadek" to trudna miłosc Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted September 15, 2015 Report Share Posted September 15, 2015 Ewentualnie, przy lufie 590mm, gdy ma luz w lufie zewn. i przy lekko krzywo założonym tłumiku płomienia, kulka może się obijać o ścianki. Powodów może być wiele, zamiast gdybać trzeba obmacać. Quote Link to post Share on other sites
Kiekos Posted September 15, 2015 Report Share Posted September 15, 2015 Poszukaj wszelkich odchyleń od osi. W jednym z moich starych SWD lufa nie była prosto osadzona w korpusie, miała odchylenie około 0,5°. Było to widać gdy przyłożyło się policzek do selektora ognia i spojrzało wzdłuż lufy. Tyle wystarczyło, aby kulka była podkręcana jak szalona. Nie wiem co tak naprawdę było przyczyną, nigdy dokładnie problemu nie zlokalizowałem. Podejrzewałem połączenie dyszy z komorą, że coś uciekało bokiem przy takim wykrzywieniu, albo powietrze z jednej strony kulki dmuchało minimalnie mocniej. Mimo wszystko poprawne osadzenie lufy wyeliminowało problem. Quote Link to post Share on other sites
frk0 Posted September 15, 2015 Report Share Posted September 15, 2015 dzięki za wszelkie podpowiedzi, złożę jeszcze raz cały zestaw, kładąc nacisk na ułożenie lufy i komory Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted September 17, 2015 Report Share Posted September 17, 2015 Jak wygląda sprawa podkładki w cylindrze? To już by było dziwne ale każdej replice dolega coś innego ;) Taka porada dla super majstrów, jak będzie ktoś chciał przymocować prowadnicę od emki w miejscu mocowania zwykłej kolby to od razu mówię, że to piekielnie nisko i nie da się celować z lunety nawet z bocznym montażem na odwróconej szynie. Dodatkowo próbując zamontować tam prowadnice odkryłem, że pasuję idealnie i po przykręceniu 2 śrubami nic nie lata, została kwestia chwytu pistoletowego. Robi się wszystko wrzucę fotkę jak skończę bo taka 'konwersja' nie jest trudna i wyposażonym w imadło, taboret, wiertarkę, piłę i nożyk modelarski można się tego podjąć. Ps Chce ktoś przygarnąć komorę PPS? zamienię za jakiś tanie koli z czerwoną kropką bo potrzebuje oprócz lunety. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted September 18, 2015 Report Share Posted September 18, 2015 Przyklej komorę do body i wstaw do środka diodę - będzie prawie jak Micto T1. Do niczego innego się za bardzo nie nadaje... Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted September 18, 2015 Report Share Posted September 18, 2015 Mistyczna komora PPS od LastSnipera :D. Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted September 22, 2015 Report Share Posted September 22, 2015 Znalazłem ciekawy patent na dwójnóg. Dla osób, które nie chcą ryzykować obciążenia lufy obejmą na niej lub dla osób, którym nie wygodnie jest nosić stopki przed gniazdem magazynka. Wery plis: http://russtock.com/product?id=109 Tutaj cena jest przesadzona, w końcu na rynek zachodni. Z pewnego Kalingradzkiego sklepu można pewnie kupić taniej za rubelki ;) Łoże pochodzi zestawu akcesoriów do modernizacji karabinków AK, subkarabinków AKS-74U, SWD, itd. O nazwie MWRI od firmy ООО "ЗСИ" , która do nadejścia tańszego zenita była magpulem Rosyjskich sił specjalnych. Zdjęcia z użycia: Co do wykonania to mogę się wypowiedzieć, bo mam łoże pod AK właśnie z MWRI. Wykonanie co tu gadać... bardzo Rosyjskie, FREZOWANY (tak frezowany, frezarką) plastik, ogólnie można nim czołgi rozwalać i obalać faszystowskie rządy. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted September 22, 2015 Report Share Posted September 22, 2015 No ten plastik z linku nie jest frezowany. Widać straszny skurcz materiału w miejscach wewnętrznych wzmocnień. Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted September 22, 2015 Report Share Posted September 22, 2015 Ja zamontowałem zwykłą szynę ris przekręcając śruby przez otwory u spodu frontu i wydałem na to łącznie 2zł a dwójnóg się trzyma sztywno. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted September 23, 2015 Report Share Posted September 23, 2015 Niemniej jednak leżąc i naciskając na replikę, lufa nadal będzie się wyginać i podnosić strzały. W palnym lufa jest kuta i tego nie ruszy, a nasze znalowe zabawki niestety są bardziej giętkie. Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted September 25, 2015 Report Share Posted September 25, 2015 No ten plastik z linku nie jest frezowany. Widać straszny skurcz materiału w miejscach wewnętrznych wzmocnień. Może podróba MWRI albo przy SWD z tego zrezygnowali. Co wydaje się dość racjonalnym posunięciem... Quote Link to post Share on other sites
szymon230397 Posted September 30, 2015 Report Share Posted September 30, 2015 A co myślicie o takim zestawie: http://olx.pl/oferta/swd-svd-po-100-tuningu-perelka-karabin-snajperski-snajperka-asg-CID767-IDbRBzl.html#51747f9f22;promoted Opłaca się za takie pieniądzę, czy lepiej przerobić mb 01 ? Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted September 30, 2015 Report Share Posted September 30, 2015 To nie jest wątek o mb01. A co do zestawu to policz sobie ile zapłaciłbyś za taki sam, nowy zestaw i będziesz miał odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
Fenr1r Posted September 30, 2015 Report Share Posted September 30, 2015 Wg mnie - mało opłacalny interes, dla kupującego oczywiście :D A cena lufy w ogłoszeniu jest chyba trochę zawyżona... Zrób sobie kalkulację, co ile kosztuje i będziesz wiedział. Poza tym, co zrobisz w replice sam, cieszy podwójnie, dodatkowo poznajesz jej budowę, bolączki i sam będziesz potrafił większość awarii usunąć. Quote Link to post Share on other sites
szymon230397 Posted October 1, 2015 Report Share Posted October 1, 2015 (edited) To nie jest wątek o mb01. A co do zestawu to policz sobie ile zapłaciłbyś za taki sam, nowy zestaw i będziesz miał odpowiedź. Wg mnie - mało opłacalny interes, dla kupującego oczywiście :icon_biggrin: A cena lufy w ogłoszeniu jest chyba trochę zawyżona... Zrób sobie kalkulację, co ile kosztuje i będziesz wiedział. Poza tym, co zrobisz w replice sam, cieszy podwójnie, dodatkowo poznajesz jej budowę, bolączki i sam będziesz potrafił większość awarii usunąć. Ok dzięki za pomoc, chyba się na nią nie zdecyduję szukam dalej :icon_smile: Dostałem wiadomość od forumowicza frk0, że ma on na sprzedaż SWD: SWD A&K: - Lufa Promyk 590, ( mam też stock) - daje obie - Gumka Systema, - Dysza "Bart" - SP 160 Guarder, ( nie używana bo teraz siedzi SHS 170 ) - daje obie - wymieniony oring, i zrobiona podkładka pod sprężynę, - Tłok niebieski - właściwie cała reszta stockowa. FPS - 570 -575 ( test chrono ) Przebieg - max 200 kulek Dodatki - 4 magi SWD, montaż do lunety, pas, mam też jakieś rakiety 0,43, Madbulle i Guardery szare.( 2 ostatnie pozycje pełne) Tylko, że co któraś kulka lekko schodzi w prawo. Problemem może być nie trzymanie repliki prosto, albo że kulki odbijają się od ściany tłumika płomienia, czy może być jakiś poważniejszy problem np. z prec lufą ? Chcę on za niego 550 zł + przesyłka, co o tym sądzicie ? Edited October 2, 2015 by Mendi Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted October 1, 2015 Report Share Posted October 1, 2015 Zadaj sobie podstawowe pytanie: Czy mam wystarczające doświadczenie i umiejętności by grzebać w replikach? SWD to zabawka przy której trzeba poprawić fabrykę jeśli chce się z niej skutecznie strzelać. Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted October 1, 2015 Report Share Posted October 1, 2015 Pewnie lufa nie jest usztywniona i odchodzą takie wariacje :D. Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted October 1, 2015 Report Share Posted October 1, 2015 Całkiem tanio ale moim zdaniem nie poradzisz sobie z naprawieniem tego lub ogólnie rozbieraniem itd. Quote Link to post Share on other sites
szymon230397 Posted October 1, 2015 Report Share Posted October 1, 2015 Zadaj sobie podstawowe pytanie: Czy mam wystarczające doświadczenie i umiejętności by grzebać w replikach? SWD to zabawka przy której trzeba poprawić fabrykę jeśli chce się z niej skutecznie strzelać. Jakieś już doświadczenie mam, bo rozkręciłem i naprawiłem Hi-capa do rk 02 :) Poprawić fabrykę ? Całkiem tanio ale moim zdaniem nie poradzisz sobie z naprawieniem tego lub ogólnie rozbieraniem itd. Dlaczego tak myślisz ? Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted October 1, 2015 Report Share Posted October 1, 2015 Czytałeś pierwszą stronę? Dopiero wtedy będziesz mógł powiedzieć, że masz jakiekolwiek informacje o tej replice. Na pytanie masz odpowiedź na pierwszej stronie. Quote Link to post Share on other sites
szymon230397 Posted October 1, 2015 Report Share Posted October 1, 2015 Czytałeś pierwszą stronę? Dopiero wtedy będziesz mógł powiedzieć, że masz jakiekolwiek informacje o tej replice. Na pytanie masz odpowiedź na pierwszej stronie. Ale przecież karabin sprężynowy jest chyba najmniej skomplikowany w porównaniu z np. elektrykami, czy gaziakami. Od czegoś trzeba się zacząć uczyć. Nawet jak mi nie będzie wychodziło, to zawsze mogę to dać komuś kto się zna na tym. Quote Link to post Share on other sites
frk0 Posted October 1, 2015 Report Share Posted October 1, 2015 Całkiem tanio ale moim zdaniem nie poradzisz sobie z naprawieniem tego lub ogólnie rozbieraniem itd. [/ Pewnie lufa nie jest usztywniona i odchodzą takie wariacje :icon_biggrin:. - to prawda lufa siedzi tak jak fabryka dała, - cena jaka podałem, była po konsultacji z szefem Mendim, uznalem ze opre sie na jego opinii Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts