goren Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 (edited) Pytanie: czy w tym temacie można konstruktywną krytyką wskazać parę pomyłek na zdjęciach, ku pamięci, aby inni się nie mylili? Sprzęt wszędzie piękny, ale niepoprawne pozowanie wszystko psuje. Nie przesadzajmy z tym "psuciem wszystkiego", to tylko forum airsoftowe :) Myślę, że sensowne informacje zawsze jakoś można wrzucić. Jeśli nie w wątku to na PW. Edited August 23, 2009 by goren Quote Link to post Share on other sites
mer Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 Na czym kolega opiera kolbę karabinu? Na/w powietrzu? Czy też ma wymienny bark? ;-) Źle używasz pasek karabinu - ta piękna pętla na Twojej klatce: własnie przez nią przekładasz prawą rękę dzięki czemu pozbywasz się pozowania z L85 jak z M16. Dodatkowo zyskujesz całkiem wygodny sposób noszenia tego karabinu. Nawet, jeśli jest to lekka stylizacja z tym karabinem to przecież podobnie jak w cywilu nie nosi się butów bez sznurowadeł. :) http://img11.imageshack.us/img11/1422/15925861.jpg Zdjęcie piękne, jednak czy z calą tą trawą na karabinie widać coś przez Iron Sights? Dodatkowo wygląda jakbyście wyszli z lasku na zieloną trawkę: taka wyschnięta, poruszająca się trawa rzuca się w oczy na tle zieleni; ale to już taktycznego punktu widzenia. Nie przesadzajmy z tym "psuciem wszystkiego", to tylko forum airsoftowe A Black Hawk Down, albo Kompania Braci? To też tylko filmy, grane przez aktorów - a ślinią się wszyscy. I nie chodzi o efekty specjalne ;) Quote Link to post Share on other sites
Biper Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 @mer A ty podjąłeś trud wstawienia własnych fotek? Krytykować każdy potrafi, a robić nie ma komu... Quote Link to post Share on other sites
mer Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 (edited) A ty podjąłeś trud wstawienia własnych fotek? Krytykować każdy potrafi, a robić nie ma komu... 1. Nie bawię się w AirSoft, wstawienie zdjęć ze służby nie spełniały by wymagań tego tematu. 2. Była to konstruktywna krytyka aka porady poprzez pytanie a nie "Ale głupio wyglądasz z tym karabinem" albo "Ale masz głupią minę na tym zdjęciu". Chcę pomóc: pochwała zdjęcia typu "Twoje ACU pięknie wyglądana zdjęciu" umili komuś dzień, ale nie pomoże lepiej stylizować/pozować na zdjęciu. 3. Robię: www.dpm-soldier.pl Przynajmniej tyle. Jedna strona nie starczy, niech kolega pomoże i dorobi stronę o własnej, ulubionej armii. Happy now? Edited August 23, 2009 by mer Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 Na czym kolega opiera kolbę karabinu? Na/w powietrzu? Czy też ma wymienny bark? ;-) Coś takiego akurat można zobaczyć na wielu fotkach "z ostrą" , szczególnie kojarzę tutaj fotki panów z USMC Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 Co nie znaczy że jest to dobre. Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 (edited) A no wiadomo, aczkolwiek nie przesadzajmy z tym w Airsofcie . Na mojej fotce u góry, też pewnie by się można przyczepić do mojego chwytu strzelby (przynajmniej tak mi się wydaję :P bo nie wiem jaki odrzut ma taka prawdziwa strzelba) PS. Jakby jakiś mod mógł poprawić mój opis na fotce - to niech MICH 2001, tylko 2002 :D pomyliłem się Edited August 23, 2009 by Ari Quote Link to post Share on other sites
sisi Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 Ale akurat tak też zdaża im się strzelać... była już o tym mowa w innym wątku wraz z filmikami z Youtube z akcji w Iraku i Afganistanie. ;-) Na Pentagon Channel ostatnio był reportarz z akcji Marines Reconnaissance Team z prowincji Helmand i nawet tam tak strzelali zza murka do talibów więc akurat u nich chyba to normalna praktyka... ;-) Quote Link to post Share on other sites
Julas Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 Widzisz mer nie każdy rozumie, że konstruktywna krytyka pozwala no pozytywny progres. Lepiej unosić się dumą...a przecież duma tylko "boli" [pozdro dla Quentina Tarantino]. Quote Link to post Share on other sites
Halfling86 Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 Na Pentagon Channel ostatnio był reportarz z akcji Marines Reconnaissance Team z prowincji Helmand i nawet tam tak strzelali zza murka do talibów więc akurat u nich chyba to normalna praktyka... ;-) Na pewno nie w ten sposób. Jeśli mówimy o uniesieniu kolby nad ramię, to najlepiej zrobić to tak by całość kolby była ponad ramieniem, wtedy jak najbardziej da się nawet strzelać serią. Ale to co prezentuje kolega na zdjęciu, jest tylko czystym lansem, a przy strzelaniu z ostrej amunicji skończyłoby się w najlepszym przypadku solidnym obiciem ramienia. Ale ja się nie znam. Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 A może i obojczyk by przy odrobinie szczęścia trzasnął. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 Źle używasz pasek karabinu - ta piękna pętla na Twojej klatce: własnie przez nią przekładasz prawą rękę dzięki czemu pozbywasz się pozowania z L85 jak z M16. Dodatkowo zyskujesz całkiem wygodny sposób noszenia tego karabinu. Nawet, jeśli jest to lekka stylizacja z tym karabinem to przecież podobnie jak w cywilu nie nosi się butów bez sznurowadeł. :) Czasem tak trzeba. Quote Link to post Share on other sites
mer Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 (edited) Czasem tak trzeba. W celu...? Edited August 23, 2009 by mer Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 Chociażby w celu strzelania z drugiego w ramienia. Na poprawnie założonym pasie 2pkt nie idzie przełożyć na drugie ramie. Trzeba się jakoś z niego wypiąć. To jedna z sytuacji. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 Oj Mer, uraziłaś męski honor lansera airsoftowego :) Było nie było, zanim wystroimy się w sprzęt za grube pieniądze, warto by jednak dowiedzieć się jak z niego korzystać. I nie ma co się tłumaczyć że można "panów z USMC" tak zobaczyć ;) Quote Link to post Share on other sites
mer Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 (edited) AnR - dziękuję. Jednak z L85A2 nie można strzelać z lewego ramienia (łuski lecą prosto w twarz). W A1 nie było tego problemu, ponieważ łuski leciały z powrotem do komory nabojowej :D (co było uber zabawne... jeśli pomyśleć o tym teraz) W przypadku L85 pozowanie do zdjęć z karabinem opartym o lewe ramię to taka zbrodnia i herezja, jak trzymanie palucha na spuście w reszcie świata ASG. Michalll - To staram się pomóc aby ten lans był lans, a nie waltowanie na całego ;) Edited August 23, 2009 by mer Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 O! Widzisz Mer, nawet nie miałem pojęcia, że tak się dzieje. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 Tu macie wątek pomocniczy do tematów "pozowano-sprzętowych". Kto ma coś sensownego do powiedzenia - niech mówi. Co do strzelania z B-P z prawostronną ekstrakcją z lewego ramienia - nie wiem jak w przypadku L85 ale np z AUG da się strzelać po zmianie ramienia/rąk, przekręcając go o 45 stopni na prawo - łuski lecą w klatkę ale nie w twarz. Oczywiście to procedura awaryjna, na małe dystanse raczej. Strzelanie bez podparcia stopki kolby jest możliwe i przy 5,56X45 i przy 7,62X39 - ale polega to mniej więcej na tym co napisał Hajdi - czyli na ułożeniu kolby nad ramieniem (skróceniu jej) w celu strzelania na małe dystanse, w ciasnocie. Natomiast złe podparcie to już inna śpiewka - możemy kolbę opierać tylko dołem stopki - ale jest to mało stabilne. Niekiedy po prostu nie będziemy mieli możliwości dobrego złożenia ze względu na wyposażenie/kamizelkę/plecak. Jeśli chodzi o odrzut i jego efekty to nie gadajcie głupot - to nie breneka, żadnych sińców nie będzie, celność natomiast będzie marna. Quote Link to post Share on other sites
falco Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 Na czym kolega opiera kolbę karabinu? Na/w powietrzu? Czy też ma wymienny bark? ;-) Foto Skoro marines mogą opierać kolbę na powietrzu to ja też mogę. Widziałem na zdjęciach z Iraku mnóstwo przypadków nieprofesjonalnego obchodzenia się z bronią. Reko to realizm czyli także powielanie błędów. Dzięki za "konstruktywną krytykę" ale w tym przypadku była niepotrzebna. Quote Link to post Share on other sites
Guest british Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 Przepraszam, a czy szanowny kolega na zdjęciu posiada wkład kewlarowy w "najajniku"? Czy jego brak to również element rekonstrukcji, lub też powielania błędów i wypaczeń? Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 Sprawa kolby Wąsaty pan w hełmie. Też się dziwię, że mu tak OK no ale to jego sprawa. Jak i pozującego do zdjęcia. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 Ależ pan z wąsem strzela akurat całkiem normalnie tylko że z pozycji frontalnej i to w kamizelce - więc siłą rzeczy kolba mu zjeżdża - co do podparcia dolną częścią stopki kolby - da się tak strzelać bez fatygi o ile ta część która ma kontakt z naszym ramieniem/kamizelką jest dobrze dociśnięta. Zły przykład to pan w ACU z obszyciami 10tej górskiej - złożony jest dobrze a trzyma to M16 tak słabo dociśnięte że odrzut go kopie jakby to była .308. Brodacz z 56 sekundy trzyma stopkę dociśniętą całą powierzchnią, stoi półfrontalnie (znacznie bardziej bocznie niż wąsacz) ale jak widać broń jest nisko i musi się do niej schylać bardziej niż wąsaty. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 Ah so ... Za duża "The art of tactical carbine" się naoglądałem ;) Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 Powiem szczerze, ze nie do konca rozumiem tego tematu. Fakt, niektore zdjecia sa troszke "wzbogacone" bledami, ale juz np czepianie sie do noszenia pasa u broni (co jak dla mnie jest sprawa bardzo indywidualna) jest zupelnie bez sensu. Jezeli idzie o strzelanie z broni dlugiej - powiedzmy sobie szczerze, nieliczne osoby z tego forum mialy kiedykolwiek okazje strzelac z dlugiej broni ostrej i pewnie nigdy tez okazji takiej miec nie beda. Wiec czepianie sie, ze ktos ma zbyt mala powierzchnia docisnieta kolbie mija sie z celem. Swoja droga sam wiem, ze szybkie zlozenie sie do strzalu np. w PC z zestawu MBSS, przy noszeniu plyt i zalozonych na ramionach podkladkach komfortowych i jednoczesnie podkladkach balistycznych tak, zeby uzywac calej stopki kolby jest niemal niemozliwe. Ba w czasie strzelania bardzo czesto strzelam tak, ze uzywam tylko dolnej czesci kolby i to nie w przypadku replik airsoftowych. Quote Link to post Share on other sites
super Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 Da się bez problemu ..musisz tylko zmienić sposób przykładania broni. Spróbuj nie strzelać z ramienia tylko centralnie z prawego cyca. Daje radę i z 7,62 i 223. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts