xel20 Posted September 22, 2010 Report Share Posted September 22, 2010 powinno na nowo. i tak jest ;) Quote Link to post Share on other sites
Roni92 Posted September 24, 2010 Report Share Posted September 24, 2010 Napisałem maila do specshopu: " Niedawno kupiłem u państwa tę łądowarke: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_233_196&products_id=5635&name=Ladowarka_Baterii_LiPo_z_Balanserem_FI-212_-_Firefox I mam problem z nią, ponieważ po zakończeniu ładowania diody na balanserze powinny zgasnąć, a nic takiego się nie dzieje. Dopiero jak odłącze akumulator i podłącze znów to przestaje ładować ( diody się nie zapalają), a w dodatku balanser zaczyna się grzać i boje się, że może przeładować mi akumulator i nie wiem co z tym zrobić czy to wadliwa ładowarka czy za krótko ładuje poprostu. I jeszcze mam takie pytanie czy to coś zmienia, że podczas ładowania akumulator jest podłączony również do repliki ( oczywiście nie strzelam z niej w czasie ładowania). " Narazie nie odpowiedzieli, więc może ktoś z was ma tę ładowarkę i może mi pomóc? Quote Link to post Share on other sites
songoku Posted September 24, 2010 Report Share Posted September 24, 2010 Witam.Kupilem RC Power BC6. Problem jest taki ze nie moge dobrac do niej zasilacza. Kupilem z wtyczka 5,5mm,2,5mm - nie pasuje, nie moge wlozyc wtyczki. Prosze o rade. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 24, 2010 Report Share Posted September 24, 2010 chyba wtyk 3,5mm wchodzi ale napisz do sklepu tego skąd kupiłeś lub zadzwoń. roni: po naładowaniu, widocznie twoja ładowarka balansuje pakiet dopiero . To że odłaczysz to normlane ze nie ładuje :) co do grzxejącego sie balancera albo słabe chłodzenie w nim jest albo jest jakaś wada fabryczna. slij niestety na gware ale ja na twoim miejscu kupił bym coś lpeszego... i nie turnigy czy inne bc6 ;] Quote Link to post Share on other sites
Roni92 Posted September 25, 2010 Report Share Posted September 25, 2010 (edited) Nie, już wszystko spoko, po prostu za krótko ładowałem, a co do kupna czegoś lepszego hmm.. nie każdego stać na łądowarki za 200+zł, już nie mówiąc o tym, że taka za 85zł ma all co mi potrzeba czyli balans i automatyczne zakończenie ładowania =P Edited September 25, 2010 by Roni92 Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted September 25, 2010 Report Share Posted September 25, 2010 (edited) Nie, już wszystko spoko, po prostu za krótko ładowałem, a co do kupna czegoś lepszego hmm.. nie każdego stać na łądowarki za 200+zł, już nie mówiąc o tym, że taka za 85zł ma all co mi potrzeba czyli balans i automatyczne zakończenie ładowania =P Roni tak jak piszesz ona naładuje pakiet lipo ale czy masz jeszcze inny miernik do sprawdzenia jak zbalansowne są ogniwa pod kątem napięcia? bo jeżeli tylko alarm diodowy to ten pakiet długo nie wytrzyma.Nie raz już ratowałem pakiet lipo gdzie 1-ogniwo miało 2.99v a pozostałe 2 po około 3,5 V po ładowaniu tego typu ładowarkami. EDYTA: Także przemyśl temat i tak pisze Seger zainwestuj w lepszy sprzęt. Edited September 25, 2010 by Snipernr1 Quote Link to post Share on other sites
moron Posted September 25, 2010 Report Share Posted September 25, 2010 (edited) sniper, ja odratowalem pakiet z ogniwami 0,5V i 1,5V pakiet (o dziwno) dziala w 100% poprawnie :) myslalem ze bedzie ciezko sie balansowal ale ladnie trzyma i pojemnosc (2000) i wydajnosc chinskie pakiety latwo sie psuja, markowe trudniej zepsuc zeby nie bylo pakiet nie moj tylko klienta :P mnie rosmiesza tylko opis ladowarki autodetekcja ilosci ogniw, a oddzielne gniazda na 2 cele i 3 cele :/ Edited September 25, 2010 by moron Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted September 26, 2010 Report Share Posted September 26, 2010 (edited) bo automatycznie wykrywa gdzie podłączyłeś aku. Nic nie musisz przełączać ;D. Edited September 26, 2010 by xel20 Quote Link to post Share on other sites
moron Posted September 26, 2010 Report Share Posted September 26, 2010 W takim razie mam inteligentne gniazdka w domu. Same wykrywają czy urzadzenie działa na 230V czy inne i dają tyle ile trzeba :] Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted September 26, 2010 Report Share Posted September 26, 2010 w gniazdku zawsze masz ustaloną wartość napięcia. Nie pamiętam dokładnie ale chyba odchyły mogą sięgać do 10% lub 15%(egzamin SEP miałem 4 latka temu ;)) w zależności od odległości do trafo stacji i spadków napięć na kablach we własnej instalacji elektrycznej. Dodatkowo jak do naszego gniazdka podłączysz na chama coś przygotowanego do włączania tylko w USA to będzie barabuch. Nie gniazdka masz inteligentne a urządzenia ;P. Mały ot wyszedł... Quote Link to post Share on other sites
moron Posted September 27, 2010 Report Share Posted September 27, 2010 Amerykanskie, japonskie i 330V gniazdka sa inne i nie beda pasowac, wiec moje gniazdka sa tak samo inteligentne jak ta ladowarka :P Quote Link to post Share on other sites
lunar Posted September 27, 2010 Report Share Posted September 27, 2010 Witam! A ja mam taki problem z ładowarką nazwa:???? :wink: http://www.taiwangun.com/akumulatory_i_ladowarki_ladowarki/ladowarka_rozladowywarka_procesorowa_do_akumulatorow_o_napieciu_od_2_4v_do_12v_mw-689.html Mianowicie, ładowarka ładowała cały czas pakiet(10,8V 14000mAh - Intelect) przez ok. 2-3 miesciące po czym pewnego dnia gdy chciałem naładować batkę, ładowanie zakończyło się po 5 min(zaświeciła się zielona dioda)...więc jeszcze raz sprawdziłem czy wszystko dobrze ustawione i podłączyłem ponownie batke(wcześniej sprawdzając czy działa), ku memu zdziwieniu znów to samo :wink: . Wziąłem ładowarkę na multimierz(miernik uniwersalny), zmierzyłem prąd i napięcie ładowania, na każdym ustawieniu i zawsze miałem taki sam wynik(pulsacyjnie od 0V 0A do 7,5V i 1,2A). Wiec pojawiają sie pytania co jest popsute?Co jest nie tak? PS. Otwierałem już ładowarkę aby sprawdzić czy jakiś element się spalił-wszystko jest O.K. Pomocy! :wink: Ja wiem ze nie jest ona droga ale akurat miałem trochę wydatków.. PoZdRo! Quote Link to post Share on other sites
moron Posted September 27, 2010 Report Share Posted September 27, 2010 Zanim koledzy kaza ci wywalic ladowarke do smieci i kupic nowa za kupe kasy ja ci poradze sprawdzic pakiet na innej ladowarce :) Quote Link to post Share on other sites
lunar Posted September 27, 2010 Report Share Posted September 27, 2010 (edited) Zanim koledzy kaza ci wywalic ladowarke do smieci i kupic nowa za kupe kasy ja ci poradze sprawdzic pakiet na innej ladowarce :) Już sprawdzałem na stokowej baterii do minimi(9,6V 1,2Ah) :wink: I dalej to samo.. Edited September 27, 2010 by lunar Quote Link to post Share on other sites
becek123 Posted September 27, 2010 Report Share Posted September 27, 2010 A gdzie nosisz tą batke? ; d 14000mAh to chyba w plecaku targasz, a na poważnie to ładowarka jest słaba i dla niej batka może być już zepsuta i nie chce jej sie ladowac, tak jak wyzej spróbuj naladowac u kolegi czy cos. Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted September 28, 2010 Report Share Posted September 28, 2010 Te ladowarki (Batimexa) to straszny szit jest i lubia sie psuc. Jest przynajmniej kilka(kilkanascie) tematow o tym. Jakies kladzenie ich na boku i inne czary. Poszperaj poszukaj. Quote Link to post Share on other sites
Seba_stian Posted September 29, 2010 Report Share Posted September 29, 2010 (edited) Witam. Nie znam się na ładowarkach itp., a czytając temat też się gubię, więc mam prośbę. Planujemy kupić grupową ładowarkę do lipoli. Limit na wydanie to max. 300zł. Moglibyście podać jakieś propozycje w tych ramach cenowych? Sprawa ładowarki jest w moich rękach, więc nie chcę kupić jakiegoś shitu. Dlatego też pytam tu. Używamy obecnie zwykłej ładowarki bez balancera i z tego co słyszałem to lipole tego nie lubią bardzo. Trzeba to zmienić. :) Z góry bardzo dziękuję za pomoc. :) Edited September 29, 2010 by Seba_stian Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 1, 2010 Report Share Posted October 1, 2010 można dokupic sam balancer. a jak chcesz cos fajnego, dobrego to jest ok 120zł potrzebujesz :) Quote Link to post Share on other sites
moron Posted October 2, 2010 Report Share Posted October 2, 2010 Jak tylko do lipoli to to polecam http://www.defcon.com.pl/product-pol-3035-RAYTRONIC-C12-Dual-Power-Balancer.html Natomiast jak tez do nicd/nimh to to http://www.defcon.com.pl/product-pol-3012-RAYTRONIC-C14-Dual-Power-Balancer.html Do kazdej trzeba dokupic kabel combo (jak zagadasz to w zestawie z ladowarka za 10pln) Quote Link to post Share on other sites
decigner12 Posted October 10, 2010 Report Share Posted October 10, 2010 Jeżeli potrzeujesz tylko do nimh to weź C10. JA tak zrobię, mam już graupnerowską ładowarkę do lipo i działa dobrze. Teraz potrzebuję czegoś do nimh'ów boyi'a. Mój batimex jest upośledzony, zresztą czekanie aż batka rozładuje się prądem 250mA przyprawia o powieszenie się. Jak tylko zdobędę kasę to pelikanik jest mój. Najbardziej przyciągnęlo mnie cyklowanie, bo dla nimh czy nicd to jest wygodne niz ciągłe łażenie i nastawianie od nowa. MOżna ustawić prąd ładowania, rozładowania. Mi pasi, zasilacz mam. Quote Link to post Share on other sites
decigner12 Posted October 10, 2010 Report Share Posted October 10, 2010 Nie mogę edytować, proszę o scalenie postu. A więc po obserwacjach z miernikiem + batimex wywnioskowałem, że: rozładowywuje bardzo wolno i tutaj proszę ciebie seger o wypowiedź. Rozładował pakiet do 0.8v na ogniwo. Przyjmuje się do 0.9V, ale nie wiem jak to jest. Najczęściej ta ładowarka doznaje upośledzenia ładowania przy nastawie rzekomo 1A, bo nie może złapać delta peak to widać. Za szybko rośnie napięcie i za szybko odłącza ładowanie(przynajmniej moj dwu-letni egzemplarz). Na nastawie 500mA(300) ładuje do pełna i pakiet nie grzeje się za bardzo. Czyli ok. na chwilę obecną można odpuścić sobie zakup pelikana, bo zaczyna robić się chłodno(dla GB niezbyt ciekawie) zresztą mam też inne rzeczy do roboty. W zimę pewnie jakiś tuning będzie. Ogólnie to nawet początkującym batimex'a nie polecam z względu na cenę. To coś powinno kosztować max 50zł, bo przy cenie 120zł to ja wolę dołożyć jeszcze 60 i mam Ray'a C10. Quote Link to post Share on other sites
[Robi] Posted October 12, 2010 Report Share Posted October 12, 2010 Sorrki, ale troszkę się pogubiłem... Balancer w ładowarce służy tylko do równania LiPo, czy ma zastosowanie również w innych typach akumulatorów? Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted October 12, 2010 Report Share Posted October 12, 2010 tylko li-xx(po,ion,fe) Quote Link to post Share on other sites
[Robi] Posted October 12, 2010 Report Share Posted October 12, 2010 Rozumiem więc, że jeśli w opisie RAYTRONIC C14 czytamy: "balancer 6 ogniw", to dotyczy tych w/w przez Ciebie. W takim razie, czy Li-Xx mają standardowo do 6 ogniw, czy mogą mieć tak jak np. NiMH 7, 8, 9...14? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 12, 2010 Report Share Posted October 12, 2010 zalezy od ładowarki. sa łądowarki z balancerem 12 celowym. ( Robbe E1) sam uzywam jej i jest kozak sprzet :D cena ścina z nóg ale brakuje mi w niej tylko mp3 na zakończenie procesu ładowania :P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts