Lambert Posted August 29, 2017 Report Share Posted August 29, 2017 Następny, kurdę.. Jak rozumiem, piszesz to z takim pzekonaniem i pod wpływem tylu doświadczeń, że jakiekolwiek argumenty na poparcie tej wrzuty nie są już ci potrzebne.?! Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted August 29, 2017 Report Share Posted August 29, 2017 Wy chociaż macie zasięg, ja mam magiczną barierę 50m, której za cholerę nie mogę przekroczyć. Zarówno na starej Cymie z 412FPS jak i giecie 560fps. Gieta z Promykiem i flat hopem, combo flat Promyka + dystanser Maple Leaf, w komorze Aresa. Kulki 0.3g 5.95 i 0.43g Specna Arms, skupienie w kartkę A4 z odchyleniami przez nieprzebranie kulek. I tu i tu 50m jest granicą, której nie jestem w stanie przebić. Brakuje mi już pomysłów, co by należało zrobić, żeby chociaż te 60m było... Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted August 29, 2017 Report Share Posted August 29, 2017 SirHawk... ale mam nadzieję, że 50m to chodzi o skupienie w kartkę a4? ;D Co się dzieje po 50m? Drastyczny rozrzut, kule spadają, lecą w jedną stronę? Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted August 29, 2017 Report Share Posted August 29, 2017 Tak, chodzi o skupienie :D. Spadają jak kamień w wodę, spadek zaczyna się jakieś 3m przed osiągnięciem maksimum, podkręcenie hopa sprawia, że lecą wyżej ale nie dalej. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted August 29, 2017 Report Share Posted August 29, 2017 Jaką masz gumkę w tej giecie? I co to za gieta - w sensie, jaka komora? Dystanser ML też pogarsza zasięg. One, wszystkie "H" sprawdzą się lepiej w szturmie niż w snajpie. Ogólnie, to zjawisko które opisujesz jest dość charakteryztyczne dla flat hopów. Aczkolwiek, u mnie się to pojawiało w trochę większej odłegłości, gdzieś w okolicach 60 metrów. Kompletnie też nie mogłem poradzić sobie z rozrzutem za nim nie pozbyłem się "badziewia". Piszę o badziewiu w cudzysłowiu bo być może nie dociągnąłem tematetu do końca - być może. Jednak, nie była to jedna próba i nie w jednej eMce. Dość poprawnie działało to tylko w krótkolufowej ze sprężyną M110. Rzeczywiście, tor lotu kulek był płaski. Czy zasięg się zwiększył i celność? Nie wiem. Nie mam wobec niej wymagań jak w snajpie, gdzie strzela się daleko i musi być celnie za każdym razem. Lub prawie za każdym razem. Jest też możliwe, że ludzie się zachłysnęli flat-hopem pod wpływem spłaszczonego toru lotu kulek. W szturmie, gdzie najcześciej sieją (na masę) będzie różnica - ale nie dla nas. Wszystkie te drogie chujstwa wywaliłem w konsekwencji. Wróciłem do fioletowych, normalnych gumek LL z garbem i do normalnych dystanserów. I znów jest pięknie! Aha, przestrzegam przed gładkimi gumkami (niebieskiemi) LayLaxa. Nie wiem jak to się stało ale są kompletnie do kitu. Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted August 29, 2017 Report Share Posted August 29, 2017 Lambert: - GFG20 - Komora G36 od Aresa - Flat Hop Prometheusa (niebieska) - Dystanser Maple Leaf. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted August 29, 2017 Report Share Posted August 29, 2017 Ok, zatem zacznij od zmiany gumki i dystansera - bo to najmniej bolesne i najłatwiejsze. Kolejne pytania (uzupełniajce): - jaką masz tam lufę? Pisałeś, że LL ale czy normalnego czy tego z poszerzonym oknem pod flat-hopa" - jakich używasz kulek? - czy komora jest precyzyjna? W sensie, nie tylko szczelności ale także "współpracy" z dyszą i magazynkiem - czasem niuanse potrafią wszystko niweczyć. Zmierzam do tego, że przyczyna może być wręcz banalna. Nie znam tej repliki. Ja mam SL8 ale Marui i ta replika działa bardzo precyzyjnie mając lepsze skupienie i powtarzalność niż każda z moich eMek. Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted August 29, 2017 Report Share Posted August 29, 2017 (edited) - Prometheus 509mm, fi 6.03mm, standardowy typ - 0.3g 5.95 oraz 0.43g Specna Arms - Podwójnie uszczelniona dysza Protech 25mm Podobno do Aresa powinna być dysza 24.5mm (mam 24.5mm ArmA w zapasie) ale to by chyba na FPS by wpływało. Próbowałem z gumką Madbulla niebieską plus ichni dystanser. Było jeszcze gorzej nie wspominając o katorgach przy wkładaniu tej gumy - praktycznie nie dało się jej wsunąć, tak ciasno wchodziło. Edited August 29, 2017 by SirHawk Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted August 29, 2017 Report Share Posted August 29, 2017 (edited) Masz silną replikę. 560 fps w AEGu to dużo lecz paradoksalnie, w AEGach lepiej sprawdzają się lżejsze kulki niż logika by wskazywała. Sprawdź, proszę, np. 0,28 Guardera. Kwestie dyszy zostaw na koniec. Oczywiście, jest też możliwe, że dysza nie pracuje jednakowo w każdym cyklu. Można to dość łatwo sprawdzić patrząc w komorę HU poprzez szyjkę podającą kulki i strzelając (na sucho i na SEMI). Niemniej, na początek, rozstań się z tym dystanserem (w komisie szybko sprzedasz bo szturmiaki mają szajbę na jego punkcie..). Podobnie zrób z niebieską gumką LL - to naprawdę zło. Jestem tego zupełnie pewny. Na szczęście masz normalną lufę Promyka. Przy tak silnej replice tylko fioletowa gumka LL z zestawowym dystanserem. Pozdrawiam, Lambert Edited August 29, 2017 by Lambert Quote Link to post Share on other sites
Mamut Posted August 29, 2017 Report Share Posted August 29, 2017 Oprócz tego co Lambert napisał, to mi się ta dysza ProTecha trochę nie podoba. Standard Marui zakłada 24.5mm w gietach. 25 - 25.25mm to wynalazki do replik JG. Poznałem to empirycznie na swoim składaku. Tak czy inaczej zacznij od zmiany ogumienia. Też zmienię ten swój dystanser "H" Lambercie na normalny i zobaczymy czy coś się poprawi w skupieniu, wedle twojej teorii. Co do efektywności flat hopa to podzielę się swoimi wstępnymi spostrzeżeniami. Testuję gumkę A+ 70', (to taki gotowy flat bez modyfikacji) w giecie i zauważalnie podbiła mi zasięg skuteczny (lot bez opadu) z 50 do 60 metrów. Te gumki działają, ale są trudne w zestrojeniu. No i wymagają ciężkiej amunicji by efekt Magnusa nie wyniósł kulki w niebo. Mam 465 fps, a 0.36g są za lekkie bo na perymetrze mam spory rozrzut. I raczej nie jest to wina gumki, może dystansera. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted August 29, 2017 Report Share Posted August 29, 2017 (edited) Mamut, w jaki sposób objawiało Ci się złe dopasowanie dyszy? Jeszcze tak a'propos kulek, pomiędzy 0.43g a 0.3g jest jakieś 1-2 metry zasięgu różnicy, na plus dla lżejszych. Edited August 29, 2017 by SirHawk Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted August 29, 2017 Report Share Posted August 29, 2017 Wiesz co..? Wg mnie, może być wręcz odwrotnie w Twoim przypadku. Używasz, prawdopodobnie, za ciężkich kulek co może skutkować tym, że aby uzyskać zadowalający zasięg komora HU jest ustawiona na bardzo dużym wychyleniu. Wtedy rozrzut się znacznie zwiększa. Mogę się oczywiście mylić. Tu nie ma prostych odpowiedzi. Niemniej, w AEGach nie zawsze sprawdza się wprost zasada, że im silniejsza replika tym cięższe kulki. Ogólnie tak ale nie tak "liniowo" jak w szczelnych i prostych systemach. Pozdrawiam, Lambert Ale nie chodzi tylko o zasięg. Ten wiadomo, że będzie większy dla lżejszych kulek. Po prostu, w każdym AEGu trzeba dojść do optimum. I nie ma manuala dla snajp! Jest też kwiestia samych kulek. Ich jakości. Nie tylko wagi. Ja dawno temu, zawęziłem producentów, których kulki używam. Cały czas mowa o snajpach - bo w szturmie bez większego znaczenia. W snajpach takie duperele są ważne. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted August 29, 2017 Report Share Posted August 29, 2017 Na razie chyba nad tym fioletowym promykiem pomyślę, aczkolwiek po dotychczasowym doświadczeniu śmiem wątpić, żebym miał jakikolwiek lepszy rezultat uzyskać. Mogę jeszcze kulki 0.25g przetestować z tym, że najpewniej ostro na celności się to odbije. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted August 29, 2017 Report Share Posted August 29, 2017 Jeśli chciałoby Ci się drążyć temat dalej w poszukiwaniu optymalnego rozwiązania dla AEGowej snajpy, i jeśli mógłbym jeszcze coś zasugerować, to zastanowiłbym się na downgradem do około 500 fps. To jest wartość, która daje lepsze rezultaty. Pod względem celności i zasięgu. Odpręża też gearbox. W każdym razie, przy tej wartości fps, masz dostęp do lepszych jakościowo kulek. Do tego, z zasady średnio-szczelny układ pomiędzy komorą HU, gearboxem a magazynkiem zachowuje się stabilniej (mniejsz odchyłki). Nie martwił bym się mniejszą ilością fps - powtarzalnośći i zasięg wzrosną. Ja tak zrobiłem już ze wszystkimi snajpami (AEGowymi). Mam nawet jedną, która generuje 440 fps. Po prostu, różne systemy mają swoje ograniczenia. W AEGu jest to skuteczny zasięg ok. 60 m - dla snajp. Powtarzalny. Nie rojem! AEG zasięgiem skutecznym ze springiem nie może konkurować. AEG ma inne zalety. Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted August 29, 2017 Report Share Posted August 29, 2017 (edited) AEG zasięgiem skutecznym ze springiem nie może konkurować. AEG ma inne zalety. Pozdrawiam, Lambert Może, może. Z VSR'kami na m150-60 to daję radę konkurować z m14'tką - tj. zasięgiem i celnością. Aczkolwiek wyszła mnie tyle co 2 vsr'ki (nie licze lunet/magów), tylko gołe repliki z tuningiem. Składana na czarnej systemie (nie energy). Te stare gumki idzie jeszcze dorwać w lokalnych małych sklepach. W zeszłym roku znalazłem 3 i od razu kupiłem. Niezmiennie dobra gumka... nie wiem po co zepsuli sobie markę robiąć systemę "energy" (jest dobra, ale nie dorównuje temu starociowi). Edited August 29, 2017 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted August 29, 2017 Report Share Posted August 29, 2017 M14 się nie liczy! Pamiętasz? :) Mowa o normalnych AEGach. Je też można wyśrubować ale nie licz na to, że będzie jak w czternastce. Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted August 29, 2017 Report Share Posted August 29, 2017 A ja miałem dwa, w sumie nadal mam prowiny, złożyłem raz było be, złożyłem drugi raz i jest ideolo ;) AEGi mogą rywalizować ze sprężynówkami, miałem nawet 2 takie ;) SR25 G&P ;) Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted August 29, 2017 Report Share Posted August 29, 2017 Oj, wątpię. Ma te same komory HU co eMka. Przy tym już nie tak wygodna. Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
małpetti Posted August 31, 2017 Report Share Posted August 31, 2017 1. Pytanie: ktoś się zarejestrował na to co podesłał Lambert? Pytam, bo niedługo koniec rejestracji. No i? Zero odzewu? Akurat 9.10 mam urodziny i fajnie by było je spędzić w takiej miłej Milsimowej atmosferze :D Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted August 31, 2017 Report Share Posted August 31, 2017 (edited) Przyznam, że coraz mnie rozumiem Was, dziwczynki.. Już pytanie mikadorusa było z czapy. A teraz jeszcze to. Jak chcesz pograć to się zapisz! Od organizatora wiem, że zapisało się przeszło 70 uczestników. Nie wiem ilu snajperów. Nie pytałem. Pozdrawiam, Lambert P.S. Miałem kumpla w podstawówce, który na każdej dużej przerwie pytał kto chce iść do kibla bo on by musiał - albo chciałby. Jeden pies. Trochę mi go przypominacie.. Edited August 31, 2017 by Lambert Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted August 31, 2017 Report Share Posted August 31, 2017 (edited) P.S. Miałem kumpla w podstawówce, który na każdej dużej przerwie pytał kto chce iść do kibla bo on by musiał - albo chciałby. Jeden pies. Trochę mi go przypominacie.. :icon_biggrin: Przecież to kwintesencja naszego światka. Ot, kiedyś chodziło się do toalety mierzyć siusiaki, dziś jeździ się na zadupie by mierzyć fpsy.... A tam, z czapy zaraz... Edited August 31, 2017 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted September 1, 2017 Report Share Posted September 1, 2017 Wędkarz: Złowiłem zaświeconą lampę. Asgej: A mój pistolet ma 100m zasięgu. Wędkarz: Zmniejsz zasięg to zgaszę lampę. :) Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted September 1, 2017 Report Share Posted September 1, 2017 Nominację do suchara roku masz gwarantową! :) Podobnie jak ja - do upierdliwca.. Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
małpetti Posted September 1, 2017 Report Share Posted September 1, 2017 To po co forum jeśli nie do tego, żeby się umawiać WSPÓLNIE? Jechać samemu spod Wawy do Augustowa trochę mi się nie uśmiecha, więc myślałem, że uda się tu kogoś złapać chętnego na wspólny transport... Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted September 1, 2017 Report Share Posted September 1, 2017 Aha, czyli mam po Ciebie przyjechać, czy tak? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts