Jump to content

Recommended Posts

Posted

Od razu mówię, ze wydaje mi się, iż kwestia legalnosci mundurów była poruszana na forum, ale nie mogłem jej znaleźć, ani tym bardzije informacji o mundurach Ludowego Wojska Polskiego.

W razie czego opieprzcie mnie.

Chodzi mi o noszenie na ulicy mundurów LWP. Mam mundur kapitana wojsk lądowych LWP wraz z płaszczem, i w tym płaszczu (albo nawet w pełnym mundurze) chciałbym wychodzić na ulicę (chocby na strzelanki). Pytanie, czy mogę legalnie w nim chodzić po ulicy ew. co muszę zrobić by móc to robić? Nie chciałbym pruć pagonów, trochę mi ich szkoda. W środku nie ma żadnych stempli czy czegoś w tym stylu, tylko ozdobna metka producenta i metka mówiąca, jak go prać. Mundur jak już mowiłem jest mundurem LWP, więc w sumie nieakutalnym, ale nie wiem, czy to coś zmienia.

Za wszelkie info z góry dziękuję.

• Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie ma znaczenia, pagon jest pagon - to się nie zmieniło. W płaszczu możesz chodzić (szczególnie jeśłi to wzór już skasowany), ale bez oznaczeń stopnia i przynależności. Inaczej podpada pod 61 KW.

Pozdrawiam

KZ

Posted

Trzeba odpruć cały pagon czy tylko gwiazdki (stawiam na to drugie)?

Przed chwilą mi przyszło do głowy -

Czy ew. można zakryć/zaszyć ten pagon (naszyc na niego materiał w tym samym kolorze) żeby nie bylo widać gwiazdek? To w sumie ma byc w duzej mierze egzemplarz kolekcjonerski i nie chcę, by stracił wartość kolekcjonerską. Ale jednocześnie mając go nie omieszkam się pokazać na jakiejś strzelance (scenariusz: "gdzie jest kapitan?" ;)), zlocie czy konwencie a niechciałbym być nielegalny.

Posted
(szczególnie jeśłi to wzór już skasowany),

buhahaha Kuba, przecież w naszym wojsku wzór płaszcza nie zmienił się od czasów wujaszka Świerczewskiego :lol: :lol:

Posted
(szczególnie jeśłi to wzór już skasowany),

buhahaha Kuba, przecież w naszym wojsku wzór płaszcza nie zmienił się od czasów wujaszka Świerczewskiego :lol: :lol:

bo jest praktyczny i w kazdych warunkach sluzy zolnierzowi :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Posted

A ja tylko dodam jako ciekawostke ze LWP nigdy nie istnialo :) Bylo tylko WP. Owszem, wszedzie, nawet w oficjalnych dokumentach uzywano tej nazwy, ale nigdy nie bylo uchwaly powolujacej LWP :)

• 3 months later...
Posted

Co prawda rychło w czas, ale dostałem maila z Centrum Informacyjnego MON w tej właśnie kwestii:

Szanowny Panie,

Osoba cywilna nie może nosić mundurów we wzorach aktualnie obowiązujących w Polskich Siłach Zbrojnych. Zakaz dotyczy również munduru bez pagonów, odznaczeń, emblematów, guzików itd.  

Można natomiast nosić umundurowanie wycofane z użycia, które sprzedawane jest np. przez Agencję Mienia Wojskowego, po pozbawieniu go cech wojskowych – guzików, naramienników itp.  

Podstawa prawna:

Ustawa o odznakach i mundurach z 21 grudnia 1978 r. (Dz.U. z 1978r., nr 31, p. 130) Obwieszczenie Ministra Obrony Narodowej z dnia 29 lipca 1993 r. (Monitor Polski z 1993 r., nr 40, p. 410)

Z poważaniem  

Centrum Informacyjne MON

cimon@mon.gov.plhttp://www.mon.gov.pl

Z tym, że to by oznaczało, że polskie USy które widziałem nie raz na ulicy (a co dopiero na strzelaniach Airsoftowych) są nielegalne, jako aktualnie obowiązujące w Polskich SZ? Czy może te konkretne egzemplarze są traktowane jako "wycofane z użycia" mimo, że wzoru nadal się używa? A jeśli druga odpowiedź jest poprawna, to jak ustalić, który egzemplarz jest "aktualnie obowiazujący" a który "wycofany z użycia"?

Pozdrawiam,

Gerard

Posted

Mysle, ze chodzenie po ulicy w polskim mundurze jest dosc niepraktyczne z powodu wszechobecnej, a przynajmniej w Gdansku, zandarmerii. Ja bym nie mial ochoty sie ciagle tlumaczyc, ze nie ucieklem z jednostki ;) Z wlasnego doswiadczenia wiem ze nawet w marpacie przyciaga sie ich uwage :P

Posted

Jeśli nie masz dwóch flag na ramionach, nie jesteś w pełnym mundurze i nie masz książęczki nic ci nie moga zrobić.

PS: no i oczywiście jesli nie msz pagonów.

Posted
Czyli do flag tez sie moga przyczepic?

A jakie sa konsekwencje prawne paradowania po miescie w mundurze WP?

prawne to nie wiem, ale spoleczna konsekwencja bedzie ogolne rozbawienie :)

Posted
Czyli do flag tez sie moga przyczepic?

A jakie sa konsekwencje prawne paradowania po miescie w mundurze WP?

Kolege powinęli na dołek jakiś czas temu, ale poza tym to nic.

Posted

(Dz.U. z 1978r., nr 31, p. 130)

Art. 13.

1. Używanie munduru zagranicznego wymaga zezwolenia terenowego organu administracji państwowej stopnia wojewódzkiego.

2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do:

1) członków personelu dyplomatycznego obcych przedstawicielstw dyplomatycznych oraz urzędników konsularnych obcych urzędów konsularnych,

2) członków personelu administracyjnego i technicznego obcych przedstawicielstw dyplomatycznych i urzędów konsularnych - z zastrzeżeniem zasady wzajemności,

3) innych osób, które mogą używać w Polsce munduru na mocy umów albo zwyczajów międzynarodowych.

:D

Posted

Hmm... Czyżby kolejny martwy przepis ? Bo na dobrą sprawę, wydawać by się mogło, że przepis ten narusza olbrzymia grupa ludzików noszących np. bojówki 3 color czy też każde inne tego typu skejciarskie świętokradztwo...

Chyba że odnosi się to tylko do el. umundurowania posiadających oznaczenia, naszywki itp.

Posted

Ja tam biegam w bluzie WP i nic sie nie dzieje. Moj kolega mial pecha poniewaz mial stare pagony na takiel bluzie i spotkal goscia z wywiadu wojskowego. Ale to bylo na Piotrkowskiej, nic mu nie zrobil tylko kazal zdjac.

Posted

To chyba zależy, tak jak było to już chyba wspominane - od interpretacji. Ja na strzelanki chodze w prawie pełnym mundurze WP (pas i beret mam w plecaku żeby się nie przyczepili), mam też flagi na kurtce i zawsze jak idziemy obok woja to zawsze kumple starają sie zasłaniać moje flagi... co mi mogą zrobić za flagi na mundurze? :?

Posted

Ja z kolegami jezdze z kolegami od 3 dni do lasu na retkini( ktos z lodzi bedzie wiedzial) nie daleko jest posterunek policji i ciagle patrole. Mimo pelne go umundurowania WP nic nam nie robia.

PS: nawet jak kolega szedl w kamizelce przeciw odlamkowej i w helmie :wink:

Posted

moja interpretacja brzmi tak:

- policja z zasady nie przyczepia sie do mundurow (bo czemu by miala)

- zadnarmeria sie przyczepia zaleznie od humoru (co jest chyba normalne)

Posted
moja interpretacja brzmi tak:

- policja z zasady nie przyczepia sie do mundurow (bo czemu by miala)

- zadnarmeria sie przyczepia zaleznie od humoru (co jest chyba normalne)

To widać krakowska żandarmeria ma stale dobry humor. Od jesieni do wiosny chodze prawie codziennie w kurtce zimowej od wz. 93 i nie czepiają się. Tylko nie radził bym nosić w Krakowie naszywki 6 PDPD / 6 BDSz, chłopaki z desantu bywają nerwowi na tym tle (jeżlei naszywkę nosi ktoś kto w desancie nie służył).

Przy okazji - często widoczne nazywanie wz. 93 US-em nie jest poprawne. US to w oryginale wersja desantowa (US = umundurowanie skoczka) starego munduru w kamuflażu "moro". Od piechocińskiej wersji kurtka różni się posiadaniem ściągacza z tyłu oraz krytych kieszeni i guzików. W wersji zimowej posiada lepszą podpinkę - z domieszką sierści wielbłądziej.

Wz. 93 powstał (jeżeli pominąć model pośredni - "pumę") na bazie US-a, praktycznie powtarza jego krój, przy czym zmieniono rozwiązanie ściagacza z gumowego na sznurek (jak dla mnie na gorzej) oraz podpinkę (też na gorszą) oraz wzór kamuflażu z moro na zbliżony do woodlanda.

Posted
przy czym zmieniono rozwiązanie ściagacza z gumowego na sznurek

Chwila. Ja mam wz.89 i gumowe ściągacze są jedynie w nogawkach spodni, a w bluzie na wysokości pępka :wink: mam sznurek do regulacji.

Nie wiem jak jest ze spodniami w wz.93, ale bluza ma ten sciągacz z gumy a nie sznurek.

Posted
przy czym zmieniono rozwiązanie ściagacza z gumowego na sznurek

Chwila. Ja mam wz.89 i gumowe ściągacze są jedynie w nogawkach spodni, a w bluzie na wysokości pępka :wink: mam sznurek do regulacji.

Nie wiem jak jest ze spodniami w wz.93, ale bluza ma ten sciągacz z gumy a nie sznurek.

Wz. 93 ma na 100% ściagacz sznurkowy w kurtce zimowej (na wysokości pępka jak piszesz), bluzy letniej nie mam pod ręka żeby sprawdzić.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...