senkuPH Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 Pietraszka - kawał dobrej roboty. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted October 20, 2011 Author Report Share Posted October 20, 2011 (edited) Używam swojego Imaxa (nie wiem już teraz czy oryginału czy podróbki) od stycznia tego roku. Napisałem maila do sprzedawcy z Allegro, u którego kupiłem ładowarkę (sklep zajmujący się modelarstwem, nie airsoftem, na co niektórzy zwrócili uwagę), aby ustosunkował się do doniesień portalu HobbyKing.com. Żeby była jasność: moja ładowarka nie ma hologramu, nie miała drukowanej instrukcji oraz przyszła w pudle, w którym rzekomo sprzedawano podróbki. Z drugiej strony kształt gumowych nóżek na spodzie oraz ciemnoniebieski kolor przemawiają za tym, że może to być oryginał. Sprzedawca odpisał mi, że ładowarki przez niego sprzedawane sprowadzane są od HobbyKing właśnie i że hologram został wprowadzony niedawno, gdy podróbki zaczęły wchodzić na rynek. Ile w tym prawdy nie wiem. Wiem tylko, że moja ładowarka działa, ładowała kilkanaście razy mojego lipola oraz dwie batki Ni-MH i póki co świetnie się spisuje. To akurat śmieszne i naiwne tłumaczenie, bo Hobby King sprzedaje zarówno oryginał, jak i kopię... Z tym, że Hobby King wyraźnie to zaznacza i dodaje w opisie : This is a copied B6 charger.Its quality and reliability is not as good as the Genuine iMAX B6. Kopia jest również o połowę tańsza, co nie ma miejsca u nas, gdzie się je sprzedaje po takiej samej cenie, bądź drożej... Dziwne jednak, że Twoja ładowarka wygląda jak oryginał, a była opakowana w pudełko od kopii... Edited October 20, 2011 by Azur Quote Link to post Share on other sites
Żółwik Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 Pietraszka Mam to samo u siebie - brak hologramu, opakowanie od tej podrobionej, jednak jest to ciemnoniebieski a podnóżki są jak w oryginalnej - kanciate (nie okrągłe) Quote Link to post Share on other sites
Ryba1993 Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 Pietraszka Mam to samo u siebie - brak hologramu, opakowanie od tej podrobionej, jednak jest to ciemnoniebieski a podnóżki są jak w oryginalnej - kanciate (nie okrągłe) Może po prostu macie lepsze kopie. Quote Link to post Share on other sites
Żółwik Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 Ciekawe jak w środku ? JA mam plombę gwarancyjną naklejoną więc nie sprawdzę... Quote Link to post Share on other sites
Sab93 Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 Pietraszka Mam to samo u siebie - brak hologramu, opakowanie od tej podrobionej, jednak jest to ciemnoniebieski a podnóżki są jak w oryginalnej - kanciate (nie okrągłe) Teraz to już zgłupiałem. :icon_razz2: Przyjrzałem się dokładniej ładowarce i wszystkim szczegółom. Przypomnę, że kupowałem ją jako nową od znajomego modelarza jakiś rok - półtora roku temu. Wiem, że leżała u niego jakiś czas, zanim ją kupiłem. Pudełko jest od podróbki. Mam natomiast w środku instrukcję obsługi. Od tej z filmiku różnie się na pewno okładka. Z tyłu widnieje napis że wydrukowaną ja w 2008r. w Chinach. Jeśli chodzi o samą ładowarkę to wygląda tak: (trytytka założona bo przejściówka do zasilacza nie miała czasem styku :icon_razz2: ) Nie wiem czy kolor jest bardziej ciemny czy jasny. Ciężko mi to stwierdzić jedynie na podstawie samych zdjęć i filmików prezentujących obie wersje :icon_razz2: Nóżki są kanciaste. Nie widać natomiast certyfikatu. Jest jedynie "QC PASS": Ciekawostka jest plomba gwarancyjna z logiem SKYRC i napisem "Warranty Void If Broken": Gdy spojrzałem do środka zauważyłem, że cewka? jest w kolorze czerwonym a nie miedzianym: (czyli tak jak w oryginale) Może to oryginalny Imax włożony jedynie do innego pudełka. A może trafiła mi się jedna z pierwszych kopii składana w tej samej fabryce i z tych samych części? Dziwna sprawa z tymi Imaxami :icon_razz2: Quote Link to post Share on other sites
Olek96 Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 A może to są po prostu oryginały z różnych taśm produkcyjnych, daty produkcji itp? Tak się domyślam, bo sam mam kupno w planach. Quote Link to post Share on other sites
Cybul Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 Ja w takim razie już mam w ogóle kombosa, tzn: - brak jakichkolwiek plomb - pudełko od podróbki - cewka w kolorze miedzianym, wg filmu - podróbka - nie mam "dodatku" chroniącego przed odwrotnym podłączeniem - podróbka, ale moja ładowarka sygnalizuje odwrotne podłączenie (?) - tranzystorki obok złącz do balancera mam takie jak w oryginale - rezystory obok gniazd "output" takie jak w oryginale - podstawki kwadratowe jak w oryginale - po uruchomieniu mam napis imaxRC B6 Poza tym odnoszę wrażenie, że większość nie miała w ogóle pojęcia, że producentem jest firma skyrc, tylko producent to Imax, a model to B6. Wszystkim ładowareczki działały i byli zadowoleni. Różnica pomiędzy oryginalną, a kopią na hobbykingu to "całe" 24zł. Większość polskich sklepów modelarskich i asg, a także sklep HobbyKing podaje także producenta jako IMAX, więc nie wiem skąd nagle to SkyRC. Wg mnie trudno w tym momencie określić, która z naszych ładowarek jest podróbką, a która nie, hologram to najmniejszy pikuś który można tutaj podrobić i wg mnie nie jest wyznacznikiem. Ja zapewne mam wersję nazwijmy to "tańszą" i nie zamierzam bawić się w jakieś reklamację itd dla hologramu, bo w działaniu, wyglądzie (nie licząc niby koloru) i funkcjach nie widzę różnic. Quote Link to post Share on other sites
W.Zajcev Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 Chyba jeszcze nie było http://war.mk.ua/showthread.php?t=3665 Quote Link to post Share on other sites
Żółwik Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 Według opisu u rosyjskich przyjaciół - tak jakbym miał oryginał - dźwięk ten sam, kolor ten sam, przy gnieździe zasilania jest znaczek (zaznaczone na obrazku). Jednak cewka koloru miedzianego - tak mi się wydaję (nie mogę rozkręcić bo mam plombę od sklepu gdzie kupowałem a jest jeszcze na gwarancji) Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted October 24, 2011 Report Share Posted October 24, 2011 no to ja wg. tego mam coś jeszcze innego . Kolor ciemny , znaczek przy wtyczce do ładowania jest. Ale brak plomb , cewka w kol. miedzianym i pudło od podróbki :/ Tylko tyle z zewnątrz. Nie rozbierałem tego dziwu . zobaczymy jak zadziała , jak nie ruszy zwrot , jak ruszy to poużywam bo "latam" na NiMH Quote Link to post Share on other sites
kosteQ86 Posted October 25, 2011 Report Share Posted October 25, 2011 Ja mam 2 ładowarki więc jak znajdę chwilę to rozkręcę i zobaczymy co tam siedzi, tylko mam głupie pytanie, do czego są te krokodylki które w niektórych ładowarkach są przy gnieździe zasilania?:P Quote Link to post Share on other sites
Cybul Posted October 25, 2011 Report Share Posted October 25, 2011 Do podpięcia np w terenie pod akumulator samochodowy. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 Witam, otrzymałem odpowiedź od sklepu Specshop.pl Oto i ona: Jak to jednak z chińskimi firmami bywa: "Niestety nie otrzymałem odpowiedzi od chińskiego kontrahenta w sprawie oprogramowania SkyRC. Sam też nie chciałbym wysnuwać być może błędnych wniosków. Bez względu na to klienci nie mają podstaw prawnych do wymiany ładowarki na IMAX'a od SkyRC." Dziękuję, dobranoc.... ;| Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 (edited) Kolor drutu na dławiku, nie może być wyznacznikiem tego czy ładowarka jest oryginalna czy nie. Wynika to z faktu że IMAX czy tam SkyRC, nie produkują tych podzespołów, a jedynie zamawiają od producenta podzespołów elektronicznych, który nie zawsze ma drut nawojowy pokryty czerwonym izolatorem tylko bezbarwnym (nie rozumiem tylko jak wg. was kolor izolatora miałby powodować gorsze działanie dławika a co za tym idzie całej ładowarki). A inne różnice w wyglądzie mogą wynikać np. z tego że ta sama ładowarka, jest jeszcze po drodze przez kogoś dystrybuowana do następnego dystrybutora. Edited October 30, 2011 by ruffin-89 Quote Link to post Share on other sites
SweetSWOT92 Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Mozna zwariowac... mam zamiar kupic tom ladowarke... tylko jest jeden problem... na co mam patrzec bo doslownie zwariowalem... XD 1- kolor 2- hologram i ?? Przypominam, że na forum obowiązuje język polski.. /LgN Quote Link to post Share on other sites
rogalov Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Mozna zwariowac... mam zamiar kupic tom ladowarke... tylko jest jeden problem... na co mam patrzec bo doslownie zwariowalem... XD 1- kolor 2- hologram i ?? Oczy mi krwawią jak widzę twojego posta. Chłopcze naucz się pisać. Quote Link to post Share on other sites
tomtus Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 Wydaje mi się, że najlepszym sposobem na odróznienie "podróbki" od "oryginału" jest rejestracja on-line, o której mowa w filmiku. Dotyczy oczywiście przypadków kiedy to daną ładowarke ma się juz w domu. Sam zakupiłem fake, kilka dni temu, działa ok, ale dla zasady jutro wybiorę się do sklepu i zwrócę towar. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
sebciu Posted December 11, 2011 Report Share Posted December 11, 2011 (edited) Bardzo prawdopodobne, że większość przedstawianych podróbek pochodzi z jednej fabryki, jak to u naszych żółtych kolegów często się zdarza nawet z tej gdzie jest "oryginalna" produkowana. Możliwe, że różnią się rokiem produkcji, nowinki technologiczne ew. zmniejszenie kosztów produkcji - słabszy procesor, itp. Na razie, IMO nie ma się co spinać, jak ktoś będzie miał problemy to niech pisze. Ja mam wg opisu podróbę, na razie działa, ładuje dobrze, zobaczymy jak to w praniu wyjdzie. Edited December 11, 2011 by sebciu Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted December 11, 2011 Report Share Posted December 11, 2011 Heh teraz jak oblookałem filmik i poczytałem Wasze posty powiem tyle, wydaje mi się, że kupiłem oryginał, ale pewności nie mam. Ładowarka kupowana na HobbyKing, zapakowana w karton od podróbki, ale reszta jak w oryginale, tj.: instrukcja, ciemniejszy odcień niebieskiego, kwadratowy hologram, kwadratowe nóżki i najważniejsze, że na stronie zamówionego produktu jest informacja: ATTENTION: This is a GENUINE iMax B6.If you would like a lower priced 6S charger please check our website for other brands. Ładowarkę męczę już jakieś 1,5 roku i jakoś nie mam powodów do narzekań. Mam kilkanaście pakietów lipo i wszystkie nadal są w dobrej kondycji. Jedyny problem to nie łapiący gdzieś przy wtyczce zasilacza przewód, przez co ładowarka czasem się wyłączy, lub przerwie ładowanie z powodu zbyt niskiego prądu wejściowego Jak widać te ładowarki wychodziły w różnych zestawieniach (holo, karton itd). Ja na początku też zbaraniałem i już myślałem że mam podróbkę... Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 (edited) Jeśli kupiłeś na HobbyKingu jako Genuine, to nie masz się co martwić, masz oryginał. W końcu to oni pierwsi zwrócili uwagę na różnice, zresztą sprzedają też kopię, ale odpowiednio oznaczoną. W przypadku nowszej ładowarki najłatwiej poznać po hologramie, w przypadku starszej (nim weszły hologramy) - po procesorze (można rozkręcić i zobaczyć, i tak już po gwarancji :wink: ). Edited December 12, 2011 by Akkenoth Quote Link to post Share on other sites
McKing23 Posted December 29, 2011 Report Share Posted December 29, 2011 Dziwna sprawa z tymi ładowarkami, ja też nie wiem czy wkońcu mam oryginał czy nie. Ale ładuje dobrze więc się nie czepiam Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted January 31, 2012 Report Share Posted January 31, 2012 A wg. mnie to jedna wielka ściema, Imax jest kopią więc po co mieli by kopiować kopię... Ktoś nakręca sprawę bo mu tak wygodnie, ciekawe czemu jest to Hobby King... ;) Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted January 31, 2012 Report Share Posted January 31, 2012 Pewnie mało osób kupowało tę droższą wersję :wink: Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted January 31, 2012 Report Share Posted January 31, 2012 A ja napiszę po raz drugi, że wyznacznikiem oryginalności ładowarki, nie może być kolor drutu nawojowego dławikia czy też kolor obudowy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts