Hellknight Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Proszę o wasze opinie i głosy. CM.042 CM.048M Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 (edited) A co to wybory? O obu replikach są tematy, pozatym w kółko ktoś zadaje to samo pytanie, poszukaj. Brałbym 048, pancerne bebechy. Edited November 21, 2011 by Maza94 Quote Link to post Share on other sites
Hellknight Posted November 21, 2011 Author Report Share Posted November 21, 2011 Bo widzisz, mam do wyboru, albo prawie nieużywaną 042 z pewnego źródła, albo nową 048M, problem jest taki że przepaść finansowa dość duża jest a fundusze na święta niewielkie, więc to sprawa gardłowa, czy wziąć 42 z z drewnami wyglądającymi jak zabawka z odpustu, czy brać 048M z pięknymi, sklejkowymi drewnami. Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 (edited) No to sobie sam odpowiedziałeś. Jak kasy brak, pozbieraj dłużej. Jak koniecznie chcesz mieć replikę to kup tego 042, postarzenie drewien to nie problem, można kupić orginałki na allegro albo od Lesia (forum). Ale lepiej poczekaj i kup 0.48 ta replika to potwór, bebechy podobno wytrzymują M140. Znajomy ma i sobie bardzo chwali. Edited November 21, 2011 by Maza94 Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Czy 0.48 ma piekne drewna, to bym się dłuuugo kłócił i bym wygrał. :P Szczególnie ich kolor i kształt są "piękne". <3 Polecam olać oba i brać coś z serii RK, np. RK-10 czy 06. Quote Link to post Share on other sites
Hellknight Posted November 21, 2011 Author Report Share Posted November 21, 2011 Właśnie nie odpowiedziałem, bo ja się pytam o bebechy, wygląd sam mogę ocenić, ale nie wiem jak się repliki sprawują, wiem że 48M ma metalowy gearbox, ale co ma w środku 42? O to mi chodzi. Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Też metalowy, ale nie tak pancerny jak 0.48, poszukaj na forum i zobacz mojego wcześniejszego posta (akurat edytowałem). Quote Link to post Share on other sites
minus25 Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Lubie 2 rzeczy na tym forum (tzn 2 wymienię). Gości pytających o snajpę za XXX zł i dostających odpowiedź "bierz cyme 28" oraz ludzi pytających o jakąś cymę i dostających odpowiedź od Lesia "bierz RK" :D Osobiście polecam 48, fajna, ładna, milusia Quote Link to post Share on other sites
Perski102 Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 BEZDYSKUSYJNIE CM048m - poczytaj sobie na forum. Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 (edited) 042 - metal + drewno 048 - stal + drewno 048 to najbardziej zaawansowana seria AK Cymy. Krótko mówiąc - nic lepszego nie produkują w tym klimacie (jest jeszcze AIMS z EBB, ale to nie jest akurat zaleta). Edited November 21, 2011 by Stalker Quote Link to post Share on other sites
Wiśnia Posted November 22, 2011 Report Share Posted November 22, 2011 Miałem okazje grać obiema w/w replikami. Osobiście zdecydowalbym się na cm.048 Powód? Jest nowsza, lepiej zrobiona i można wpakowac drewna od ostrego jeśli stockowe nam nie odpowiadają. Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted November 22, 2011 Report Share Posted November 22, 2011 Panowie, między dwoma kbk jakie zalinkował Kolega w pierwszym poście jest zasadnicza różnica, o której jak na razie w bezpośredni sposób nikt nie wspomniał. Przede wszystkim AKM cymy (znany jako cm.048) rozkłada się jak prawdziwek tzn elementy takie jak muszka, przewód skośny, podstawa szczerbiny są zakołkowane na lufie jak w ostrym. ta sama lufa jest zakołkowana w obsadzie lufy, która z kolei jest przynitowana do komory zamkowej. Kabłąk wraz z zatrzaskiem magazynka jest przynitowany do komory zamkowej. Tak samo język od kolby. Komora zamkowa, tak jak w ostrym jest wykonana z blachy stalowej i naprawdę trudno sobie wyobrazić coś wytrzymalszego w asg. A W cm042 (jest oparte na "starym standardzie" budowy AK jakie opracowało tokio marui) wszystko jest na śrubeckach które się luzują i np. muszka po zetknięciu z byle krzakami będzie latać lewo-prawo, do czasu jak jej nie przykręcisz. Osiągi w obu pewnie są identyczne, ale za 100PLN więcej otrzymujesz takie odwzorowanie oryginału jakiego nie osiągnąłbyś inwestując stówkę w ten tańszy model. A jeżeli odwzorowanie zewnętrzne (95% stali) cenisz bardziej niż osiągi, to polecam serię RK w wersji full-stal. Bebechy nieco gorsze od cym (głównie boli to że silnik nie jest na neodymach), ale z zewnątrz prawie wszystko jest ze stali. Wytrzyma wiele, możesz go katować zakładając bagnet i trenując na manekinie heh. W pochodnych AK marui pewnie połamał by się od tego mały znalowy elemencik co trzyma lufę od lewej strony. Dlatego na Twoim miejscu brałbym CM.048, choć szkoda że nie uwzględniłeś wyboru serii RK od bojca. Quote Link to post Share on other sites
Kacperasg Posted November 22, 2011 Report Share Posted November 22, 2011 Lesio -boyiec lepszy tylko pod względem wykonania zewnętrznego jest bo gb to nic fajnego. Quote Link to post Share on other sites
Pissmejker Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Elo, mnie koniecznie potrzebny jest standardowy Ak-47. Czy w tych pieniądzach (500-600) znajdzie się coś lepszego? Zachar, czy te cymki 042 są rzeczywiście takie kruche? Pozdro. Quote Link to post Share on other sites
Perski102 Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 czy te cymki 042 są rzeczywiście takie kruche? Pozdro. No jak mają Znalowe body ... Ale to też zależy - różnie to z chińszczyzną bywa . Quote Link to post Share on other sites
Pissmejker Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Już nawet nie chodzi o ZnAl, stal w świecie ASG to częściowo jeszcze 'wow', przynajmniej dla mnie ;) chodzi mi bardziej o to, czy rzeczywiście się 'rozkręcają' i 'luzują'... Swoją drogą STRASZNIE szkoda, że Bojak nie zrobił podstawowej wersji w tym nowym standardzie... Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Akurat ten model ma to do siebie, że jak się rozkręci i poluzuje, to go sobie skręcisz i po kłopocie. Urok śrubek, z nitowanym kałachem nie byłoby już tak łatwo, gdyby złapał luzy. Quote Link to post Share on other sites
hokager Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Bierz cm.048m,przez długi czas będzie niezawodna. Cm.042 to w większości znalówa czytałem gdzieś,że w zimie znal pod wpływem temp. poniżej -10 °C zmienia się jego kruchość i jest bardzo podatny na wstrząsy i wypadki. Pewnie nie jeden raz się zdarzały przypadki pęknięcia korpus a tym bardziej gearboxa. Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Pewnie czy na pewno? Pęknięcia geraboxa v.3 to raczej rzadkość. A strzelam się przez całą zimę i jakoś ludziom nagminnie nie łamią się Cymy. Korpus AK jest generalnie bardzo wytrzymały. Gorzej jest z obsadą lufy i pierdołami typu zaczep kolby - tu zdarzają się pęknięcia lub luzy. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Pewnie nie jeden raz się zdarzały przypadki pęknięcia korpus a tym bardziej gearboxa. GB w 0.48 (i prawie kazdej replice) też jest ze znalu, więc nie rozumiem Twojej logiki. Cm.042 to w większości znalówa A CM.048 to w większości stal? Akurat rzeczy narażone na uszkodzenia i w jednym, i w drugim są z tego samego stopu kupy, glinu i cynku. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts