Jump to content

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Hej

Cyl typ 3 i precka 460mm promyka. Na typie 2 sieje jak pop....aprana.

Różnie producenci cylindrów podają do jakich luf są preferowane, ale nie spotkałem się aby typ3 montować do 460mm. A jako, że się nie spotkałem to nie wypowiadam się jak taka broń strzela i jak daleko.

Dakota

Posted (edited)

A ja zostawiłem cylinder stockowy, na 120 guardera mam 430 fps (troszkę mało ale wymienie jeszcze głowicę tłoka na POM może z 5 fps przybędzie)

Druga sprawa że ten guarder jest z nowej serii i może nie jest tak mocny jak starsze. Docelowo wsadzę 130 madbula.

Skupienie i zasięg (gumka zielona g&g) bardzo dobre, nie mieżyłem odległości ale dużo lepiej niż w stocku (a tylko 35 fps więcej)

Edited by l_isek
Posted

Chciałby trochę poprawić osiągi swego M4 CQR MOD-2 (lufa 273 mm) i wstawić sprężynę 130 co jeszcze powinienem wymienić? Czytając wcześniejsze posty troszkę się zakręciłem, rozumiem, że cylinder (jaki typ?) i głowicę tłoka, czy wymieniać także sam tłok ? Pewnie we wcześniejszych postach bym to znalazł ale będę wdzięczny za jednoznaczna poradę :icon_biggrin:

Posted

A ja odnosnie typu cylindra pomanudze troszke bo juz zglupialem

Ja mam stoskowy cylinder typ 1 i lufe kwa407mm.

Czy mam go wymienic na 0 czy jest dobry.

Gowice ultimata zastosowane

Posted

*Cylinder KWA typ 1, spring SP130 Guardera będący w rzeczywistości 120 (10,7kg) - 450fps, z hopkiem 440.

*Do powyższej konfiguracji włożony Promyk 407mm - 455fps.

Całość testowana na kulkach 0.25 Madbulla oraz Robbe Roxxy 7.4V 2200mAh 30C.

Około 500-520 fps powinno być.

Posted

A pi razy drzwi przy m130 guardera ile bedzie fps uklad strzykawka

CQR mod 1, tłok JG z metalowymi zębami, guarder 130 nowa seria, cylinder "0". Daje równe 490 fpsów. (+- 5 fps). Mierzone na kulach 0.20, ma się rozumieć

Posted

Arizz a na jakich się mierzy ?

Na 0,20g oczywiście. Z cytowanego postu i odpowiedzi po prostu można było zrozumieć (dla kogoś kto się nie zna), że wartość 500-520 jest normalna dla kulek 0,25g.

Posted (edited)

CQR mod 1, tłok JG z metalowymi zębami, guarder 130 nowa seria, cylinder "0". Daje równe 490 fpsów. (+- 5 fps). Mierzone na kulach 0.20, ma się rozumieć

I tu sie pojawia cylinder 0 a nie 1 przy Cqr czyli lufie 407 mm.

A tetaz jak sie maja lufy stockowe kwa do np src czy ultimate i podobnych?

Ja mam moja defenderke poskladana na m130 guarder, glowice ultimate, cylinder stock czyli typ 1, tlok deep fire ten odchudzony z wszysrkimi metalowymi zebami, zebatki stock kwa bo sa nawet olki, gumka zielona g&g i lufa stock kwa 407mm

Edited by meadow24
Posted (edited)

Witam.

Przejrzałem temat pokrótce i go zamknąłem....ale Twoje wypowiedzi ciągle mnie męczyły...zatem wracam i tłumaczę.

Od razu uprzedzam: Nie ze złości ,czy żeby się pośmiać. Po prostu nie lubię airsoftowych mitów (czy tam defetyzmu, choć ja znam inne znaczenie tego słowa :icon_smile:

Piszesz:

Na litość Boską, ludzie, co wy tu za defetyzmy siejecie?

Szkielet pękł, bo smar wysechł????

Jedyną opcją jaką widzę jest to że miałeś nieszczelność na stockowej głowicy tłoka (bo i prawda taka że ***owa ona a nie szczelna), wsadziłeś sobie tam jakąś m120 i masz ciężki palec.

Ewentualnie wada fabryczna.

Aha, gb w teorii może pracować nawet na sucho i nic tam nie ma prawa pęknąć...

Tak. Dokładnie. Szkielet pękł ponieważ nie było kompresji w zespole cylindra. Stało się tak z zużycia smaru, zmieszania go z brudem, oraz zastosowania nieodpowiedniego smaru. (za chwilę szerzej)

Stockowa głowica tłoka była/jest (aluminiowa) szczelna.

Piszesz następnie:

Zastanów się o czym mówisz.

Piach i pył, dostając się w gearbox, powodują zwiększone opory z racji tego, że raczej nie smarują, prawda?

Skutkiem czego mechanizm będzie działał wolniej i z większym oporem.

JAK ma to się niby przyczynić do pęknięcia Gearboxa???

Piach i pył spowoduje zwiększenie oporu ? Poważnie ? To sprawdź to :icon_wink:

Weź zwykły mosiężny cylinder, nasmaruj, zmierz ROF, nastęnie wytrzyj smar, nasyp pył i ponownie zmierz ROF. Gwarantuję Ci ,że ROF będize taki sam, lub nawet się ZWIĘKSZY. Poważnie. Nie wierzysz sprawdź. Tylko uprzedzam ,że po takiej pracy cyl. będzie porysowany, a szkielet może pęknąć. (jeszcze moment z wyjaśnieniem)

Nastęnie piszesz:

Właśnie, dobra myśl Kosteq,

to jakiś syf jest. Nawet stockowy smar nie zbiłby się w takie grudy podczas 2-miesięcznego leżakowania.

Tak syf. Syf - mieszanka brudu i resztek zeschniętego smaru. Smar nie "zbija" się od leżenia :icon_smile: I to nie jest stockowy smar. Jest to smar teflonowy ! Mosiężne cylindry tak mają ,że się ścierają- powstaje pył mosiężny. Dorzuć do tego brud, trochę płatków PTFE i otrzymasz to co na zdjęciach.

Przy okazji jeśli czyta to ktoś z ASGShopu. Może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego taki smar do cylindra ? Jest to celowy zabieg, czy niewiedza ?

No a teraz wytłumaczę, dlaczego brak kompresji niszczy szkielety.

Otóż zespół cylindra w replice AEG działa tak jak amortyzator gazowy ( w tym wypadku powietrzny). Jeśli układ ten jest szczelny. Jedyną drogą ucieczki pow. z tego układu jest szczelina między kulką ,a lufą, oraz samo to ,że kulka wylatuje. Dzięki temu głowice nie uderzają w siebie z pełną energią sprężyny. Sa amortyzowane w czasie kiedy kulka opuszcza lufę. Wystarczy to sprawdzić zatykając palcem dyszę. W szczelnym układzie tłok powinien stanąć w miejscu lub baaaaardzo powoli poruszać się do przodu. To samo dzieje się gdy strzelamy. "Zatykamy" go kulką zmniejszając energię z jaką zetkną się głowicę.

Dlatego tak ważne ,jest okresowe serwisowanie replik i jak najczęstsze czyszczenie z brudu i smarowanie.

Przypominam SMAROWNIE, nie oliwienie. Oleje za szybko spływają i tylko "łapią" brud właśnie :icon_smile:

Dziękuję za uwagę. Mam nadzieję Foxtrot29 ,że Cię przekonałem :icon_smile:

Over.

Edited by white_pl
Posted

I tu sie pojawia cylinder 0 a nie 1 przy Cqr czyli lufie 407 mm.

A tetaz jak sie maja lufy stockowe kwa do np src czy ultimate i podobnych?

Ja mam moja defenderke poskladana na m130 guarder, glowice ultimate, cylinder stock czyli typ 1, tlok deep fire ten odchudzony z wszysrkimi metalowymi zebami, zebatki stock kwa bo sa nawet olki, gumka zielona g&g i lufa stock kwa 407mm

kumpel ma identyczny zestaw (no prawie, bo tłok stockowy) - czyli cylinder "1" i guarder 130 z tej samej dostawy. Pomierzę, porównam, jak będzie okazja.

Posted

Witam!

W marcu zakupiłem replikę KWA-KM4A1 na zbrojowni. Od nowości gumka nie podkręcała kulek, więc pierwsze co odesłałem ją na gwarancji i serwis wymienił gumkę na nową. Po przejrzeniu 70 stronnicowego tematu stwierdzam, że jest to całkiem normalne w wersji stockowej. Przy włożeniu załadowanego maga( próbowałem różnych) pierwsze 4,5 kulek wypada na metr lub 2. Zdecydowałem się włożyć pieniądze i serce w ten karabin i tu moje pytanie do was co powinienem wymienić? Na czym mi zależy. Chciałbym, aby była to broń wyborowa. Zależy mi na zwiększeniu zasięgu i mocy karabinu. Z wyglądu chciałbym stworzyć coś w rodzaju SPR. Replika działa na beterii Li-Po 7,4. Proszę o pomoc w doborze części, które przybliżą mnie do zamierzanych rezultatów. Za wszystkie podpowiedzi, rady i wogóle z góry dzieki!

Pozdrawiam!

Posted

Powiem tak front do spr wraz z lufa mam zapewniony. Co do mocy nie wiem czy w takim układzie około 500 fps będzie dobrym wynikiem czy to za dużo czy za mało. Tuning będzie przeprowadzany przez doświadczonych od strony warsztatu airsoftowcow zależy mi na pomocy w doborze i spasowaniu części aby powstal z nich fajny zestaw.

Posted

Jak chcesz snajpe zrobic to jest to dobry material a proponuje min m140 i celowac w 550fps

kumpel ma identyczny zestaw (no prawie, bo tłok stockowy) - czyli cylinder "1" i guarder 130 z tej samej dostawy. Pomierzę, porównam, jak będzie okazja.

Czekam na wynik;)

Posted

Front spr

Lufa promyk

Gumka zielona g&g

Cylinder w zaleznosci od dl lufy ale kwa to co zauwazylem fajnie pracuje na lufie 509 mm i cylindrze typ 1 (taki zestaw mialem w kwa m16 sr12)

Glowice ultimate wyciszone

Tlok shs, deep fire lub inny a nawet stockowy jest ok

Spring m140 -150

Zebatki stock albo jakoes shs tourqe up

Mosfet

Silnik hmm ja mam w.swojej pj neodymowy i daje rade

Li pol 11.1v

W.w tuning w sumie poza frontem i lufa nie jest koazmarnie drogi

Mozesz jeszcze isc dalej i wymienic cylindwr na boure up ale zatym idzie wymiana glowic no i trzeba dobrac odpowiednia dysze ale ja bym nie ruszal bo stockowy sepspl dyszy i komory jest mega szczelny

Posted (edited)

Witam mam podobny zestaw w swojej m16 jak kolega wyżej proponuje, czyli:

-tłok G&P z 5 metalowymi zębami bo taki akurat miałem

-głowice tłoka pom

-cylinder typ1

-m140 guardera

-silnik guardera bo ten kwa zamulał

-gumka zielona G&G

- kable niskooporowe z układem mosfet

wszystko to daje 548-551 fpsów

ale mam zamiar wymienić głowice cylindra i tłoka na aluminiowe bo przy tej konfiguracji pewnie długo nie pociągną

Edited by k-dudzio