warat Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Witam Zgodnie z tematem-chciałbym kupić pasoszelki(albo kamizelkę)z ładownicami do AK74. Dodatkowo:miło by było,jakby można było podpiąć pokrowiec na chlebak(pojemne to,i plecaka bym brać nie musiał) Cena:do 55 zł Teren działań:głównie las Z góry dzięki za odpowiedź Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Nie ma takowych. Jedyne rozsądne to pasoszelki z Miwo, ale sam pas jest droższy od podanej przez Ciebie kwoty. Quote Link to post Share on other sites
warat Posted April 15, 2012 Author Report Share Posted April 15, 2012 A tak zwane "szelki dusicielki"? Są aż tak tragiczne i trudno do nich dostać dodatki? Quote Link to post Share on other sites
SterylizatorPL Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Poszukaj może używanych na komisie. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 (edited) Proponuję: - S95 - ładownica mieści dwa magi. Taki komplet nie przekroczy Twojego budżetu. Edited April 15, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Albo pasoszelki LWP z ładownicami do AK. Quote Link to post Share on other sites
Shihan Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 To właśnie tzw szelki dusicielki ja raczej bym się w to nie pakował. Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 A ja powiem że w sumie czemu nie, primo to zapewne pierwsze oporządzenie kolegi, secundo co tak naprawdę kolega chce w tym nosić? Bo jeśli 3 magazynki butelkę wody i paczkę kulek to nie dajmy się zwariować i dusicielki dadzą rade, co innego jakby chciał się pakować na 36 godzinny milsim albo coś w tym stylu. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 No i weźmy jeszcze pod uwagę, że szelki dusicielki będą raczej używane na "jebankach" z kolegami, które trwają maksymalnie do 7h. Po takim czasie dusicielki jeszcze nie "pokazują" swojej prawdziwej twarzy. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 (edited) To właśnie tzw szelki dusicielki ja raczej bym się w to nie pakował.Mówisz o szelkach LWP? Bo jeśli chodzi o S95, używam ich drugi rok, czasem obciążonych około 4-5 kg i nie odczuwam dyskomfortu. LWP nie znam. Edited April 16, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 (edited) Tak, "szelki-dusicielki" to potoczna nazwa pasoszelek LWP. Z tego co wiem o S95, to szelki-dusicielki są w stosunku do nich o sto lat za jaskiniowcami... @ autor: za 55 zł to Ty się chłopie nie spodziewaj nie tylko cudów, ale wręcz niczego dobrego. A w ogóle, to podejście masz dość konkretnie błędne, IMHO. Pierwsze pytanie brzmi - co Ty chcesz w tym naboju nosić :icon_question: Konkretnie. Ze szczegółami. Jeśli chcesz powiesić na sobie 6 magazynków, butelkę (względnie manierkę) wody i paczkę kulek, to Filip7370 ma rację: obleci. Z równym uporem co Powała doradzający niemieckie pasoszelki S95, ja polecam początkującym chest-rigg systemu PLCE z ewentualnym dodatkiem w postaci chlebaka (haversack) na maskę przeciwgazową. Tyle, że to się w podanym przez ciebie budżecie nie mieści (zakup takiego zestawu z allegro ma szansę zamknąć się w, powiedzmy, stu złotych). Za to ładownice masz już w komplecie. Edited April 16, 2012 by Errhile Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Bez haversacka też wystarczy. Tylko mam wątpliwości czy dwa magi AK74 wejdą. Z pasoszelkami nie problem jest. ALICE, S95, PLCE - wszystko to jest tanie. Problemem są znośne a tanie ładownice. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Dwa do AK47 wchodzą w kieszeń chesta PLCE. Mam jedno i drugie (jako gościnny sprzęt), sprawdzone i na sucho, i w polu. Rzep to tak na końcówkę końcówki, ale troczki przy fastexach sięgają. Magów do 74 nie testowałem, przyznaję :huh: ale myślę, że też się zmieszczą... Ładownica amunicyjna od systemu PLCE to faktycznie zupełnie inna para kaloszy. Regulacji nie ma, i, jak twierdzą znajomi Brytofile, magazynek od AK nie wejdzie. Ale ja tu o cheście wspominam (jakkolwiek temat o pasoszelkach...). Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 (...) Problemem są znośne a tanie ładownice. Podałem również link do tanich ładownic mieszczących magi do AK. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Ale nie znośnych. Quote Link to post Share on other sites
Zawac Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Jeżeli chodzi o ładownice mieszczące magazynki do AK to polecam : prawa http://allegro.pl/ladownica-na-amunicje-ammo-pouch-right-olive-dpm-i2276648665.html lewa http://allegro.pl/ladownica-na-amunicje-ammo-pouch-left-olive-dpm-i2276648667.html do tego szelki : http://allegro.pl/szelki-do-oporzadzenia-yoke-olive-asg-dpm-i2276648664.html Co do szelek nie wiem czy są wygodne, bo ja sam używam już od około 2-óch lat szelek w systemie "H" tylko, że Austriackich, ale Angole Falklandy odbili w nich ;) Co do ładownic to każda z nich mieści 4 magazynki od AK 47 albo 74 (i jedne i drugie wchodzą bez problemu). Ładownic takich używam sam i bardo sobie chwale czy to jest normalna nawalanka kilku godzinna czy też Milsim albo wypad dwu dniowy. Jeżeli juz chcesz coś za nie duże pieniądze i dla początkującego (jak i dla zaawansowanego) to polecam Ci ten zestaw. P.S. Czatuj na Alledrogo bo czasami za 60 zł trafia sie cały taki zestaw z pasem, z ładownicami przednimi, ładownicą "ogólna" i ładownicami amunicyjnymi. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 17, 2012 Report Share Posted April 17, 2012 Ale nie znośnych. Zależy co rozumiesz pod pojęciem "znośne". Uważam, że te ktore skazałem są właśnie "znośne". Chyba że za "znośne" uważasz "luksusy" dostępne w Miwo lub VEST. :icon_confused: Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted April 17, 2012 Report Share Posted April 17, 2012 Reklamówki z biedronki to też znośny sposób na noszenie magazynków. Fakt, że pokrowiec mieści magazynek nie oznacza, że powinien do tego być polecany, nawet gdyby był darmowy. S95 jako tanie rozwiązanie można proponować jak ktoś ma hi-capa lub emkę, jednak do noszenia magazynków od AK się nie nadaje. Swoją drogą podejrzewam, że przy tak ograniczonym budżecie ilość magazynków też jest mała - dlatego podejrzewam, że na zupełny początek wystarczy pas WP/zwykły czarny skórzany od spodni, z przodu pojedyncza dobra ładownica (żeby została na później, może być używka), z tyłu chlebak (może być LWP). Co się da po kieszeniach munduru. Z czasem stopniowo rozbudowywać w zależności od potrzeb. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted April 17, 2012 Report Share Posted April 17, 2012 Dokładnie. Dobra ładownica/e, zwykły pasek i nawet torba przez ramię stabilizowana paskiem. Szelek nie potrzeba. Ładownica nie służy tylko do bezpiecznego przenoszenia, musi też umożliwić szybką zmianę. Quote Link to post Share on other sites
warat Posted April 19, 2012 Author Report Share Posted April 19, 2012 A czy mając dostęp do kontaktowych ładownic,opłaca się je brać? Quote Link to post Share on other sites
Shihan Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 Kontraktowych, ale czyjej produkcji/pochodzenia? Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 Czyli jakich? Bo radzieckie lub rosyjskie kontraktowe ładownice chyba więcej niż twój budżet. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 (...) na zupełny początek wystarczy pas WP/zwykły czarny skórzany od spodni, z przodu pojedyncza dobra ładownica (żeby została na później, może być używka), z tyłu chlebak (może być LWP). Co się da po kieszeniach munduru. Z czasem stopniowo rozbudowywać w zależności od potrzeb. Dokładnie. Dobra ładownica/e, zwykły pasek i nawet torba przez ramię stabilizowana paskiem. Szelek nie potrzeba. Ładownica nie służy tylko do bezpiecznego przenoszenia, musi też umożliwić szybką zmianę. Uważacie, że to lepsze, bardziej "znośne" rozwiązanie od zaproponowanego przeze mnie? :bialaflaga: Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 Tak. Będzie mieć porządną ładownicę, którą potem będzie mógł podpiąć do normalnego oporządzenia. Sama ładownica na 2-3 magi nie jest wystarczająco ciężka, żeby "ściągnęła" mu spodnie. A z S95 to co zrobi? Niestandardowy system montażu oporządzenia, ładownice dedykowane tylko do broni używanej przez BW. A sprzedać potem tego nie sprzeda. Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 (edited) W S95 można iść pod warunkiem, że ma się M4,G3 lub G36 i 400zł do wydania. Aczkolwiek mając 50zł i M4 pewnie wybrałbym LBV, mając G36 i nie idąc w reko wybrałbym coś w molle - większa swoboda w doborze dodatków, różne półki cenowe w zależności od zasobności portfela. :) Mając AK pchanie się w S95 to ślepa uliczka i bezsens - zero ergonomii czy perspektyw. Edited April 19, 2012 by Kantek Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts