ithiliendefender123 Posted June 3, 2012 Report Share Posted June 3, 2012 Znalazłem na allegro takie coś : http://allegro.pl/niesmiertelnik-us-army-komplet-wybicie-i2368548567.html Nieśmiertelnik Us dog tag. No i rodzi się pytanie co tam wybić? Na jednej blaszce jest 5 linijek po 15 liter. Na 1 dam imię nazwisko grupę krwi i religię, co może być w 5 linijce? A co na 2 blaszce? Może jakiś cytat taki wojenny, znacie jakiś fajny? Quote Link to post Share on other sites
Voo-Doo Posted June 3, 2012 Report Share Posted June 3, 2012 Żołnierz miałby tam swój numer, Ty możesz wybić imię kota. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted June 3, 2012 Report Share Posted June 3, 2012 Ja mam: imię i nazwisko PESEL Grupa krwi. Więcej nie potrzeba :) Dawanie telefonu jest bezsensowne - nr można zmienić. Imię dziewczyny też - można zmienić :P Quote Link to post Share on other sites
Sveter121 Posted June 3, 2012 Report Share Posted June 3, 2012 Na obydwu blachach wybija się te same dane... choc racją jest, co wspomniane wyżej - możesz nawet same emotki sobie wybic. Quote Link to post Share on other sites
Dawidson Posted June 3, 2012 Report Share Posted June 3, 2012 Na nieśmiertelnikach żołnierze mieli wybijaną religię aby wiedzieć w razie śmierci jak ich pochować. Quote Link to post Share on other sites
lisudml1991 Posted June 3, 2012 Report Share Posted June 3, 2012 Z tego też powodu w czasie II wojny niektórzy je wyrzucali, bo w razie pojmania przez Niemców Żydzi mieli nieciekawie. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted June 3, 2012 Report Share Posted June 3, 2012 Na hooj ci religia na nieśmiertelniku ? Ty to chyba urlopu pragniesz, nie? Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted June 3, 2012 Report Share Posted June 3, 2012 (edited) Imię Nazwisko Rodzaj krwi Data urodzenia Religia (albo jak ja, ulubiony zespół) Z takim typem spotkałem się najczęściej. Edited June 3, 2012 by Winiacz Quote Link to post Share on other sites
alex_dragon Posted June 3, 2012 Report Share Posted June 3, 2012 (edited) Można dodać nr tel jako ICE - wg mnie ma to sens . ICE - In Case Emergency - nr tel do osoby w razie zdarzenia losowego która powinna być poinformowana w przypadku jakiegoś zdarzenia . Edited June 3, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
seger Posted June 3, 2012 Report Share Posted June 3, 2012 W przypadku nieśmiertelnika w ASG, każdy zazwyczaj ma przy sobie telefon komórkowy. I w telefonie lepiej dopisać do kontaktu danej osoby. Tak jak pisałem, nr telefonu za często można zmienić. Quote Link to post Share on other sites
Ronnie Posted June 3, 2012 Report Share Posted June 3, 2012 Może jakiś cytat taki wojenny, znacie jakiś fajny? Screamin' Eagles :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted June 4, 2012 Report Share Posted June 4, 2012 (edited) Przykładowo dla armii: Nazwisko Imię / Pierwsza litera drugiego imienia Numer ewidencyjny (Może być PESEL) Grupa krwi Wyznanie Kowalski Jan K 85011519244 A POS NO PREF Edited June 4, 2012 by ruffin-89 Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 4, 2012 Report Share Posted June 4, 2012 (edited) Bardzo ciekawe są nieśmiertelniki Bundeswehry Opis grawerki jest w artykule @Wolfa: "Na nieśmiertelniku żołnierza BW wytłoczone są następujące informacje:Przód: 1.– 2.narodowość ("GE" dla Niemiec) 3.wyznanie: E (ewangelickie), K (katolickie), M (muzułmańskie), J (żydowskie) O (prawosławne) lub zostawia się puste pole 4.PK (nr osobowy żołnierza) Tył: 5. grupa krwi (A, B, AB lub 0) 6. czynnik Rh (Rh+ lub Rh-) 7. ważność szczepionki p. tężcowi (T + dwie ostatnie cyfry roku; np. T07 dla ważności szczepionki do 2007 roku) 8. – 9. – 10. – Pola 1, 8, 9 i 10 pozostają puste, ale mogą zostać wypełnione wg wskazówek Ministra Obrony Narodowej. Warto wspomnieć, że jest to jedyny rodzaj nieśmiertelnika, który zawiera tak wiele informacji!!!" . Edited June 4, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 4, 2012 Report Share Posted June 4, 2012 Znaczy fajnie fajnie, szpanerskie i w ogóle ale tak serio to można sobie wybić co się chce, i tak nie ma to znaczenia w momencie wypadku. ICE w portfelu lub telefonie, dane wszystkie w dowodzie osobistym przy sobie, krwi i tak nikt nie poda na podstawie czegoś co sam sobie gdzieś wpisujesz/wybijasz a jedynie na podstawie legitymacji krwiodawcy bądź karty identyfikacyjnej gr krwi (a i tak najpierw zrobią próbę, na wszelki wszelki wypadek). Wyznanie potrzebne psu na budę w nieśmiertelniku bo na forcie nikt Was grzebał nie będzie lol poza tym jest ICE. Można mieć jeszcze oświadczenie woli w przypadku śmierci te, narządy i inne części zamienne żeby wyjęli ale i tak koniec końców tu rodzina decyduje i możesz nie mieć oświadczenia a Cię pokroją a możesz mieć oświadczenie a rodzina się nie zgodzi. Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted June 4, 2012 Report Share Posted June 4, 2012 możesz mieć oświadczenie a rodzina się nie zgodzi. Wtedy trzeba porozmawiać z rodziną i poinformować ich o naszej woli. W razie czego. Quote Link to post Share on other sites
1beduin Posted June 4, 2012 Report Share Posted June 4, 2012 Tak jak napisał wyżej Dexter a w szczególe dotyczy to grupy krwi. Tak, że kolego możesz pisać co chcesz :wink: A w rzeczywistości jest tak, jak napisał Ruffin Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 4, 2012 Report Share Posted June 4, 2012 HeeL, oczywiście. Ja mówię tylko, że rodzina ma ostatnie słowo. Quote Link to post Share on other sites
kjujiczek Posted June 4, 2012 Report Share Posted June 4, 2012 Tak czy inaczej na pewno można sobie wybić ksywkę i powinno się wybić grupę krwi.Resztę to co chcesz. Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted June 4, 2012 Report Share Posted June 4, 2012 Oczywiście miałem na myśli US Army, Marines mają jeszcze inny wzór tak samo jak NAVY. Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted June 5, 2012 Report Share Posted June 5, 2012 Użyteczność informacji o grupie krwi jest taka jak koledzy podali powyżej czyli żadna. Ja mam wybite imię, nazwisko, pesel, grupę krwi i adres. Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted June 5, 2012 Report Share Posted June 5, 2012 Użyteczność informacji o grupie krwi jest taka jak koledzy podali powyżej czyli żadna. Ja mam wybite imię, nazwisko, pesel, grupę krwi i adres. Akurat tu się nie zgodzę. W szpitalu pytałem, jak to wygląda, to odpowiedzieli że wtedy mogą zrobić szybszy "test krzyżowy" - cokolwiek to jest. Quote Link to post Share on other sites
lisudml1991 Posted June 5, 2012 Report Share Posted June 5, 2012 Może chodzi o to, że łatwiej jest sprawdzić czy podana grupa jest prawidłowa niż to , która jest prawidłowa. Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted June 5, 2012 Report Share Posted June 5, 2012 Może chodzi o to, że łatwiej jest sprawdzić czy podana grupa jest prawidłowa niż to , która jest prawidłowa. Dokładnie to. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted June 5, 2012 Report Share Posted June 5, 2012 (edited) W szpitalu pytałem, jak to wygląda, to odpowiedzieli że wtedy mogą zrobić szybszy "test krzyżowy" - cokolwiek to jest. Wiadomo po prostu jakiej grupy krew wziąĆ na test, a nie walić w cemno. Edited June 5, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
Sveter121 Posted June 5, 2012 Report Share Posted June 5, 2012 @arend: wziąć Jak w cywilu wygląda sprawa identyfikacji zwłok po nieśmiertelnikach? Mam na myśli: czy i kiedy pomagają szybciej wywnioskować, czy może jest to zawsze (u nas) bez znaczenia? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts