barbie Posted August 25, 2016 Report Share Posted August 25, 2016 atn patriot gen2+? co powiecie Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted August 25, 2016 Report Share Posted August 25, 2016 Problemy z włącznikami to w zasadzie standart, słaba jakość gwintów obiektywu i okulara. Dość duża i ciężka obudowa. W testowanym egzemplarzu doświetlacz dawał wyraźną czerwoną poświatę. Tuba rosyjska/białoruska gen2/2+ o raczej kiepskiej renomie. Elektronika tuby lubi niespodziewanie paść. Ale znam takie co jakiś już czas działają na przekór wszystkim :-) Wszystko zależy od ceny.... Quote Link to post Share on other sites
dino1984 Posted August 31, 2016 Report Share Posted August 31, 2016 Planuję zakup noktowizora 1gen i w związku z tym chciałem zapytać czy są tu użytkownicy poniższych urządzeń i mogą się podzielić opiniami, ew jakąś recką... Ewentulalnie może ktoś może polecić jakieś inne gogle do 3kPLN? Dipol D2MV PRO Pulsar Edge GS 1x20 Quote Link to post Share on other sites
dino1984 Posted August 31, 2016 Report Share Posted August 31, 2016 sorry za post pod postem, ale nie mogę wyedytować poprzedniego wpisu. Co myślicie o termowizji zamiast nokto? Takie coś na przykład: http://www.flir.com/hunting-outdoor/scouttk/ Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 31, 2016 Report Share Posted August 31, 2016 Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted August 31, 2016 Report Share Posted August 31, 2016 (edited) @dino1984 W mojej skromnej opinii: 1: nie ma takiej noktowizji gen1/1+ która by była warta 3kpln 2: d2mv ma niezłe opinie, choć zastrzeżenie z pkt.1 wciąż obowiązuje :-) 3: Za 3,5kpln można już poszukać gen2/2+, oczywiście monokular 4: Termo i nokto to nie są urządzenia zamienne. Edited August 31, 2016 by W2o Quote Link to post Share on other sites
dino1984 Posted August 31, 2016 Report Share Posted August 31, 2016 3: Za 3,5kpln można już poszukać gen2/2+, oczywiście monokular Kurde... gdzie takie można znaleźć? Szukam już trochę czasu i nic takiego nie widziałem... Quote Link to post Share on other sites
strzelecczarny Posted September 1, 2016 Report Share Posted September 1, 2016 Cześć wszystkim! Zakupiłem okazyjnie iluminator podczerwieni 850nm z myślą budowy takiego noktowizora ktoś ma doświadczenia z takim sprzętem? Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted September 1, 2016 Report Share Posted September 1, 2016 Do czego chcesz to wykorzystać? Blask tego wyświetlacza oświetli Ci twarz tak mocno jakby użył latarki. To już lepiej kup sobie PNW-57A do tego doświetlacza podczerwieni - wyjdzie z pewnością lepiej. Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted September 1, 2016 Report Share Posted September 1, 2016 Chciałem napisać że led850nm na 90% będzie w nocy dawała czerwoną poświatę jak tylna lampka rowerowa, ale rzeczywiście to drugorzędne - nikt na to nie zwróci uwagi, przez ten wyświetlacz . Dodatkowo od tego wyświetlacza będziesz tak oślepiony, że poza wyświetlaczem nie zauważysz nic. Jeśli koniecznie chcesz iść w tą stronę, to poszukaj wizjerków z kamer vhs. Niektóre były takie sprytne że do wyświetlacza szedł wyłącznie: sygnał, +5V i masa. Po odkręceniu od kamerki masz gotowy wizjer. Nie wszystkie da się tak wykorzystać, ale jak poszukasz to pewnie znajdziesz info która się nada. Kamery vhs na znanym portalu chodzą w okolicy 50-100 pln, więc zabawa warta grzechu, tym bardziej że nakładka na lunetę wychodzi dość kompaktowa. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted September 1, 2016 Report Share Posted September 1, 2016 Bez przesady z tą poświata jak od lampki rowerowej. Bardziej będzie widoczny przez inne nokto. Quote Link to post Share on other sites
strzelecczarny Posted September 1, 2016 Report Share Posted September 1, 2016 Do obserwacji, ale na takiej zasadzie jak na filmiku. Oświetlacz jest podobno b.dobry, ale jaką dobrać do tego kamerę? Za optykę użyłbym starej lunety 3-9x42 Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted September 1, 2016 Report Share Posted September 1, 2016 @wojtekk8 Zrobiłem i testowałem wiele doświetlaczy na dostępnych (chińskiech) led 850nm - każda dawała naprawdę silną czerwono-malinową poświatę, widoczną porównywalnie ze zwykłą czerwoną diodą małej mocy (taką jak w tylnej lampce rowerowej). Są diody mocy 850nm bez takiej poświaty (ponoć to kwestia podłoża (powinno być GaAs a nie GaAlAs) ale wtedy kiedy robiłem testy były w zasadzie niedostępne. Dlatego testowałem led 940nm, które czerwonej poświaty w zasadzie nie dają, ale gen2 widzi je wyraźnie słabiej. Z matrycami CMOS nie eksperymentowałem. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted September 1, 2016 Report Share Posted September 1, 2016 Mam bodajże właśnie 850 nm do swojego PNW-57A - poświata jest, ale nie porównałbym jej za nic do lampki rowerowej. Do tego poświata jest widoczna jeżeli patrzysz na wprost. I z tego co zaobserwowałem to im słabsza bateria tym większa poświata, ale zasadniczo temu przyjrzałem się raz. Quote Link to post Share on other sites
strzelecczarny Posted September 2, 2016 Report Share Posted September 2, 2016 Nie przeszkadza mi poświata, ani oświetlona twarz. To ma być tylko eksperymentalna zabawka. Czyli kamerka vhs plus luneta plus iluminator podczerwieni, będzie działać jak noktowizor? Co o tym myślicie? Quote Link to post Share on other sites
dino1984 Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Bawiłem się wczoraj Pulsarem Challenger GS 1x20 (gen 1+). Ciemny las, księżyca brak. Generalnie bez wbudowanego oświetlacza IR nic nie widać. Po jego włączeniu widać, ale na małą odległość (dosłownie kilka metrów). Pytanie do bardziej doświadczonych - czy oświetlacz laserowy (np. L915) pozwoliłby na daleką obserwację (nie mówię o lesie jako takim, bo tu wiadowo, że pierwsze drzewo i dalej nic nie widać, ale np. droga, przedpole, etc.)? Czy w takich warunkach gen. 2+ pozwoliłaby zobaczyć dużo więcej? Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Osobiście we wspomnianym Pulsarze używałem jako oświetlacza latarki Solarforce L2 z modułem IR (jedna dioda, bodajże 1W) tej samej firmy. Oczywiście malinowa poświata była widoczna (jeśli ktoś patrzył akurat w moim kierunku, np. w trakcie wymiany ognia), jednak w terenie otwartym efektywny zasięg widzenia tego noktowizora wzrastał nawet do okolic 80 metrów, co przy odpowiednim wykorzystaniu sprzętu dawało niezłe rezultaty. Bez oświetlacza, niezależnie czy w świetle księżyca czy bez niego, ten noktowizor widzi niemalże tyle, co nieuzbrojone oko. Porównując z 2+ kolegi z ekipy (sprzęt od W2O, ale z drugiej ręki), przy szczątkowym świetle różnica jet bardzo duża na korzyść 2+. Quote Link to post Share on other sites
dino1984 Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Solarforce L2 z modułem IR Z modułem IR, czy z takim filtrem: http://www.solarforceflashlight-sales.com/products/solarforce-l2-irf-ir-infra-red-filter-of-high-transmiitance Jeśli nie z filtrem to czy L2 ma ten "moduł" IR w standardzie, czy są jakieś specjalne? Możesz podlinkować? Nie mogę nic znaleźć na ten temat. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Moduł - obecnie nie widzę go w ofercie na stronie, na której kupowałem sprzęt ( http://solarforce.eu/ ). Trzeba by ewentualnie spytać czy to jeszcze mają - ja płaciłem coś koło 150 PLN za całą latarę z IRką (ale bez standardowego modułu z XM-L2). Quote Link to post Share on other sites
dino1984 Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Jakie są w ogóle zasady doboru naświetlacza IR do nokto? Musi być w jakiś sposób zgodny z samym nokto (długość fali czy coś) czy po prostu - byle IR i byle jak najmocniejszy? Quote Link to post Share on other sites
darekk Posted September 15, 2016 Report Share Posted September 15, 2016 (edited) Witam . Po 3 latach znow mam pytanko . Mianowicie mam Pulsara Callengera GS gen 1+ ,ale bardzo mizernie przez niego widac :icon_neutral: . Zdecydowalem nabyc cos lepszego i przegladajac oferty wpadl mi w oko taki ATN NVG7 -WPTI Gen 2+ czarno bialy za 1400e . Co o nim sadzicie ? Muj budget to okolo 1500e . Sory, ale nie mam Polskich znakow na klawiaturze i nie wiem jak je zrobic :icon_confused: http://www.optical-systems.it/it/Ottica-sportiva/Visori-Notturni/ATN-NVG7-WPTI-Visore-notturno-bi-oculare.html Edited September 15, 2016 by darekk Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted September 16, 2016 Report Share Posted September 16, 2016 Generalnie, powinieneś sobie akurat ATNy odpuścić. W tym budżecie można kupić ze stanów PVS-7 w gen 3 albo envisa. Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted September 16, 2016 Report Share Posted September 16, 2016 @darekk Też uważam że z tym budżetem można już myśleć o gen3. Quote Link to post Share on other sites
darekk Posted September 16, 2016 Report Share Posted September 16, 2016 Gen 3 za 1500e ? :icon_eek2: . A mozecie mi dac linka do sklepu ? Mam nawet kolege w stanach co by mi kupil , ale jak go przewiesc ? Chyba zabronione . Quote Link to post Share on other sites
darekk Posted September 17, 2016 Report Share Posted September 17, 2016 Znalazlem też taki nv/g-16 gen 2+ za 1700 e to jóż troche ponad muj budget , choć nie wykluczam . Co o nim powiecie ? Nie mogę wkleić linku z telefonu . Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts