W2o Posted September 18, 2016 Report Share Posted September 18, 2016 @darekk Niezależnie od nazwy, ważna jest zainstalowana tuba. Czułość najlepszych gen2/2+ jest co najmniej 2, a czasem 3 razy mniejsza niż gen3/3+. W dużym uproszczeniu oznacza to, że w trudnych warunkach w gen3 będzie ładny obraz, a w gen2/2+ już dawno będzie czarno. Quote Link to post Share on other sites
Danielskii Posted September 18, 2016 Report Share Posted September 18, 2016 Witam serdecznie. Po pierwsze chcialem przeprosic jesli pojawila sie odpowiedz na to pytanie juz na poprzednich stronach ale na szybko przelecialem ostatnie pare i nie widze odpowiedzi na moje pytanie. Zdecydowalismy sie w ekipie na zakup uzywki Gen3. Nasz budzet to okolo 2500e na osobe i o ile na ebayu w tej cenie mozemy cos znalesc to problem pojawia sie z transportem bo zadna z oferujacych osob nie wysyla poza stany. Mozecie poradzic ewentualnie podzucic jakies tipy. Moj znajomy bedzie wracal w grudniu ale niechce go wrzucac na przyslowiowa mine. Napisalem tez do armasight ale tam za nowke mi krzykneli 4k euro z dostawa do Irlandii (tam mieszkam). Jesli macie rady jak to zoorganizowac, nie wiem moze sa jakies fora czy cos. Ewentualnie jest kto w Polsce kto sie zajmuje sprowadzeniem i handlem tym (rozumiem ze teoretycznie nie mozna tego kupic legalnie wiec smialo piszcie na priv) Pozdrawiam Danielski Quote Link to post Share on other sites
barbie Posted September 23, 2016 Report Share Posted September 23, 2016 Witam serdecznie. Po pierwsze chcialem przeprosic jesli pojawila sie odpowiedz na to pytanie juz na poprzednich stronach ale na szybko przelecialem ostatnie pare i nie widze odpowiedzi na moje pytanie. Zdecydowalismy sie w ekipie na zakup uzywki Gen3. Nasz budzet to okolo 2500e na osobe i o ile na ebayu w tej cenie mozemy cos znalesc to problem pojawia sie z transportem bo zadna z oferujacych osob nie wysyla poza stany. Mozecie poradzic ewentualnie podzucic jakies tipy. Moj znajomy bedzie wracal w grudniu ale niechce go wrzucac na przyslowiowa mine. Napisalem tez do armasight ale tam za nowke mi krzykneli 4k euro z dostawa do Irlandii (tam mieszkam). Jesli macie rady jak to zoorganizowac, nie wiem moze sa jakies fora czy cos. Ewentualnie jest kto w Polsce kto sie zajmuje sprowadzeniem i handlem tym (rozumiem ze teoretycznie nie mozna tego kupic legalnie wiec smialo piszcie na priv) Pozdrawiam Danielski odezwij sie do mnie na pw, to dodam CIe do grupy na FB co handluja nokto w europie. Quote Link to post Share on other sites
tomazo1974 Posted September 24, 2016 Report Share Posted September 24, 2016 Szanowni, Do gen 2 lepsze będzie to: http://teleskopy.pl/Iluminator-laserowy-Pulsar-L-915-teleskopy-2780.html Czy to: http://sklep-kompas.pl/iluminator-laserowy-podczerwieni-nayvis-n835-835-nm-100-mw.html Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted September 26, 2016 Report Share Posted September 26, 2016 @tomazo1974 915nm brzmi całkiem ok, ale wg mnie będzie to na granicy (lub nawet poza) czułości przetwornika. Czyli wiązka jest całkowicie niewidzialna dla człowieka, a dla przetwornika gen2/2+ może być podobnie. Pewności jednak nie mam - dużo zależy od przetwornika i od jakości zastosowanej diody laserowej. Quote Link to post Share on other sites
tomazo1974 Posted September 26, 2016 Report Share Posted September 26, 2016 (edited) Czyli Nayvis wydaje się bezpieczniejszą opcją. Szkoda, bo różnica w cenie jest na korzyść Pulsara... Chyba, że taki: http://teleskopy.pl/Iluminator-podczerwieni-Pulsar-X850-teleskopy-3055.html EDIT: Zapędziłem się - to nie jest laser :( Edited September 26, 2016 by tomazo1974 Quote Link to post Share on other sites
dino1984 Posted November 19, 2016 Report Share Posted November 19, 2016 Czy ktoś może się wypowiedzieć nt. używania nokto w terenie zabudowanym (wioski, drogi, etc.) gdzie są różne źródła światła (latarnie, przejeżdżające samochody, światła w oknach, etc.)? Czy to w ogóle jest możliwe, czy nokto zostanie oślepiony i skończy wypalonymi plamami na przetworniku? Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted November 19, 2016 Report Share Posted November 19, 2016 Zależy od rodzaju/generacji noktowizji. Quote Link to post Share on other sites
dino1984 Posted November 19, 2016 Report Share Posted November 19, 2016 no właśnie... mógłbyś rozwinąć ten temat? Tzn. jaki rodzaj/generacja jak się będzie zachowywać? Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted November 20, 2016 Report Share Posted November 20, 2016 @dino1984 Czym innym jest oglądanie chałupy z zapalonym małym światłem w oknie z 200m a czym innym samochód który Cię mija. Teoretycznie gen3+ (AG) ma największą szansę dać radę w takich/podobnych warunkach, ale to nie są warunki do pracy i prędzej czy później (raczej prędzej :-) ) zauważysz ślady silnych świateł na przetworniku. Jedyna w miarę bezpieczna opcja która mi przychodzi do głowy to tzw cyfrowe nokto (z tym że ta technologia pozostawia na razie baaardzo dużo do życzenia), i oczywiście termowizja. Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted November 20, 2016 Report Share Posted November 20, 2016 Teren zabudowany z licznymi i silnymi źródłami światła to nie jest teren dla NV. W takim przypadku żuraw do góry i ewentulania latarką w nieoświetlone miejsca. świecić. Termo oczywiscie zrobi robotę, ale no "next level" na razie Quote Link to post Share on other sites
dino1984 Posted November 21, 2016 Report Share Posted November 21, 2016 Termo mam. Po zabawie gen I. podejrzewałem, że jest tak jak piszecie, ale chciałem się upewnić. Dzięi za odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted November 21, 2016 Report Share Posted November 21, 2016 PNL-2AD - bez problemu z oświetleniem latarni itp. źródeł światła jak budynki. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted November 22, 2016 Report Share Posted November 22, 2016 Gen 3 z założonym od przodu filtrem IR pass 680/720nm daje radę. @wojtekk8: Oczywiście że każda gen 2/3 sobie poradzi, pytanie jak szybko przetwornik straci swoje paramenty, wkradną się cienie, smugi i blackspoty. Quote Link to post Share on other sites
dino1984 Posted December 1, 2016 Report Share Posted December 1, 2016 Co Wy na to? http://www.defence24.pl/500741,policja-kupuje-noktowizory-z-pco Cena mnie troszeczkę zszokowała... Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted December 1, 2016 Report Share Posted December 1, 2016 Niby czemu? A tak bo wersja cywilna pvs14 w stanach to jakieś z podatkami 12-15 tysięcy której i tak nie można kupić bo ITAR a przetworniki to raczej coś w stylu 2+ niż 3+. Ciekawe ile kosztowałby pvs w wersji mil-spec z gwarancją na 20 lat i serwisem w cenie plus zgoda kongresu? Quote Link to post Share on other sites
dino1984 Posted December 1, 2016 Report Share Posted December 1, 2016 z gwarancją na 20 lat Gwarancja jest na 49 m-cy, czyli 4 lata. Mimo wszystko wydaje mi się, że cena zabójcza i nieuzasadniona... Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted December 1, 2016 Report Share Posted December 1, 2016 Błagam jeśli wierzyć twojemu nickowi urodziłeś się w 84 naprawdę nie umiesz czytać z zrozumieniem? Gwarancja producenta to jedno a jego wsparcie jak części i serwis to co? 37 tysięcy to nie jest tylko cena urządzenia. Powiedz mi ile kosztuje pvs-14 w wersji mil-spec, tylko nie ośmieszaj się i nie podawaj ceny produktów na rynek cywilny bo już miałem okazję sprawdzić jaka jest różnica miedzy przetwornikiem mil-spec a tym na rynek cywilny to nie ma porównania. Quote Link to post Share on other sites
dino1984 Posted December 1, 2016 Report Share Posted December 1, 2016 Cóż... nie miałem okazji porównywać mil-spec ze sprzętem cywilnym, więc nie mogę się wypowiedzieć. Google pokazuje, że mil-spec PVS14 to coś ok. 4,5kUSD, ale wydaje mi się, że to ściema (nie wierzę, żeby jakiś sklep faktycznie sprzedawał mil-spec). Tak, urodziłem się w '84 i (oprócz umiejętności czytania ze zrozumieniem) nauczyłem się, że wszelkie zamówienia dla sektora państwowego są znacznie przewartościowane. Nieważne czy mówimy o sprzęcie wojskowym, zrobieniu strony internetowej czy budowie obiektów inżynieryjnych. Jeśli za coś płaci skarb państwa to musi być drogo. Dlatego ta cena wydaje mi się nierealna i mam podstawy przypuszczać, że jest tak po prostu z d****. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted December 1, 2016 Report Share Posted December 1, 2016 samael16 zagalopowałeś się i piszesz głupoty. Sam fakt, że przetwornik jest "omni x" nie oznacza, że jest lepszy od komercyjnego to po pierwsze. Najlepsze przetworniki klasy hand select nie trafiają nigdy do wujka sama, nawet do anvisów. Po drugie, wymogi jakie postawiła policja odpowiadają czemuś pomiędzy omni V - VI (czyli starocie 1999-2002) dodatkowo dorzucili bajerancki biały fosfor (IMO bez sensu). Patrząc na ceny i parametry widać, że przetarg "z dużą dozą prawdopodobieństwa mógł być ustawiony". Ktoś zrobił dobry biznes a zapłacimy wszyscy. Nokto za 3-3,5k USD będzie miało parametry przewyższające te postawione w SIWZ. A warunki gwarancji wcale nie rozpieszczają i nie ma tam mowy o dostępie do części przez 20 lat. Z resztą zważywszy, że MU-3M produkuje jedna firma a PVS-14 kilka to brak części obarczony jest wyższym prawdopodobieństwem w przypadku PZO. Żeby zaspokoić twoje eksperckie wątpliwości, moja tuba i optyka z envisa bije na głowę MU-3M (nowy na wyposażeniu jednostki, stan magazynowy pokazywany odświętnie). Dodatkowo, tylko tak zostawię informację, że gen III nie jest tylko produkowana w stanach... Quote Link to post Share on other sites
dino1984 Posted December 3, 2016 Report Share Posted December 3, 2016 Z innej beczki - ma ktoś patent jak mocować nokto do aparatu fotograficznego (od przodu, na obiektyw)? Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted December 3, 2016 Report Share Posted December 3, 2016 (edited) Są gotowe rozwiązania (google-> astroscope) dedykowane do konkretnych typów mocowań. Montuje się je pomiędzy body i obiektyw. Spotkałem wyłącznie w gen3, choć nie szukałem nigdy nadmiernie długo. Jak koniecznie chcesz mieć przed obiektywem to popatrz na jakieś nakładki odprzodowe do lunet (np atn ps22), choć sądzę że rozdzielczość ekranu będzie daleko niewystarczająca. Edited December 3, 2016 by W2o Quote Link to post Share on other sites
dino1984 Posted December 4, 2016 Report Share Posted December 4, 2016 Nie do końca o to mi chodziło. Nie chcę kupować specjalnie osobnego nokto do DSLR, tylko zamontować jakieś, już posiadane (np. Pulsara, czy Dipola, czy inne, którego będę też używał normalnie "na co dzień"). Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted December 4, 2016 Report Share Posted December 4, 2016 Były też adaptery oparte na korpusie mum-14. Po dokręceniu okulara i obiektywu miałeś z powrotem zwykły mum-14. Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted December 4, 2016 Report Share Posted December 4, 2016 Hej, powoli interesuje się kupnem jakiegoś sensownego nokto gen. 3, wiem, że trochę modeli się już przewinęło, ale tak naprawdę nie wiem czego konkretnie mam szukać. Czy mógłby ktoś chociaż trochę nakierować moje poszukiwania? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts