Axel Posted December 14, 2013 Report Share Posted December 14, 2013 Panel który pokazałeś na zdjęciu ma 7 kolumn. Na 7 kolumnach MOLLE (taśma 25 mm to właśnie MOLLE) zmieścisz 2 ładownice na mag m4(2 kolumny plus 2 kolumny ) i IPMED (mój specops ma 3 kolumny szerokości). 7 kolumn wymaganych, 7 kolumn masz. NA STYK wejdzie ale będzie ciasno. Quote Link to post Share on other sites
MloteK Posted December 14, 2013 Report Share Posted December 14, 2013 Witam Dotychczasowo użytkowałem oporządzenie zrobione z lc2 + szelki alice i do tego kilka ładownic i nadupnik. Chciałem teraz iść za duchem techniki :D i wybrać troszkę nowocześniejszy sprzęt i chciałem się poradzić czy takie zestawienie zda egzamin. Moje oczekiwania i do czego sprzęt będzie używany to głownie milismy i działania zwiadowcze, mam zamiar jeszcze zrobić viper hood, miałem ghille i wole coś bardziej mobilnego. Druga sprawa to jak przy takim czymś będzie się nosiło plecak, w dotychczasowej konfiguracji nosiłem 25L i nie było problemu bo idealnie pasował i nie leżał na ładownicach. Nie wiem jak będzie w tym przypadku. Zestaw który sobie upatrzyłem : pas http://miwomilitary.pl/?p=8.1177.PT-'RATS'.F-13.MIWO-MILITARY szelki: http://miwomilitary.pl/?p=8.1323.SZELKI-'JACKO-PLUS'.F-16.MIWO-MILITARY do tego ładownice : http://miwomilitary.pl/?p=8.73.ZASOBNIK-PATROLOWY.D-02.MIWO-MILITARY 2x http://miwomilitary.pl/?p=8.587.CARGO-DUZE-BRYZGOSZCZELNE.C-39.MIWO-MILITARY http://miwomilitary.pl/?p=8.22.UNIWERSALNA-NA-RADIO.C-16.MIWO-MILITARY i 2x http://miwomilitary.pl/?p=8.966.'SHINGLE'-NA-2-MAGAZYNKI.B-18.MIWO-MILITARY co myślicie o tej konfiguracji i oczywiście jestem otwarty na propozycje bo dopiero sobie kompletuje w głowie mój "projekt" oporządzenia . Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted December 15, 2013 Report Share Posted December 15, 2013 (edited) bierz sprzęt od PSTG. dużo lepiej pomyślany i rozwiązany od miwo. no i shingle jako ładownice do lasu to nie za dobry pomysł. no i po co Ci 2 ładownice na radio :icon_biggrin: ? Edited December 15, 2013 by Ace Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted December 15, 2013 Report Share Posted December 15, 2013 A po co są ptt na dwa radia? Abstrahując już że ładowanica na radio się świetnie sprawdza jako ładownica na butelkę z wodą. Quote Link to post Share on other sites
MloteK Posted December 15, 2013 Report Share Posted December 15, 2013 http://pstacticalgear.istore.pl/pl/pasoszelki-thor-i.html o tym zestawie mówicie od PSTG? A co do punktów trzymania ? tutaj widzę 4 a w miwo jest 7, czy to jakoś wpłynie na stabilizację itp ? I jak ktoś użytkuje to chciałbym żeby się pochwalił jak się sprawuje Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted December 15, 2013 Report Share Posted December 15, 2013 dokladniee o tym pisalem :-) sam uzywam od kilku miesecy THORa i jest super. mam go dosc mocno obciaznego (sprawdz na wczesniejszej stronie, jest opis i fotki), i nic sie nie majta i nie gibie. szelki sa szerokie i wylozone pianka wiec nie uciskaja ramion, sam pas tez jest podszyty ta sama pianka. uzywam samych pasoszelek, ew uzupelnionych o mini chesta i plecak. jak dla mnie idealne :-) mialem Flyyea, Miwo, znow Flyyea i teraz PSTG i nie mam zamiaru zamieniac go na nic innego :-) do lasu idealne! Quote Link to post Share on other sites
MloteK Posted December 15, 2013 Report Share Posted December 15, 2013 (edited) No dobra, a co dobrze się nosi z tym na przód, pasować będzie to bo jest dosyć wysoko ? http://pstacticalgea...wa-loki-ii.html bądź jakiś chescik, ale wolałbym coś z płytami sapi. Tzn, noszone to by było tylko, do jakiegoś cqb lub czegoś. Pozdrawiam Edited December 15, 2013 by MloteK Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted December 15, 2013 Report Share Posted December 15, 2013 przed przejsciem na pasoszelki uzywalem zestawienia pas od THORa i plate carrier od MBSS, zgrywalo sie idealnie. pas i mniejsze PC bardzo dobrze ze soba wspolpracuja Quote Link to post Share on other sites
MloteK Posted December 15, 2013 Report Share Posted December 15, 2013 no to wspaniale, bo będę miał 2 zestawy zależne od scenariusza i typu działania i na tym mi zależało, bo wiadomo że coś co jest do wszystkiego jest do dupy więc nie ma oporządzenia uniwersalnego dzięki za rady i pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted December 16, 2013 Report Share Posted December 16, 2013 jezeli kupisz lokiego,to daj znac jak sie komponuje, bo sam sie nad taka kompozycja do cqba zastanawiam Quote Link to post Share on other sites
MloteK Posted December 16, 2013 Report Share Posted December 16, 2013 okej nie ma sprawy, widzę że narazie nie mają na sklepie, ale jestem w czasie kompletowania finansów także myślę że niedługo mi się uda po nowym roku Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted January 9, 2014 Report Share Posted January 9, 2014 (edited) Czas troszkę odświeżyć ten temat :icon_wink: Otóż przymierzam się do sklecenia sobie pasoszelek do zielonej a jako, że nigdy nie korzystałem z nich na dłuższą metę (przydziałowe dusicielki się nie liczą :icon_razz: ) to chciałbym prosić o rady. Na wstępie od razu zaznaczę, że pasoszelki mają być używane w AS jak i w pracy. Posiadam już pionowe cargo duże, pionowe małe, ładownice pistoletowe, kaburę, apteczkę i zrzut. Reszta jak widać na załączonym obrazku: Od razu wyjaśniam. Ładownice ZAK, gdyż używając chest riga z klapami zwykłymi a nie tak zabudowanymi przy ćwiczeniu zwijania zapiaszczyłem magazynki a mimo głośnej palby bez problemu da się usłyszeć KLIK jaki wykonuje iglica :icon_smile: Wyjściowy konfig do dotarcia i sprawdzenia wyglądałby tak: Patrząc od lewej strony, kwadrat a na nim pistoletowe x2, 2x zak, cargo duże pionowe (wojskowe dymy są spore + jeszcze organizer z mapą itp) na nim zrzut, chlebak, pateczka, cargo małe na drobne rzeczy, które dobrze jest mieć pod ręką, zak, kabura sztywna z G17. Na szelkach pokrowiec molle na camela zamiennie z plecakiem Baktrian 2. Coś zmienić, wywalić, dodać? Edited January 9, 2014 by HellMaker666 Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 (edited) Cześć, jestem użytkownikiem pasoszelek Miwo-Praszka ST-2 i PT2. Używam tego zestawu od lat i mimo, że się w miarę przyzwyczaiłem do latania sprzętu i w ogóle, to trochę przeszkadza mi to, że kabura, ładownice i ogólnie cały szmelc z przodu dosyć utrudnia kucanie. No i mimo wszystko brakuje jakiegoś panelu/rzepu na klacie. Czy dobrze rozumuję, że na szerszym pasie będę mógł umieścić te rzeczy trochę wyżej? Czy jest to w miarę rozsądna decyzja, aby przerzucić się z PT-2 na PT-4, czy różnice nie będą specjalnie zauważalne i odkładać na coś zupełnie innego, jak jakiś chest rigg? Edited January 10, 2014 by Mixon Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 Jak nie masz dwóch metrów wzrostu to PT-4 będzie dla ciebie niewygodny Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 (edited) Nie mam ;_;. W takim razie zostanę przy tym co mam. Edited January 10, 2014 by Mixon Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 Natomiast sensowny chest rig mógłby być niezłym pomysłem. Najlepiej pożycz na początek jakiś od kolegów i zobacz, jak Ci leży :) Quote Link to post Share on other sites
Karcen Posted January 11, 2014 Report Share Posted January 11, 2014 Mam chest riga - chińczyka ale od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przerzuceniem się na tą kamizelką http://miwomilitary....1.MIWO-MILITARY + kilka kieszeni na radio, granaty, jakieś cargo itp. Bawię się głównie w taktykę zieloną i zastanawiam się czy odczuje jakąś praktyczną różnicę przechodząc na tą kamizelkę. Za wszelkie sugestie rady będę wdzięczny. Quote Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted January 11, 2014 Report Share Posted January 11, 2014 Mówisz o Chińczyku od MIWO, czy chińskim wyrobie "czesto podobnym"? Jeśli o tym pierwszym, to lepiej to będzie współgrać z plecakami. Quote Link to post Share on other sites
Karcen Posted January 12, 2014 Report Share Posted January 12, 2014 Mam chińczyka od MIWO ale kupiłem niestety tą wersję z 2 kieszeniami cargo i 3 ładownicami przymocowanymi na stałe bez możliwości rekonfiguracji czy doczepienia czegoś nowego. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 12, 2014 Report Share Posted January 12, 2014 (edited) Czyli klasyczny układ rodem z Arktisa 1725, 3 ładownice (choć na MIWOwskim chyba dwu, a nie trzymagazynkowe - nie pamiętam dokładnie) i dwa spore cargo. Co Ci w nim nie pasuje? Co chciałbyś nosić? Edited January 12, 2014 by Errhile Quote Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted January 12, 2014 Report Share Posted January 12, 2014 (edited) Errhile zadał dobre pytanie - co dokładnie Ci w nim przeszkadza. Od siebie dodam, że taki układ jaki masz, to dobra podstawa. Tak samo nosiłem u siebie na chest riggu stworzonym do systemu ALICE, pod "rekowanie". 2x SAW pouch i 3x na magazynki - działało tak jak powinno. Napisz co Ci przeszkadza w tym chescie, i co chciałbyś nosić, to coś się doradzi. Edited January 12, 2014 by Karmazyt Quote Link to post Share on other sites
Karcen Posted January 12, 2014 Report Share Posted January 12, 2014 Przede wszystkim chciałem dodać kieszeń na radio np baofenga, dodatkowo jakąś kieszeń lub dwie na granaty. Obecnie niby mam dwie spore kieszenie cargo w które można wrzucić granaty czy radio ale zwykle w nich noszę zapasową amunicję, butelki z wodą etc. Natomiast ten plate carrier ma od razu 3 wewnętrzne ładownice typu shingle i po 2 w panelach bocznych i dodatkowo można na panelu przednim lub bocznym doczepić dodatkowe kieszenie na wyposażenie. Quote Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted January 12, 2014 Report Share Posted January 12, 2014 Radio na szelkę. Granaty - kup PT2 od Miwo, tam wrzuć granaty, a w przyszłości na inne graty Ci się przyda. Zamierzasz do tego nosić plecak? PS. Ewentualnie, możesz uderzyć do krawców żeby naszyli Ci dodatkowe proste kieszenie na granaty na cargo/obok cargo. Albo granaty w spodnie, w kieszeń na udzie na przykład Albo najprostszy i najmniejszy panel udowy - i tam granaty. Jeśli nie nosisz plecaka, to radio i granaty można wrzucić na ten 'pas' do spinania z tyłu - przecież tam też jest molle. PS2. Nadal nie odpowiedziałeś na najważniejsze pytanie, czy chcesz nosić z tym plecak. I jeśli tak, to gabarytowo jak duży. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 12, 2014 Report Share Posted January 12, 2014 Albo prosty pas na łaskich szelkach ucieczkowych i na nim granaty. Choć pomysł zaopatrzenia istniejących kieszeni w kieszonki zewnętrzne (albo PALSy do mocowania takowych) też niczego sobie. Akurat radia na szelce osobiście nie lubię, i z plecakiem słabo współgra. Ja mam przewidziane radio w bocznym cargo i wyprowadzenie słuchawki po szelce (brytolski chest PLCE - de facto identyczny z Arktisem 1725 - stanowi moje zapasowe / gościnne oporządzenie stosowane z repliką AK). Masz też opalsowany pas na plecach - radio czy kieszeń na granat powinny się zmieścić, nawet jeśli nosisz plecak. A tak w ogóle, to wiesz, Karcen, co Ci powiem? Masz bałagan w kieszeniach cargo. "Zapasowa amunicja, butelki z wodą etc" - jeżeli te kieszenie choć trochę przypominają rozmiarem te z PLCE chest rig, to w nie można dziada z babą spakować - de facto jedna z głównych wad tego chesta, łatwo go przeładować. Chest wytrzyma, ale użytkownik będzie się męczył. Wytrzep te kieszenie, zobacz, co w nich masz. Woda - ile i jak opakowana? Manierka? Butelki PET 0.5 / 0.75 litra? Liquitainery? Pęcherz typu Source Kangaroo? Zapasowa amunicja - ile i jak pakowana? Butelka na 3000szt? Worki z zapięciem strunowym? Ile kulek? Co jeszcze? Zastanów się, ile potrzebujesz. U mnie na wypad w teren wystarcza mi spokojnie 1000bb w worku strunowym. Po co miałbym nosić 3x tyle? I radio się zmieści spokojnie, jestem pewien. Może być, że będziesz chciał jakoś zorganizować zawartość kieszeni cargo - używanie ich jako worków na wszystko to średni pomysł: ciężko dostać się od tego, co akurat potrzebujesz. Granaty zdecydowanie radził bym osobno trzymać - po nie trzeba sięgać szybko i sprawnie, bo zwykle nie ma się wiele czasu na grzebanie po torbach. Albo po dużych kieszeniach cargo. Quote Link to post Share on other sites
Qrczak Posted January 13, 2014 Report Share Posted January 13, 2014 Witam. Przymierzam się do skompletowania sporego i uniwersalnego setu, głównie do zielonej, choć nie tylko. Na chwilę obecną wymyśliłem sobie pasoszelki (jak nie gra balistyka, do biegania ze snajperką, itp) plus jakiś mniejszy PC (jak potrzeba balistyki, do CQB). I teraz tak: 1. Pasoszelki - miał być zestaw z Miwo, ale po przeczytaniu zyliarda postów, widzę że obecnie sporo ludzi zamiast miwo poleca PSTG i zestaw Thor. Czy na chwilę obecną brać jeszcze cokolwiek innego pod uwagę czy jednak Thor będzie najlepszym wyborem? I czy przy konfiguracji z PC, sensownym i wygodnym rozwiązaniem będzie wzięcie samego pasa z Thora i podczepienie go na płaskich szelkach 1-szej linii? 2. PC - Miało być 6094, JPC albo FAPC.Teraz zastanawiałem się nad LOKIm SF, jednak znalazłem jakieś marudzenie, że nie ma w nim siatki dystansującej i przez to brak jakiejkolwiek wentylacji. Co do zabawek, to widzę to tak: na PC 4 (albo 3 w przypadku JPC, FAPC) pojedyncze ładownice na magi, admin, boki puste i na plecach kopia MAP'a zrobiona przez Wkurzonego. Ew, jakoś z tyłu cummerbunda wrzucić radio. I niżej na pasie 2 albo 3 podwójne ładownice na magi, cargo, nadupnik, apteczka, zrzut i ew kabura + 2 ładownice na magi do boczniaka. Potem pewnie dojdzie jeszcze coś (może jakieś ładownice na granaty). To taka podstawowa konfiguracja ma być, ale nie ukrywam że chciałbym na tym zestawie opędzać różne środowiska, więc chciałbym mieć np mozliwość przeniesienia wszystkiego na PC (z wyjątkiem kabury, zrzutu itp, które poszłyby na jakiś duty belt) do dzialań typowo CQB. I tak samo w drugą stronę - do ganiania jako snajper czy ogólnie do zielonej, gdy balistyka nie będzie uznawana, chciałbym mieć możliwość przerzucenia wszystkiego na same pasoszelki. Ma to ręce i nogi czy kombinuję jak koń pod górę z pustym wozem? Co ew zmienić w takiej konfiguracji? Z góry dzięki za pomoc i info. Pozdrawiam. Qrczak. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts