mareq Posted July 6, 2017 Report Share Posted July 6, 2017 Typowe. Jeszcze zacznie pisać na forum, że odda kasę i w tym czasie założy kolejne konto i będzie kontynuował preceder. Jak nikt z tym nie pójdzie na policję to ten typek jeszcze kiedyś zostanie politykiem i bedzie mógł rozwijać złodziejską pasję. Link to post Share on other sites
Dantes Posted July 6, 2017 Report Share Posted July 6, 2017 No tak, wakacje się zaczęły i trzeba kaskę zdobyć na przyjemności Link to post Share on other sites
ChvasciuPL Posted July 6, 2017 Report Share Posted July 6, 2017 Ludzie myślą że ich nie oszuka skoro oszukał już tyle osób - trochę smutne... Sam napisałeś że to inny adres ip niby mógł użyć programu zmienić miejsce kompa neta itd ale jest szansa że to ktoś inny. Tak czy siak ja jestem z osób działających a nie siedzących na dupie dlatego już kontaktowałem się emailowo z działem do spraw cyberprzestępstw i zasugerowano mi iż nie mogą zacząć oficjalnie sprawy jak nie będzie oficjalnego powiadomienia ale dla tych co nie mają czasu oraz tych z natury leniwych poza opcją pójścia na komende można wysłać zawiadomienie emailowo. Niestety wiadomość zawierała klauzulę która zabrania kopiować i rozpowszechniać treść emaila w formie cytatów dlatego też tego nie uczynię podeślę natomiast adres pod który można skierować się z prośbą o informacje co zrobić w sprawie takowego oszustwa : cyber-kgp@policja.gov.pl Mam nadzieję że pomogłem a tu jeszcze stronka na temat cyberprzestępstw z której pozyskałem email http://www.policja.pl/pol/zwalczaj-cyberprzestep/83643,Zwalczaj-cyberprzestepczosc.html Każdy ,który czuje się poszkodowany niech wyśle list lub uda się na komendę aby zakończyć ten proceder. Osobiście gdy coś się ruszy w mojej sprawie postaram się poinformować może będzie to jakiś impuls dla pozostałych ale tak jak mówiłem daje czas do poniedziałku bo każdy zasługuje na zaufanie Twoje dane ma, a jak nie ma adresu do wysyłki to zawsze może zwrócić przelew. Jak kupiłeś tą wydmuszkę m249 to zmartwię Cię, zdjęcia kradzione z ogłoszenia z 2014. Może też ale ostatnio z http://wmasg.pl/en/consignment/show/763410 gadałem już z typem i on sprzedał na allegro tą wydmuszkę Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 6, 2017 Report Share Posted July 6, 2017 Maile możecie wysyłać na adres właściwej dla was miejscowo Komendy/Komisariatu Policji - albo na ogólny, albo do wydziału do walki z przestępczością gospodarczą (Wydział dw. z PG). Po przesłaniu zawiadomienia zostaniecie zaproszeni na protokolarne przyjęcie ustnego zawiadomienia. Link to post Share on other sites
ChvasciuPL Posted July 6, 2017 Report Share Posted July 6, 2017 Maile możecie wysyłać na adres właściwej dla was miejscowo Komendy/Komisariatu Policji - albo na ogólny, albo do wydziału do walki z przestępczością gospodarczą (Wydział dw. z PG). Po przesłaniu zawiadomienia zostaniecie zaproszeni na protokolarne przyjęcie ustnego zawiadomienia. Mi pisano o poczcie tradycyjnej i to chyba opcja gdzie można nie iść już na komisariat bo wszystko jest spisane przez interesanta. Należy również załączyć wydruki rozmów i inne informacje Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 7, 2017 Report Share Posted July 7, 2017 ZAWSZE musi zostać sporządzony protokół przyjęcia ustnego zawiadomienia o przestępstwie - bez znaczenia czy wyślesz elektronicznie, czy pocztą. Link to post Share on other sites
ChvasciuPL Posted July 7, 2017 Report Share Posted July 7, 2017 ZAWSZE musi zostać sporządzony protokół przyjęcia ustnego zawiadomienia o przestępstwie - bez znaczenia czy wyślesz elektronicznie, czy pocztą. Wierzę na słowo po prostu nie została taka informacja zawarta w owej wiadomości Link to post Share on other sites
kufel_wro Posted July 9, 2017 Report Share Posted July 9, 2017 Oszust powraca? http://wmasg.pl/pl/consignment/show/787792 A teraz popatrzcie na pierwotne ogłoszenie sprzed kilku lat: http://wmasg.pl/pl/consignment/show/470578 Link to post Share on other sites
Hatch Posted July 10, 2017 Report Share Posted July 10, 2017 Czy powraca- nie wiem, ale ogłoszenie na pewno to próba oszustwa. Link to post Share on other sites
szmerglu Posted July 10, 2017 Report Share Posted July 10, 2017 Wszystko wskazuje na próbę oszustwa - provider mailowy kosmiczny i świeże konto. Koniec pobłażliwości - bany będą lecieć w przypadku każdego najmniejszego prawdopodobieństwa wyłudzeń i oszustw. Obserwować temat - pamiętajcie, że załoga nie jest w stanie obserwować wszystkich. Z pomocą Was; maniaków możemy uchronić innych przed oszustwem. Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted July 10, 2017 Report Share Posted July 10, 2017 Moje ogłoszenie kopiują. No chamy :D Link to post Share on other sites
ChvasciuPL Posted July 12, 2017 Report Share Posted July 12, 2017 Dziś moja sprawa trafiła na policję zobaczymy jak się potoczy podobno może to trwać nawet miesiąc Link to post Share on other sites
Budweiser Posted July 14, 2017 Report Share Posted July 14, 2017 Abstrahując już od samego postępowania, jestem ciekaw ile zajmie same wyegzekwowanie wyłudzonych pieniędzy. Niewątpliwe jest, że delikwent odpowie na podstawie art.286 § 1 Kodeksu karnego tj. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. podobno może to trwać nawet miesiąc Myślę, że to i tak optymistyczne prognozy. O ile macie mocne dowody, screeny ogłoszeń, rozmów, dane odbiorcy przelewów itd. to prorok będzie posiadał wystarczający materiał procesowy, by jedyną kwestią do rozpatrzenia była wysokość kary dla oskarżonego. Poza tym nie sądzę, chociażby po dodanym tutaj poście by ten typ był wyrachowanym oszustem. Link to post Share on other sites
KretCK Posted July 17, 2017 Report Share Posted July 17, 2017 Poszło zgłoszenie na policję. Olx jak narazie nic nie zrobiło. Link to post Share on other sites
Piekny923 Posted July 18, 2017 Author Report Share Posted July 18, 2017 Abstrahując już od samego postępowania, jestem ciekaw ile zajmie same wyegzekwowanie wyłudzonych pieniędzy. Niewątpliwe jest, że delikwent odpowie na podstawie art.286 § 1 Kodeksu karnego tj. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. Myślę, że to i tak optymistyczne prognozy. O ile macie mocne dowody, screeny ogłoszeń, rozmów, dane odbiorcy przelewów itd. to prorok będzie posiadał wystarczający materiał procesowy, by jedyną kwestią do rozpatrzenia była wysokość kary dla oskarżonego. Poza tym nie sądzę, chociażby po dodanym tutaj poście by ten typ był wyrachowanym oszustem. ziomek ... wszystko co z nim było związane , policja dostała ;) włącznie z , prawdziwymi aukcjami ;) Link to post Share on other sites
ChvasciuPL Posted July 19, 2017 Report Share Posted July 19, 2017 U mnie kwota 415 pln więc z tego co czytałem w innym temacie na forum nie podlega jako przestępstwo a wykroczenie więc kara raczej polegająca na grzywnie o ile dojdą do sprawcy. Jak narazie cisza z policji Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 19, 2017 Report Share Posted July 19, 2017 Ja pie$#$%#ę... serio? SERIO? http://forum.wmasg.pl/topic/148508-%C2%A7-oszustwo-a-kradziez-roznice-prawne-%C2%A7/ Link to post Share on other sites
delin0m Posted July 20, 2017 Report Share Posted July 20, 2017 Kolejne wcielenie? http://wmasg.pl/pl/consignment/show/790182 http://ms.wmasg.pl/en/consignment/show/663114 Kopia ogłoszenia sprzed 2 lat dot. Beryla wz.2004 (mini beryl) Link to post Share on other sites
szmerglu Posted July 20, 2017 Report Share Posted July 20, 2017 lontor9 Ban :icon_wink: Link to post Share on other sites
infektius Posted July 21, 2017 Report Share Posted July 21, 2017 Chyba kolejne wcielenie: http://wmasg.pl/pl/consignment/show/790392 - nowe ogłoszenie - nowe konto. http://wmasg.pl/pl/consignment/show/687370 - ogłoszenie z 2016 roku Link to post Share on other sites
Lagodkin Posted July 21, 2017 Report Share Posted July 21, 2017 (edited) Uprzedziłeś mnie, przed chwilą dodałem to ogłoszenie w podejrzanych :icon_smile: Edited July 21, 2017 by Lagodkin Link to post Share on other sites
szmerglu Posted July 21, 2017 Report Share Posted July 21, 2017 CYRKONOWY Wszystko wskazuje na oszusta - ban. Link to post Share on other sites
Kovallo Posted July 25, 2017 Report Share Posted July 25, 2017 Podawajcie numery kont na jakie przelewacie kasę, numer konta się nie zmienia zazwyczaj, a login na wmasgu tak, Ja sam czekam teraz ze znajomym na wyjaśnienie sprawy zgłoszonej jakieś 3-4miesiące. DOszliśmy do siebie z chłopakiem własnie po numerze konta bankowego, dane i nicki były inne tylko numer konta się zgadzał. Później okaząło się że też na innych portalach oszukiwał przy użyciu tego samego numeru konta. Możliwe że tutaj na wmasgu cały czas działa jedna osoba, osobiście śledzę wmasga praktycznie non stop i jak pojawi się jakieś lipne ogłoszenie od razu walę PW do tego klienta i już kilka razy praktycznie potwierdziło się że to mój star znajomy który zniknął z sumką 550pln za elcana docterem. Link to post Share on other sites
kufel_wro Posted July 25, 2017 Report Share Posted July 25, 2017 (edited) J. M. 79 1240 2614 **** 0010 6617 9710 Edited September 5, 2017 by OFF Link to post Share on other sites
Czoło Posted July 27, 2017 Report Share Posted July 27, 2017 (edited) Numer konta zgadza się z oszustem spod nicku Niesioł87 który zdążył oszukać 3 osoby. Wątek: http://forum.wmasg.p...go-uzytkownika/ Więc nadal kradnie i ma was w dupie :icon_wink: Mnie okradł na 630 więc już będzie jako przestępstwo :] Edited July 27, 2017 by Czoło Link to post Share on other sites
Recommended Posts