falloutpl Posted May 8, 2020 Report Share Posted May 8, 2020 Stockowa jest bardzo spoko, ciężko jej coś zarzucić. Gumki wchodzą jak należy, średnica spoko, regulacja spoko i ciężko się wad w niej doszukac. Sprawdź koniecznie docisk tej komory do gb bo ta gównosprężynka to badziew. Quote Link to post Share on other sites
pesinter Posted May 8, 2020 Report Share Posted May 8, 2020 (edited) Przez poltora roku uzywalem sprezyny 120 i wszystko dziala jak powinno tyle ze strzelam jedynie na semi i burst (perun) jesli chodzi o komore to uzywam stockowej. Gumka maplle leaf i promy i wszystko jest szczelne i stabilne. Zadnych problemow. Probowalem innej komory ale niebtrzymalo szczelnosci. Wrocilem do stocka VFC. Edited May 8, 2020 by pesinter Quote Link to post Share on other sites
zoe Posted July 24, 2020 Report Share Posted July 24, 2020 Hej czy ten uchwyt zawieszenia bedzie pasowal do tego modelu hk416 ? https://www.specshop.pl/product-pol-18468-Magpul-Uchwyt-zawieszenia-ASAP-R-Ambidextrous-Sling-Attachment-Point-MAG500.html dzieki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
-Xander- Posted July 25, 2020 Report Share Posted July 25, 2020 Nie powinno być problemów Quote Link to post Share on other sites
zoe Posted July 27, 2020 Report Share Posted July 27, 2020 To jakies sprawdzone info ? Moglbys cos wiecej napisac ? dzieki. Quote Link to post Share on other sites
StormMarinePL Posted August 18, 2020 Report Share Posted August 18, 2020 Odświeżam temat. Jakiej baterii używacie ?? 7,4 vs 11.1 Quote Link to post Share on other sites
otix96 Posted August 19, 2020 Report Share Posted August 19, 2020 Ja używam 11,1 ale mam inny silnik oraz peruna :) Quote Link to post Share on other sites
Rockmancar Posted November 2, 2020 Report Share Posted November 2, 2020 Midy wyglądające jak STANAG jakich firm podchodzą? Ma ktoś jakieś info? Jakoś PMAG i inne takie imo nie pasują do hakaśki, dlatego STANAGa szukam. Quote Link to post Share on other sites
Rockmancar Posted November 6, 2020 Report Share Posted November 6, 2020 Jakie macie twardości tych gumek? 60 będzie w porządku? @pesinter Cytat Gumka maplle leaf i promy i wszystko jest szczelne i stabilne. @Niedźwiedź Cytat Po zastosowaniu lufy MadBull SteelBull 300mm i gumki Maple Leaf stabilnie dmucha bez większych skoków jak na AEG +/- 5-10 fps Quote Link to post Share on other sites
StormMarinePL Posted December 30, 2020 Report Share Posted December 30, 2020 (edited) Miał ktoś problem ze spadkiem fps ? Tzn producent podaje w przybliżeniu 330 fps a mi chronometr pokazuje około 281... W replice wymieniana była lufa i gumka - wróciłem również do komory od producenta ale wyniki są cały czas takie same... Edited December 30, 2020 by StormMarinePL Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted December 30, 2020 Report Share Posted December 30, 2020 1 godzinę temu, StormMarinePL napisał: 330 fps a mi chronometr pokazuje około 281... W replice wymieniana była lufa i gumka Na jakich kulkach mierzysz? Pytanie ile było fps przed wymianą, wymień wszystko na stockowe i zmierz fpsy, ale to i tak nie to samo co mierzenie repliki prosto z pudełka. Wahania mogą być, ale raczej nie aż takie. Quote Link to post Share on other sites
StormMarinePL Posted December 30, 2020 Report Share Posted December 30, 2020 1 godzinę temu, Huba_lbn napisał: Na jakich kulkach mierzysz? Pytanie ile było fps przed wymianą, wymień wszystko na stockowe i zmierz fpsy, ale to i tak nie to samo co mierzenie repliki prosto z pudełka. Wahania mogą być, ale raczej nie aż takie. 0.25g G&G Nie powiem ile było przed wymianą, dopiero od niedawna mam chrono. Na innej replice wyniki są poprawne. Próbowałem na stockowych częściach i pomiar jest identyczny... Będę zmuszony zajrzeć do gearboxa. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted December 30, 2020 Report Share Posted December 30, 2020 Hopek ustawiony na 0? Masz 281 fps na kulkach 0.25g? Czy już przeliczałeś na 0.20g? Quote Link to post Share on other sites
StormMarinePL Posted January 1, 2021 Report Share Posted January 1, 2021 Faktycznie :) przeliczyłem kalkulatorem dostępnym w internecie i przy 0.20g mam 314fps. Te 15 fps to pewnie jakaś mała nieszczelność. Nie sądziłem że to będzie aż taka różnica. Dzięki za pomoc ;) Quote Link to post Share on other sites
Klonek15 Posted February 4, 2021 Report Share Posted February 4, 2021 W dniu 2.11.2020 o 21:36, Rockmancar napisał: Midy wyglądające jak STANAG jakich firm podchodzą? Ma ktoś jakieś info? Jakoś PMAG i inne takie imo nie pasują do hakaśki, dlatego STANAGa szukam. podłączam się do pytania i odświeżam temacik Quote Link to post Share on other sites
Tomcat Posted September 16, 2021 Report Share Posted September 16, 2021 Odświeżę trochę temat i zapytam: Czy można wymienić gearbox'a na standardowy V2 czy jest to jakaś własna specyficzna konstrukcja ? Quote Link to post Share on other sites
recon676 Posted October 28, 2021 Report Share Posted October 28, 2021 Hej, odświeżam temat :) Zachciało mi się (niestety) tuningowania mojego hk i wymieniłem kilka części w gearboxie, wszystko jest zrobione jak trzeba bo mam jakieś tam doświadczenie w tym - przesmarowane, szczelne bardzo itp. Wymienione części: - tłok SHS z metalowymi ząbkami - głowica tłoka + głowica cylindra Tornado, wyciszony zestaw, głowica tłoka łożyskowana, głowica cylindra z podwójnym uszczelnieniem Niestety zamiast poprawy osiągów, albo chociaż utrzymania, jest spadek około 15-20fps. Nie mam pojęcia co może być problemem. Może któraś z tych części jest niekompatybilna, nie dogaduje się z komorą HU czy cos? Szczelność niby była spoko, tłok wchodzi tylko na max 0.5cm poniżej poziomu otworu w cylindrze. Pytanie, co może być problemem? Jedyne co mi przychodzi do głowy to inna głowica cylindra, bo ona jakoś tam współpracuje z dyszą i w efekcie z komorą HU. Pozdro! Quote Link to post Share on other sites
Szuwarek79 Posted October 28, 2021 Report Share Posted October 28, 2021 Kompresję sprawdzałeś z założona dyszą (wysuniętą do pozycji symulującej zamknięty układ) czy jedynie zatykając prowadnice na głowicy cylindra? Quote Link to post Share on other sites
recon676 Posted October 28, 2021 Report Share Posted October 28, 2021 Hej, dzięki za odpowiedź! Z założoną dyszą, na końcówce prowadnicy (tak, że popychacz blokował pozycje w oparciu o głowice cylindra. Quote Link to post Share on other sites
recon676 Posted October 28, 2021 Report Share Posted October 28, 2021 Mało tego robiłem też test papierka na komorze HU i papierek odskoczył może na 0.5cm :D Quote Link to post Share on other sites
KAMA3 Posted October 28, 2021 Report Share Posted October 28, 2021 Miałem kiedyś podobnie z nową głowicą cylindra, a właściwie jej rurką. Okazała się mieć minimalnie większą średnicę i uszczelniona dysza lekko klinowała się na max wysunięciu nie dochodząc do końca do gumki. Pomogła wymiana oringów dyszy na cieńsze. A tak naprawdę nie zauważyłem wyciszenia repliki na tzw. "wyciszonym" zestawie. Może było trochę ciszej, jak głowica tłoka uderzała na sucho, bez kulek. Jak jest kulka w komorze to i tak działa poduszka powietrzna. Quote Link to post Share on other sites
recon676 Posted October 28, 2021 Report Share Posted October 28, 2021 41 minut temu, KAMA3 napisał: Miałem kiedyś podobnie z nową głowicą cylindra, a właściwie jej rurką. Okazała się mieć minimalnie większą średnicę i uszczelniona dysza lekko klinowała się na max wysunięciu nie dochodząc do końca do gumki. Kurde u mnie może być coś podobnego - zauważyłem, że dysza po nowej prowadnicy cylindra chodzi mniej płynnie, tak jakby leciutko 'chropowato', może to jest przyczyna Quote Link to post Share on other sites
KAMA3 Posted October 28, 2021 Report Share Posted October 28, 2021 Może wystarczy lekko spolerować rurkę np. wełną stalową, tzw. szmatką lub drobnym papierkiem Z mojego skromnego doświadczenia w poprawianiu replik po fabryce wynika, że dysza powinna przesuwać się po rurce z lekkim "maślanym" oporem :) Quote Link to post Share on other sites
recon676 Posted October 30, 2021 Report Share Posted October 30, 2021 Trochę się pobawiłem i chyba jest lepiej, doszczelniłem też gumkę HU. Czy około ~327fps w przeliczeniu na kulki 0.2 przy sprężynie SP90 Guardera to dobry wynik? Quote Link to post Share on other sites
Siara58 Posted October 15, 2022 Report Share Posted October 15, 2022 Hej odświeżam temat, 416 A5 jakich magów używacie i polecicie? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts