Domin007 Posted March 15, 2017 Report Share Posted March 15, 2017 Colt jako broń główna? Nawet oficerowie otrzymywali Thompsony i Carbine'y. A już abstrahując od poprawności historycznej, to zwróć uwagę, że efektywność pistoletu przeciw karabinom i pistoletom maszynowym pozostaje dyskusyjna... Quote Link to post Share on other sites
wish Posted March 15, 2017 Report Share Posted March 15, 2017 (edited) Co nie zmienia faktu, że bez pistoletu do lasu a już zwłaszcza do budynku ani rusz. Nikt nie będzie Ci robił problemów jeśli pojawisz się na strzelaniu tylko z pistoletem to na pewno. Jedyne co to możesz się zrazić do gry gdy zobaczysz, że masz 3/4 zasięgu dowolnego AEGa i 1/5 ilości kulek w magazynku. Edited March 15, 2017 by wish Quote Link to post Share on other sites
Matt Baker Posted March 15, 2017 Report Share Posted March 15, 2017 Szeregowcy nie mieli przydziałowego Colta podczas skoków w Normandii ale przez doświadczenie zdobyte pierwszej bojowej nocy, podczas której wielu wylądowało bez broni głównej, podczas skoków w Holandii już taki przydział obowiązywał - z tego co wiem ; ) ale tak jak piszą powyżej, nie postrzelasz sobie z boczniaka. Quote Link to post Share on other sites
wish Posted March 15, 2017 Report Share Posted March 15, 2017 Postrzelać, postrzela, ale nie będzie to równa rozgrywka. Żeby grać tylko boczniakiem, to trzeba mieć nie lada umiejętności. Ja często wyciągam boczniaka i już kilkanaście fragów zebrałem, ale nie zmienia to faktu, że wątpię czy samym boczniakiem mógłbym grać cały czas. Quote Link to post Share on other sites
HunterKiller Posted March 18, 2017 Report Share Posted March 18, 2017 Wish, a pamiętasz ostatnią pustynię i moje kosmiczne wręcz fragi zdobyte z shotguna ACMu? Zakładam, że Colt będzie miał podobne osiągi, lub nieco lepsze (brak potrzeby przeładowania po wystrzale, niewielkie rozmiary) niż shotgun. Tylko i wyłącznie kwestią jest maskowanie i odpowiednia taktyka do posiadanego uzbrojenia. Powiem tak, głowy nikt nie urwie jak się pojawisz z samym Coltem, a możliwe jest, że ktoś użyczy czegoś większego. Przewaga zasięgu i celności też da się do pewnego stopnia zniwelować. Nie mówię tu o takim MG czy snajperach, ale dobra maskowanie i pozycja i da się ściągnąć kogoś z pistoletem maszynowym, czy nawet StG. A po za tym, to nie musisz mieć repliki historycznej, nawet jak masz jakieś taktyczne M4, wystarczy pozdejmować optykę i inne bajery, zawinąć replikę w jakiś materiał i strzelać na singlu. Sporo ludzi tak biega. Co do broni osobistej i Colta jako głównej, to chyba mylisz pojęcia. ;) Broń główna to zazwyczaj broń długa, karabin, pistolet maszynowy, itd. Natomiast broń osobista wywodzi się od obrony własnej osoby którą łatwo i zawsze można mieć (przenosić) przy sobie, najczęściej były to pistolety, lub rewolwery ze względu na wymiary. Najczęściej wydawana była podoficerom i oficerom, rzadziej szeregowym. Ale jak koledzy wspominali, niektóre oddziały jak spadaki, czy komandosi dostawali broń krótką. Zaś sami amerykańce w dużej mierze mieli prywatne pistolety, chociażby taki Patton paradujący z dwoma rewolwerami, :D zresztą u nich jest trochę inne podejście w tym temacie. :) Quote Link to post Share on other sites
wish Posted March 20, 2017 Report Share Posted March 20, 2017 Hunter, pewnych rzeczy się nie zapomina ;) Poza tym z tego co mi się wydaje, że Ty do nowicjuszy nie należysz i wiesz jak wygląda współczesne pole walki asg, wiec wiesz co robisz biorąc shotguna na taką grę. Quote Link to post Share on other sites
HunterKiller Posted March 22, 2017 Report Share Posted March 22, 2017 Ok, to na następną rozgrywkę, jak już wyzdrowieję, zabiorę piankowy bagnet. :icon_evil: :icon_mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
wish Posted March 23, 2017 Report Share Posted March 23, 2017 Się nie śmiej bo ostatnio, oberwałem z noża. Cholerny medyk ukrył mi się gdzieś za winklem w budynku i walnął mi w plecy. Ale zemszczę się na Zee i to mam nadzieję, że szybko się uda. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted March 23, 2017 Report Share Posted March 23, 2017 Z piankowymi bagnetami to można się w Wielką Wojnę bawić. :) Quote Link to post Share on other sites
sulferno Posted May 4, 2017 Report Share Posted May 4, 2017 Szanowni koledzy, co radzicie włożyć do customowego SMLE No.1 Mk III? Nie planuję bawic się w strzelca wyborowego ani grzebać w bebechach- wystrugam tylko kolbę i dodam co bardziej charakterystyczne elementy zewnętrzne. Na Fo była mowa o MB-03 Wella, ale obawiam się ich 'jakości', więc pomyślałem o innej VSRce, mianowicie Cymie 701C. Co wy na to, próbował ktoś się z tym bawić? A może lepiej po prostu kupić Stena z AGMu (choć czterotakt robi nieporówbywalnie większy klimat, a PMami jest przesyt)? Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted May 6, 2017 Report Share Posted May 6, 2017 Jest przesyt peemów. Pomysł na Lee Enfielda jest więcej niż godzien pochwały. Standardem w customowych replikach jest MB 03. Ma takiego Cortes, mam ja. Nie narzekamy. Po wymianie lufy na precyzyjną i doszczelnieniu komory pięknie nosi. Jak Janosik. Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted May 6, 2017 Report Share Posted May 6, 2017 MB 03 jest najtańszy z dostępnych czterotaktów. Na wstępie trzeba dać porzadna gumkę. Potem zmienic tłok na metalowy i zaczep tłoka na stalowy, bo szybko się zużywają. Lufa precyzyjna, to wtedy, gdy chcesz mieć lepszą celność. Zebu robi repliki historyczne na bazie Varminta M70. Jakiej firmy? - Nie wiem. podobno lepszy od MB03. Quote Link to post Share on other sites
wish Posted May 7, 2017 Report Share Posted May 7, 2017 M70 JG. Mojego springfielda zrobił na BAR10 też od JG. Właśnie zastanawiam się na czym robić mausera. Quote Link to post Share on other sites
sulferno Posted May 7, 2017 Report Share Posted May 7, 2017 Choć zapewne jest to indywidualna kwestia- ile trzeszczy u niego taka usługa? (Pytam tu bo tapatalk uniemożliwia mi wysłanie mu pw) Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted May 7, 2017 Report Share Posted May 7, 2017 (edited) Zapytaj tutaj: http://wmasg.pl/pl/profil/show/37701 albo przez Wanię na Facebooku: https://www.facebook...&type=3 Możesz też zapytać Bischowa. On ma SMLE zrobinego przez Zebu: http://wmasg.pl/pl/profil/show/67394 Edited May 7, 2017 by Cortes Quote Link to post Share on other sites
wania56 Posted May 7, 2017 Report Share Posted May 7, 2017 Zebu jako bazy używa M70 JG alub ASG. W stock'u są dużo lepsze niż MB03, nie wymagają żadnych prec-luf itp. Mosin'a mam złożonego na MB03 i po wymianie lufy, duszy, tłoka ma gorsze osiągi niż mauser zrobiony z M70. Bebeszki również są dużo trwalsze mimo, że w większości plastikowe. Quote Link to post Share on other sites
Kolba_DK Posted May 7, 2017 Report Share Posted May 7, 2017 MB 03 jest najtańszy z dostępnych czterotaktów. Na wstępie trzeba dać porzadna gumkę. Potem zmienic tłok na metalowy i zaczep tłoka na stalowy, bo szybko się zużywają. A ten zaczep stalowy, gdzie go znajdę (szukam już od pewnego czasu i nigdzie nie mogę znaleźć)? Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted May 7, 2017 Report Share Posted May 7, 2017 http://www.asg.warszawa.pl/airsoft/czesci-replik-asg/czesci-replik-sprezynowych/vsr/p,falcon-zaczep-tloka-2nd-sear-do-marui-vsr-10-echo1-m28-f134,39021.html Ja u nich kupiłem zaczep SHS, za ok. 40 zł, ale teraz nie ma. Quote Link to post Share on other sites
Kolba_DK Posted May 16, 2017 Report Share Posted May 16, 2017 No dobrze. Wreszcie zacząłem się bawić z k98. Galeria Allegro Nie wiem, czy się wkleiło, ale mam pytanie: Jak sobie poradzić z wklejeniem szczerbinki z podstawą? Lufa zewnętrzna na "komorą nabojową" była zbyt gruba; wepchnąłem ją ile się dało w kolbę, ale dalej jest zbyt wysoka w stosunku do wysokości muszki. Czy tak już musi zostać? Jakieś pomysły? No, widzą, że się udało. Od spodu chcę wkleić gniazdo magazynka z broni-dawcy, całość okleić balsą i zeszlifować; czekam na rączkę przeładowania (ta od MB05, do wygięcia i poprzycinania), z nabytych metalowych części do Boyi będzie właśnie szczerbinka oraz "zameczek" (bezpiecznik) - mimo tego zostawiłem też działający bezpiecznik z MB03 i regulacją hop-up. No i nie daje mi spokoju właśnie ta wysokość szczerbinki. Na marginesie: lufa z muszką, szczerbinka, bezpiecznik - z Boyi'a, drzewo to czyjeś resztki Denix'a. A z narzędzi okazała się najważniejsza miniszlifierka ze znanej firmy, której nazwa zaczyna się "DR" a kończy "EL". Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted June 4, 2017 Report Share Posted June 4, 2017 Panowie jaka jest wysokość i szerokość ładownicy w pasie amunicyjnym m23 bo zastanawiam się czy zmieści mi się tam magazynek do mojego springfielda (custom MB03; magazynek skrócony). I jeszcze, jaki pas nośny do ww. springfielda (ten sam co do M1 czy były jakieś dedykowane) ? Quote Link to post Share on other sites
Kolba_DK Posted June 4, 2017 Report Share Posted June 4, 2017 Wg popularnej witryny pas nośny jest taki sam, jak do garanda http://nestof.pl/towar/garand-m1-springfield-pas-nosny-m1903-replika . Jeżeli zaś chodzi o ładownice to nie wiem Quote Link to post Share on other sites
Matt Baker Posted June 5, 2017 Report Share Posted June 5, 2017 Pas nośny skórzany, taki jak w powyższej informacji od Kolby. zdjęcia z epoki pokazują M1903 Springfield z pasem skórzanym. Nie ukrywam jednak, że kiedyś widziałem jakieś foto z pasem parcianym... Quote Link to post Share on other sites
Matt Baker Posted June 5, 2017 Report Share Posted June 5, 2017 (edited) Co do pasów z ładownicami to sprawa wygląda następująco: https://www.libertytreecollectors.com/productcart/pc/viewPrd.asp?idproduct=4378 http://thecmp.org/tr...artridge-belts/ http://aef-doug.startlogic.com/cartridgebelts1.html Edited June 5, 2017 by Matt Baker Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted June 12, 2017 Report Share Posted June 12, 2017 (edited) Efekty niedzielno-poniedziałkowej nudy. Na razie to kartonowa wersja Beta. Przydałby się też jakiś patent na zapalnik. Na Stalingradzie ktoś fajnie zrobił zapalnik do granatu trzonkowego - myślę że tu by się fajnie zgrało też. Edited June 12, 2017 by Vender Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted June 12, 2017 Report Share Posted June 12, 2017 Myślę, że do ładunku saperskiego bardziej pasuje lont, albo zapłonnik elektryczny, kabel i bateria (w stylowej obudowie). Zapalniki na zawleczkę robi się z zapałek i draski z pudełka. Jest dużo przepisów na youtube. Np. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts