Levvy Posted November 7, 2010 Report Share Posted November 7, 2010 Mam pytanie, zastanawiam się nad kupnem pakietu li-po, ale kompletnie się na akumulatorach nie znam, wiem jedynie, że li-po "nie ma pamięci". Proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniego pakietu który nie rozwali mi repliki po paru strzelaniach. Specyfikacja repliki(G36C JG): Sprężyna M120 Guarder Łożyska ślizgowe CA Cylinder Systema ENERGY typ 0 Głowice cylindra SYSTEMA (ciche) Lufa 455mm Systema Guma Systema Reszta stock (kable, silnik, styki itd.) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted November 7, 2010 Report Share Posted November 7, 2010 jak stock kable to je zmień. Quote Link to post Share on other sites
kruszak Posted November 8, 2010 Report Share Posted November 8, 2010 Panowie mam taką ładowarkę. http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_233_196&products_id=5143&name=G&P_-_Ladowarka_Pakietow_LiPo_-_Typ_B Taką baterię http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_233_297&products_id=7293&name=GE_Power_-_LiPo_-_7.4V_1500_mAh_20C_[1]_-_GE-00224-B Mam też do niej buzzer i teraz jest pytanie Na strzelance padła mi bateria. Pociągnąłem jeszcze kilka razy za spust, ale już nie strzeliła. Poczekałem chwilę i chciałem strzelić na single, żeby zwolnic sprężynę, także nie zareagowała. Wróciłem do domu i podłączyłem ją do ładowania. Teoretycznie na ładowarce powinny się zapalić zielone lampki po 330 minutach. Ładowała się jakieś 10 godzin bo ciągle czekałem na zielone lampki. Po 10 h odłączyłem baterie i chciałem strzelić. Dalej nie dała rady. Co może być z baterią, ładowarką ? Jak sprawdzić która część nie działa poprawnie ? Nie mam innej baterii, ale miernik napięcia raczej bym ogarnął. Które druciki we wtyczce dotknąć miernikiem ? Quote Link to post Share on other sites
Karol88 Posted November 8, 2010 Report Share Posted November 8, 2010 Rozładowałeś batkę poniżej dopuszczalnego napięcia. Jeśli się mylę poprawcie :wink: Quote Link to post Share on other sites
gregoszcz Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 (edited) Prawdopodobnie padło ci jedno ogniwo. Mnie się to zdarzyło, tylko, że ja miałem 11.1V, a teraz mam 7,4V. Ale równie dobrze możesz mieć uwalone te cienkie kable. A co do ładowarki, to powinna sygnalizować ładowanie lub uszkodzenie pakietu. Edited November 11, 2010 by gregoszcz Quote Link to post Share on other sites
blackriver Posted November 12, 2010 Report Share Posted November 12, 2010 Na strzelance padła mi bateria. Pociągnąłem jeszcze kilka razy za spust, ale już nie strzeliła. Poczekałem chwilę i chciałem strzelić na single, żeby zwolnic sprężynę, także nie zareagowała. Wróciłem do domu i podłączyłem ją do ładowania. Teoretycznie na ładowarce powinny się zapalić zielone lampki po 330 minutach. Ładowała się jakieś 10 godzin bo ciągle czekałem na zielone lampki. Po 10 h odłączyłem baterie i chciałem strzelić. Dalej nie dała rady. Co może być z baterią, ładowarką ? Jak sprawdzić która część nie działa poprawnie ? Nie mam innej baterii, ale miernik napięcia raczej bym ogarnął. Które druciki we wtyczce dotknąć miernikiem ? Na małej wtyczce, czarny - biały - 1 cela, biały - czerwony - 2 cela. Napisz jakie masz napięcia. Napisz jakie jest napięcie pakietu. Coś wymyślimy. Quote Link to post Share on other sites
Ryba1993 Posted November 13, 2010 Report Share Posted November 13, 2010 Witam Czy ta ładowarka http://allegro.pl/show_item.php?item=1309394137&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any będzie kompatybilna z tą baterią http://allegro.pl/lipol-2200mah-3s-20-30c-selekcja-turnigy-li-pol-i1306551905.html ??? Pytam bo słyszałem że wejście ładujące różnią się od ciebie w zależności od producenta. Quote Link to post Share on other sites
blackriver Posted November 14, 2010 Report Share Posted November 14, 2010 (edited) Witam Czy ta ładowarka http://allegro.pl/show_item.php?item=1309394137&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any będzie kompatybilna z tą baterią http://allegro.pl/lipol-2200mah-3s-20-30c-selekcja-turnigy-li-pol-i1306551905.html ??? Pytam bo słyszałem że wejście ładujące różnią się od ciebie w zależności od producenta. Ładowarka będzie pasować, ładowarki tego typu podłączasz pod złącze balansera, a tam wtyczki są takie same. Ew. musisz uchechłać xt60 i dolutować to co masz w giwerze. Jak tam pakiet :zastanawia: edit. Złącze balansujące jest zawsze takie samo, ew. czasem jest odwrócona kolejność - minus jest od lewej, nie od prawej strony wtyku. Edited November 14, 2010 by blackriver Quote Link to post Share on other sites
seger Posted November 14, 2010 Report Share Posted November 14, 2010 bull shit! są rózne typy złacz balancera. Jak nie wiesz to nie pisz. Quote Link to post Share on other sites
Red_Bullet Posted November 15, 2010 Report Share Posted November 15, 2010 Seger ma rację. LiPo Firefoxa ma inne złącze balancera niż np. Fullymax czy GE Power. Ma po prostu o jeden pin mniej. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted November 15, 2010 Report Share Posted November 15, 2010 też nie ;] ilosc pinów uzalezniona jest od ilości cel. pakiet 3 celowy ma 4 piny 2 celowy ma 3 piny. chodzi o rozstaw tych pinów ( flightpower i pochodne maja rozstaw 2mm natomiast inne mają rozstaw 2,54mm oraz dodatkowo róznica jest w obudowie złacza) Quote Link to post Share on other sites
Ryba1993 Posted November 17, 2010 Report Share Posted November 17, 2010 Możecie mi polecić jakąś ładowarkę za ok 100zł do tego pakietu Turnigy ? Quote Link to post Share on other sites
Red_Bullet Posted November 19, 2010 Report Share Posted November 19, 2010 (edited) też nie ;] ilosc pinów uzalezniona jest od ilości cel. pakiet 3 celowy ma 4 piny 2 celowy ma 3 piny. chodzi o rozstaw tych pinów ( flightpower i pochodne maja rozstaw 2mm natomiast inne mają rozstaw 2,54mm oraz dodatkowo róznica jest w obudowie złacza) Widzisz Seger dobrze wiedzieć. Człowiek uczy się całe życie. Jednak mampakiet LiPo Fullymax 11,1V@35C kumpel ma Firefox 11,1V@20C i wtyki do balancera są różne - napięcie takie samo czyli ilość cel też się powinna zgadzać (3). Co do pytania kolegi Ryba. Za "stówkę" to może być bardzo ciężko kupić coś przyzwoitego. Na upartego można stosować ładowarki bez balancera, ale kończy się to przedwczesnym zgonem pakietu. IMAX B6 to takie w sumie minimum, z tym że na pewno nie za "stówkę". No i do tego jeszcze zasilacz trzeba kupić czyli kwota wyjściowa wzrasta 3x. To co podałeś w jednym poprzednich postów (link do allegro) to ładowarka kalibru tych co do chińskich replik dają. Edited November 19, 2010 by Red_Bullet Quote Link to post Share on other sites
Szabla95 Posted November 20, 2010 Report Share Posted November 20, 2010 Nie przesadzaj Imaxa lub Turnigy kupisz za mniej niż 200 z zasilaczem. tu masz przykład : http://allegro.pl/preorder-ladowarka-imax-b6-zasilacz-5a-pl-hit-i1318457413.html Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted November 23, 2010 Report Share Posted November 23, 2010 (edited) Pytanie do ludzi, którzy siedzą w temacie kałaszków - jakie są obecnie największe LiPolki 11.1 wchodzące pod dekiel do AKMSa? Mam na myśli jakieś normalne C i pojemność, bo 1050mAh i 15C to śmiech na sali, tym bardziej że przyzwyczajony jestem do dużego rofu. Oczywiście w miarę możliwości coś ze sklepu nie asgejowego. I tak w ramach ciekawostki: ICS Turbo 3000, 400fps, mosfet z hamulcem + 11.1V 3700mAh 35C (albo 40, nie pamiętam) = 34k/s :maniak_OK: Niedługo będzie to napędzać M100 na stockowym chińskim silniku, zobaczymy ile wyjdzie :] Edited November 23, 2010 by Gallain Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted November 23, 2010 Report Share Posted November 23, 2010 będzicie Ci bardzo trudno kupić (jeśli wogóle) baterię która zmieści się pod dekiel w AKMS i nie będzie to bateria dedykowana do ASG (coś a'la stick) Ja do AK74 używam tego: http://www.ebairsoft.com/firefox-111v-1600mah-lipolymer-battery-p-2089.html Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Roni92 Posted November 25, 2010 Report Share Posted November 25, 2010 A jak wam lipo się zachowują pod koniec pojemności(kiedy napięcie na ogniwach wynosi średnio załóżmy 3.15v), przy sprężynach m150~, bo mój poprostu nie daje rady naciągać sprężyny i nie jestem pewny czy to przez duży opór, czy wydajność pod koniec pojemności lipo jest zbyt mała, podkreślam, że silnik mam neodymowy. Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted November 25, 2010 Report Share Posted November 25, 2010 podkreślam iż warto by było obejrzeć krzywą rozładowania akumulatora ;) w przypadku lipoli masz dość płaską krzywą co skutkuje tym, że napięcie nie jest zbyt dokładnym wyznacznikiem poziomu naładowania/rozładowania ogniw i tak przykładowo między 100% a 70% rozładowania masz różnicę powiedzmy 0,5V a między poziomem 70% a 40% tylko 0,1V. Granica owych 3V* jest dlatego, że po jej przekroczeniu w ogniwach lipoli zachodzą nieodwracalne reakcje chemiczne nie sprzyjające jego zdrowiu. Nie oznacza to, że w każdym pakiecie właśnie przy tym napięciu aku okaże się rozładowany. *z tego co wiem to tą krytyczną barierą jest 2,8V ale lepiej nie ryzykować uwaleniem pakietu i trzymać się zaleceń producentów ;) Quote Link to post Share on other sites
Karol88 Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 Jakie powinno byś prawidłowe napięcie na jednym celu pakietu 7,4V 1300mAh :zastanawia: Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 (edited) Jakie powinno byś prawidłowe napięcie na jednym celu pakietu 7,4V 1300mAh :zastanawia: Kolego brak słów :angry: stronę wcześniej w tym temacie pisałem ile max V ma być na 1 cele w pakietach lipo a Ty walisz takie pytanie. I co ogólnie masz na myśli "prawidłowe"?? ma być od 3V do max 4.25V na cele, nabijaj do 8.4V ten pakiet i rozładuj do 6V ten pakiet. Doleciało ? :bialaflaga: Edited November 28, 2010 by Snipernr1 Quote Link to post Share on other sites
Karol88 Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 Myślałem, że w tym 11,1 a nie 7,4. Pisząc prawidłowe miałem na myśli najlepsze dla zdrowia pakietu. Jak doleci dam znać. Quote Link to post Share on other sites
kiper Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 Witan, mam pytanie: czy do tej baterii będzie pasował ten balanser i ta ładowarka? Z góry dzieki za odpowiedż.... Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 To drugie to nie balanser, tylko buzzer. Quote Link to post Share on other sites
kiper Posted November 29, 2010 Report Share Posted November 29, 2010 Ok, ale czy będą pasować? Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted November 29, 2010 Report Share Posted November 29, 2010 http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=4912 Charakterystyka : * Pojemność : 1800 mAh * Napięcie : 7,4 V * Stały prąd rozładowywania : 54 A (30 C) * Wymiary : 16 x 34 x 104 mm * Waga : 123 g Wchodzi mi do chwytu przedniego w M4 :) Ba, powinna też wchodzić do P90 (chyba, że ktoś gdzieś widział jeszcze mniejszą LiPo'lkę? Byłbym wdzięczny za informację). Co cieszy mnie niezmiernie, bo właśnie czegoś takiego szukałem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts