Tuksiak Posted March 3, 2011 Report Share Posted March 3, 2011 Słabo to info coś do Ciebie dociera. Ile razy jest napisane wszędzie, żeby raczej trzymać się z daleka od: 1. sklepów ersoftowych - bo w modelarskich jest to samo, albo i lepsze za połowę taniej 2. trzymać się z daleka od firefoxów. Quote Link to post Share on other sites
Babiq Posted March 5, 2011 Report Share Posted March 5, 2011 Witam. mam problem z Lipolami. Ostatnio zauważyłem, że po trzymaniu na auto rof spada znacznie (efekt kończącej się baterii). Po zaprzestaniu strzelania znowu jest normalnie do tych magicznych 5-10 sek. Sprawdziłem ogniwa przy których replika nie strzelała 3.66 3.66 3.66. Mam Li-po Kings Armsa 11.1 1100 15C. Ładuje ja dobra ładowarka z balancerem. Replika ma 450 fpsów. W poprzednim sezonie wszystko było ok. Czy niskie temperatury mogą mieć jakiś wpływ?. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted March 5, 2011 Report Share Posted March 5, 2011 oczywiście ze ma wpływ temperatura otoczenia. na kazde ogniwa ma. Masz słaba baterię (niska wydajność pradowa) Quote Link to post Share on other sites
Babiq Posted March 5, 2011 Report Share Posted March 5, 2011 Jakie lipo pomogłoby mi w tej sytuacji? Quote Link to post Share on other sites
Jankus Posted March 5, 2011 Report Share Posted March 5, 2011 Pakiet o większej pojemności. Quote Link to post Share on other sites
taken Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 (edited) Witam. Jako iż batki firefox są podobno bardzo złe i niedobre, poszukałem trochę bardziej(trochę na airsoftowych i z DUŻO na modelarskich) i znalazłem tylko 1 typ batki, która zmieściła by się do prowadnicy kolby. Na dodatek jest to batka ze sklepu airsoftowego: http://bbmax.com.pl/akumulator-lipo-1050mah-74v-20c-ge-power-p-392.html jeśli utnę 1cm body na którym jest prowadnica to ta: http://bbmax.com.pl/akumulator-lipo-1500mah-74v-20c-ge-power-p-123.html Na sklepach modelarskich jest wiele ciekawych batek, ale wszystko 2-5k mah, to daje dosyć duże rozmiary...(przekątna za duża) Muszę mieć batkę max 130x26mm [długość x przekątna] I moje pytanie: *Czy batka GE Power będzie najlepszym rozwiązaniem dla mojej repliki(ograniczając się tylko do tych "wymiarowych")? Czytałem recenzje wmasg o tych batkach. *Są jakieś sklepy, gdzie można ją kupić taniej niż w sklepach Airsoftowych? *Jeśli nie warto, to co mogę wrzucić do tej prowadnicy, bo więcej pomysłów już nie mam :| Wybaczcie, ale jakoś nie czuję chęci marnowania czasu na przeczytanie 70 stron o lipo(przeczytałem ~15 i odpuściłem, więcej spamu niż info, informacje są rozbieżne, albo przestarzałe), więc nie piszcie, że "info słabo do mnie dociera". Nie możesz mi pomóc, nie pisz :) Pozdrawiam Edited March 6, 2011 by taken Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 rozwaz umieszczenie aku w pokrowcu przytroczonym do zawieszenia. Zyskujesz mozliwosc wyboru dowolnych aku i nie szpecisz niczym repliki. Quote Link to post Share on other sites
taken Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 Kilka osób w teamie ma już coś takiego. Nie powiem, bo wygląda to bardzo ładnie, ale chciałbym wsadzić batke do prowadnicy, żeby się "lansować inaczej" niż ci z batkami w pokrowcach. ;) Batka w prowadnicy to było moje marzenie od kiedy kupiłem replikę ;p Nie potrzeba mi też jakiegoś hiper-ugi-mega wymiatającego pakietu, tylko taki który nie dostarczy mi więcej stresu niż przyjemności ;) Quote Link to post Share on other sites
rzeznicc Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 Witam. mam problem z Lipolami. Ostatnio zauważyłem, że po trzymaniu na auto rof spada znacznie (efekt kończącej się baterii). Po zaprzestaniu strzelania znowu jest normalnie do tych magicznych 5-10 sek. Sprawdziłem ogniwa przy których replika nie strzelała 3.66 3.66 3.66. Mam Li-po Kings Armsa 11.1 1100 15C. Ładuje ja dobra ładowarka z balancerem. Replika ma 450 fpsów. W poprzednim sezonie wszystko było ok. Czy niskie temperatury mogą mieć jakiś wpływ?. Wpływ ma na pewno chwilowa wydajność prądowa baterii, która jest większa od stałej wydajności. Główną zaletą akumulatorków Li-Po jest duża ilość Coulombów i pojemność Amperogodzin w małym opakowaniu o praktycznie dowolnym kształcie. Innymi słowy, Li-Po 1.1 Ah i 15C to wydajnościowo taki trochę mniejszy NiMh jaki dostajemy od fabryki w pudełku z zabawką. Pomóc może Li-Po o większej wydajności. Kilka osób w teamie ma już coś takiego. Nie powiem, bo wygląda to bardzo ładnie, ale chciałbym wsadzić batke do prowadnicy, żeby się "lansować inaczej" niż ci z batkami w pokrowcach. ;) Batka w prowadnicy to było moje marzenie od kiedy kupiłem replikę ;p Nie potrzeba mi też jakiegoś hiper-ugi-mega wymiatającego pakietu, tylko taki który nie dostarczy mi więcej stresu niż przyjemności ;) HobbyKing.com jest twoją odpowiedzią. Quote Link to post Share on other sites
Phoesis Posted March 7, 2011 Report Share Posted March 7, 2011 Wczoraj podłączyłem 2 różne silniki (jeden neodymowy, drugi zwykły) do tego samego akku - 7,4V 2200mAh 30C. Na neodymowym był zauważalnie wyższy rof, może mi ktoś wytłumaczyć z jakiej przyczyny? Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted March 7, 2011 Report Share Posted March 7, 2011 Bo jest lepszy :] Quote Link to post Share on other sites
Phoesis Posted March 7, 2011 Report Share Posted March 7, 2011 Przy Sanyo 9,6V NiMH prawie nie było różnicy Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted March 7, 2011 Report Share Posted March 7, 2011 (edited) Bo batki NiMH są kiepskie w porównaniu do LiPo i oba silniki pobierały prawdopodobnie maksymalną ilość amperów jaką może dostarczyć taki akumulator, nie dochodząc do maksimum swojej mocy. Przy tym LiPolu był zapas amperów i silniki pobierały maks jaki były w stanie pobrać nie dochodząc do maks A jaki może dać akumulator i lepszy silnik kręcił się szybciej. Edited March 7, 2011 by Gallain Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 Przy dobrym NiMH też jest różnica, ale to musi być pakiet na dobrych ogniwach. Ja mam pakiet 9,6V na ogniwach GP3700SCHR i jest zauważalna różnica między silnikiem z magnesami "normalnymi" a neodymowymi. Quote Link to post Share on other sites
John Petrucci Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 (edited) planuje zakup pierwszego li-po jako ze posiadam podstawowe info o tych bateriach chciałem się zapytać o rzecz której w tym temacie nie znalazłem mianowicie czy na pakietach 11,1 30c 1300 mAh i 7,4 30c 2000 mAh będzie podobny rof w tej samej replice?? teoretycznie wydajność prądowa maja podobna. chyba ze coś źle liczę ?? Edited March 8, 2011 by John Petrucci Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 na jedenastce będzie zdecydowanie większy rof Quote Link to post Share on other sites
Sowa1 Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 czy na sprężynie 130 z lipolem 7,4 rof będzie porównywalny jak ze zwykłą batką 9,6? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 nie bliżej 8,4v. Lepiej dac 11,1v i układ obniżajacy napiecie. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 Co wy macie z tym obniżaniem napięcia :D PWM i z głowy ;) Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 Co to jest PWM? Quote Link to post Share on other sites
John Petrucci Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 wpisz w google wyskoczy Ci na 4 pozycji ;p czy do zastosowań w karabinkach asg jest różnica miedzy li-po 7,4 30c 2000 mAh a 7,4 40c 1900 mAh? jeżeli tak to jaka? i która baterie lepiej wziąć? (taka sama cena) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 drugą Quote Link to post Share on other sites
John Petrucci Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 (edited) uzyska się na niej rof podobny do 9,6? edit i czy 40c nie jest za dużo? skoro każdy mówi o 20-30 Edited March 8, 2011 by John Petrucci Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 Poszukaj z nowej seri nano-tech 25-50C nawet mala pierdoła o pojemnosci 1,3Ah daje niezły rofik jak na 7,4V i nowej sp120 guardera podwójnie łożyskowana na silniku z CA Torque Up mosfet, kable niskooporowe rofik 14 rps. Quote Link to post Share on other sites
John Petrucci Posted March 9, 2011 Report Share Posted March 9, 2011 ja pytam o te konkretna betke bo do niej mam dostęp :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts