MoreLike Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 Stosuje ktoś te spodnie UTP? Których tak wielką reklamę walnelni ostatnio w SpecOps? Wyglądają ciekawie, ale czy są lepsze od sfu.? Quote Link to post Share on other sites
Voo-Doo Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 UTP są fajne i wygodne, ale tylko do miasta czy na strzelnice. Bałbym się zabrać je na tygodniowe ciuranie do lasu. Quote Link to post Share on other sites
MoreLike Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 no własnie potrzebuje chciałem je zakupić na miasto i blow-back party :-) dzięki. Quote Link to post Share on other sites
baczus Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 Jest ogólnie z nimi problem, że po praniu zostają z nich, hmm, na pewno nie UTP.Tu jest o nich wszystko http://www.tactical.pl/forum/index.php/topic,65965.0.html Quote Link to post Share on other sites
nordavind_1 Posted January 18, 2012 Report Share Posted January 18, 2012 Szybkie pytanie co lepsze: http://ofensywa-helikon.pl/index.php?route=product/product&path=45&product_id=374 czy to http://ofensywa-helikon.pl/index.php?route=product/product&path=50&product_id=145 potrzebne na strzelania w warunkach max -5 zima /wczesna wiosna oczywiście koszulka termo i polar pod spód pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted January 18, 2012 Report Share Posted January 18, 2012 To jest sama cerata. Pod to jeszcze jakiś dobry polar powinieneś nosić. Quote Link to post Share on other sites
Qlavy Posted January 18, 2012 Report Share Posted January 18, 2012 (edited) ECWCS II jest wytworem typu gore-tex, a Soft-shell jest wersją light wyrobów typu gore-tex na mały deszcz, niewielki wiatr, bo oddychalność ma lepszą oraz jest na pewno lżejszy i zajmuje w plecaku mniej miejsca. Edited January 18, 2012 by Qlavy Quote Link to post Share on other sites
Mr MegaMan Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 Ja bym wybrał gore ;) Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 Ten softshellik jest baaardzi cieniutki i żadnej ale to żadnej termiki nie daje. Helikonowska cerata ma zdecydowanie szersze zastosowanie. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 Ale miałem na półce Gore Helikona, kupa niesamowita. Szwy wypadały od samego patrzenia. Nie polecam. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 Wybrałbym ten softshell. Chroni przed wiatrem i lekkim deszczem. Cała reszta to kwestia tego co włozysz pod spód. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 Tak, kolega ma tego softa, oglądałem. Na prawdę fajnie się prezentuję. Ale bardzo delikatny materiał, szybko się drze i przypala fajkami. :F Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 Do tego ten typ softa ma jedną poważne wadę. Przewodzi zimno i nie jest 100% wiatroszczelny. W sytuacji awaryjnej wolę ceratę. Story z gór. Membranka TNF typu Paclite , cienki softshell TNF, polar Windpro Berghaus, koszulka termiczna z długim rękawem. 10 godzin w deszczu i sporym wietrze na Pilsku i okolicy (maksymalnie -5) dało początek hipotermii. Podobna wyprawa w grubaśnej ceracie francuskiej to owszem, kąpiel we własnym sosie, ale ciepłym. Taki soft Helikona to na spacer i miasto. Moja opinia a technologicznie mam lepsze. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 To bardzo ciekawe co piszesz, ale kompletnie bez sensu. Czym wg Ciebie różnią się właściwości izolacyjne Paclite od klasycznego trilaminatu? Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 Nie wiem do końca jak to wyjaśnić. Po prostu czuję zimno wiatru znacznie bardziej niż przy trilaminacie. Myślę, że ma to związek z o wiele cieńszą warstwą wierzchnią. Może i bez sensu, wiatru fizycznie nie puszcza, faktu nie zmienia, że marznę bardziej. Quote Link to post Share on other sites
Then Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 A propos UTP, po 5 praniach wciąż wszystko jak w nowych, więc nie wiem o co chodzi :> Quote Link to post Share on other sites
Akilles Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 Chciałbym się zapytać czy lepiej kupić MARPAT od helikona czy od proppera? Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 Proppera, a jeszcze lepiej Truspeca. Quote Link to post Share on other sites
gotrik Posted March 25, 2012 Report Share Posted March 25, 2012 (edited) Mam pytanie. Gdzie w Krakowie można obejrzeć odzież HELIKONU? Jest jakiś dystrybutor na terenie KrK? Zalezy mi na zobaczeniu w rzeczywistości odcieni kurtki, jest taka możliwośc? Wiem, że militaria.pl sprzedają ich rzeczy, ale akurat tego modelu na ul. Dietla nie mają. Przy okazji może ktoś coś powiedzieć na temat tego produktu? http://ofensywa-helikon.pl/index.php?route=product/product&path=50&product_id=446 Edited March 25, 2012 by gotrik Quote Link to post Share on other sites
Guest Dawid4009 Posted March 26, 2012 Report Share Posted March 26, 2012 U M. Zapieca na szpitalnej jest sporo ciuchów helikonu- ale wstrzymaj się jeszcze, ostatnio moi znajomi wyczyścili prawie półki, niemniej jednak softshell helikonu powinien być nadal dostępny. Kurtki helikona mają też chyba w Khaki na rynku głównym- tak mi powiedział kolega który też ostatnio robił tam zakupy. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 Witam. Czy gdzieś można jeszcze dostać combat pantsy z wmontowanymi ochraniaczami? Na e-militaria i ofensywa nie znalazłem. Dawno nie przeglądałem żadnych for, sklepów itp więc nie jestem na bieżąco więc w razie czego sorry za pytanie. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 Z tego co wiem, to nie Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 Witam. Czy gdzieś można jeszcze dostać combat pantsy z wmontowanymi ochraniaczami? Na e-militaria i ofensywa nie znalazłem. Dawno nie przeglądałem żadnych for, sklepów itp więc nie jestem na bieżąco więc w razie czego sorry za pytanie. Nie kupuj shitu jak na taka cene. Taniej kupisz lepsze Combaty. Jak cos to PW Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 Arafat, a wiesz czemu się wycofali? Samych wkładek też już w PL nie kupię? Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 Wkładki można sprowadzic i duzo lepsze niz te od helikona (i niedrogo) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts