riper99 Posted January 15, 2018 Report Share Posted January 15, 2018 Jak nie helikon to co? Jakie firmy polecacie który są najbliżej kontraktu? Jakiś namiar na sklep z kontraktami? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 15, 2018 Report Share Posted January 15, 2018 Ale, że co? Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted January 15, 2018 Report Share Posted January 15, 2018 Jak nie helikon to co? Jakie firmy polecacie który są najbliżej kontraktu? Jakiś namiar na sklep z kontraktami? A z jakiej racji pytasz o to w temacie helikona, która nawet obok kontraktu nie stał? :F Nie rób bałaganu. Quote Link to post Share on other sites
Bober00 Posted January 27, 2018 Report Share Posted January 27, 2018 Opłaca się kupować kurtki od helikona? Powiedzmy coś takiego na wczesną wiosnę/jesień, głównie na strzelnicę https://www.specshop.pl/product-pol-16190-Helikon-Trooper-Soft-Shell-Jacket-Coyote-Brown-KU-TRP-NL-11.html Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 27, 2018 Report Share Posted January 27, 2018 Moją ulubioną dotychczas kurtką był Cougar - tym wszystkim softom a'la lvl 5 nie ufam, odkąd jedną całkowicie zajechałem :teeth: Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 29, 2018 Report Share Posted January 29, 2018 Ja jednego Troopera zajechałem (5 lat noszenia jako odzież na co dzień - szwy zaczęły puszczać, ale przede wszystkim padł główny zamek), kupiłem następnego. Bardzo, bardzo jestem z niego zadowolony. Teraz mamy ich w ekipie sporo. Z tym, że to windshirt, a nie softshell (jeśli zdefiniujemy softshell jako coś co zapewnia izolację termiczną). Chroni przed wiatrem, i póki impregnacja trzyma, przed deszczem. Zero ocieplenia (cóż, tego właśnie potrzebowałem - jak zimno, to wkładam pod spód polar). Mam też Gunfightera - ten sam krój, co Trooper, materiał, który Helikon nazywa "sharkskin" plus polarowe podszycie. Na co dzień po mieście mi się sprawdza, jak zimno - ale w teren bym nie brał, bo przy sensownym ruchu byłoby mi za ciepło. Innych modeli kurtek od Helikona nie używałem, więc się nie wypowiadam (choć ostrzyłem sobie zęby na Windrunnera). Jedna uwaga - jakbyś chciał kupować, to lepiej przymierz. Bo u Helikona każdy produkt potrafi mieć własną rozmiarówkę - mój Gunfighter ma inny rozmiar na metce niż mój Trooper, a wymiary na tego samego człowieka... Quote Link to post Share on other sites
Bober00 Posted January 29, 2018 Report Share Posted January 29, 2018 Dzięki Panowie za pomoc. Będzie trzeba odwiedzić Poznań ;) Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted March 9, 2018 Report Share Posted March 9, 2018 https://www.helikon-tex.com/en_eur/catalogue Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 20, 2018 Report Share Posted July 20, 2018 Porównywał ktoś jak bardzo Camogrom w UTP/OTP odstaje od Multicamu? Quote Link to post Share on other sites
Nutrie Posted August 7, 2018 Report Share Posted August 7, 2018 Nie powinno jakoś bardzo :) Będą jakieś różnice w odcieniach, ale nie powinno strasznie gryźć po oczach. Camogrom porównany z Multicamem nie razi po oczach, gorzej by było gdybyś kombinował z jakimś MTP albo innym OCP. Oczywiście jeżeli mówimy o oryginalnym Multi. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 7, 2018 Report Share Posted August 7, 2018 Zwracam jednak uwagę, że Helikon ma dziwną tendencję by każdy krój (o dziwo) był inaczej wybarwiony - co widać zwłaszcza przy Camogromie :/ Quote Link to post Share on other sites
Nutrie Posted August 7, 2018 Report Share Posted August 7, 2018 Spodnie UTP wydają się okej - pamiętam jak go widziałem kiedy ostatnim razem byłem w Militariach. Problem byłby gdybyś chciał spasować kurtkę ze spodniami... Camogrom vs Multicam, ukradzione z bloga Gear Inferno Quote Link to post Share on other sites
echofoxtrot Posted September 19, 2018 Report Share Posted September 19, 2018 Witajcie, podzieli się ktoś doświadczeniem, czy wymiar obwodu w pasie w CPU przy rozmiarze MR, wynosi tak jak podaje producent 88cm, czy coś innego? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 5, 2018 Report Share Posted October 5, 2018 Z Helikonem (szczególnie w jego starszych seriach, tj. CPU czy SFU) rozmiary to loteria. Nie da się udzielić poprawnej odpowiedzi na takie pytanie ;) p.s. Macał ktoś coś z nowości? Tzn. 'combatowe' UTP, lżejsze koszulki UTL, ciuchy w Wildwoodzie? Czekam niecierpliwie na pojawienie się koszulek Polo Range :3 Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted November 19, 2018 Report Share Posted November 19, 2018 Dzisiaj, w godzinach porannych, zepsuł mi się zamek (rozleciała się ta zasuwka, główka czy jak to to się nazywa) w polarze Liberty od Helikona. Noż jak ta zasuwka śmiała, po jedynych 9 latach (uszyty i kupiony w 2009) częstego używania, mechacenia polaru, przypalenia rękawów szlifierką i spawarką. Tyrałem go w pracy, na strzelankach, na rybach i na ogrodzie. Pozostałe zamki, choć fabra za zasuwkach odprysła nieco, nadal hulają jak nowe, nie puścił żaden szew, nie odlazły rzepy. Myślicie, że helikon przyjmie na reklamację? :D Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted November 19, 2018 Report Share Posted November 19, 2018 Może rzepy nie odłażą, ale jak długo trzymały wam te plastikowe rzepy na rękawach? We wszystkich moich bluzach i kurtkach lata to luźno i w ogóle nie trzyma. Quote Link to post Share on other sites
omonon Posted November 20, 2018 Report Share Posted November 20, 2018 Zamki mają w porządku. Szycie takie sobie ale się trzyma (brzydkie ale dość solidne). Materiały tj trwałość- bardzo różnie. Rozmiarówka- całkowicie z pupy, zupełnie nie można na podstawie tabelek dobrać czegoś na siebie. Po kilku sztukach Helikona moja opinia jest taka, że to raczej nieprzesadnie wysokiej jakości produkty ale za to tanie jak barszcz. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted November 20, 2018 Report Share Posted November 20, 2018 Jakość i wytrzymałość zupełnie wystarcza na potrzeby ASG czy lekkiej turystyki. A i ceny dobre. Gdyby tylko te rzepy przy rękawach poprawili. Quote Link to post Share on other sites
omonon Posted November 20, 2018 Report Share Posted November 20, 2018 Jak komu, dla mnie to raczej przymała jakość i wytrzymałość. Ale trzeba pamiętać, że to ciuchy z bardzo dolnej półki cenowej, nowe. Demobil bije ciuszki helikona na głowę ale wiadomo- demobil to nie są rzeczy "nowe" i raz się trafi takie raz siakie. Parametry proporcjonalne do ceny w sumie, jak wszędzie: płacisz mało to nie można spodziewać się rewelacji :D. Na pewno stosunek jakość-cena jest lepszy niż w chińskich ciuszkach z TG czy GF. Quote Link to post Share on other sites
Nutrie Posted November 23, 2018 Report Share Posted November 23, 2018 (edited) W moim softshellu Patriot niestety już pojawiają się problemy z zapinaniem rzepów na rękawach. Trochę denerwujące, czasami trzeba się namęczyć przy regulacji rękawów. Ale to jest chyba generalnie helikonowska przypadłość... Edited November 23, 2018 by Nutrie Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted December 6, 2018 Report Share Posted December 6, 2018 Czasem Helikon mnie drażni , chyba specjalnie, dziady jedne. Nowe spodnie OTP Helikon-Tex – WildWood® i co ? Oczywiście rozmiarów z najdłuższymi nogawkami niema, tylko normalne i Long. A kiedy będą, nie wiadomo (pytałem się). To samo zrobili mi z UTP Flex oraz zwyczajnym GreenZone... wrrrrr. Zobaczymy czy zwykłe Longi się nadadzą, może w końcu nie będę musiał farbować zwykłych UTP ;) O te, se przeklinać na odpowiednie kolorki https://www.helikon-tex.com/pl_pln/sp-otp-nl-spodnie-otp-outdoor-tactical-pants-versastretch.html Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted December 6, 2018 Report Share Posted December 6, 2018 No się nazywa optymalizacja ryzyka rynkowego i optymalizacja kosztów ;) Zastanawiam się nad WildWoodem - ktoś, coś? Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted December 6, 2018 Report Share Posted December 6, 2018 No dam znać co to warte jak dostanę go w swoje łapska, w zasadzie jak założę go na dupsko ;) Chyba przeboleję że spodnie będą o te kilka CM za krótkie ;) Quote Link to post Share on other sites
Bober00 Posted January 21, 2019 Report Share Posted January 21, 2019 polary Helikona warte są swojej ceny? np model Liberty czy inny Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 21, 2019 Report Share Posted January 21, 2019 Patriot/Liberty były dla mnie zbyt grube (390 g). Uwielbiam natomiast Classic Army Fleece (300 g) i mogę go polecić :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts